2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Asgard 夢之領域 研討會中向原廠提出的問題之回覆[已翻譯版本][註: 大家 ...
go

研討會中向原廠提出的問題之回覆[已翻譯版本][註: 大家可能會失望了] [複製鏈接]

問題1.會否舉辦第2次研討會,而會上是容許玩家連續地發問”跟進性問題”的?

答案1:當然,若有機會的話,我也想再一次舉辨研討會,再和大家一起好好聊聊。
====================================================
個人意見: 有就當然最好啦一.一
====================================================

問題2.GAMECYBER說到遲些日、韓版ASGARD會依照香港版來修改,那麼日、韓版將會如何由技能書系統,改成技能樹系統?再者,何時會更改?改了之後,三地的版本是否就會變成同步了

答案2: 沒有錯,目前預計韓國是在夏天,而日本是冬天進行改版。
個人意見: 真係一個壞消息....到時真係唔知日韓d玩家會點諗一.一

問題3.收費形式為甚麼不用月費制呢?又或者參考某一隻大陸遊戲,採用第3種收費模式呢?(註:玩家指的大陸遊戲是”征途2”,該遊戲不需要玩家直接向官方買裝備,而是玩家相互交易,官方收入只是交易稅款)

答案3:現階段考慮到asgard的遊戲平衡,裝備交易的功能目前是暫不考慮的,至於月費制的話,在現有的市場中則是有困難的。
雖然經由網頁進行交易是需要相當長的時間來開發相關系統,但目前GC是比較願意採取此類的交易方式
預計在明年將可正式推出
個人意見: 商城都預左佢出架啦...

問題4.開發商知道ASGARD的吸引之處或特色在那裡嗎?現時ASGARD的特色都沒有了,將來就算有新玩家加入了遊戲,ASGARD又如何用甚麼方法留住這些新來者呢?

答案4:原本的ASGARD已無法再抓住玩家,這點在韓日的ASGARD已得到很好的印證。
因為如此,所以必需要進行些改變。
我們將以不更動職業平衡的方向進行修正,改版完成後的ASGARD,將會留住更多的玩家。
個人意見: 原來日韓版咁多人都叫「無法抓住玩家」.....唔知光0睇到會點諗了

問題5.現時技能有CD時間、藥水又有CD時間,那樣真的有助遊戲平衡嗎?這些設定只能令舊玩家的個人技術無法發揮。

答案5:無腦的bug連擊與無腦的閃水,正是我們想改善的情況。
移除無腦的bug連擊與無腦閃水,取而代之的是真正的技術控制,這正是新的asgard的目標。

如果全部的技能都學習的到的話,那就不是技能樹了。必需要自已選擇想要的技能才行。
雖然技能是要進行選擇取捨的,但是比起韓日舊版的技能,新的版本裡多了更多更大量的強力技能可以學習
以最終的結果來看的話,玩家相反的反而會變的比舊版的更強。

我不太懂你說的意思。不過不管有沒有技能樹,低等級的時候,就必需要學習低等級的技能。
我們將捨棄技能修練的情況,以後技能升級就只要按一個升級按鍵就行了。
之後玩家將不會花費太多的時間在練技能上,而是專注於角色等級的提升。
這些都是和技能樹是無關的,想要快樂的遊玩,就必需要提升等級。

現有的系統中,新加入的玩家要取得技能書的話實在是太困難了。(最貴的技能書一本將需要5億元),所以現在新的系統,以滿級的技能來說也才只要3먹而以。
若想重置技能的話,未來將會有相關的物品進行販售。
所以之前以金幣所購買的技能點數將會有記錄,若再次點選該技能的話,將不再需要支付金錢。
個人意見: 原來連擊係bug...爆水係無腦~睇黎大家諗野同韓國人都幾大分別...簡化升技咪就係無左玩家心目中既特色...變成淨係升lv既game...原來韓國人鍾意咁...唔怪之得新開發既game全部都係咁既模式...
完全唔明點解新玩家收拎技書好難...當佢出左招新技要100lv學...咁你新玩家去到100lv 佢一係就自己打到...一係就夠$$買加啦....再次唔明開發團隊點諗野....

問題6.舊版的CD時間,比現在少,現在的CD時間太長了

答案6:是的,不過正因為如此才需要更加仔細的思考,視情況使用適當的技能,這不正也是遊戲的樂趣之一嗎?^^
我們開發團隊在開發完成後,以超過兩個月的時間實際來進行遊玩,發現比起以前變的更加有趣了。
個人意見: 我唔認為解黑解混同復活係需要仔細思考既事黎lor...同埋證明GC講大話~佢原本話本身都有一秒CD...事實上係改長左個時間

問題7.現時NPC有教連擊,但連擊根本不是官方設定,所以這樣由NPC教學,真的合適嗎?

答案7:連擊是基本的官方設定。
但不論是或不是官方設定,這都不重要不是嗎.
NPC是不會教授遊戲所不允許的事情的。
個人意見: 之前又話連擊係bug...而家又話係基本官方設定..想點..同GC一樣前言不對後語....囧??

問題8.之前GAMECYBER不是說原汁原味嗎?為甚麼現在有那麼多改動呢?

答案8:ASGARD獨特的風格與優點都還是存在的。
---穩固的世界觀
---可愛的角色與世界
---有個人風格的屬性系統
---有趣的表情技能(這次雖然沒有增加什麼表情技能但也沒有刪減掉任何一個技能,只是將所有技能統合在一個視窗內)
---以上等等優點,若想列表來說的話,大概會沒完沒了。

總之把一些ASGARD不好的缺點換掉,但好的優點一個也沒有刪減掉。
為了要能持續的前進,改變與挑戰是不可避免的。
個人意見: 呢d極其量係叫「風格」...完全唔覺得而家既屬性系統有何「個人風格」...韓方將我地覺得係特色同好玩之處視為bug同無腦...令我太無言了~唔怪得佢會咁改法...

這一次為了香港/台灣的OB,我們的開發團隊大概準備了有九個多月之久
為了大家的期待,這期間大概有兩個月的時間,我們的開發團隊全部聚集在一起,直接進到遊戲裡實際進行測試與調整,這期間我們改善了ASGARD累積下來的很多問題點,並實際進行確認,這點我感到很自豪。

請繼續支持重新誕生的ASGARD,未來也希望能和我們一起為ASGARD加油。

長久以來等待ASGARD的OB,比誰都了解ASGARD的各位們,希望能多多的幫忙,讓新的ASGARD成為一個更加有活力的線上遊戲吧。

個人意見: 希望開發團隊快d覺悟...咁做落去...無前途的....囧"

以上內容~
問題係我於研討會中既某位GC紫衫眼睛哥哥提出的
答覆係韓方以韓文回覆, 由GC send email俾我~再由某台灣玩家幫助翻譯...中間唔知GC有無做手腳~不過以佢地既翻譯能力...相信做手腳既機會不大
虛線內紅字為個人意見~

希望大家了解下韓方既意見~
大家辛苦了~

ps.諗到咩意見我會再加入~因為而家重未放工~趕趕地~XDDD

================================================
見到肥豪個good~加返少少說明
呢段問題係CCB既時候[研討會當日]問既~
而且係問原廠~~
翻譯問題係同GC/翻譯公司有關~
所以無問~=.=

已有 7 人評分Good 收起 理由
Oo~天界~oO + 3 支持你!下次繼續^_^
S!u粉 + 2 鼓勵
抽筋哥 + 3 你說的內容我非常同意
孤兒仔利利 + 1 我又來比個good你@_@
楓彤 + 1 多謝win神咁出力!
肥豪l爺 + 2 我覺得少左問翻譯既問題... 翻到錯9曬-.-. ...
wa_sabi + 1 俾翻譯既

總評分:  Good + 13   查看全部評分

其實D開發團隊班人仲係唔係原先個班黎

點解為左迎合個市場就要將成隻GAME重新改造,唔係應該每隻遊戲都有佢自己既特色架咩?

咁樣真係搞到好似一隻新GAME咁,唔怪得連GC都要幫隻GAME改過個名

咁我放長雙眼  點樣平衡職業先

希望asgard咁改之後可以run落去

當然要愈改愈好喇

日/韓ASGARD run左好多年個system都無變 唔可以咁比較既

如果以上無誤, 那日韓服的玩家一定大量流失
我地隔左咁多年先可以再玩番神領, 就算比佢改到面目全非, 依然都仲有班人繼續想玩. 可唔可以keep到玩家就不得而知啦
但日韓果邊d人咁多年keep住玩, 無lala轉system? 唔好講笑啦, 有邊個接受到

好失望,online game有玩家流失係好正常既事, 但係佢地依家既改動對"玩家留失"其實只是雪上加霜。佢地要做既野應該係減少流失而且增加新玩家,但睇黎佢地依家做緊相反既野。

十週年勳章(賀詞)

個製作團隊係咪換哂人

閃水,連擊的確無腦.......但重點係...呢個世界上9成人都係無腦

嗯..原來一直神領既玩家都係咁無腦 開發商好野

其實都估到佢地會有咩答覆啦 相信佢地係唔會做修改LO 所以都唔會有太大期望
不過打咁多字一定手抽筋 win神 你隻手無事嗎?

唔好屈服呀大家

搞研討會有咩目的?
口頭話會改..態度依舊..咪又係會傾到上差館

唔知到e+重有冇人話係gc改既呢

原帖由 稀星@石石 於 11-5-5 11:35 PM 發表
唔知到e+重有冇人話係gc改既呢

無睇到既咪會話係GC改~
不過我覺得~GC改又好~原廠改都好~
都係改得唔好=.=

睇完之後淨係覺得無奈~
原來原廠係咁樣諗野....吸引新玩家=跟風...
唔怪之得除左龍谷響online game黎講叫玩法創新d之外....
N廠d新game其實隻隻都係差唔多....

原帖由 chiusau 於 11-5-5 11:08 PM 發表
其實都估到佢地會有咩答覆啦 相信佢地係唔會做修改LO 所以都唔會有太大期望
不過打咁多字一定手抽筋 win神 你隻手無事嗎?

放心=.=
我係ctrl c+v貼過黎的=.=
自己打既意見唔係好多字ja

點都好 代理商有責任去聆聽玩家心聲而作修改

.......原來我既信念係錯了
開發團先係毀神領既元兇.....
日神...韓神既玩家 你地中伏了
快D轉GAME吧啦

經過CB之後,相信普通攻擊跟空白鍵能夠發動1秒2擊的方案已經完全被解決了。食物,藥劑以及技能的CD卻依舊引起反感,這個CD系統,對珠來說,並不反感,反之覺得開發商的決心,給予聖職者一個地位。
Asgard有一個比較令人心酸的,就是單刷,所謂人人有錢能單刷,這個理論並不誇張,沒CD的藥劑,沒CD的技能,混合藥劑的組合,使任何職業(聖,詩除外)能單刷的都去單刷。
對於喜歡補血的玩家來說,這是何等的恥笑,你能的我都能,你不能的,我也可以,那乾脆把聖職者給DELETE了吧。這是玩家的地位,任何的活動,為了能夠更有效的得到物品,都各自單刷,聖職者卻被孤立在一角。這樣的Asgard就是你們希望得到的平衡嗎?臺服是,日版也是,只要有錢,商城的寵物就能無限的幫你補血,跟手動的補血相比,AI當然受歡迎多了。
藥劑的CD希望玩家專重輔助的職業,如果什麼都能打能抗能補能逃,遊戲還需要樂趣嗎?要知道Asagrd能夠超越其他遊戲的,不是系統的設定,而是玩家們互動的心,大家在這世界創下的情,使遊戲不再簡單。

N廠真令大家失望~
拿香港黎做白老鼠
結果一鑊粥
呆板公式化的電玩市場無法推翻
令Online game 愈來愈 On nine game了

十週年勳章(賀詞)

心已灰...意已冷........仲有咩好講呢

當新game玩羅
唔岩就走
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 06:54 AM , Processed in 0.052013 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存