2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 艾爾之光 《艾爾之光》心得攻略區 詩人的團戰pvp教學 影片集Vol.4
go

詩人的團戰pvp教學 影片集Vol.4 [複製鏈接]

最近有d是非丶衝突令本身輕鬆自在既討論區變得沸沸揚揚,
由此,我明白到人言可畏呢四個字.
我已經厭倦左呢d爭執,
我只會繼續o係艾爾之光既玩pvp玩副本,
o係2000fun發表研討性文章,
e家我覺得其中既樂趣係大於一切.

我會係呢篇文入面同大家分享關於團隊戰既技巧,
本文為拋磚引玉之用,
假如你同我有咩過節,
我希望你能夠放下成見,
用客觀既態度發表你既意見.
我亦無任歡迎你黎pk魔人同我切磋.
去片先.

<今次呢條片片長5分18秒,係早一排拍攝既,我到e家都搵唔到咩歌用黎做bgm,歡迎你地提議,太毒可免>

艾光既團戰唔單止對個人技術*註1既要求好高,
而且亦極度講求團隊合作同埋其他要素.
今日我會同大家講解下團戰既幾項至勝既要點.

戰術
1丶進攻
動員到戰場上某個位置,鎖定目標作出攻擊行動
2丶掩護
遠距離協助隊友進攻
3丶救援
幫隊友解圍
4丶封鎖
立於主要通道等地方,阻止對方進攻

隊型結構
所謂隊型結構,
簡單黎講就係1team人用既職業"夾唔夾".
艾光既職業丶技能系統唔算太複雜,
只要玩得多,自然就識得配搭,繼而可以係結構上佔優.

我將戰鬥中每人扮演既角色分成3類:
1丶輸出系
倚賴技能者,作削減對手生命值之用,屬於團隊中既火力核心.
2丶控場系
經常衝鋒丶在前線混戰既職業,有責任攔截進攻,保護近戰能力低既隊友
3丶 支援系
支援系既職業經常接近戰區,用距離型攻擊幫主戰區隊友解圍

要記住,每種職業可以同時肩負兩個角色既責任
例如我用既領騎就屬於輸出系同埋控場系.
由於每人既打法唔同,
所以大家應該好好細分一下你既隊友屬於咩角色,
從而作出調配.

戰場形勢
好多人即使知道自己係咩類型角色,
係團戰果陣都會感到迷茫,
有種"亂,唔知做咩好"既感覺.
e家我將戰場分成三個區域,
等大家知道應該做咩.
1丶主戰區
前線,近戰混集埋一齊既地方
2丶支援區
遠攻隊友(弓手丶eve等)支援近戰既站立點
3丶後勤區
通常處於最後/遠離主戰區既地方,多數係魔法師儲mp既地點
4丶外野
不屬於1丶2丶3丶既區域,為自由空間

典型既區域分佈,藍色=藍隊,紅色=紅隊↓
後勤 外野 支援 主戰 支援 外野 後勤

唔同角色應該企係唔同既位,盡自己既責任配合隊友.
而係特殊情況下,唔同人既位可以調動,隊型轉左之後要認清自己要做咩.

局勢發展
典型團戰有一個既定流程:
<開局>
1丶其中一方發起進攻,另一方攔截,由於一開始雙方mp較少,故都以普通攻擊入陣,組成主戰區
<中局>
2丶兩方支援系作出掩護
3丶全體有一定mp量,後勤攻勢準備完成丶開始技能戰
<尾局>
4丶經過短兵相接後雙方損傷,部分人員死亡
<殘局>
5丶死亡較多的一方會有落單,或者兩方無人死亡,大部人員重傷,通常會經過重整後繼續戰鬥
6丶如無意外,最後由優勢一方勝出

團隊合作
團隊合作大家聽得多,
可能有d人仲係對呢個概念有d模糊,
的確,呢個概念係比較抽象,
我亦都唔能夠完全摸透當中既道理,
但我可以話你知呢個係一種隊友之間既默契表現,
而我既經驗中,要達成團隊合作,
係有幾個tips可以俾大家參考.
1丶不貪刀
好多人見到隊友捉住對手,都會走埋去補兩刀,
但大家要留意擊倒值呢個問題,
擊倒值即係對手俾我地一直連段,強制倒地既hits數.
即係話你不斷咁劈一個人果陣,
劈到一定hits數對手會強制倒地.
心水清既人已經明我講緊乜,冇錯,
即係如果你隊友劈對手果陣你又跟手劈,
雖然對手會扣多左血,但倒地亦都會加快.
加快倒地可能會令我方可能唔知幾時收刀,
俾對手起身反擊擊中,被反捉.
咁我地應該點做呢?
tip1:見到隊友捉到對手,幫隊友睇住周圍,擋下敵方既救援,等隊友1個人連技
如果隊友用既職業連技比較差亦唔緊要,
因為如果隊友連技甩左被反捉,你都可以係附近補刀救援.

2丶小心攻擊
有d職業例如元素咁,
元素火球既攻擊距離好遠,
有時會唔覺意掃跌遠方既敵人,
假如你既隊友捉實左對手係度連技,
你一野掃低對手,
咁就會造成損失.
tip2:攻擊果陣諗清楚後果

3丶小心陷阱
對手捉住你既隊友果陣,好多時會set陷阱陰人,
最常見既就係領騎捉人之後,見到有人救援果陣即刻出音波,
一石二鳥打兩件.
或者係等人沖埋去,跳起避開,一下捉兩件.
所以係救援果陣我地要確保自己唔會俾人捉埋一份,不然損失會好慘重.
tip3:救援要快,但個心唔可以急

心理素質
1丶要做到快丶穩丶準
2丶對自己有信心,信賴隊友
3丶唔好驚落單
4丶凡事無絕對,hp未到0,都可以逆轉

今日講住咁多先,88

註1:關於個人pvp技術可以參考我上一篇文章http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=4497692&extra=page%3D7
已有 9 人評分威望 Good 收起 理由
一小蜜蜂一 + 3 強大:)
維乂影 + 2 詩人加油0.0 你的文章對大家很有用
落花有意 + 3 詩人加油吧!一直寫下去為艾爾的人服務
幻~* + 20 精品文章
h0chunnv3v + 2 精華:)
SIU悠 + 2 支持你!下次繼續^_^
Vita維他 + 2 剩番2粒 比埋你
知名不具 + 3 pvp無能
糟糕君 + 2 感謝你的教學

總評分:  威望 + 20  Good + 19   查看全部評分

support you=] 白鳥字
已有 1 人評分Good 收起 理由
流浪的詩人 + 1 張簽名型到我想轉行玩狂鋒

總評分:  Good + 1   查看全部評分

雖然字好多但值得參考

先回後參閱

領騎連技真係好易
zzz → z、腳踢、音波...

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

己閱

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 流浪的詩人 於 11-4-2 06:06 PM 發表
最近有d是非丶衝突令本身輕鬆自在既討論區變得沸沸揚揚,
由此,我明白到人言可畏呢四個字.
我已經厭倦左呢d爭執,
我只會繼續o係艾爾之光既玩pvp玩副本,
o係2000fun發表研討性文章,
e家我覺得其中既樂趣係大 ...

話說上次錄條片我仲未搞到音質 未上傳得住
其實隊友都好緊要 之前有次團P....

原帖由 hj1op2 於 11-4-2 06:57 PM 發表

話說上次錄條片我仲未搞到音質 未上傳得住
其實隊友都好緊要 之前有次團P....

你用bandicam?

凡事無絕對既
你點知聽日會好天嫁?
>頂你 睇天氣報告嫁嘛<

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

第3點GJ.I LIKE IT

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

原帖由 流浪的詩人 於 11-4-2 07:00 PM 發表

你用bandicam?

no
係+BGM果陣音質衰了
首歌同條片既聲撞左(姐係唔夾)
暫時又未搵到岩用既BGM

條片好傷耳

爆爆聲...

其實鑑於團隊戰中,混亂的情況我諗分區可能有效,但效率卻還有待測試

原帖由 流浪的詩人 於 11-4-2 06:06 PM 發表
1丶不貪刀
好多人見到隊友捉住對手,都會走埋去補兩刀,
但大家要留意擊倒值呢個問題,

這是一個很好的討論點,其實我認為倒地值這方面很奧妙

我以在下的領騎作一個例子,有時候普通的zzz防破之後使用風車(即 dash 跳 xx zz 如此類推)

總共才7hit便會倒地

而離奇的是,我多次pvp胡亂的使用Sonic wave(技能)配合著車輪(技能)後 浮空接技

風車竟何連擊多達3 round   

所以我想交代的是,究竟倒地值真的是單純的愈打便會愈高 然後直接倒地嗎?

而我們再續下面所說的

雖然對手會扣多左血,但倒地亦都會加快.
加快倒地可能會令我方可能唔知幾時收刀,
俾對手起身反擊擊中,被反捉.
咁我地應該點做呢?

好了,這樣說  基於討論仍在團隊的基準上

我不是想針對這說法的錯處,而是想對這方面作一些解決方法的提議

而 一擊便倒地的技能作為一個完結的信號如何? 盡早作最高傷害的輸出 然後用技能作一個尾刀

如:艾索德的mega slash,雖說這方法不全面 卻是一個說得通的方法吧?

戰術
1丶進攻
動員到戰場上某個位置,鎖定目標作出攻擊行動
2丶掩護
遠距離協助隊友進攻
3丶救援
幫隊友解圍
4丶封鎖
立於主要通道等地方,阻止對方進攻?

另外  有關封鎖面的分配

這位置對於角色那方面的需求會不會比較大?

如:創造這個範圍極大的

相反 說起艾索德來 這方面實在是想不出有何方法封鎖道路

嘛 以上就是我玩到現在對PVP 所謂的[心得]

有望指點  花大家時間了(_ _)

詩人頂你- -
今次條友行雷咁嚇到人地個心砰砰跳

4丶凡事無絕對,hp未到0,都可以逆轉

其實我想問..
如果你萬一中左火/毒屬...
依你又得返好小血..
咁姐係你未到0hp..都會因為火/毒屬而自爆

以上個人意見..- -

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 h0chunnv3v 於 11-4-2 09:59 PM 發表

其實我想問..
如果你萬一中左火/毒屬...
依你又得返好小血..
咁姐係你未到0hp..都會因為火/毒屬而自爆

以上個人意見..- -

唔會自爆
個時打pvp中毒去到0都味死

原帖由 乂霸乂 於 11-4-2 10:09 PM 發表

唔會自爆

but now會啵

原帖由 乂霸乂 於 11-4-2 10:09 PM 發表

唔會自爆

而好遺憾屬性更改左之後,毒同火都會燒得死人

原帖由 傲笑紅塵 於 11-4-2 06:21 PM 發表
雖然字好多但值得參考

其實呢個已經係濃縮版...哈哈

其實如果對面有人儲魔,點解唔分派人手去擾亂佢
我覺得冇人煩住隻魔,後面企係度放導彈已經係好麻煩
尤其隻魔係高攻魔

同埋其實救人,唔一定埋身救lor...
埋去un 幾un,有反應既連緊果個大多數出技/自走

救人個main point 係要快
同埋如何係唔比人捉埋一份既情況下救
如果自己partner 比人打,自己又想救既話
首先係要睇對手partner 係邊再救
唔係一齊比人打就gg 左
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 04:32 AM , Processed in 0.039862 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存