2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 水族歷奇 新手濾桶問題(急!!!)
go

新手濾桶問題(急!!!) [複製鏈接]

小弟係養海水魚既,話說今日係魚街買左個小形濾桶..
由於第一次用既關係就搞左我成粒鐘先用到(主要唔知邊到圍之出..邊到圍之入..試左好耐)

咁個濾桶有兩邊,一邊係棉,一邊係生物球同碳;同埋有兩個位(一個入水,一個出水),連兩支管!

我係張浸入水支管抽水後先經過棉然後再經生物球同碳,再出水(經空氣再入返缸)

之後我又上網研究左陣,見到有d寫住係抽完水係先經生物球同碳,最後先再經棉出!

係呢到我想問..兩者有乜分別? 同埋我有冇駁錯? 點駁先係正確?

1.呢個第一款

2.呢個第二款 (我依家就係咁=.= 先經棉然後再經生物球同碳出水)

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

回復 1# kenforho@love 的帖子

係經過棉,等棉過濾左D垃圾先再經過生物環度飬菌
同埋你飬咸水魚,就唔洗落炭,你可以拎走晒d炭,之後放滿晒生物環比較好

首先係物理過濾之後先係生物過濾

由入水位到出水位

係濾棉先到環
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 06:47 AM , Processed in 0.026748 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存