2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 冇勇氣去面對 還是給自己 太多借口? (26/4 update) {應 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

冇勇氣去面對 還是給自己 太多借口? (26/4 update) {應否give up!?}

講下本人情怳先啦 我男仔黎

敢我就住係外國 (唔講邊到)

敢我就返左1間教會 鍾意左1個女仔 佢係馬來西亞人黎 (講國語)

敢之前我都係 要星期日 先有機會見到佢

有2次我想同佢吹下水 試下同佢做FD 但遲終冇敢既勇氣- -

因為佢係講國語 本人國語十分之差

如果用英文對答 有好似有少少怪怪的感覺 (E個國家 母語係英語)

我都知佢黎左 5年 我就3年 大家平時係學校 都講開英文

但係用人母語追人 好似好好多 或者是我的借口

琴日星期日 我地教會有旅行 去BBQ 敢全部D人都係講國語

我又冇乜機會同個女仔傾計 敢我都係聽得懂 (6-7成掛) 但又唔識講

普通話我最近苦練中 再問問各位 有咩方法可以短時間速成 普通話

仲有另1個問題就係 我冇膽去面對 係唔係一定要強逼自己先得

但係又唔太強迫到

我最近"發現" 左佢個FB 琴日仲+埋FD(確認左)

我好驚奇敢發現 我地竟然係同月同日生 同年就唔知-_- 不過佢最多大我1年

以下係宗教言論:

首先我係基督教 本來我係1個半信半唔信 既基督徒 平時好唔鍾意返教會

但我離奇地返左1次教會(有陣時比父母逼住去\/) 敢我竟然又鍾意左個女仔 係返教會 仲要係牧師個女

敢為左見到 意中人 緊係個個星期都返教會 敢可能係神既安排\/

敢有咩活動 緊係會去 為左見個女仔

琴日雖然BBQ 冇乜機會同個女仔交流 但係仲算搵返人生希望

因為本人去左外國 語言既問題 心情係成日低落-3-

可能我未試過追女仔 所以一定都被動 我知係唔好... 不過... 無膽的是

但到琴日 竟然發覺我地係同月同日 仲要係我鍾意既女仔 又唔得我信 可能係神的安排 (e個係宗教立埸)

到琴日 我諗住搵佢 佢off左 可能因為bbq

係網上同人傾計 易過係真實世界:smile_13.gif:

如果係fb 傾得唔錯 1黎可以證明 我鍾意錯人 同埋 係現實世界都易d有話題

宗教解譯: (唔信 可以唔睇 只不過係少少感想)

以我記憶 神係會安排我地應該做既事情 當然你可以選譯 做or唔做

係你需要既時 就會突然申出援手 (太多經歷-.-)

唔係太識講......

但係感覺上 就好似引導住我去追女仔 :smile_13.gif:

我的"感覺"  可能我講錯 或者 我表達能力唔係太好

希望各位比d意見我-3-

3年冇溫過中文 除左吹水 如果唔明白 問問我 :smile_13.gif:

另外 希望大家可以 分享下 你睇完既感想

多謝.

__________________________________________________________________________________

我最近係fb 搵個女仔 我唔知佢係真係得閒 定覺得我煩

我搵過佢大約5-6次 但係都回得1次

我d fd 就有2派

1派 支持我 認為我應該有信心 去追個女仔

2派 反對 認為個女仔 覺得我太煩 同埋冇好感

敢各位有咩意見??

已有 1 人評分Good 收起 理由
MANDY + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 5   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

普通話呢   好難速學   一係就由細開始學  咁會易學好多
但大個左黎學會難好多   因為你講慣左個個音  轉第種音係好難  同埋香港人講普通話好多會大1d廣東話音

如果你想講好d既   事下卷利講lo   因為北方既普通話都係卷利   可以事下
itsui002k + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

update

岩岩係fb 搵左佢2次

2次都唔應人\/

可能佢忙緊啦

有1次仲搞錯文法(英文)

雖然唔知佢睇唔睇到... 不過真係好冇面

先告白不就好了
過後孌成點冇人知
itsui002k + 1 支持回答者

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 ζ×黑羽花子〥 於 11-4-19 09:16 PM 發表
先告白不就好了
過後孌成點冇人知

先告白

同個女仔唔係敢熟 突然同佢講 我愛你 會有咩反應呀

___________________________________________________________________________________

原來我同佢 真係同年同月同日生- - 仲要同1個宗教...

世事有冇敢緣妙? 希望唔好有緣無份啦 haha

如果有人咁對我講實奸笑了a_a

告白不一定要先講愛吧~.~
說喜歡你 以結婚為前提的交往的話

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

我幫唔到樓主    我一個人過日子太耐   對d感情野冷淡晒

派晒GD- _ -

不過我同佢唔係太熟... 唔太熟 同佢講 我鍾意你

怪怪的

真心中意對方係唔洗用d咩語言...
只要2個人用心同眼神就可以感受到 .xd

原帖由 傻少乂培 於 11-4-20 10:40 PM 發表
真心中意對方係唔洗用d咩語言...
只要2個人用心同眼神就可以感受到 .xd

大佬 e個唔係童話世界

心靈相通 去返小說......

連溝通都唔得... 點樣去進展成fd 點進展成位情侶??

先講普通話...
   話難唔難 話易唔話易...
   我以前既方法係直接去大陸d寄宿學校度讀書
  讀左2年 番左黎香港 普通話明顯好左....
            宗教解譯:(你可以睇or唔睇)我係天主教的...
     神只是1個虛構既人物建議你唔好咁信佢... 聖母先係你值得依靠同信任既人

平時見樓主多回人 估5到自己都有煩惱v_v
我覺得你有個好好既excuse去親近佢
就係語言(5係講笑)
竟然樓主去得外國讀書(小弟都係)  冇理由講反自己語言吧(廣東話??) 咁點進步
你係外國都3年 用eng溝通都應該有反咁上下吧(最少識表達到意思吧? 小弟去左外國半年都得)
咁你咪同你心儀個女仔多用普通話傾計 5識就用英文表達意思 再問反佢普通話點講
其實好多野都係睇你踏5踏出第1步...
國語ed..講得多就識嫁la.. 小弟去外國前0國語 過到黎(因為冇咩hk人 so被迫講國語) e+最少聽到8成 溝都都5成問題
不過我勸樓主不如講多d英文好過...
希望樓主馬到功成

原帖由 Arita1314 於 11-4-21 12:04 AM 發表
先講普通話...
   話難唔難 話易唔話易...
   我以前既方法係直接去大陸d寄宿學校度讀書
  讀左2年 番左黎香港 普通話明顯好左....
            宗教解譯:(你可以睇or唔睇)我係天主教的...
     神只是1個虛構 ...

UMM 你個聖母 係耶穌個阿媽- -"

不過宗教 好難講既haha

原帖由 061100 於 11-4-21 01:27 AM 發表
平時見樓主多回人 估5到自己都有煩惱v_v
我覺得你有個好好既excuse去親近佢
就係語言(5係講笑)
竟然樓主去得外國讀書(小弟都係)  冇理由講反自己語言吧(廣東話??) 咁點進步
你係外國都3年 用eng溝通都應該有反咁 ...

haha 回到人 但係幫唔到自己

不過呢... e家fb 都開始搵d話題... 敢face to face先有野傾

敢始終 都係用人母語 人地都覺得好少少haha

所以你都係死心
快d下手好了a_a

原帖由 ζ×黑羽花子〥 於 11-4-21 07:54 PM 發表
所以你都係死心
快d下手好了a_a

絕對唔會死心

但最驚佢搵到男友 快過我追佢 敢我就...........

因為佢係講國語 本人國語十分之差
↑大概係無自信吧
想表白就不要想太多
因為這時候你想的,永遠是障礙

女仔最憎男仔懦弱...至少我係

個女仔知唔知你鍾意佢既事?

唔太識國語可以當係為左佢去學
真係鍾意佢,你可以諗一諗會唔會為左佢學國語
重點!!~>   樓主要加油去爭取你表白既機會,機會一走左   可能以後都無機會架喇

珍惜眼前人!

大家... 我唔係一個會拍散拖既人 (至少我覺得)

同埋我地關係 真係唔係太好

如果突然之間 比佢知道 我鍾意佢

佢會有咩反應先 佢可能連少少好感都冇!!

關係唔好 就唔可以試下搞返好?
講左可能無結果 但你唔講就永遠無結果
講到底你驚失敗
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 08:54 PM , Processed in 0.055509 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存