2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 水族歷奇 新仔養蝦一問
go

新仔養蝦一問 [複製鏈接]

我想問我呢家有個(長9吋半)x(闊6吋)x(高7吋) 魚缸仔

我想養3隻蝦 同3條魚 唔知會唔會太多呢

我想養d平蝦玩住先 請問有冇介紹呀!

魚我想養新燈魚!!唔知同蝦一齊養有冇問題

同我想問養蝦係唔係一定要用泥嫁  可唔可以放沙呀!!

同如果我咁細個魚缸用咩濾水器好呀!!

如果玩水草咁細個魚缸有咩水草可以養呀!!!

請大家多多指教

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 3500FUN 於 11-5-4 11:14 PM 發表
我想問我呢家有個(長9吋半)x(闊6吋)x(高7吋) 魚缸仔

我想養3隻蝦 同3條魚 唔知會唔會太多呢
唔會 過濾好既話仲可以養更多
我想養d平蝦玩住先 請問有冇介紹呀!
櫻桃,極火,米蝦個類
魚我想養新燈魚!!唔知同蝦一齊養有冇問題
成蝦問題不大 但幼蝦存活率會非常低
同我想問養蝦係唔係一定要用泥嫁  可唔可以放沙呀!!
你先要了解 點解要用泥...用泥目的係制酸 即pH值7以下
養蝦最佳係pH5.5~6.5 用砂的話會較鹼 即pH值7以上
同如果我咁細個魚缸用咩濾水器好呀!!
缸太細好難用濾水 用水妖精/掛濾就可以啦
如果玩水草咁細個魚缸有咩水草可以養呀!!!
用砂水草選擇就小好多 一般都係莫斯,水榕,金魚草或者扎木扎石既水草
請大家多多指教

回復 2# `闇魔愛-) 的帖子

哦 明白曬 呢家都轉左用泥了 同我想問養蝦仲有咩要注意的地方呀

水妖精係咩黎嫁 掛濾係唔係瀑布式個d呀!

仲有冇設備要用嫁!請指教 唔該

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 3500FUN 於 11-5-6 11:47 PM 發表
哦 明白曬 呢家都轉左用泥了 同我想問養蝦仲有咩要注意的地方呀

水妖精係咩黎嫁 掛濾係唔係瀑布式個d呀!

仲有冇設備要用嫁!請指教 唔該

最主要溫度28度以下 其次pH5.5~6.5 gh3~5
同硝化系統未完成之前 泥大約會係一個月左右爆NO3 最好放水草去吸同一個月後先放蝦
水妖係以氣汞推動既棉 上網打水妖精可以搵到

水妖可以話係氣動式過濾, 仲可以養埋菌, 不過九寸缸仔好難買到岩SIZE既水妖
一般市面上既水妖都幾大隻你落左水妖你個景就無左好多, 如果想普普通通玩下買個外掛式過濾
玩下就算,當上引你自自然然會想轉缸, 同埋轉大缸水妖工效會低左,我個人覺得16"~18"用水妖幾好,
當24"用個令D既濾桶好過,BTW你可以DIY水妖試下,一來成功感高D二來簡單方便三來可以揀岩SIZE先整,
教學我唔多講了,上網一搜尋多到你唔睇~

一切純粹都係我個人淺見

平價魚

回復 4# `闇魔愛-) 的帖子

pH5.5~6.5 gh3~5 (係咩黎嫁)?

NO3(又係咩離嫁)?

回復 5# 餃子^^ 的帖子

哦  明白  唔該曬

回復 6# the﹏end 的帖子

什麼平價魚呀?

我仲想問  養蝦 洗唔洗洛生物環同活性炭嫁?

因為有D人養魚話咩都唔洗洛呀啦!正係要海綿得呀啦  有D人又話一定要洛呀 唔洛冇咁好  

咁我想問大家咩先正確呢  請大家多多指教
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 07:00 AM , Processed in 0.028242 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存