2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 水族歷奇 魚缸水量
go

魚缸水量 [複製鏈接]

我想問我要洛硝化菌洛去魚缸到

佢個到寫:第一日38L水洛25ML硝化菌
         第二日38L水洛10ML硝化菌
         第三日38L水洛10ML硝化菌

咁我想問我個魚缸大小係:長23CM 闊15CM 高15.5CM (我的水高度係13CM)

咁我想問係幾多L水呀  係唔係長X闊X高X水高度=水的L呀(請比答案)  (唔知係唔係) 想各位教下我呀 唔該曬

同我想問佢寫第一 二 三日洛幾多硝化菌 係唔係一開始要洛3日  知後就換水先再洛呀 (唔知係唔係  所以想問清楚先洛 驚洛得太多)

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 3500FUN 於 11-5-22 11:04 PM 發表
我想問我要洛硝化菌洛去魚缸到

佢個到寫:第一日38L水洛25ML硝化菌
         第二日38L水洛10ML硝化菌
         第三日38L水洛10ML硝化菌

咁我想問我個魚缸大小係:長23CM 闊15CM 高15.5CM (我的水高度係13CM) ...

計法係長X闊X水位高/62
咁計你個缸有72.3L水
你可以跟返份量連續落3日,但係落硝化菌第4日可以唔洗換水,同埋硝化菌落多左都唔驚

回復 2# 冥胤 的帖子

/62個過係咩數黎嫁?

唔咪一換水要洛一次嫁咩!  金魚店講

連續落3日 3日係唔係唔洗換水 洛都ok

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 3500FUN 於 11-5-24 12:37 AM 發表
/62個過係咩數黎嫁?

唔咪一換水要洛一次嫁咩!  金魚店講

連續落3日 3日係唔係唔洗換水 洛都ok

長X闊X水位高(吋)÷62=公升水量
長X闊X水位高(公分)÷1000=公升水量
你可以換水都落小小

哦 學到野了 吾該曬
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 05:22 AM , Processed in 0.027960 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存