2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Asgard 夢之領域 CB試作暴聖
go

CB試作暴聖 [複製鏈接]

一個聖職沒一組練是很痛苦的事~
但若能在團練以外時間, 自己也能打打怪, 解解任的話就很好了~

以下是我在CB開的試作型暴聖, 想在這裡跟大家分享一下.

先說加點:
CON - 加了一點... 比同級沒加CON的多100-200血.
WIS/INT - 沒加
STR - 增加負重!
DEX - 這才是技能攻擊力的依存! (2/5/2011更正)

聖職有3個必學技能:

冥想 - MP回復
必學的技能. 基本上我沒點過WIS, 只想有冥想就可以不爆水.
到7級回復術點滿之前, 完全沒吃力的感覺. 而且可以放別人身上.

持續回復術 - HP回復
到40級就能學. 基本上有了它, 就不用刻意回HP. (但要回SP)
放自己身上, 大概可補自己安全. 打妖窟15F都沒爆過HP~

聖者的呢喃 - 自助式8AC
沒什麼特別, 就是一個技能盾.

回復術雖然有CD, 但升級以後, 基本上一下就加很大.
主要都是打死怪後的回復. 加到7級時, 已經加數百HP和SP.
加上冥想, 戰鬥時間絕對足夠回滿MP, 暴聖的續戰力可說是無限的.

LV50 我就自己/組團打妖窟~ 組驗值不錯的~單打木箱就有5000EXP.
組一前衞, 就可以一起打, 而且伙伴也沒有HP和SP的問題. 兩個人的持戰力也就變成無限!
LV51時, 應該會有技能點數學會以下的:

注意:到了LV51, 有了神聖之手改善命中 (沒加DEX), 也有再生術復活伙伴~ 實在不錯
如果初時不是因為好奇, 花了6點學火球和偵查, 就剛剛好再能學會幫人加AC的神聖護體.

(所以要練暴聖的就別花點數到火球上了)

最後就是大家最關注的「技能」, 神聖攻擊!

這個技能LV1時實在是很~~~~~~~~~~ 弱... 又無力又常MISS.
不過現在這個技能3級, 跟同級全CON武的攻擊力已經不相百仲.
而且留意到嗎? 一個級數提升效能 84% 「冏」 我很有興趣知道5~7級的時候它會變怎樣~

這張在LV51時拍. 挑戰LV72的心魔, 平均打一隻中途要自補一至兩下.

EXP 還不錯阿~

最後我要說的...
暴聖並不強, 而且打得很慢 (比攻擊時當然不如其他近戰)
但要在一個狩場比住得久, 而又能單練的, 我想暴聖應該不會輸給其他職業.
暴聖只是在持戰力方面優勝, 和原則上是什麼時候都能玩 (不論當補還是自己玩玩)
所以練了暴聖的大大別最後來跟我抱怨說我騙了大家~

已有 1 人評分威望 收起 理由
S!u粉 + 10 感謝分享!

總評分:  威望 + 10   查看全部評分

咁講啦
打又唔係勁,
幫補又唔係好得-_-'
再落去...就會好孤獨
冇人要
優點:自己一個人玩

原帖由 cheung189 於 11-5-1 01:42 AM 發表
咁講啦
打又唔係勁,
幫補又唔係好得-_-'
再落去...就會好孤獨
冇人要
優點:自己一個人玩

幫補完全沒問題. 基本上有了冥想就跟WIS聖沒分別了.

原帖由 天使晨 於 11-5-1 01:44 AM 發表

幫補完全沒問題. 基本上有了冥想就跟WIS聖沒分別了.

無錯~冥想屈機,跟本就無限mp
+wis/int又唔會補多d血

十週年勳章(賀詞)

A_A我都係貪佢想跟團又可以做番個全職奶媽 , 自己一個又可以玩獨行俠
D技用SP 同補血輔助果D MP技全完唔抵觸

我想問下,你地玩聖職有冇呢個情況,我都係岩岩先留意到

加完招聖者祝福,AC/MC反而低左?!

使用前

使用後

技能圖

笑傲無雙

原帖由 wa_sabi 於 11-5-1 02:37 AM 發表
我想問下,你地玩聖職有冇呢個情況,我都係岩岩先留意到

加完招聖者祝福,AC/MC反而低左?!

AC/MC愈低代表物防/魔防愈勁

其實暴聖有冇前途???[[我最愛玩聖的
聽完你咁講同+wis既冇咩分別??只系多左mp??

十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

聖新版升lv好正

原帖由 shingcheung 於 11-5-1 09:46 AM 發表

AC/MC愈低代表物防/魔防愈勁

咦,乜原來係咁架,真係唔知,冇玩過聖職= ="

原帖由 wa_sabi 於 11-5-1 12:30 PM 發表

咦,乜原來係咁架,真係唔知,冇玩過聖職= ="

吾系個個職都系架咩@@??

原帖由 ◆細粒仔◆ 於 11-5-1 01:13 PM 發表

吾系個個職都系架咩@@??

冇乜點留意,係聖職D狀態技特別多~

原帖由 hcw3328 於 11-5-1 01:48 AM 發表

無錯~冥想屈機,跟本就無限mp
+wis/int又唔會補多d血

2樓朋友的言論其實我還不太明白...
是我寫錯了什麼, 令大家誤會這樣練會跟全WIS的補助能力有差嗎?

冥想在初期的確可以讓MP深不見底.
直到回復術到7級, 或升上大回之後才會有點吃力.
吃力的時候只要喝一下水就好~ 況且我加的是STR, 從來沒帶大夠水的問題.
原帖由 ◆細粒仔◆ 於 11-5-1 10:35 AM 發表
其實暴聖有冇前途???[[我最愛玩聖的
聽完你咁講同+wis既冇咩分別??只系多左mp??

CON/WIS 好像都改成了加點時即時有效 (點CON就立即加HP)
大回復術的補助量又不見得有什麼關係, 技等高了就會補很大. (LV7 已經HP SP補數百了...)

前途還有待嘗試, 畢竟每升一級效能加84%實在很讓有期望~
不過大概不會強得過近戰職, 畢竟輸出和續戰力之間會有個平衡.

果然你會玩返暴聖

我拎唔到CB帳號   冇得同你玩住, 如無意外OB就會見到我架喇

(1679留名)

睇完覺得都係玩純補過癮D...
因為聖職從來都唔驚會無人組...
完=V=
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-21 03:19 PM , Processed in 0.042010 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存