2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Asgard 夢之領域 研討會中向原廠提出的問題之回覆[已翻譯版本][註: 大家 ...
樓主: 闇之WIN神
go

研討會中向原廠提出的問題之回覆[已翻譯版本][註: 大家可能會失望了] [複製鏈接]

原帖由 闇之WIN神 於 11-5-5 11:41 PM 發表

無睇到既咪會話係GC改~
不過我覺得~GC改又好~原廠改都好~
都係改得唔好=.=

睇完之後淨係覺得無奈~
原來原廠係咁樣諗野....吸引新玩家=跟風...
唔怪之得除左龍谷響online game黎講叫玩法創新d之外....
N廠d ...

夢領cb後
突覺龍谷好玩左
起碼流暢度好好多又有連技
夢領升新技後竟然舊技用唔番.....

N廠好學唔學
黎個邯鄲學步

原帖由 離珠 於 11-5-6 12:06 AM 發表
經過CB之後,相信普通攻擊跟空白鍵能夠發動1秒2擊的方案已經完全被解決了。食物,藥劑以及技能的CD卻依舊引起反感,這個CD系統,對珠來說,並不反感,反之覺得開發商的決心,給予聖職者一個地位。
Asgard有一個比較 ...

其實仔細回想細看, 就會知道神領一直以來的連擊絕不止是1秒2擊這麼簡單
只要節奏按對~1秒3擊甚至無限連擊都不是不可能
只是後來混水太好用~人人都用混水直接技能接技能而已
技能cd要看是甚麼技能
天翼術30秒CD你能接受嗎?
瞬移30分鐘CD你能接受嗎?
向來聖職者都有一個地位
起碼在數碼還沒瘋狂出包包前
神裝並沒有特別的多 聖職依然是團練必有
就算能自行爆水補血補SP補魔
依然有一時錯誤決定引致的死亡

如果日版不是有「商城」補血寵~也不會有單刷的情況
如果只是單單一兩點的不滿是不回帶來如此誇張的回響
就算是韓方的設定
整個技能樹的意念還是有問題的..但這不是這個帖子的重點...不作討論

說些公道話~改版不是問題...
但也要看看到底玩家接受程度如何

從這個版本看來...不足之處太多
根本起不了吸引新人的作用
亦留不住老手...不可能要求每個人都像你一樣想法的...

夢領能不能在現今世代生存...就看公測吧...

有2樣野聽到唔知開心定唔開心,
佢話日韓都會改成咁姐係可能真係唔只香港先係咁
第2就係佢話下年會轉返月費,但到時仲有冇人都係一個問題

同埋就算技能樹應該可以用返之前既技=.=
第1階5sp同第2階50sp差好遠

見到咁既消息....好唔開心~~
唉....之前既神領去左邊度??
根本玩家就係鍾意呢種特式~~
既然係玩家鍾意~~點解要改到不倫不類....
我只係想要返之前既神之領域.....有可能嘛??(發夢中@_@)

原帖由 小叮叮 於 11-5-6 04:59 AM 發表
見到咁既消息....好唔開心~~
唉....之前既神領去左邊度??
根本玩家就係鍾意呢種特式~~
既然係玩家鍾意~~點解要改到不倫不類....
我只係想要返之前既神之領域.....有可能嘛??(發夢中@_@)

佢講話日韓都會改應該就冇可能轉返,除非果2邊既反應大就有機會

原來我過去玩無腦系統那麼多年...恍然大悟

無腦的bug連擊與無腦的閃水,正是我們想改善的情況。

原來佢地咁諗

唔怪得啦

不過佢地話屬性系統特色

我就見到佢依家呢個夢領既屬性系統比任何GAME都要無特色喎

我都未見過有屬性會限制職業加剩

即係你賊點DEX就加攻  點CON就唔加  咁老虎蟹都點DEX架喎

問題4.開發商知道ASGARD的吸引之處或特色在那裡嗎?現時ASGARD的特色都沒有了,將來就算有新玩家加入了遊戲,ASGARD又如何用甚麼方法留住這些新來者呢?
答案4:原本的ASGARD已無法再抓住玩家,這點在韓日的ASGARD已得到很好的印證。
因為如此,所以必需要進行些改變。
我們將以不更動職業平衡的方向進行修正,改版完成後的ASGARD,將會留住更多的玩家。
====================================================
個人意見: 呢個我同意,其實舊版到後期真係幾悶。
====================================================

問題5.現時技能有CD時間、藥水又有CD時間,那樣真的有助遊戲平衡嗎?這些設定只能令舊玩家的個人技術無法發揮。
答案5:無腦的bug連擊與無腦的閃水,正是我們想改善的情況。
移除無腦的bug連擊與無腦閃水,取而代之的是真正的技術控制,這正是新的asgard的目標。

如果全部的技能都學習的到的話,那就不是技能樹了。必需要自已選擇想要的技能才行。
雖然技能是要進行選擇取捨的,但是比起韓日舊版的技能,新的版本裡多了更多更大量的強力技能可以學習
以最終的結果來看的話,玩家相反的反而會變的比舊版的更強。

我不太懂你說的意思。不過不管有沒有技能樹,低等級的時候,就必需要學習低等級的技能。
我們將捨棄技能修練的情況,以後技能升級就只要按一個升級按鍵就行了。
之後玩家將不會花費太多的時間在練技能上,而是專注於角色等級的提升。
這些都是和技能樹是無關的,想要快樂的遊玩,就必需要提升等級。

現有的系統中,新加入的玩家要取得技能書的話實在是太困難了。(最貴的技能書一本將需要5億元),所以現在新的系統,以滿級的技能來說也才只要3먹而以。
若想重置技能的話,未來將會有相關的物品進行販售。
所以之前以金幣所購買的技能點數將會有記錄,若再次點選該技能的話,將不再需要支付金錢。
個人意見: 我諗佢講既連擊bug,係指爆混水後單一招技既連擊。其實技能樹相比技能書係比較好,起碼唔使個個一樣樣。(如果同一職業平衡得好的話:如斧戰和劍戰)

問題6.舊版的CD時間,比現在少,現在的CD時間太長了
答案6:是的,不過正因為如此才需要更加仔細的思考,視情況使用適當的技能,這不正也是遊戲的樂趣之一嗎?^^
我們開發團隊在開發完成後,以超過兩個月的時間實際來進行遊玩,發現比起以前變的更加有趣了。
個人意見: 攻擊技能有cd都可接受,但cd時間可能未做好,日後可以提意見調整。

點解冇問企係度唔回3p既問題既?我覺得呢個問題幾大。

如果篇野gc無做手腳ge話, 咁好明顯就係原廠想用gc黎做白老鼠試下玩家對新版ge反應啦-.-

如果以而家改日韓版到呢個版本,唔單止吸唔到新玩家,9成9舊玩家都會走埋囉, 辛辛苦苦打到齊技你將我變成技能樹~係人都即刻唔玩啦~~!

不過我驚原廠打錯算盤...港台玩家可能期望左神領太耐,即使佢改爛左好多~點都會玩下,所以佢未必拎到準確ge玩家數據= =

原帖由 聖者為王 於 11-5-6 10:40 AM 發表
問題4.開發商知道ASGARD的吸引之處或特色在那裡嗎?現時ASGARD的特色都沒有了,將來就算有新玩家加入了遊戲,ASGARD又如何用甚麼方法留住這些新來者呢?
答案4:原本的ASGARD已無法再抓住玩家,這點在韓日的ASGARD已 ...

其實呢堆問題唔係原先準備好的問題
原先準備好的問題有交俾GC問原廠
但係睇黎佢地無交足所有問題~

呢堆問題係於當日偽研討會中臨時提出
由紫衫員工筆錄
所以並唔詳盡~
敬請見諒一w一

十週年勳章(賀詞)

原帖由 闇之WIN神 於 11-5-6 11:45 AM 發表

其實呢堆問題唔係原先準備好的問題
原先準備好的問題有交俾GC問原廠
但係睇黎佢地無交足所有問題~

呢堆問題係於當日偽研討會中臨時提出
由紫衫員工筆錄
所以並唔詳盡~
敬請見諒一w一

集合大家既意見再send去原廠睇下有冇得救

唔死都冇__用
去死把啦!!

2d game學3d game咁整...邊夠實力同人爭
世界末日啦

其實改動左我覺得唔係唔好
但有d技"再活性時間"太長
啪水如果聖補唔切,你又未啪得到,咁就真係rip

另外所謂職業平衡,令到配點單向化左,唔太好玩
加埋個一流既技能樹,真係想趕客多過吸客

十週年勳章(賀詞)

再推開 商城賺既錢比日神少就會知道

我都有玩龍谷wor各位兄台:D

十週年勳章(賀詞)

原帖由 v美雪v 於 11-5-6 04:39 PM 發表
我都有玩龍谷wor各位兄台:D

岩唔岩ser呀

原帖由 Suede 於 11-5-6 05:16 PM 發表

岩唔岩ser呀

我玩泰拉=-=

弟弟 加入我們泰拉的大家庭吧
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-11 01:17 PM , Processed in 0.042935 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存