2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 新晴空物語 《新晴空物語》攻略心得區 [心得活動] 陰陽師心得 - 技能篇
go

[心得活動] 陰陽師心得 - 技能篇 [複製鏈接]

大家好,我係霜之森的小小小陰陽師,成日因為升錯1~2點唔岩心水而重左N次點,所以好很窮,同ser的朋友仔路過請伸出緩手,拖捨一兩個錢黎洗下..(-_-)默

言歸正傳,因為多次重點重點再重點,我對陰陽師各個技能做左無數次分析得出好多見解,同大家分享一下~

---被動技---

必點系列: (唔加就笨GE技)
魔眼,+到盡!45lv可以衝到600術爆!打手爆怪爆得爽,補血c可以爆補補成千以上.
術法界限,+到盡!有咁高術爆緊係配合埋個15%爆傷爆得傷d,爆補都會補得多d架!

自撰系列:
符文 (點滿5點會+10%,建議基本屬性A高過300先好點屬性A符文)
睿智符文,+智10%,玩打手的話,個人建議40lv上先好點呢個,因為40lv上靠裝智力多數撐到過300,+10% = 330,比教有少少睇頭!
堅韌符文,+精神10%,玩純輔助ge陰陽師先點.
威力符文,+力量10%,對法師黎講無乜用.
占卜符文,+運氣10%,要爆擊不如直接升術爆!
真言
火燄真言,有點多到用唔到就升火真言,因為主力輸出技係火屬.
寒冰真言,因為冰屬技輸出力比較低,所以9%加成作用都唔大.
加成固定數值
調氣系列,如果想玩((純))輔助型補血陰陽c就升呢個補血補得多d之除自己又多少少血無咁易死.
玄陰系列,加攻,打手型必點!

負評系列:
迅言術,點完都唔覺放技放得快d,d數字呃人ge,變身仲實際.
虛空幻步,點完都唔覺行得快,唔好浪費點數.
自身防衛,陰陽c血少防低,唔會坦怪唔洗點.

---攻擊技---

必點系列: (無論你玩打手型定係輔助型都必點)
灼燒術,第一時間升到盡,主力輸出技能,加上技能升級時攻擊值加得多.
極凍冰錐,+1點陰陽師唯一控制技,但1點就夠,用黎救命架嘛.
暴風雪,+1點.
天火風暴,+1點,配合暴風雪車輪戰咁用.清副本打任都好好用.

自撰系列:  
妖神幻化,打手型最好就升下,其實打副本好有用,我升到4lv +35%攻,加上技能CD減半,爆怪爆得超爽!

負評系列:  
火刃,因為範圍係直線,D怪通常都唔係直線企,要就位用好煩,唔建議.

---輔助技---

必點系列:
復甦術,+1點,陰陽師最殺食ge技能就係幫人翻生,不過+1點就夠,因為升上去都唔會-CD,救到人就ok啦.
再生術,升到盡,+血吊盬水,個技升到7lv +109血可疊3次,即係每秒回327血,維持22秒,當你單刷副本果陣可以吊住自己條命仔,有時靠呢個技真係hp水都唔洗食!如果同人一齊過副本仲可以幫人地吊埋,幾咁爽.

自撰系列:
活血真言,輔助型陰陽C必點啦,治療量高的話個技lv3都可以補多過6百血一下,但!如果你唔係玩輔助型,千其唔好升呢招,因為治療量同精神唔夠高的話真係補得好少.
護盾(因為唔可以疊加,所以3揀一)
火焰護盾,熱愛玩pk人士必選,4lv反70%傷,人地打你你乜都唔做佢都唔見最少3份2血!但對打王打怪黎講個盾無用..
大地護盾,唔愛pk人士必點,60%自動回血配合復甦術一秒回5百血,仲開心過食HP水.
寒冰護盾,1個字,廢!防禦對陰陽c黎講真係形同虛設,算把啦.

---ABOUT ME---

你睇我幾窮,嗚呀,救命,轉行去打劫啦..  <--痴左線

刷副 - 大地護盾同再生術係與我常在,真係HP都唔洗食,留返黎同朋友換藍水大家都慳返D水錢! 之後一見到一堆怪就即刻用 暴風雪>天火風暴>暴風雪>天火風暴>...... 無限loop直到九成怪死左.

刷任 - 我會盡量少出技,一隻怪用1招灼燒術 + 1下普攻 + 隻寵幫手打,D水慳得1支得1支嘛,加上開左個大地護盾就5分鐘連都唔洗食HP,打任果陣真係淨賺.

刷錢 - 黎黎去去都係賣賣賣賣賣啦,唔係賣野比NPC就係賣野比玩家,至於D"野"係邊度黎,答案好簡單... 刷出黎XD 玩多D晴空就自然會領悟出自己ge賺錢法,大家加油!

付上陰陽師技能模擬器,大家得閒可以試完先黎洗點,慳錢嘛,搵食艱難呀~

最後講下點解我會咁窮..嗚呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我把45武2日內爆左4次都唔成功!!整一次買材料要2金,買核心差唔多6金,製作費1.5金,加埋差唔多十金一次.
最後我決定買一把現成ge返黎,用28金,真係買都無自己整咁貴,唉..點解我可以咁黑仔 :'(

望左堆字好多個鐘喇>.<對眼就黎爆炸,我要休息一下..bye bye

p.s.以上文章因為未開放45lv上等級,所以針對45lv以下黎分析,日後lv上限開放左我再更新^_^"
多謝觀看

死左好多圖

原帖由 kei0292 於 11-8-6 07:25 PM 發表
死左好多圖

如果見到死圖,過10分鐘再睇左右就會無 >__<"

火刃可以連身位後一隻怪都打到-.-
同埋佢可以2連擊
單刷副本打王火刃會比較好
愛玩帶打跑的、很會走位的必點
不足的是距離過短以及補SP (變身)
火刃無論打到多少敵人都是回 20SP

火刃二連擊 : 需跟攻擊目標保持一定距離才會出現二連擊  ((約1~2個身位))
                   二連擊的話絕對可以比灼燒痛

P.S : 雖然火刃會隨技能等級上升而增加距離、但仍是比灼燒短

灼燒用耐左應該會覺得卡卡地
因為每放完一次都會自動普攻定一次 (正確來說是 灼燒+普攻)
但不代表灼燒弱
灼燒一次回45SP (跟冰錐一樣

攻擊距離及補SP
火刃永遠是比不上灼燒
這個事實是不會變的

寒冰護盾當然不是為了防禦值啦=_=
他重點是被攻擊時攻擊者會減速
這時就可以利用減速的時間跑遠點放個再生術啊、冰錐冰住敵人啊之類的
可以說也是偏PVP的技能

另外雖然冰跟火的攻擊值差很多
但打出來的實際數字是差不多的
冰是偏控場型
火是偏出力型

睇睇先 支持一下

真強...謝謝分享

hal0`
我個人黎講系支持火刃流陰陽
因為神巫2轉火刃專精可以加術爆機率,
單副/做任都好實用.
雖然由灼熱轉型去玩火刃系會有吾慣,
同埋會發現火刃距離上吾夠灼熱甘好,
但系你開傷害訊息睇下,
火刃有磨血bug+Double傷害,160%爆擊.

雖然灼熱系起手較快同埋距離較遠,
好適合群p用,但系灼熱範圍細,
火刃範圍廣

同埋我想問1樓點解吾玩火盾?
陰陽pvp開火盾,效果顯注
反而大地盾,越後期越無力

11月了二二二

cccccccccccccccccccccccc
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 06:21 PM , Processed in 0.031473 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存