2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Asgard 夢之領域 《夢之領域》資料、心得及寵物區 【活動】綠豆千龍 教你魔法師的心得(再level up) ...
go

[職業] 【活動】綠豆千龍 教你魔法師的心得(再level up) [複製鏈接]

笑傲無雙

綠豆千龍是一名笨笨的魔法師,舊版神領等級為99級。當然沒有什麼出眾的地方,升等都是打妖獸貓貓,好啦就開始教你地如何玩魔法師啦。注新版有好多地方是不同的,很多地方都係要重新摸索。

寫得好的話請推薦,謝謝。

教你魔法師的心得:
秘技:
使用tab鍵轉換想攻擊的怪物,比用滑鼠快捷
怪身的屬性在名字到,要背五行,風<火<水<土  對魔法師來說,係一定要背的

魔法師配點:全INT應該沒錯了.
                 15WIS後全INT

夢之領域技能榭問題:
如果我不斷升級技能,到最後可不可以把所有技能學完呢?
答案: 假如你不斷升級的話,經我本人測試,到最後會出現技能點不足的情況。所以很多技能根本不用學。

以下最好到最後先學習:
70LV    2招:冰雨術.....作用不多的技能!!
咀咒系的魔法都不用點...

要點:技能升到7LV後才可以學下一級的魔法.@@"把它升級後將不可以再用回之前的技能。

經驗的計算,怪物等級是本身的10LV內..EXP比例多200-500  怪物比自己高20等級 經驗會扣除25%....即如果10LV打50LV怪的時候原經驗5000 >>>1500-1900.. 魔法師應付自身等級15內..十分容易。

1-15等級做任務升級,理所當然。
魔法師出生在斯歐米城,一開始接新手任務,玩家可到上方近傳點的,找路易氏NPC接任務。其實在技能樹中會有1lv技能的火箭術,不過本人就覺得1lv魔法不如用手打仲快,因為魔法miss的次數的確係多左好多..10下一定有2下係miss。建議卜怪,,@w@  alt+1

16-30 組隊搵食,唔駛乞食
Asgard另外比較重視的都是組隊的樂趣,基本上如果等級不是相差太大。即係組隊的range 都係不要過10個等級比較好,原因會比高lv的拉低左幾百經驗一隻左右。咁16lv打咩好呀,仲有組咩人呢?  基本來講建議一聖、一魔及一個頂到怪或多hp的職業。聖職如果有魔力回復術及技能回復術更佳。聖職真是可以令你save到好多水錢,長線來講聖職係旅行必備的選擇。

31-50  賺錢唔難,有耐性最難,裝脩自己,迎接50上51的卡等
呢個時候真的要花很多錢,不過對新手來講又點會有咁多錢買裝呢?你可以去夢之塔打錢,入面的怪唔難打..最重要係有聖,聖職如果勁,都可以幫打。不過建議聖職有全體補血,因為入面的曝走率高。安全為上...玩家可以係斯歐米買4隻+2INT的介子。1對魔法手套,最好有一條風腰。

51-70 魔師之路,非一日之寒。日後再介紹
基本上升到這個等級..自己都可以打妖獸了,只能打1-4  如果唔怕死都可以打10F的,一隻18000經左右啦..不過好花水..都是有聖職比較好。

魔師之路,非一日之寒。日後再介紹 71-90

已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
流氓聖修者 + 3 你說的內容我非常同意
只怕不再遇上 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
天人乂 + 3
S!u粉 + 20 原創內容

總評分:  威望 + 20  Good + 7   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

HI 綠豆...我以前有段時間同你同一戰會的
我都係玩魔B 個陣都覺得你好勁XP
支持支持!!

不過呢
高等打怪個到未必100%有用...
我個陣去左日神...都發現台神魔B 打怪既地方...係無人打的
同埋EXP 應該都唔同以前...
所以高等方面有保留D...建議唔好打出黎住

很好很好...

(不過千龍可能累了... 愈高等 愈少文字 )

笑傲無雙

原帖由 krizza105 於 11-4-25 19:29 發表
很好很好...

(不過千龍可能累了... 愈高等 愈少文字 )

要食飯-3-  等有時間再打.

笑傲無雙

原帖由 天人乂 於 11-4-25 19:27 發表
HI 綠豆...我以前有段時間同你同一戰會的
我都係玩魔B 個陣都覺得你好勁XP
支持支持!!

不過呢
高等打怪個到未必100%有用...
我個陣去左日神...都發現台神魔B 打怪既地方...係無人打的
同埋EXP 應該都唔同以前 ...

高等打怪個到未必100%有用,呢個問題我有睇...不過無大改變!!  exp大約一隻18000左右...自己68lv去打...單p  除左miss多..無其他野..

十週年勳章(賀詞)

原帖由 lwljoe 於 11-4-25 07:35 PM 發表

高等打怪個到未必100%有用,呢個問題我有睇...不過無大改變!!  exp大約一隻18000左右...自己68lv去打...單p  除左miss多..無其他野..

原來如此@@
你CBB 都已經打到68LV??升得咁快@@

笑傲無雙

原帖由 天人乂 於 11-4-25 19:37 發表

原來如此@@
你CBB 都已經打到68LV??升得咁快@@
清怪魔c快.

十週年勳章(賀詞)

技能紅框果d係必學0 0?

另外係裝備同配點方面我都想了解多d-w-
如果可以分享埋就好喇

笑傲無雙

原帖由 S!u粉 於 11-4-25 19:42 發表
技能紅框果d係必學0 0?

另外係裝備同配點方面我都想了解多d-w-
如果可以分享埋就好喇

今晚再分享..食飯.^^

十週年勳章(賀詞)

原帖由 lwljoe 於 11-4-25 07:46 PM 發表

今晚再分享..食飯.^^

好啊好啊>3<!
慢用

好 對日後玩魔b真係好有參巧價值
祈望你cb更詳盡的心得

十週年勳章(賀詞)

如果大家都鐘意joe哥哥既分享
記得按推薦~

@@嘩!!我打算玩魔B
呢篇文章對我好有用

不過想問下綠豆..請問你玩魔B係咪全點INT??
定有其他點法??
謝^^

謝謝分響~~

如果有配點及如何加技能樹更加好~~

另外~~ 我已經忘了屬性相克 火克風,水克火,土克水,風克土~~ 正確嗎?

還有你所說的"雷" <~~ 是全屬都克嗎 ?

原帖由 奪寶王 於 11-4-26 01:00 AM 發表
謝謝分響~~

如果有配點及如何加技能樹更加好~~

另外~~ 我已經忘了屬性相克 火克風,水克火,土克水,風克土~~ 正確嗎?

還有你所說的"雷"  

地>水>火>風>雷    新增左雷 要好高lv先有

原帖由 只怕不再遇上 於 11-4-26 01:28 AM 發表

有唔明

那"地"是被雷克嗎 ?

還是好像之前那樣是"風"克"地"呢?

原帖由 只怕不再遇上 於 11-4-26 01:28 AM 發表

原來多左個雷屬
唔知雷屬裝備會唔會好型GA 呢?

多謝大大分享!原來e家多左雷屬呀@@

大大!e家魔b唔係要+wis咩?你好似打錯左要買int介
如果是我錯不要話@@

真係幾大改變... 聖職要改+int = =
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 01:40 AM , Processed in 0.050092 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存