2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦技術問題交流 用intel既u下載迅雷無咁lag?
返回列表 發新帖 回覆
go

用intel既u下載迅雷無咁lag? [複製鏈接]

因我之前兩部機都係intel既u(單核P4,雙核E系),下載緊上網都無乜影響(唔lag),但個fd部amd(舊型號幾千+)既機下載果時上網就好lag,係咪intel係呢方面好d?請教各位巴打,thx!

下載野部部機都差唔多
lag 同下載速度 hdd 讀寫速度 ram容量 等有關
有時同 lan 的晶片都有關

無咩直接關系
最主要係你同朋友個寬頻係咩

原帖由 美人魚暗之惡魔 於 11-3-14 12:54 PM 發表
下載野部部機都差唔多
lag 同下載速度 hdd 讀寫速度 ram容量 等有關
有時同 lan 的晶片都有關

咁係咪hdd速度愈高ram愈多就愈唔lag?因打算出機,主要用黎down野,所以想請教大家

原帖由 邪乂龍 於 11-3-16 07:05 PM 發表
無咩直接關系
最主要係你同朋友個寬頻係咩

佢係網上行,我就有線,同一座大廈,但可能唔會再用有線,想改用smartone個無線寬頻,順便問埋無線寬頻down野係咪慢d?

原帖由 乂唐三藏乂=.= 於 11-3-18 06:58 PM 發表

咁係咪hdd速度愈高ram愈多就愈唔lag?因打算出機,主要用黎down野,所以想請教大家

佢係網上行,我就有線,同一座大廈,但可能唔會再用有線,想改用smartone個無線寬頻,順便問埋無線寬頻down野係咪慢d?

其實你知左都係搵朋友幫手出機架啦,不過都講講你知
電腦有CPU, RAM, Display Card, HD   呢四樣野最影響速度
CPU係負責所有運算, 你部電腦處理既快慢取決於CPU
RAM係擺Data俾CPU快速讀取, 因為CPU運算既工作都會放係RAM裡面, 所以RAM少都會影響速度, 但係RAM多唔會加快, 夠用就得
Display Card係負責圖形運算, 你打機果D畫面, 靚唔靚, 都係取決於呢到, 如果運算慢, 會影響順暢度
HD係你平時擺資料既地方, HD速度影響開電腦, 開程式, 寫資料既快慢...基本上最次要的, 7200轉已經好夠
大概係咁...

寬頻快度取決於你申請時既MB數同係咪共享
市面上成日聽見既"獨享100Mb", 理論上可以去到12MB, 實際上我自己就8MB左右, 已經好夠用
無線都一樣, 睇你申請時速度, 你部機電腦同modem支援既速度上限, 同埋距離, 如果你申請既係拎出街周圍都連到線既wifi寬頻, 就唔建議用係固定屋企既電腦到
如果你部電腦係固定係屋企, 又想用無線
咁建議你申請個快既寬頻(100Mb果d都係百幾蚊一個月), 再自行安裝個wifi router同埋wifi手指, 4,500蚊左右都有找, 當然最好用lan線, 唔洗煩咁多野

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-26 04:28 AM , Processed in 0.031493 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存