2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡遊戲聊天區 討論現時online game 為什麼這麼快就過時
go

[其他討論] 討論現時online game 為什麼這麼快就過時 [複製鏈接]

我將會用香港同台灣作比較
===================
第1,一隻爛game 係香港黎講
d人就會係論壇度感染第d人
就會講咩 3分鍾del game ,系統太爛,廢物...
... 咁人地隻game唔洗出啦 都比你班友講到咁 仲邊有人玩? (羊群心理,三人成虎)
好game既話 d人就會係雞蛋裡挑骨頭
---------------------------------------------------

第2,香港人太麻煩
第一句就話 出商城 但唔好厄錢,
第2句 唔好有雙開
第3句 希望玩家與玩家多d互動 ,唔好搞到單機版
第4句 職業分配要平均

說實話 不可能做到的
請玩家接受這個不公平的世界吧

(以我所知)香港最長歷史既olg 天外 都係有多開系統
唔係點留住d人玩?
成班友仔個個想學打機王? 1蚊都唔洗出 仲想賺番幾百蚊?
唔好發夢啦
--------------------------------------
香港人更會貪新忘舊
看看天外 夢之歷險就知道
明明這麼好玩 更沒有外掛
但那些人的目光 永遠放在新遊戲
這麼好的永遠不會學得形惜
當拾掉後 重新推出 才會吃回頭草
==============================
台灣: (略略介紹 快要訓)
他們的教育 給我們好一點
遊戲不好亦不會大踩

只會透過論壇 向gm 發表建議

學會珍惜
在某論壇看 台版的楓之谷 依然很熱門

不太捉外掛 也是促進上班一族玩olg的一個行動
願意使用金錢 使遊戲更加好

簡單講一句 香港玩ol game既人不多
係都要搞港服  反台狗咁
我明 連線速度可能係好d
但係人都冇隻 死城一個 月走月多
加上d人貪新鮮 一開始有大規模跳game既game就等收皮

嗯 2樓的都講得好岩
即係要長玩既話 都要搵台服
港服永遠滿足唔到需求

大部份game都係同一個玩法,打怪升級
有D又話故事好,結果咪又係玩得一陣

其次就係改版或更新問題,賭博遊戲某D例如水果盤甚至廿一點
盡量令玩家下大注先可以贏倒錢,當然改完版之後問題更加浮現
官方如果唔靠玩家入點輸遊戲幣的話又何來有錢賺,
否則一D人入點入到破產仲要上報博同情啦
除非學到日本的777城免費玩家彈珠機任玩三小時,唔夠珠數任補唔嬲
不過日本個隻777城,彈珠機及老虎機其中一樣免費任玩,放工玩一陣都訓啦,仲會俾錢入去玩

另外一樣就係香港人最興即食文化,香港人有時玩賽馬遊戲,尤其ihorse,G1馬機,比較鐘意賽程密密麻麻同埋多大賽,故此佢地都唔會鐘意玩日服的競馬傳說,因為操完馬都唔知可以做乜,賭馬又有限制,故此而家在下甚少會宣傳此遊戲,小圈子作業已經足夠

始終在下會比較鐘意日服同國服,港服除左商業大亨會玩之外,其他一律罷玩

台服係唔錯....不過有無人知 係台SER賣AC要點交易法- -

十週年勳章(賀詞)

我都係比較鐘意玩台版.  
對我黎講.香港小學雞實在比台版多太多太多.......

第一句就話 出商城 但唔好厄錢,

而呢句係大部分玩家都想
夢之歷險.天外 等等.    高級冇左雙經.差唔多係世界末日.   ( 夢之歷險 D 雙經.係我見過最貴的    ( 以前20點一個

楓之谷  (韓國NEXON 開發) , 從改版後.就唔再出雙經.改為需求升級經驗減少.傷害調高.怪物血亦小調         (這難道是良心發現?
(楓之谷 3個廣播50點 , 一日只賣廣播都賺幾萬至幾十萬,加上賣造形.   收入已經非常可觀     . 而一般玩家亦可以錢滾錢收購點商

一隻網遊.人氣流失度可以反映出 佢適唔適合大部分玩家.             (自古有句適者生存?
                                                                                         (好似"夢夢ONLINE"咁   出左兩三月.完全末落

(我個人幾不滿GC 做代理做法.   佢D GAME.好多時都唔可以玩台版

1.遊戲內容經常性重覆
2.毫無其他特色 一味要人解任解到傻
3.時下青年人無耐性「煲」同一隻GAME太耐時間

好明顯其中一個原因係OL GAME出得太多...

你數下遊戲論壇到D OL GAME多到痴線,張D人分散晒..

而且唔知點解開始有好多玩OL GAME既人唔睇隻GAME好唔好玩,而係睇畫面靚唔靚.

講真果句,畫面靚但係悶咪又係冇人玩!!而且你玩緊既係電腦唔係ps3,唔係XBOX!靚唔係必然!

E加個年代真係變得好怪,多左好多好串自大既細路,多左好多攻擊性既新詞語

都係以前天堂,龍族既時代最好,E加既online game本質完全唔同晒..

其實呢個情況又點止香港,日本剩係HANGAME,雅虎都有好多網頁遊戲,而家甚至乎連niconico動畫都做埋一份,再加埋個D777,多到人都驚,但係一蚊都唔出又未必咁睇,好似日本商業大亨真係一蚊都唔駛出

不停甘出game...點會唔過時呢...........

原帖由 lovexjapan08 於 11-4-11 02:20 AM 發表
其實呢個情況又點止香港,日本剩係HANGAME,雅虎都有好多網頁遊戲,而家甚至乎連niconico動畫都做埋一份,再加埋個D777,多到人都驚,但係一蚊都唔出又未必咁睇,好似日本商業大亨真係一蚊都唔駛出

人地人口咁多..冇得比= =

如果你要講香港的話,快過時變到一定的事,郁D就開新服就流失一班舊玩家,上唔倒位的唔走至奇啦,結果舊服只有一班舊玩家撐住,另外就係同類型遊戲太多,最簡單的就係德州樸克或香港麻雀,基本上太多同類型,有部份見遊戲幣多就會玩個隻,跟住叫埋D朋友一齊派遊戲幣,一個叫三個,之後四個又贏得多幣又派幣,結果越派越多人玩,但係用完就等系統補,系統唔補就玩第二隻

睇ONLINE GAME D新消息睇到悶...

隻隻都係話大作..有幾靚,來來去去都一樣,睇到悶...

好想玩番官方龍族= ="

外掛橫行
加上無良商人無心經營
再好的遊戲都會變成垃圾
如果港台學到人地韓國既一半營商態度再好不過

原帖由 沒有明天的孩子 於 11-4-14 06:06 AM 發表
外掛橫行
加上無良商人無心經營
再好的遊戲都會變成垃圾
如果港台學到人地韓國既一半營商態度再好不過

而家有隻德州樸克派,搵三十個model宣傳

但係有部份人,唔識玩德州樸克,呢間公司無教人點樣玩
連培訓都無就叫人陪人玩,當我地班友木頭咩

其實當你玩完WOW

就會對其他短炒mmo無咩興趣

可惜最大一個問題   同一個系統介面幾百隻game 點玩得落手 難聽d講句抄撚到仆街

插卡插石衝裝座騎刷副本.......

因為出黎出去d系統都係差唔多.

太多新遊戲 而且都大同小異的 沒什麼意思

原帖由 lll52015 於 11-4-27 02:10 PM 發表
太多新遊戲 而且都大同小異的 沒什麼意思

就是啦
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 04:55 PM , Processed in 0.038224 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存