2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 新手請教對付禁斷心得
返回列表 發新帖 回覆
go

新手請教對付禁斷心得

原帖由 私の名前はTerry 於 11-3-16 11:58 PM 發表

基本係陪玩...我有個fd都幾西利ga可以有時我死3部佢都仲未死...另外d fd實力一般...其實2隻game...雙打留意ga野其實差無幾遠...未又係w lock走位個d...只係next睇反應多d...同有d特機

next又好似好多人接受唔到 ...

咁我諗你真係要玩多幾年sd先啦...如果係我同你打你都冇咩可能會win

老實講, 真系經驗問題,
你睇多d 人地點樣玩, 自己又試下咁樣, 你會發現會部機都有唔同既特質, 雖然有d 相似度好高, 但其實都有一d 細微既地方系唔一樣既,
正如 飛突, 真紅, 脈衝等, 性能很相似 都系屬於 敏捷型機體, 但系d格就完全唔一樣 令佢地既定位 玩法都有唔同

話說打禁斷, 好似樓上有人已經講左, 拉反個距離小小, 大概有3-4個機位 就會好打好多, 至小唔怕佢d 側格, 如果要同佢埋身一定要用最"硬淨"既格同佢玩, 唔系驚大家一齊出格...你輸既機會好大, 因為禁斷出名射擊強+側硬到pk, N格2 hit 痛到仆系到, 禁斷屬於略為偏向 笨重型, 但又比如: 深淵, 砲脈咁笨重, 大概比 飛突果類型既機 "鈍"d,

所以
打禁斷最好用 敏捷型既機, 我自己首選 大機就系, 大正義,曉等 中就系 閃電,藍渣等超高敏捷型 之後就系脈衝,飛突等等   最好唔好用 可變形機, 如薄甲表表者...救世主... 因為容錯率 很低.. e部機須要高技術控制...可以收變形拉氣, 不過好容易吃格, 本身薄到嘔既佢 2次 n格 就要收工了

打法其實 用基本功就可以, 就系控氣,捉落地下,爆種時機等 樓上講果d高低差位等,其實2打2 未必用得到, 單挑對方有心拉, 你亦未必做得到, 對於不新但唔系老手既你黎講  都系著重基本功,

你有提及過, 對方控氣好勁, 這就系基本功..控氣控得好, 咩機你都會用得神, 當然你每部都控得好既時候...你已經玩左可以1-2年時間了... 

好詳盡分析!講晒所以野出黎-v-

亂咁up=_=感覺睇番樓上copy落黎咁lo

禁斷出名係橫格快同d格快完成難以救機仲有招超誘導副砲所以勁...支槍方面我仲研究緊...不過正如之前樓上的網友所講高低差有影響

你話深淵鈍我完全唔認同...佢d射擊全部唔快又唔慢...你捉得唔夠快佢都避得開...d飛彈又追...埋到身有招前格防身...橫格就因為固定出哂2hit所以...

用閃電/藍渣同禁斷打...更加難以想像...2部都小槍...閃電用得好我諗還可以...但我唔會想用佢...咁小槍,藍渣更危險...雖然格算勁但得個3槍...入人,救機同完成時間問題...點打都覺得唔著數

now自己打法就用慣f.im追住佢好似樓上MJ88所講...但唔近唔遠又非拉打...我就學左之前話好惡打條友d後sc後飄槍玩後手...now專用前格捉bd...專係亂戰用前格汁雞...其他時候有位先入格...不過有次見到雙禁斷又考起我了

深淵d槍好慢...我覺得佢既ab同ac要係遠距離先有用=o=
淨係橫格收唔到都夠最死= =
不過d人成日中第2hit
閃電有免拔刀
藍渣用前格即down~
高位用豆救機都唔差
不過佢3槍既缺點真係好大~

原帖由 私名前Terry 於 11-3-23 03:20 AM 發表
亂咁up=_=感覺睇番樓上copy落黎咁lo

禁斷出名係橫格快同d格快完成難以救機仲有招超誘導副砲所以勁...支槍方面我仲研究緊...不過正如之前樓上的網友所講高低差有影響

你話深淵鈍我完全唔認同...佢d射擊全部唔快 ...

分享心得你又話亂咁up....
藍渣既靈敏度好強+格人威力高, 如果比佢多槍就好屈機..... 多常指藍渣都會同佢既距離得拉好近, 藍渣做主攻, 拍部脈動就好好打啦,  

唔系既話 默契好, 藍渣+閃電  包保部禁斷 輸左一定轉機, 兩部都系高靈敏度既機體, 所以特別難捉, 外+閃電隱形捉得到, 會好煩, 一樣藍渣主攻,

藍渣側格2hit又快痛,敵方通常用槍救人時 藍渣已經打完2hit , 血博血 對方除左一樣用藍渣或者 劍脈, 唔系一定會輸在輸出差別, 如果打唔中1, 閃電可以開槍用黎救人, 近身就用側格, 彈起身補槍,   藍渣救人近物用前格又遠又down, 成部曉咁!  3槍的確系小左d, 不過我自己覺得ok夠用, 唔好亂射, 無論點都好 都要剩反一槍唔好槍, 除非果槍必定命中, 唔系就留反一槍 救人

深淵  d槍唔慢? 你可以測試一下 比禁斷仲要慢, AC ab 作用都系唔不大, 中遠距離 先發揮到用處, 除此之外 本身鈍度十足, 比敏捷機飛射, 用槍反擊隨時露"硬直" 近身雖有前格護身, 但系 用禁斷打法差唔多, 拉開3-4個機位  mark實佢 佢就會好頭痛! 用AC/AB救人 會被人射, 射人D槍又慢, 難命中, 用槍又唔夠距離, 逃一定逃不掉, 打禁斷和深淵 弱點就系 禁斷和深淵到, mark實佢地 就可以, 唔比佢地抽水, 問題系要點樣去mark住姐

原帖由 影俠 於 11-3-25 02:35 PM 發表

分享心得你又話亂咁up....
藍渣既靈敏度好強+格人威力高, 如果比佢多槍就好屈機..... 多常指藍渣都會同佢既距離得拉好近, 藍渣做主攻, 拍部脈動就好好打啦,  

唔系既話 默契好, 藍渣+閃電  包保部禁斷 輸左 ...

深淵我有玩過下
其實係一部輸出大既格機,我覺得
埋身玩格,
中遠距離有ma放流彈同埋ab
都算係合格好用既中機,
雖然部部機有快有慢,但快有快用,慢有慢用..
用慢既機其實仲會更加冷靜,un少好多多餘既sc,唔會亂開槍,
冇呢d習慣,對面都好難捉到你

炮IM同深淵我都唔覺得鈍喎
尤其深淵係平價命運  係有技巧地周圍督既機
其餘大部分武裝都係屬支援性質
睇下對住咩人啦, 用AC AB捉落地有可能玩殘某部分人
彈數數字都係昆人架姐(寫住20= =)  A槍咪又係得5枝
控制各武器既RELOAD時間去穩定支援火力既輸出  練好點督 + MA
己經用到部機既精髓

十週年勳章(賀詞)

又係禁斷 禁斷真係好撚黑人憎
d撚樣用自由一輸就開禁斷 冇撚用

禁斷支槍係弱點 小心d就ok架la~

禁斷槍係優點亦都係弱點=O=

隻game好吾好玩?

死神高達試試

pong33xx 發表於 11-8-31 10:30 PM
隻game好吾好玩?

好好玩~~~~‵

我都想學.下睇完咁多位既野都覺得好有用=]

禁斷都唔係勁- -
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 06:19 PM , Processed in 0.029215 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存