2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 水族歷奇 [新手]海水魚BB圖分享+疑問
go

[新手]海水魚BB圖分享+疑問 [複製鏈接]

魚缸全景 , 闊8寸 , 高唔記得 , 依家有8條魚仔

1.呢條叫小亞巫

2.呢條唔知 , 但幾靚

3.呢條好似粒星 , 佢會定係到唔郁

4.呢條老闆講話係清道夫 ,佢會食屎同清潔

5.呢條叫飛人魚

6.呢隻叫四區車

7.呢條因為位置關係,所以影得唔清楚,我想知呢條叫咩名

魚缸資料

size

話說今日行行下街見到間魚仔店入左去睇,

見到d海水魚鬼咁靚所以用左500蚊左右買左返屋企(包括:魚缸,8粒魚仔,糧,沙,咸度計,化學炎,益力水),

個size係夠放係我電腦台左邊 ,

咁我有幾個問題想指教下大家!

1.我係超新手,以上所打既裝備足夠養吧?

2.個魚缸size我依家養左8條,我想再養多d夠唔夠養?同埋極限可養幾多粒魚仔

3.我見人地有水草, 而我個魚缸係長方六角形 ,我想係中間放d水草比d魚仔玩下, 有得搞嗎?(因為我見d魚仔好怕羞,唔多點郁)

4.我想知哂我上面d魚仔既名,老闆講過但有d我唔記得

5.最後呢..我第8條魚仔係紅白直間既 , 老闆話佢會哩埋係d沙到 , 但我冇諗到佢會哩到連個頭仔都見唔到, 我想知果條叫乜名? 同埋佢幾時先會再出黎同我見面 xdd " THX

1.我係超新手,以上所打既裝備足夠養吧?唔足夠呀

2.個魚缸size我依家養左8條,我想再養多d夠唔夠養?同埋極限可養幾多粒魚仔   已經超養左la  

3.我見人地有水草, 而我個魚缸係長方六角形 ,我想係中間放d水草比d魚仔玩下, 有得搞嗎?(因為我見d魚仔好怕羞,唔多點郁)
水草係淡水..

4.我想知哂我上面d魚仔既名,老闆講過但有d我唔記得
1.小丑魚 2.火鳥 3.塔利天使(好似係咁叫)

個老闆真係大整古
邊間咁衰

如果你真心想學養海水魚
睇左佢 會幫到你
http://www.xx.org.hk/cgi-bin/ch/ ... &pg=1&bpg=1

如果唔係你果500蚊同8條小生命真係倒落去鹹水海

抱歉, 因版規關係, 唔可以張貼其他論壇既名
麻煩pm溝通

原帖由 gcchiro 於 11-3-4 07:55 PM 發表
1.我係超新手,以上所打既裝備足夠養吧?唔足夠呀

2.個魚缸size我依家養左8條,我想再養多d夠唔夠養?同埋極限可養幾多粒魚仔   已經超養左la  

3.我見人地有水草, 而我個魚缸係長方六角形 , ...

係屯門市中心行去智樂中途果間 >.< " 咁話比我知差d咩...

原帖由 gcchiro 於 11-3-4 09:36 PM 發表
如果你真心想學養海水魚
睇左佢 會幫到你
http://www.aquarium.org.hk/cgi-b ... &pg=1&bpg=1

如果唔係你果500蚊同8條小生命真係倒落去鹹水海

咁我死得啦.. 你個網講開都24寸魚缸..

我果個得8寸...

咁我買黎做乜>.< " 個老闆仲話BB魚可以養多幾條 , 你個缸夠大嫁啦..

真係黑仔>/\< "  我下星期五先放到假 , 我會出去旺角金角街 , 我仲可以買d咩裝備去幫助呢幾條魚仔呢?

ps:我條四區車以經死左

你而家死左d魚就唔好再加魚
1.加番個迷你過濾器 kotobuki mini box 120  
我諗你會鍾意哩個桶既外型

2.MA 生物環 1L

3.硝化細菌+蜂皇漿

4.白棉
5.等
濾桶YAHXX拍賣果到有人賣2手150蚊
濾桶入面完有既濾材全部唔要
將買番尼既生物環 用淡水沖一沖佢
之後放滿個濾桶佢 有幾多位就放幾多
之後原本你個套缸果個過灑就放哂白棉
之後開支蜂皇漿落去
因為你個魚缸六角型 好難放掛濾
你想法將個蓋鑽個洞比你個濾桶出水同入水條喉
之後就係等la
如果你魚死哂 d水唔洗換住
養住水先
生物環既作用:養菌  咁d菌有咩用丫?

海水魚難養嗎

原帖由 gcchiro 於 11-3-5 11:04 AM 發表
你而家死左d魚就唔好再加魚
1.加番個迷你過濾器 kotobuki mini box 120  
我諗你會鍾意哩個桶既外型

2.MA 生物環 1L
http://upload.lsforum.net/users/ ...

多謝你呀老友!!

係咪買齊就差唔多嫁啦? 仲有冇其他可以補充?

我今次要做足準備

原帖由 金夕雨 於 11-3-5 06:40 PM 發表
海水魚難養嗎

難呀..

不過你唔好學我呀..真係要上網做足準備先!

我依家死左條啦 , 真係好後悔.....咁又冇左條生命

最後既準備就係你每日花少少時間去爬文
:victory: :victory:
上次你有冇睇哂LC兄講果D..
佢應該講左好幾頁
包括揀魚等等既心得

咁鬼貴既D海水魚

求其死一魚都好大劑

寵物大使 十週年勳章(賀詞)

回復 5# kenforho@love 的帖子

其實你隻缸係唔多岩養海水魚...
難度高左好多
不過我建議你送呢堆魚返去魚鋪, 廢事佢地真係死哂, 更何況個老細真係昆你

咁細個缸诜唔诜装蛋白質分離器

原帖由 X快槍手X 於 11-3-8 07:45 PM 發表
咁細個缸诜唔诜装蛋白質分離器

咩叫蛋白質分離器?

老實講, 你D 魚等死, 你個濾水根本唔夠咁多魚, 同埋你都係應該開缸到加哂咁多條都唔夠一個月啦係咪? 仲話你D 魚怕醜唔郁, 根本係因為水質嚴重差,  你個咁既缸同濾水, 3條魚都已經太多, 唔做research 根本就係到玩弄生命, 唉.....

養海水魚 乜都係假 最緊要 係要冇no2
落魚對水對溫 一開始唔好養仙/碟 記住養海水魚心急=傷心  no2 對d魚黎講係超級毒藥 幾粒鐘至一日就可以拎魚命
你睇下有冇fd養緊既 幫你睇住呢d魚先..唔係既我估2日內會全死...

WA 好得2 阿  

我都係海水魚新手....玩左8個月左右啦.......開始o既時候都比人點過
呢500蚊當買個教訓先.......
跟住就要諗清楚係米真係要玩海水魚........
因為都有好多因素....$$ , 地方 , 耐性.........
如果係...就真係要先睇多d有關開缸o既資訊先
我自己都係由18"開始玩(開始都要用千幾蚊的)....開頭用濾桶 , 後來就轉左用18"背滴....
開頭都死過唔少魚....後來上魚網問多d師兄們o既意見 , 呢家大致上都冇咩問題了....

所以呢 , 當你有左初步了解後 , 就試下搵唔搵到d好心魚友邊日得閒出魚街順手帶你買下裝備先~
又可以識多位師兄
至少唔會比sales呃

原帖由 gary1425 於 11-3-27 01:11 PM 發表
我都係海水魚新手....玩左8個月左右啦.......開始o既時候都比人點過
呢500蚊當買個教訓先.......
跟住就要諗清楚係米真係要玩海水魚........
因為都有好多因素....$$ , 地方 , 耐性.........
如果係...就 ...

唔可以貼其他討論區既link嫁
要既就pm佢la

原帖由 gcchiro 於 11-3-27 03:34 PM 發表

唔可以貼其他討論區既link嫁
要既就pm佢la

Sorry
細路仔唔知規矩....改返啦
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:15 AM , Processed in 0.037826 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存