2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 艾爾之光 《艾爾之光》心得攻略區 【分享】試玩1轉青後的打副本心得(不喜歡的請不要插) ...
go

【分享】試玩1轉青後的打副本心得(不喜歡的請不要插) [複製鏈接]

基本上青是一個不錯的人物,
在我用單機版來體驗時,
一開始也覺得有點難用的,
後來試過所有攻擊後,
發現原來是一個很易上手的角色,
而且原來某些攻擊到某個動作時,
身體會出現藍邊,
經仔細的試驗後,發現在青出現藍邊時,
被怪物攻擊時可以使用大砲防禦,
還可以反格,並且被打的傷害原來是很低的^^
青的攻擊也可以裝填彈藥的,
他的大砲在發炮時也會消費彈藥
但原來在戴上面具(3覺醒)時,
無論怎樣發炮,
也是不消費彈藥的^v^

以下付有少少本人自已試驗後的1轉連技
基本連技:ZZZ↓Z←→  (重複)
說明:ZZZ↓Z可以裝填1枚彈藥,如果之後按多一次Z會「全壨打」,必倒地
只ZZZ↓Z會有1秒的硬直時間,並且怪物會停止1秒後少少的飛向後,再接機率低
使用ZZZ↓Z←→時,在↓Z攻擊時的訊間按下←→就可以將硬直時間變為0後繼續打,
並且怪物照樣停止1秒。一般到60擊以上才倒地
此連技缺點:和果在↓Z攻擊成功時←→會出現不能裝填彈藥的情況。

快速補彈+集合怪物攻擊連技+模擬狂怒提大炮向前推:XXZ
說明:基本上,XX已經是可以補彈的攻擊,XX後Z可以把怪物推前約3米,但推前時會比較低攻。
缺點:推前時身體沒有藍邊,不能反格,只有地面才實用。

對霸體的怪準備反格的連技:XXX
說明:這個連技除第1擊外,之後的也會身體出現藍邊,而且藍邊的發動時間最短並且持續時間久,
在第3次X時會是發砲一枚,發炮後會有很~慢~長~的~收~炮~動~作~,在這般段時間身體也會有藍邊,
被攻擊後,會有數秒時間是青會用大砲擋著的動作,建議在此時按X使用大砲反格,如沒彈藥請用Z反格。
這個連技對可以霸體彈開玩家的boss很有效,但成功反格的機率比被彈開的機率低。
缺點:在大炮擋著的動作時數秒後不按什何按鍵,反格攻擊將會取消。

不建議使用的連技:ZZZZ,ZZZX,XXZX,→→↑X,→→X
說明:這3種連技也是必定倒地的連技,ZZZZ是最普通的必倒地攻擊
ZZZX和XXZX也是會射光所有彈藥的連技,並且怪物會飛到很遠。
→→↑X,→→X也是一下必倒地的攻擊。
優點:戴面具(3覺醒)時用ZZZX和XXZX可以無限地使用,雖然會倒地,但可以在倒地後→→Z接到1下後繼續使用。

因為單機版只有3個副本而已,並且只能玩1轉,也沒有對戰的,所以不能提供對戰的連技。

期望星期二凌晨一時青的降臨

已有 1 人評分Good 收起 理由
法號夢遺 + 1 都有d用既

總評分:  Good + 1   查看全部評分

回復 1# 暱稱過美 的帖子

其實 對初心者來說幫怪物倒地是沒差的

雖然傷害低了但又何嘗不是一個保守又安全的打法?攻略副本有一定的安全性

暱稱過美~hihi~我是亞瑟s呀
之前打時空見過的呢...
我也打怪打開倒地的...(特地裝50lv稱號玩倒地= =
支持你喔...

都係覺得 初初開始玩連唔連技都無咩所謂
因為本人覺得攻速唔夠15以上 連擊真係有小小難度 加上開頭升太快 裝換得咁急 件件裝都上速石其實都幾晒錢

原帖由 薰仔o 於 11-7-18 12:39 AM 發表
都係覺得 初初開始玩連唔連技都無咩所謂
因為本人覺得攻速唔夠15以上 連擊真係有小小難度 加上開頭升太快 裝換得咁急 件件裝都上速石其實都幾晒錢

但香港也應該過1個月後才出2轉吧~

[認真]我覺得我放在心得帖中的澄連技是廢的[/認真]

原帖由 暱稱過美 於 11-7-18 12:09 AM 發表
基本上青是一個不錯的人物,
在我用單機版來體驗時,
一開始也覺得有點難用的,
後來試過所有攻擊後,
發現原來是一個很易上手的角色,
而且原來某些攻擊到某個動作時,
身體會出現藍邊,
經仔細的試驗後,發 ...

老老實實 你講得不喜歡唔好插就你估計到有人插你啦.下嗎?咁你仲開黎博屌做咩
青你老母咩 post張圖見到澄就要黑字左佢 咁樣自慰好叻叻.接受現實啦.港台訂左名係澄 你想改就send信唔好係到自慰 青咩姐?人地唔知咩事以為出左新角.當佢睇番原來係個on9係到自慰就會開post黎屌你架啦.到頭來你咪都係嬲屌
同埋 錯區呀 你係咪盲撚左.有心得區的.上次你開post都話你錯區應該放係影片 呢次都錯.教而不善 ~唉

連技識最簡單既無腦接就可以了我覺得 除非你要打PVP咁就另計
雖然對我黎講成編野都廢廢地 但見你打咁多字 都要講番講 真係有耐性
不過希望下次可以有更詳細或者更好既文章
突然覺得自己好假好虛偽

那麼副本沒連技可言...
pvp的澄又能怎樣打呢(澄不會成為PVP中的....吧<----自猜3點的意思^^
還沒看過澄pvp的資訊(現在找找youtube看看先...

講起上黎
你話好用
但係 據韓服新Ser玩家們
玩到咁上下 20攻速都係硬直到仆街
因為霸體的錯 你仲話好用?

原帖由 Vita維他 於 11-7-18 12:49 AM 發表
講起上黎
你話好用
但係 據韓服新Ser玩家們
玩到咁上下 20攻速都係硬直到仆街
因為霸體的錯 你仲話好用?

所以言下之意玩澄唔洗高攻速?

原帖由 鬼雅 於 11-7-18 12:50 AM 發表

所以言下之意玩澄唔洗高攻速?

但係我想講 澄本身咁重
加上霸體好慢 卡住卡住咁
你問洗唔洗?6城史詩送裝成12速
洗乜上?唔通你洗左佢?

樓主你新來的嗎?
而家先知澄上盔甲有無限彈?

原帖由 Vita維他 於 11-7-18 12:52 AM 發表

但係我想講 澄本身咁重
加上霸體好慢 卡住卡住咁
你問洗唔洗?6城史詩送裝成12速
洗乜上?唔通你洗左佢?

12速?咁咪仲多個送我雷文個SET祝福
咁姐係集中夠爆擊同命中OK喇

回復 5# 暱稱過美 的帖子

去到1轉就會有新招式 到時先學點連擊都未遲(我諗)

VITA 我地個心得帖廢架^^
已有 1 人評分Good 收起 理由
Vita維他 + 2 冇計啦

總評分:  Good + 2   查看全部評分

講真澄係第二個我覺得最適合督軍既角色
動作係生硬, 不過正因為霸體免錢開, 所以調返轉頭諗其實係最大優點
再者以澄既輸出黎講, 動作慢其實係平衡返其他角色未必做到既差距

又或者應該話, 新角色有buff好正常, 唔係好難吸引玩家去試新角
到咁上下時間自自然然會改弱返
不過KOG係平衡呢方面其實算唔錯

其實樓主知唔知 xxzx 有得cut?
原帖由 利雲天界 於 11-7-18 01:30 AM 發表
講真澄係第二個我覺得最適合督軍既角色
動作係生硬, 不過正因為霸體免錢開, 所以調返轉頭諗其實係最大優點
再者以澄既輸出黎講, 動作慢其實係平衡返其他角色未必做到既差距

又或者應該話, 新角色有buff好正常,  ...

另外 強調一下  澄既係叫做藍霸體~唔係霸體..唔好張藍霸體同霸體搞埋一齊呢

原帖由 赤夜紫姬 於 11-7-18 01:30 AM 發表
另外 強調一下  澄既係叫做藍霸體~唔係霸體..唔好張藍霸體同霸體搞埋一齊呢

其實個分別有幾大?
都係打落去扣血但佢仍然郁到?

原帖由 利雲天界 於 11-7-18 01:39 AM 發表

其實個分別有幾大?
都係打落去扣血但佢仍然郁到?

都幾大分別..藍霸體 係格擋~
之後可以用z/x 反擊 or 出技反擊~有硬直...藍霸體之前的指令也會取消~
所以不算霸體..正確係叫做防禦咩咩的

霸體(紅色) 就係你係霸體狀態中用zzz/其他指令..都會冇硬直

簡單d講~係霸體同人一齊出z 既話 霸體左既人會冇硬直~可以打番人
藍霸體就只係擋左一下再比選擇你..係連續攻擊既時候用技大多數會被cut (e.g 騎領 鎖2)

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 02:59 AM , Processed in 0.039311 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存