2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 龍之谷 Dragon Nest [新鮮出爐]行騙個案分享
go

[分享] [新鮮出爐]行騙個案分享 [複製鏈接]

見到大家成日有機會係透過交易區去做買賣,
小弟為免大家可能再次不小心墮入行騙陷阱
以下有一個新鮮出爐的個案分享

騙子行騙背景:
小弟在交易區收購弓手藍時裝, 結果出POST後, 好多時會有騙子進行兜搭
即使你買野又好, 賣野都好,
如果係一個騙子要呃你既話,佢都會跟你聯絡

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
以下係對話內容, 大家請細心閱讀:

騙子 說: hi, 你有龍之谷交易?
我 說: 想收野

騙子 說: 收什麼?
我 說: 你賣什麼= =

騙子 說: 你說吧
我 說: 你加我會知我要乜卦= =

騙子 說: 忘了, UrL?
我 說:咁你係咩SER=.=

騙子 說:暗龍
我 說: 收弓手藍時..

騙子 說:噢, 我有+敏捷的唯美上衣
我 說: 嗯 點賣

騙子 說: 送信不可以麼?你出價
我 說: 唔可以送信

騙子 說: …… 交易?
我 說: 要透過交易所

騙子 說:好,你用gash還是…… 最理想是用+智能/mp回复和max mp的
我 說: = =?

騙子 說: …… 你出價, 可以用其他的藍時換
我 說: 我無藍時換丫

騙子 說: 那……iGash行嗎?
我 說: 點用GASH換..?

騙子 說: ……你給序號我啊
我 說: = = 要GASH OK, 面交吧@@ 因為要交易藍時有D 麻煩

騙子 說:……哪裡?
我 說: 你住邊

騙子 說: 荃灣
我 說: 荃灣OK AR, 你要幾多GASH?

騙子 說: 你出
我 說: 你出吧 直接D..

騙子 說: +敏對弓手來說是最好的,你出, 200HKd如何?
我 說: 我玩魔箭...差不多

騙子 說: 我都是魔箭
我 說: 200都OK GE..

騙子 說: good, 怎麼面交?
我 說: 落網吧交收

騙子 說: ……我還沒成年
我 說: 無關係-.- 無限年齡

騙子 說: 點交可以?
我 說: 點樣點交?

騙子 說: msn咯
我 說:=_= 咁你點收錢-.-

騙子 說:iGash序號
我 說: 咁請問要幾多GASH? 你係咪第一次交易GA

騙子 說: iGash: 120+80
我 說:網吧都無限年齡入, 坦白講 你唔去好難交易喎..我比序號你簡單, 但我收件野難喎

騙子 說: 5……網吧費用你給?
我 說: 幾蚊JE=.=

騙子 說: 不知道
我 說:$6/HR

騙子 說:好, 那個網吧?
我 說:荃灣 英皇娛樂廣場識唔識去?

騙子 說: 55
我 說:係地下個度等,再一齊上去

騙子 說: 說真的,好危險
我 說:咩危險?

騙子 說:算, 點交/不交易
我 說: 請問你係男定女?

騙子 說:男
我 說: OK, 哥哥仔..頭先解釋左, 面交係為左唔想令收個件裝麻煩先面交..因為要交易藍時手續好麻煩,*當然..如果你唔怕麻煩既..我地先交易左件裝,我收左到我再比序號你, 我又唔想你話我呃你點數,所以我先叫你面交JE

騙子 說:
……算了
我 說: 無得算唔算= =你無誠意賣 講乜都無用,一時又話OK, 一時又話算..我都覺得有點無奈, 你要錢, 錢OK; 你要點數,點數又OK

騙子 說:點交你先我後,不同意就請刪除聯絡人
我 說:但交易都要講原則

騙子 說: 55
我 說: 我唔係第一次出黎交易-.-你唔係唔識LI D 交易RULES吧

騙子 說: 我都不是第一次, I'll take that as delete me from yoru contact list ten

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

個案分析及個人心得:
當有人加你MSN時話想做交易買賣, 請大家可以考慮以下幾個部驟

第一,先查一下那人的EMAIL, 睇下有無古怪
e.g. cosmic0912@yahoo.ca <--這是騙子的EMAIL
我一見到.CA, 其實已經覺得有古怪. 點解常用既EMAIL係CA, CA 係CANADA喎, 難道佢係外國人~"~?
再者, SEARCH一下就知有賣家對佢既評語~~有興趣自己SEARCH一下XD

第二, 交易時要保持冷靜, 千萬唔好心浮氣躁
騙子一定係捉你心理, 只要你一心急, 好容易會跌入佢地既陷阱
係上述對話內容可以睇到
騙子係希望透過用GASH去交易, 一時又話面交OK, 一時又話唔OK
佢重會用唔同藉口去推瑭你, 如: 網吧好危險 / 我未成年 之類
講真, 如果佢係想賣既, 佢一定會睇下配唔配合到你. 好少會價錢O岩都唔配合你吧-.- 難道同錢有仇?

第三, 先採取試探的形式去看賣家或買家
先去了解佢為何要加你MSN, 一定有佢既目的
無理由加左都唔知乜事, 當然有時候真正既賣家/買家同時加左好多人入CONTACT LIST,
但請用正常既角度先去試探, 因為騙子既目的係要呃你野, 佢其實未必太清楚遊戲既物品係點樣
E.G. 你地可以從上述CASE看到, 騙子唔知道藍時係點交易, 以為送信就OK

第四, 問到交易地點時,
我自己會先採取問佢交易地點
看看交易地點在哪
再進行協商
如果佢係一個騙子, 佢會隨意講一個地點
佢地會希望撞正一個地點對你唔方便
從而跌入其他途徑交易, 避過面交, 如: 用銀行過數, 點數交易等

第五, 個人小建議:
A) 銀行過戶絕對唔安全
- 騙子會話銀行帳戶有晒個人資料, 點都走唔到你數, 如果你係交易初哥, 請你記住我講既野.
無可置疑, 銀行係有帳戶本人既資料, 但帳戶係咪真係那人, 又或是那帳戶係由騙子所操控?
假身份証都有, 銀行帳戶賣比人,或比人用黎洗黑錢都唔出奇
所以, 銀行帳戶唔代表一定係屬於那個賣家
舉個小例子: 我用阿A MSN 同你地傾計, 也不代表我就係阿A

B) 時下科技越黎越先進, 好多人因為各種原因而選擇唔面交, 要用其他方法
除銀行過戶外, 另一種是電話交易
當然電話交易都係要銀行過數
但請你要務必小心, 對方用既係咩電話號碼
如你見到唔係家用電話號碼字首, 請保持警覺
畢竟時下要一個手提號碼實在太簡單, 隨意買張SIM CARD都有個新號碼
騙子要呃你, 一定唔會用家電的
只有家電先係對騙子有阻嚇力

C) 暫時未諗到, 諗到再分享XD
已有 1 人評分Good 收起 理由
不二熊 + 2 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 2   查看全部評分

字海

心得係長D~"~ 無法子

最好係可以加返D COLOR落去易睇D
不過我實在太懶
唔想比人呃先睇下吧@@

唔挽夢之希望啦咩你    我係愛與痛的邊緣  大家同S

原帖由 接吻魚的傷悲 於 11-2-6 04:17 PM 發表
唔挽夢之希望啦咩你    我係愛與痛的邊緣  大家同S

呵呵, 夢之希望比外掛攻陷左
無晒玩家
所以就轉左過黎玩XD

角色咩ID, 一齊玩XD

十週年勳章(賀詞)

藍時送信

原帖由 關你蛋治 於 11-2-6 04:25 PM 發表
藍時送信

藍時除左送信可以..還可用其他藍時交換的.....

笑傲無雙

新奇又有趣
藍時送信交易
不如就咁交易啦

支持樓主分享心得
對新手們很有用
謝謝

玩過星曲WEB

笑到吾知講咩

好危險
不安

吹脹-.-
我 說: 落網吧交收

未成年唔入得網吧 潮人潮思想

原帖由 靈堂~魚 於 11-2-6 04:13 PM 發表
A) 銀行過戶絕對唔安全
- 騙子會話銀行帳戶有晒個人資料, 點都走唔到你數, 如果你係交易初哥, 請你記住我講既野.
無可置疑, 銀行係有帳戶本人既資料, 但帳戶係咪真係那人, 又或是那帳戶係由騙子所操控?
假身份証都有, 銀行帳戶賣比人,或比人用黎洗黑錢都唔出奇
所以, 銀行帳戶唔代表一定係屬於那個賣家
舉個小例子: 我用阿A MSN 同你地傾計, 也不代表我就係阿A

絕對安全,你只要有足夠MSN記錄+過數證明
錢行有必要跟隨警方的要求去追討被騙的金錢
而且證明到他知道,認同這次交易(MSN記錄)
就100%安全,煩在你會唔會去搵警方去插手

P.S. 在無交易情況下過數,有法律保護

錢一定追得返,但只係煩,唔好係到誤導人

條友講野低能到暈

原帖由 sunnylimax 於 11-2-6 07:03 PM 發表

...

但係傳閒三十六丁呃左勁多錢 而家都冇事喎

原帖由 KY0504 於 11-2-6 07:10 PM 發表

但係傳閒三十六丁呃左勁多錢 而家都冇事喎

我只知道錢一定追得返 (本人見過實例,信不信由你
入唔入到罪就難講
所以過數係安全

原帖由 sunnylimax 於 11-2-6 07:13 PM 發表

我只知道錢一定追得返 (本人見過實例,信不信由你
入唔入到罪就難講
所以過數係安全

可以追番不過好麻煩 如果咁麻煩不要一開始就面交
正如樓主所講 人地有心賣/買野既話一定會配合
通常都係呃錢果d先會推3推4

原帖由 sunnylimax 於 11-2-6 07:03 PM 發表

...

請問閣下有沒有嘗試過你所講的做法?
首先, MSN記錄不能代表是該當事人, 可以是其他人用這個帳號
而且MSN登記是不需要提供什麼個人資料, 隨意開一個新的也可以
過數證明也只代表你過數到對方戶口
沒有證據指對方就是跟你MSN同一個人

銀行是有必要追隨警方的行動
但警方只會出張紙去讓你跟銀行追討
銀行的程序上也只會先問戶口本人願不願意將那筆錢交出來還你
戶口本人不同意, 你也無可奈可
所以銀行入數時切勿入錯戶口, 特別是用ATM機過數
入錯了, 你筆錢就凍過水
(P.S. 如果你唔相信XD 入返幾舊水比我, 再話入錯數, 銀行都未必幫你>.<)

報警方面, 少則報案搞你2-3小時
長則是報案後佢要搵你去講返, 搵幾日去返警署
那時佢會同你地講返未必追到, 問你銷唔銷案

請不要說我在誤導人吧@@

香港咁多罪案, 幾時輪到幫你去追個幾百蚊?

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-13 03:40 AM , Processed in 0.042629 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存