2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 SD高達Online 是日雙經問題,官方起馬有3錯,大家真係想坐定定比官方玩? ...
樓主: 路加
go

[其他] 是日雙經問題,官方起馬有3錯,大家真係想坐定定比官方玩? [複製鏈接]

原帖由 20031425 於 11-2-27 10:25 PM 發表
1.是日8-10冇X4  
- 雙倍一早俾左..重要24小時長開..俾X4就人情 唔俾X4就道理..

2.是日10:00後變返X1冇公告
- 班官方可能根本唔知一路X2緊,變番X1自然係覺得冇事發生好正常

3.如果24小時X2 係BUG, 又冇公告通 ...

我都明你意思,大事化小,我都講道理既, 但係我頂親,都係果d唔用腦開句就十幾句粗口塞埋黎唔洗本果d反智網民,睇下上面,有眼睇,真係五行欠小,正正常常討論既,我一向好尊重,冇上黎2kf半年,而家出現咁多小部份反智2kf友,真係世風日下

十週年勳章(賀詞)

原帖由 麥艾克斯 於 11-2-27 10:32 PM 發表
老麥觀點
1.官方開多左雙經時間, 玩家有賺...係好事
2.開多左雙經時間係官方出錯, 係客觀事實
3.玩家因應官方出錯而追討更多利益, 道理上沒錯正確, 情理上稍嫌貪求.
4.討論區歡迎發表意見, 請不要人身攻擊

請 ...

條友話我精神分裂~不過我真係有少少@.@
佢搵D唔係point既point同我講~.~
你又出聲囉-.-咁咪算囉@.@
私下解決!!

原帖由 麥艾克斯 於 11-2-27 10:32 PM 發表
老麥觀點
1.官方開多左雙經時間, 玩家有賺...係好事
2.開多左雙經時間係官方出錯, 係客觀事實
3.玩家因應官方出錯而追討更多利益, 道理上沒錯正確, 情理上稍嫌貪求.

請 ...

不嬲爆粗人身攻擊都係扣分架啦,一開波又乜西又物西咁真係當d版主死既
而家老麥版主出聲,一定聽既~和氣生財~

曾有個電視節目諷刺香港是「投訴之都」。

樓主充分將這個「美名」表現出來。

官方SETTING有問題,給你一個雙經,你要投訴
10:00雙經完了,你要投訴
8-10沒4倍,你要投訴
你E-MAIL問了,官方"還"沒覆,你要投訴

舉個例,你有沒有衝過紅燈?
你衝完紅燈會在警署貼佈告說自己剛衝紅燈嗎?
有些錯,大家都不會去追究,
商鋪找多了錢給你你會投訴他嗎?

第二點,雙經完了本來就沒有公告

樓主,正義不是這樣裝的

原帖由 斷§影 於 11-2-27 11:18 PM 發表

...

投訴之都呢家野我都聽過,你舉既例我都明白,不過我無想過當正義之士,請別亂幫我冠名,我只希望各玩家明白自己都有公民投訴權利,官方唔好下下當d玩家死既,係社會開得盤生意出黎,做事最後有d交帶好,免得被人誤會公司形象差,上樑不正下樑歪,  仲有,我有彈一樣有讚,官方今次做得好既地方,比左咁多活動我地玩,戰紀又好樂古又好,我一樣有回post 讚,回post撐,試問如果該部門沒錯, 如何投訴?

原帖由 斷§影 於 11-2-27 11:18 PM 發表

...

真正的正義不是裝出來的

有真正的正義遇到這事應該...
默默的下線(SD)
靜靜的上線(討論區)
告知各機師不要去玩
因為有雙經
gameone那兒沒有說過有雙經
玩不得 玩不得

佢自己第一點以經講左佢想4倍啦
一開標題就以經講錯野,仲話人插錯佢
另外今日我係屋企等左好耐喇都冇差人上門搵我

原帖由 銀河戰國 於 11-2-28 01:41 AM 發表

佢自己第一點以經講左佢想4倍啦
一開標題就以經講錯野,仲話人插錯佢
另外今日我係屋企等左好耐喇都冇差人上門搵我

今次你冇爆粗屌鬼,我對事唔對人,我都收返晒d爆口,尊重你意見,入正題,
老麥pm勸緊我,我咪暫時聽下佢囉, 仲有,你覺得插岩插錯係一件事, 但你有冇毀謗人係另一件事, 你開門見山掉出黎果d粗口,又6千蚊冇命用又盛果d,生安白做,有眼見啦下話!係咪你玩野先?見你都睇過下新聞,又唔係未夠18中小學雞,中文水平又有返咁上下,我諗你都係明白事理架?就算你插得幾岩,家下係咪唔洗理版規啦啊kaho哥,又爆粗又連灌3 post又人身攻擊又老屈人,人地都講左唔係要佢賠G賠經,d pt係質疑佢要出返段公告仔姐?解釋下又好點都好交帶下囉係咪先,佢點交代你唔洗理,佢地個個月都有糧出既,我下下都係提要d版友知道自己有公民投訴權利, 唔係官方下下當d玩家冇到, 成日唔聲唔聲出錯, 鐘意既就complain,覺得ok既就繼續玩SD,我唔阻人發達, 我質疑果3點全部都擺明係官方出錯既地方, 冇要求過佢賠乜經物經,你依然要覺得人點既,當然有你自由,不過家下老麥好人唔扣多你分,你都比返d面版主唔好當佢冇到啦下話

十週年勳章(賀詞)

咦?
個智者又比人圍攻啦?
咁我都唔忍你,
話我反智?即係你想講你既野就好有智慧啦
我乜野西物野西姐?
咁叫爆粗呀?你打只1唔好用劍西啦
西就係粗口~你講仆街是什麼?文人雅士之言?
沒錯我是反智,不過是反智障

原來是個魔神洗版員!

家陣d細路
o麥撚野都會投訴

我基本上都唔係好想打字海
只係果幾句野
你都係想有人認同你姐
咁我老老實實講一句
e度冇人會認同你
可能你工作壓力大
搵地方爆seed
e樣我唔膠理
不過如果你用所謂"正義"ge方法黎開post
咁實在太黑人憎
你係咪為左上位而偽正義?
咁我唔撚知
姐係咁
我講咩大道理你都係唔肯聽ga la~
都係果句
做人要知足,收斂下一d
你生活係香港唔通係必然?

睇晒咁多留言....
我又忍吾到要入黎...
麻煩樓主去死一死好不好?
點解你要認為x4係岩既事?
點解你要認為俾多2日都吾足夠?
官方錯?官方俾多左幾日我地雙經wo
點解你可以認為錯有錯著就可以大條道理咁要求人?

原帖由 w550i 於 11-2-28 08:44 AM 發表
睇晒咁多留言....
我又忍吾到要入黎...
麻煩樓主去死一死好不好?
點解你要認為x4係岩既事?
點解你要認為俾多2日都吾足夠?
官方錯?官方俾多左幾日我地雙經wo
點解你可以認為錯有錯著就可以大條道理咁要求人 ...

難聽d就係搞屎棍

原帖由 ybm002116 於 11-2-28 08:24 AM 發表
我基本上都唔係好想打字海
只係果幾句野
你都係想有人認同你姐
咁我老老實實講一句
e度冇人會認同你
可能你工作壓力大
搵地方爆seed
e樣我唔膠理
不過如果你用所謂"正義"ge方法黎開post
咁實在太黑人憎
你 ...

多謝你意見,我明你意思,唔似上面果個一味爆粗玩人身攻擊既2KF版友仔
其實你問知唔知足,我冇咩feeling, 但係覺得官方冇交帶當我地d玩家死既就真
投唔投訴係個人選擇, 你有你自由我有我決定,別人認唔認同係唔到我選擇不過犯版規既版友仔真係好麻煩 , 可能有d人覺得投訴係多事,anyway,我唔阻人發達絕對唔會叫人擺玩,當然好尊重覺得OK冇問題既玩家就繼續如常玩SD,,thanks~

原帖由 woody033052 於 11-2-28 07:34 AM 發表
咦?
個智者又比人圍攻啦?
咁我都唔忍你,
話我反智?即係你想講你既野就好有智慧啦
我乜野西物野西姐?
沒錯 ...

又黎精神分裂爆粗"人身攻擊"完之後混水摸魚當版主冇到,我都費事cap晒,上面版友有眼睇,.
原帖由 woody033052 於 11-2-27 08:47 PM 發表

樓主0n9西-.-??
佢肯開雙經比你仲想點?
仲要走去send信之後開post~懶係醒咁笨柒~.~
佢比全日雙經你仲唔Q知足._.你都忽忽地~
全日雙經比多你啦  尼條數都唔識計,仲要話有人計錯@.@?
你尼種人真係成條J印係塊面 ...

有你呢d得閒得濟既細路浪費時間淨係識扮官方回答扮馬騮戲(費事cap),又計住計住人地用幾多粒英文字(費事cap),又計住人地回幾多post,1.你張圖只有部分畫面, 2.冇超出論壇規定回post時間 3.我回既post唔似你,我個個都好有禮貌識得尊重人

原帖由 woody033052 於 11-2-27 10:52 PM 發表

條友話我精神分裂~不過我真係有少少@.@
佢搵D唔係point既point同我講~.~
你又出聲囉-.-咁咪算囉@.@
私下解決!!

你自己都認埋你精神分裂,我都真係....
你搞咁耐都真係唔知你想點你話你,搞咁多野捍衛自己犯版規既行為,破壞2kf秩序,真係晒時間

十週年勳章(賀詞)

原帖由 路加 於 11-2-28 04:29 PM 發表

多謝你意見,我明你意思,唔似上面果個一味爆粗玩人身攻擊既2KF版友仔
其實你問知唔知足,我冇咩feeling, 但係覺得官方冇交帶當我地d玩家死既就真
投唔投訴係個人選擇, 你有你自由我有我決定,別人認唔認同係唔到我選 ...

我比老麥扣左威望啦~
你爆粗又唔見你比人扣?
因為你係魔神洗版犬??

我認我係忽忽地~我見到你做埋D九唔搭八既野就小你,
尼下已經好忽,但係我忽得尼都唔夠你,
扮投訴樂團?

其實你係到假清高,真想要4倍,就係到投訴,
你照下鏡先啦,睇你個樣就知你想點啦,
人地比多你你仲投訴,
你去買野人地找多左錢你係咪去消委會告佢呀??
如果你可以答我係既話你示範一次尼睇下,
如果你答我唔係或者你直頭唔答我既話,
我希望你唔好轉移視線,
我請你啟動潛艇啦智者

2KF足球隊 十週年勳章(賀詞)

woody033052, 我不認識樓主. 不會刻意偏袒, 我都有扣他分的
至於你地討論的問題, 以下純粹個人意見
依老麥見解, 其實大家都講得有道理, 點有道理? 請心平氣和地看下去.
===
係原則上, 官方的確係搞錯左雙經時間. 由於呢個錯誤為玩家帶來的影響是正面的效益, 所以大家都選擇默不作聲. 假設官方今次係搞錯setting, 經G全部減半, 老麥相信乜FUN乜古幾大板D人一定嘈到拆天.
因此, 官方原則上的錯誤還是存在的, 只是最終帶來的結果是正面而非負面. 普遍玩家也就沒有刻意追究.
那麼玩家因應官方錯誤而作出投訴係道理上並無做錯, 不管帶來結果是好是壞, 客觀事實還是存在錯誤.
===
不過要追討相關責任……是有道理. 但不合情理.
還記得之前有人在醫院門外病發, 當值職員因位置在門外, 故不予施救, 堅持要求事主叫救護車, 最後拖出人命被千夫所指.
在原則上她做到足, 依照工作守則並無犯規. 但情理上, 她過份依照規章制度, 不願變通. 以致造成見死不救的現象. 實在遺憾.
簡單些, 大家搭巴士. 若果全港司機上落客一定要按章工作, 香港交通一定大亂.
規章固然是有效的約束指引, 但本意是為了增加制度的成效, 從而為大家帶來更大的公眾利益. 以公眾利益為前題, 有時適當的酌情變通也是必須的.
===
樓主的case, 官方出錯後玩家得利, 大家都知道這是一筆橫財. 所以都笑而不語. 樓主卻反其道而行, 強調官方的錯誤是他們自己的責任, 玩家應得所謂8-10的雙倍經驗. 這個要求不能說全錯, 但明顯不得人心, 給人感覺貪之過剩.
再者, 樓主強調玩家應得所謂8-10的雙倍經驗, 若是將其架建在原本不該出現的雙經上, 那官方豈不是明知有錯還要故犯?
所以我們也可以看成, 官方發現錯誤後, 在19:59已經被糾正了. 當日20:00-22:00那段時間已經是正常情況下的雙經G.安排
===
希望以上的字海能稍解大家疑思.
善意討論才能啟發思考. 惡意攻擊只會到處樹敵.

原帖由 woody033052 於 11-2-28 07:10 PM 發表

我比老麥扣左威望啦~
你爆粗又唔見你比人扣?因為你係魔神洗版犬??
我認我係忽忽地~
睇你個樣就知你想點啦,

邊個話冇扣分啊,又自己亂up完當真,第幾次啦版友仔?自己睇下54樓啦!
你就係咁,成q日自己幻想完d野當真,上面段野up完就成q日當人地想點想點人地都話左唔係,但自己又係咁認自己有病,講d野又離晒題又domdom又套玩人身攻擊犯版規,我都費事cap出黎,版友有眼睇,你講意見還講意見,你而家玩野玩串老麥個場,唔係真係當冇野下話?仲繼續撐自己d犯版規又影響2kf版秩序既行為?你而家先識收歛下?都予左你,唔比版主扣下分都唔識收歛下自己d人身攻擊,仲要講完話自己冇講,你岩,你認你自己有病真係岩

原帖由 woody033052 於 11-2-28 07:34 AM 發表

[quote]原帖由 woody033052 於 11-2-28 07:34 AM 發表
我乜野西物野西姐?
沒錯 ...

原帖由 woody033052 於 11-2-27 08:47 PM 發表

樓主0n9西-.-??

原帖由 麥艾克斯 於 11-2-28 07:19 PM 發表
woody033052, 我不認識樓主. 不會刻意偏袒, 我都有扣他分的
依老麥見解, 其實大家都講得有道理, 點有道理? 請心平氣和地看下去.
===
係原則上, 官方的確係搞錯左雙經時間. ...

多謝老麥你出現,都打擾左你2日我都唔好意思
問題係,一d理性版友我係好尊重咁回應,大家都有大家觀感同意見,
但係一小部份玩人身攻擊犯版規既版友係你個場搞事呢 ! ,仲要而家係咁撐自己呢d行為,影響論壇秩序!

原帖由 麥艾克斯 於 11-2-28 07:19 PM 發表
===

麥sir你講果D咪係商業道德
好似果個職員咁
佢係依足晒佢要做既程序去做,原則上係無錯架,要先登記先麻
但係人命關頭仲跟程序 ?如果佢真係救左個伯伯入去,就算老細點捉正都有情講啦

法律上係無錯,但係道德上就犯左錯

可能樓主會覺得無通報玩家係佢錯
但係多左既雙經時間官方冇捉正返黎做

原則上官方捉正黎做返都冇錯wo
扣返晒大家多左果D經呀錢呀
然後再俾返大家一日雙經

我問樓主,你會接受嗎?
吾屌撚到gameone到孟加拉都吾得啦

官方知道搞錯野之後,都冇捉正黎做,改左就由佢
借問聲樓主仲想點?

今次呢件事,在下俾樓主既意見...
好聽點係有點無謂
難聽點係

在下不嬲都係口賤既人,嘈你又嘈完,位你又上晒,一人小一句潛水算吧啦
吾通次次都要搞到老麥佢地出聲又鎖post咩
咁樣就廢是啦...

十週年勳章(賀詞)

===

你講錯了~
樓主要求的是四倍經,所以佢先比人圍話唔知足~
根據經濟學所指,
人們總是以利潤極大化成最終目標
其實路加仔都話打擾左你兩日,
你不如直接封post啦

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-16 03:27 AM , Processed in 0.039239 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存