2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聲優、動漫音樂交流區 想問一下上傳分享者有關上傳速度問題 +上傳檔問題(所有 ...
go

[其他] 想問一下上傳分享者有關上傳速度問題 +上傳檔問題(所有意見會收集到6/3另有更新,請所有分享者留意) [複製鏈接]

5/29更新:
麻煩大家在收集意見時(即是3/6前)
發po分享時看一看有無做到我地所作的要求
尤其在這個敏感時期我不想引起不必要的誤會和麻煩
也請不要走灰色地帶
法律是死,人是生的
有什麼問題請先PM給我們

不要再PM給我們點解無分加........................................

謝謝
shion_rei

我想問下大家用邊間公司同埋上傳速度如何

因為我網上行30M上傳一個約30M檔都差唔多兩個鐘
遲D轉HKBN 100M會唔會上傳快D??

另外呢樣比較重要
我地給分的準則是
1. 要在檔名內加上「(上傳者)@2000fun」
2. 在壓縮檔內加上「upload by (上傳者)」

才會在帖子內加分,轉帖就必定不會加分

但有部分會員上傳者不符合以上要求卻要求我地加分
也已經吵嚷過幾次。

所以我想在以上作修改

方案A:繼沿用現時加分準則

方案B:符合「1」/「2」加20分,而同時符合「1」&「2」則加30分,不符合以上2項就只加5分作鼓勵用

方案C:要同時符合「1」&「2」才會加20分,符合其中1項也不會加分

至於分享的是TV / OST / MTV等等,我們也會當作一個單位去加分
即係不會分「OP/ED」加20分,「OST」加40分,「MTV」加10分等.....  

我希望大家用公平的想法去思考以上問題
另外也不要只「我覺得用方案b比較好」這樣的回覆
我不會受理(將心比己,你是發問者被人一句又無原因無理據的睇法,你想唔想理佢了)...
希望大家在發表時也給理由我…

最後,多謝大家觀看

十週年勳章(賀詞)

當然快好多..我HKBN100MB  1個50MB的只要10分鐘左右..

十週年勳章(賀詞)

上網o既野我唔知到…
無記錯我好似用pccw…
之前好好架,但呢家上網變得慢左,間唔中斷線…

由於係2kf入面分數制係直接影響個人用戶o既權力,因此大部份會員(包括我)都對分數非常著緊…
而好多子版都出現過因為無分加令上傳者忿而離開2kf…

所謂方案A係咪咁:
歌曲帖 (包括PV發佈) 的基本格式如下, 必須要有:

1.) 如非320k或無BK,請註明

2.) 歌名及歌手

3.) 作詞、作曲、編曲 <不清楚的話可省略>

4.) 歌曲出處 <如沒有出處可不註明>

5.) 如有CD封面圖片,請附上

6.) 使用Badongo 、 MediaFire 或 Sendspace 上傳 <為長期存放著想,暫定只可以使用指定空間>

7.) 下載頁面描述寫上 [會員名@2000fun]  或  壓縮檔密碼設定為 [會員名@2000fun] ,否則版主有權不加分。

如達到上述要求,將會給予發佈者一定獎勵:

單曲碟+20分

專輯碟/ost碟+20分

*不只是新歌,舊歌也會有分加,當然,重複發佈是沒有分加的,發佈前請善用檢查線索引帖

方案A行左咁耐,可見基本上就無問題了…
不過我個人就上面有少少地方覺得唔係幾公平。

如ost通常起碼有20首歌,而單曲通常只有4-10首歌,但兩者加分都一樣…
上傳ost一定辛苦過單曲好多倍(又要斬件上傳,又要轉做320kbps…)
或者可唔可以因果張disc入面o既歌曲而著量加分?
如單曲(4首果d)照加20分,而ost(起碼15首以上)或有較多歌曲o既單曲專輯(起碼15首以上),就加25分
果5分就當係鼓勵分吧…

至於方案B「符合「1」/「2」加20分,而同時符合「1」&「2」則加30分」,個人就讚成;但後句「不符合以上2項就只加5分作鼓勵用
」就有 d 意見。
始終上傳歌曲需要付出努力,若不符合就只加5分,我認為埋沒左會員o既付出…
建議不符合o既加10分吧…10分算係對上傳歌曲o既會員表達尊重或感謝…

方案C就太過嚴格,有可能會令某有會員(不論新舊)「中伏」,不獲加分;其煩覆o既注標程序亦可能使某 d 原本想上傳歌曲o既會員放棄上傳歌曲…(不過呢個可能性較低)
所以不建議實行方案C。

綜合而言,個人認為「我的改良版方案A」(單曲4首至15首加20分,15首以上加25分)加方案B「而同時符合「1」&「2」則加30分」可同時實行,而「不符合以上2項就只加5分作鼓勵用」則希望增加鼓勵分至10分,以表達對上傳者o既尊重。

另外我想問一個問題,有d專輯將來會出第2季或其他歌曲,若開帖加分後再有新曲發售,上傳係專題帖後唔知會唔會有得補加分?
(因為多左首歌)
e.g. A君o既專題帖a有15張disc,加300分,後來再有一張disc發售,A君將新出果張disc上傳到專題帖a裡,唔知會唔會補加20分呢?

問題完

以上係我個人意見,希望可以對修改加分制有 d 幫助。

忍影世界

回復 2# a02ymy 的帖子

hkbn 光纖25m
上傳100m上mf 4分鐘都唔洗- -

其實唔洗理幾mb
最緊要係光纖
同埋你電腦配置...

聽說遲d和記整好光纖用佢100mb光纖會比hkbn100mb光纖快...
因為其實hkbn既100mb光纖係昆你水..
實際速速其實係5mb光纖- -

呢個係之前我網卡壞左叫人黎整
佢順便幫我試網速話我知
我25mb光纖其實只係得5mb光纖效果
難怪我平時down新番動漫最高得5mb/s~6.5mb/s
沒見過高過7mb/s
除左有一次down AOCIII既種上到10MB/S之外- -

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 11-5-7 09:10 PM 發表
上網o既野我唔知到…

由於係2kf入面分數制係直接影響個人用戶o既權力,因此大部份會員(包括我)都對分數非常著緊…
而好多子版都出現 ...

[個人廢嗡]其實就算我唔係版主我都覺得D分無乜所謂....我都唔會用同唔識用D分=_=...[/個人廢嗡]

其實開帖只要有相,資料,曲目同下載link就已經OK
至於上傳去邊度我是不會阻止...只要下載完個檔用到就OK...
當然你話入去又要做會員又要彈廣告的link就盡量免了...
上傳空間我以方便快捷為首要選擇...

與其話個帖要有乜有物
我覺得個link係最重要...

至於加分...
如要分開OP/ED,OST分開加分比較煩
如果以下載檔入面有幾多首歌作區分會不會比較好?
即係:1~5首 20分,5首以上 30分
而如果那帖是雜歌帖,也當作5首以上 加分

在無表名情況下,我不能夠知道那隻CD真是自己上傳還是轉貼
呢樣我都要同a02ymy傾傾....

最後你個個問題...
我只可以講「上傳了新CD通知我們加分」
因為太多帖我們很難知道幾時改了野幾時加了幾多新CD
不過其實講開呢樣野

我有個方案
就是上傳者開了帖如果3日以上版主也無加分
可通知版主加分....

原帖由 sing2014ka 於 11-5-7 10:24 PM 發表
hkbn 光纖25m
上傳100m上mf 4分鐘都唔洗- -

其實唔洗理幾mb
最緊要係光纖
同埋你電腦配置...

聽說遲d和記整好光纖用佢100mb光纖會比hkbn100mb光纖快...
因為其實hkbn既100mb光纖係昆你水..
實際速速其實係 ...

O...我JOIN個個係HKBN 光癡100M.........
不過算了,轉左都慢我都有辦法

反而我想知點解都關電腦配置事??

十週年勳章(賀詞)

回復 5# shion_rei 的帖子

事先聲明:唔好話我討價還價-_-

http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... p%3Bfilter%3Ddigest
#1有5首加100分,無問題
#2果到1月30號更新左一首,但久久未加分-_-

http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1
半年來多左2首歌(分別係#3同#5最尾果首)
但係無加分-_-

十週年勳章(賀詞)

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 11-5-7 09:10 PM 發表
上網o既野我唔知到…

而好多子版都出現 ...

FOR補分:
如果有更新到新碟/補舊碟都希望可以係標題都講一下..
eg:《星の夢》(Planetarian)&《Rewrite》歌曲專輯合集 [320kbps + BK](XX/XX/2011已更新最新專輯情報)
呢個其實可以加個日期.同埋樓主可以推返上來.咁我就會睇有咩改/補

FOR加分制:
「我的改良版方案A」(單曲4首至15首加20分,15首以上加25分)加方案B「而同時符合「1」&「2」則加30分」可同時實行
呢個我都SUPPORT的..

「不符合以上2項就只加5分作鼓勵用」則希望增加鼓勵分至10分有D意見
其實之前都有幾個都係不符合以上2項既佢地都有發短消息比我.咁我就有個攸做法既.
第1次既話通常比返D證明我睇下都會加分.
防止左新會員中伏
第2次果D我會要佢改如果唔係就唔加.

如果依家不符合以上2項都有10分我覺得就比較寬鬆所以唔太SUPPORT

十週年勳章(賀詞)

回復 8# a02ymy 的帖子

我開親d 帖有個問題,就係標題永遠都太長,根本加唔到更新日期= =

依你o既意思,第一次都照加10分,但就同佢講下次要標明返;第2次都冇加就只係加5分?

忍影世界

回復 6# shion_rei 的帖子

我轉hkbn之前仲用緊部廢機
個時down野就快 但會整到部腦lag曬 用迅雷..- -
上傳野都好慢 100b要10幾分鐘
換左部之後上傳快左
下載沒變但唔會話整到部腦lag...

所以我覺得關配置事
我部舊腦2000年既貨- -
2009先換腦同上網- -

笑傲無雙

我聽一個係hkbn做野既人講其實100mb同25mb speed係一樣- -
*分數呢樣野其實冇咩所謂  
#5講既方法其實都work  同埋我覺得重復發貼應該比番小d分

原帖由 a02ymy 於 11-5-8 12:48 AM 發表

FOR補分:
如果有更新到新碟/補舊碟都希望可以係標題都講一下..
eg:《星の夢》(Planetarian)&《Rewrite》歌曲專輯合集 [320kbps + BK](XX/XX/2011已更新最新專輯情報)
呢個其實可以加個日期.同埋 ...

我覺得兩面一齊做了
一方面係在標題未爆字的情況下自己加番幾多號幾多日加左乜野同推番上來…
另一方面就PM版主加分…

eg.:《星夢》(Planetarian)&《Rewrite》歌曲專輯合集 [320kbps + BK](XX/XX/2011更新)

至於我其實考慮緊
所有精華帖就算過了某期都唔會鎖
等個帖都可以給人推番上來等我地跟進

FOR加分制:
如果
「你的改良版方案A」(單曲4首至15首加20分,15首以上加30分)加方案B「而同時符合「1」&「2」則加35分」可同時實行

咁樣會唔會比較好?
我明白對於會員來講分都算係好重要的財產之一
加分呢樣野比多少少我覺得無問題

不過對於又無解壓密又無名的帖
老實講,我最開頭我係想唔給分轉給GOOD算...
但GOOD開個新ACC自己洗都得
所以我先話加分,不過加少D咁解................

原帖由 憨憨的小任(CPU) 於 11-5-8 01:24 AM 發表
我開親d 帖有個問題,就係標題永遠都太長,根本加唔到更新日期= =

依你o既意思,第一次都照加10分,但就同佢講下次要標明返;第2次都冇加就只係加5分?

其實標題簡單清楚就OK...(另外標題最好自己改番,因為我編完唔記得轉UNCODE的話D字會消失...)

<<星夢Planetarian>> &<<Rewrite>>歌曲專輯合集 [320kbps + BK](XX/XX/2011更新)

不過如果你話以上個個,其實個D符號同日文會加了好多位
如果是易明的話,我建議在符號同日文字度落手

另外後面我唔係好明你意思
我地通常是逐個逐個加的嘛...
即係就算你之後再加的話,我地都係逐隻CD 20分同逐首歌5分計

原帖由 sing2014ka 於 11-5-8 11:02 PM 發表
我轉hkbn之前仲用緊部廢機
個時down野就快 但會整到部腦lag曬 用迅雷..- -
上傳野都好慢 100b要10幾分鐘
換左部之後上傳快左
下載沒變但唔會話整到部腦lag...

所以我覺得關配置事
我部舊腦2000年既貨- -
2 ...

我而家都有呢個情況出現架...

我部機係07年砌架
都差唔多4年都無FORMAT過...
下星期換過張DISPLAY CARD佢~"

因為我知個主HDD太多野會拖慢部腦
所以我都買外個附HDD來裝野,等個主HDD可以行得快D= =""
點知而家差唔多主同附HDD都得番300G,,,
應該過多一個月會爆埋...

原帖由 iamlokv3v 於 11-5-8 11:46 PM 發表
我聽一個係hkbn做野既人講其實100mb同25mb speed係一樣- -
*分數呢樣野其實冇咩所謂  
#5講既方法其實都work  同埋我覺得重復發貼應該比番小d分

我男友都用HKBN不過唔係100MB咁解
所以我唔知100MB實際速度會幾多

我被人插過我係版主但我唔貼歌架
我唔可以同人講,我網上行UP野好慢架...
我唔可以成日走去我男友度UP架啦,被佢插死都像,,,

重覆發帖呢樣野...
我想你意思係A會員貼左,B會員都有貼
但A同B會員都係加相同分

呢樣.....我都想緊點樣做好...
我連個搜尋帖都未有心機(我認,我真係未思考到要點樣整好...)去郁
不過,我覺得…先後次序無乜所謂,當係A會員條LINK唔得都有個B會員個LINK...
給其他會員多一個選擇...

雖然我唔係上傳音樂..不過都黎路過一下

表示我自家netvigator 上傳都有700幾kb一秒
然後係學校上傳有萬五kb一秒....

同埋我其實好有興趣想知
你地上傳d音樂係真係自己買隻碟返黎上傳
定係dl完人地擺上網個d再重新上傳?

萬五kb一秒,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
你學校d電腦咁強大的(爆)

我是DL完人地再自家上傳
在我眼中CD不是必需品
所以我一隻都無

十週年勳章(賀詞)

唉…
我300mbps,但網絡連線速度係非常低= =

sosad…

原帖由 shion_rei 於 11-5-9 12:14 AM 發表
其實標題簡單清楚就OK...(另外標題最好自己改番,因為我編完唔記得轉UNCODE的話D字會消失...)

<<星夢Planetarian>> &<<Rewrite>>歌曲專輯合集 [320kbps + BK](XX/XX/2011更新)

不過如果你話以上個個,其實個D符號同日文會加了好多位
如果是易明的話,我建議在符號同日文字度落手

另外後面我唔係好明你意思
我地通常是逐個逐個加的嘛...
即係就算你之後再加的話,我地都係逐隻CD 20分同逐首歌5分計

其實xx更新我都有打,不過通常會係入面o既「工作報告帖」入面寫幾時更新…

另外整得最痛苦o既廣播劇呢?
都係當一張專輯計?

對,都係當一個專輯計

D分可以拎黎抄股架~
雖然我都唔志在~

自己DL完之後自己UPLOAD,分別在於自己UPLOAD 花時間?

真係難得仲有咁熱心既會員,我先仲可以得閒有歌仔聽~

CD 你曾經有過,賣哂者,下話?
有愛既就買CD,不過我愛唔哂咁多~.~

我真是一隻都無買過
除了你當年送給我個隻

十週年勳章(賀詞)

話說幾時會係版規到正式作出修定?
同埋究竟會唔會修定條例?

我會一個月後先修改
因為6月中我地兩個版主先有時間
所以短期內我重會推呢個PO上來收集意見

再者好像得小貓三四貓…
我唔排除最後都唔會改版規(認真)
因為我想要的是大眾的意買
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-9 09:33 PM , Processed in 0.038037 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存