2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Monster Hunter 3G tri 統槍裝一問~
go

統槍裝一問~ [複製鏈接]

有咩統槍裝好呀???仲要加咩石同護石落去呀??

銀火+自動防禦

原帖由 dodododoasd 於 11-1-30 11:36 AM 發表
銀火+自動防禦

唔好傻-.-無防禦性能=個盾無用
介紹一套統槍混裝
頭:アグナUヘルム [1] 凍戈龍裝頭
胴:アーティアSメイル [1]太古裝身
腕:スティールSアーム [2]礦石裝手
腰:アグナUフォールド [3]凍戈龍裝腰
足:ガンキンUグリーヴ [3]鋼錘龍裝腳
お守り:城塞の護石(自動防御+10) [0]
装飾品:砲術珠【1】×8、鉄壁珠【2】
技能有:
砲術王
ガード性能+2
ガード強化
オートガード

回復 3# windxz 的帖子

全SET 冰戈差唔多~_~?

回復 3# windxz 的帖子

全部都係冰戈龍裝得唔得呀??

無聊問...其實除左ガード性能,砲術王仲可以點混黎提高輸出/打得快d

我自己岩岩升上位合左套草食+炎戈(リノプロS+アグナ)技能只有ガード性能+1,砲術王但hr5開始覺得已經唔岩用...好似打得好慢仲要又低防好易死,now上左hr6想轉下裝

ガード性能我知道是必要的...其實加入弱点特効甚至火事場,拔刀術,スタミナ奪取,力の解放呢幾類技能有無用...

ガード強化其實係點?係唔係除左個d全畫面攻擊之外全部技都擋到?

3樓是正確的,那個是很好用的統槍裝來的~~
可以只按發炮就夠了 @ w@

回復 6# 私の名前はTerry 的帖子

防強係將1d擋唔到既招變為擋到
炎戈既火焰,冰戈既水砲都擋到
至於赤甲,爆槌既屎..我就唔肯定會唔會無效果(前者無防強擋到,但係會入臭氣狀態)
嵐龍既高空水砲同吸人個招旋風,暫時理解為全身判定,防禦不能(高空水砲如果側擋,應該可以,但之前擋,判定變左後面,而大旋風就全身判定)

至於防性..對於統槍黎講,實用一般
因為佢唔似長槍可以反擊,所以後唔後退只會影響你快唔快速打到條龍

砲術師/王主要影響砲擊既攻擊,對於極少開砲既我,基本上呢個技能如同虛設

我想問下アーティアSメイル 要咩材料先出到??
我仲未出到....又想合

原帖由 飛吧飛吧 於 11-2-1 04:14 PM 發表
至於赤甲,爆槌既屎..我就唔肯定會唔會無效果(前者無防強擋到,但係會入臭氣狀態)
嵐龍既高空水砲同吸人個招旋風,暫時理解為全身判定,防禦不能(高空水砲 ...

玩統槍+自動防石緊係不停按圓圈la

原帖由 windxz 於 11-2-1 05:49 PM 發表

玩統槍+自動防石緊係不停按圓圈la

絕對的教壞細路a.a

嵐龍既高空水砲同吸人個招旋風,暫時理解為全身判定,防禦不能(高空水砲 ...

有擋強唔會臭
嵐龍吸人龍捲可擋,不過一樣會扣血,高空水炮,得閑個陣試下先

銃槍用擴炮加炮王同增彈,打煌黑e個級數  用蓄炮(可連發)一野扣52血(唔計火傷),3下連發係156血
龍擊都係扣144血..............
同埋有增彈既擴炮,全彈威力大過無增彈既通常,

仲有,銃槍既上撈同前進上撈好高攻,除非肉質硬,唔係你個d普通炮,炮一野加上彈既時間,一定比唔上你用插既傷害

總結一下
通常-主力刺擊,接到全彈或者連完技炮一野博多小小傷害(十血左右既傷害...)先會用炮,炮王實用性最差可唔出,
放射-刺擊為主,因為射程遠,可以用黎破壞難打到既部位,龍擊炮傷害1.2倍,加埋炮王停火車好好玩,
擴炮,炮擊為主,出炮王增彈,用刺擊黎搵空位,一有位就蓄炮,如果出到3野就爽死a.a,3連蓄炮再馬上接龍擊可以短時間扣到300血,爽啊

(個人認為自防絕對係dxx既人先會用@_@)

以上既炮擊傷害係以lv3及煌黑級數為準,打低級一d,扣既血會更多

原帖由 qzyb234 於 11-2-1 06:30 PM 發表

絕對的教壞細路a.a

有擋強唔會臭

銃槍用擴炮加炮王同增彈,打煌黑e個級數  用蓄炮(可連發)一野扣65血(唔計火傷),3下連發係195血
龍擊都 ...

你自己扮清高唔用米算lol,係要插人既
仲要慌死人唔知咁,醒目仔

原帖由 windxz 於 11-2-1 07:44 PM 發表

事實係你教壞人

你拎自防黎玩炮防同拎黎無腦連按o兩回事黎ga

唔順氣既未嘈落去囉

其實自動防真係咁有用??@@
我玩果陣係咁咁實r佢都打我唔到啦@@

原帖由 windxz 於 11-2-1 07:44 PM 發表

雖然我係新手...不過我覺得咁玩會唔會有點兒哪個...你加左個ag變相無左護石...雖然暫時我未有咩好護石但多粒石有時整多個耳栓/耐震/スタミナ急速回復....等等類似無謂技能都好(因為咆哮,震擋住佢會變無效)

原帖由 qzyb234 於 11-2-1 06:30 PM 發表

絕對的教壞細路a.a

有擋強唔會臭

銃槍用擴炮加炮王同增彈,打煌黑e個級數  用蓄炮(可連發)一野扣65血(唔計火傷),3下連發係195血
龍擊都 ...

乜原來有分嫁咩砲擊用咩招ga咩=_=我成日△○>△>△○/前△>△>△○咁打因情況有時宿至2下攻擊甚至1下...其實我上網睇有時都見人插2下開砲但唔知某d砲咁樣扣多d

咁睇黎要加入ガード強化...我用銃槍打唔到爆槌=_=佢一轉個頭望住我...我就好無奈因為即時彈刀加比佢個頭砍...炎/凍支砲都係1個問題,ガード性能對我黎講好有用...我一定要+1因為我好怕死經常防(根本睇硬值打)扣小d血同唔後退我覺得超有用...ガード+1打條雷狼覺得佢似條雷羊多d超帶電都唔驚佢

原帖由 harry571 於 11-2-2 02:01 AM 發表
其實自動防真係咁有用??@@
我玩果陣係咁咁實r佢都打我唔到啦@@

自防會令到銃在炮擊時,被攻擊也會進入防禦,所以就算你全身殘廢,得返1隻手指,都可以連按o(發炮上彈擋招一個制齊哂)黎打怪,殘障人士專用

但係用得好,可以拎黎做炮防,不過e樣野就真係要有技術,同上面個d行為兩回事黎(但e兩種個人都唔建議團戰拎黎用,原因下面講)

拎長槍招防反黎講,打轟龍可以係佢火車個陣平刺一野再防反吉多條尾一下(可連技下去),無傷打兩野
自防銃可以平刺一下之後炮擊,由自防來進行防禦(好似連唔到技,龍擊=-=?),無傷一刺一炮

兩樣野好似差唔多,其實有個好大差別,長槍只會比人阻住(打走你招防反......我真係試過 )
而銃槍只會阻住人,因為佢招防係要用炮擊.......你身邊d隊友會飛起哂,多得你唔小..............(拎上面個例子,長銃一齊係轟車面,長槍想防反吉個幾野,未防反到就飛左唔知去邊囧)
所以我完完全全唔建議團戰銃用自防,

原帖由 私名前Terry 於 11-2-2 04:38 AM 發表

雖然我係新手...不過我覺得咁玩會唔會有點兒哪個...你加左個ag變相無左護石...雖然暫時我未有咩好護石但多粒石有時整多個耳栓/耐震/スタミナ急速回復....等等類似無謂技能都好(因為咆哮,震 ...

銃d炮唔同類型玩法唔同,吉兩野炮一下多數係博多d傷害或者拎黎消除硬直用(無睇你講段片,答你唔到)

lv3通常好似係18"基本"傷害(全彈同蓄炮有加成){槍口前一格}
放射唔知24定28(龍擊,全彈,蓄炮都有加成){射程遠,槍口前兩格}
擴散係40(蓄炮加成1.45倍,全彈減弱為0.9倍[但係加增彈一樣嬴通常...]){槍口前爆開,上下左右都中招,打飛隊友一流}
炮王係x1.2   之前睇錯野=_=

想招炮威力提升係吉一野之後R+O出蓄力炮(e招可以連發)

所以炮擊為主係擴,刺炮各半係放射,刺擊為主就通常
爆錘個頭再硬,用炮擊一樣可以打好爽@_@,個下巴爆左之後個頭就會好軟,點吉都得
炎戈同凍戈招橫炮向右行就好簡單閃得開,唔洗出擋強咁哂(練一練就ok,真係好易)

原帖由 qzyb234 於 11-2-2 01:36 PM 發表

銃d炮唔同類型玩法唔同,吉兩野炮一下多數係博多d傷害或者拎黎消除硬直用(無睇你講段片,答你唔到)

lv3通常好似係18"基本"傷害(全彈同蓄炮有加成){槍口前一格}
放射唔知24定28(龍擊,全彈,蓄炮都有加成){射程遠 ...

ガード強化已經混左出黎=_=now強化6 292防 技有砲術王,ガード性能+1,ガード強化,砥石使用高速化,ボマー=_=

照左你所講打法好似真係快左d有時1場打到2~4次條龍訓係地...之前好難做到的(的話係我合左技槍問題=_=)...我反而想知點爆 爆錘個頭用o慢慢射?我now有ボマー...炸彈x1.3倍炸唔炸得爆佢?

原帖由 qzyb234 於 11-2-2 01:26 PM 發表

自防會令到銃在炮擊時,被攻擊也會進入防禦,所以就算你全身殘廢,得返1隻手指,都可以連按o(發炮上彈擋招一個制齊哂)黎打怪,殘障人士專用

但係用得好,可以拎黎做炮防,不過e樣野就真係要有技術,同上面個d行為兩回 ...

我都唔係好明xDD
我solo都唔用自防...所以我混左套裝係:
砲術王
格擋強化
格擋性能+1
心眼
因為我覺得如果我係用咁實r既玩法....一彈刀就pk所以就混左個心眼....
如果各位大大可以混到套更勁既話比小弟知好嗎??@@
例如可以混到加多個格擋性能+2 / 體術+x / 氣力急回 / 自動防
我會好感激你地嫁!!:D

原帖由 私名前Terry 於 11-2-2 06:51 PM 發表

純用爆彈打頭黎計(有+技的大爆g),下位3粒就爆到下巴,上位7粒(上位唔同任既下巴硬度都唔同,所以唔一定爆哂,要打多一兩野)

我講用炮擊打,係因為炮擊無視肉質,唔理硬定軟都係扣咁多
lv3既蓄擴炮,下位下巴約10炮就爆
上位大約要18下蓄擴炮先爆到

打上位爆左同未爆下巴既爆錘頭(肉質55同19),用最硬級數黎計
古代式殲滅銃槍 e把黎計(藍斬假定為1.2)

普炮40*1.2*0.75=36  蓄炮=52   龍擊炮40*4*0.75*1.2 =144
爆左下巴
前進上撈 235*1.2*0.55*0.34*0.75=39
原地上撈 235*1.2*0.55*0.28*0.75=32
未爆下巴
前進上撈 235*1.2*0.19*0.34*0.75=13
原地上撈 235*1.2*0.19*0.28*0.75=11

凶銃槍【瑞雨】 255攻  水屬無視,藍斬計算
未爆下巴
前進上撈 255*1.2*0.19*0.34*0.75=14
原地上撈 255*1.2*0.19*0.28*0.75=12
爆左下巴
前進上撈 255*1.2*0.55*0.34*0.75=42
原地上撈 255*1.2*0.55*0.28*0.75=35

普炮28*1.2*0.75=25  蓄炮=30   龍擊炮40*4*0.75*1.2*1.2 =172

吼大剣【荒咬】 出拔刀會心,3段斬
245*1.2*1.25*1.3*0.75*0.55=197

睇完有咩感想

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 10:39 PM , Processed in 0.124252 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存