2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 瑪奇英雄傳 改用手掣玩﹗好過癮﹗(&自動面向boss功能) ...
go

[消息情報] 改用手掣玩﹗好過癮﹗(&自動面向boss功能) [複製鏈接]

笑傲無雙

花了$38, 買了個 馬來西亞廠 TINYTECH 出的PS手掣玩洛奇。

加埋兩個冬菇可在正中按,有成24個鍵可以設定﹗打果時根本不用鍵盤。

好處是用冬菇斜行很方便,而且兩隻手可以放低,比較用鍵盤舒服好多﹗

缺點是轉左右視角無mouse咁快﹗尤其打boss真係要習慣下。

可設定「恢復視角」鍵,但此鍵必須要停下來才work!

最方便都係邊走邊用R1/L1轉左右視角,停下來隨時被boss打死。

同埋,右冬菇上下左右,唔小心可能會按錯,常用鍵不要設定在那裡。

PS: 不著analog紅燈,「右冬菇下」會變左「3」,小心﹗

$38 開心左一個下午,都幾抵﹗好似打緊PS3咁﹗哈哈......

都係右冬菇設為視角上下左右比較方便.......

改來改去,成日記錯點按,結果累街坊.......

銀幣終於剩下1枚..........

發現可以SET個鍵為「近處怪物視角」,

同時對戰普通怪及boss,會優先望住boss,一按就望住佢,好方便﹗

使用條件是必須選擇「鍵盤模式」,選用「滑鼠模式」會沒有反應。

(距離太遠的話,不會有反應。) 沒有怪的情況下,會自動改為「面向正前方」。

尤其對果種跳來跳去既boss! 好實用。(就算你玩鍵盤都有用﹗)

終於解決左最大既問題啦﹗等我之前找boss找得咁辛苦﹗

PS: 要先插手掣usb入電腦再開game先用到(手掣),否則會detect唔到......

我唔慣用手掣玩電腦game
是關我經常alt+tab...
下下放低手掣好煩

笑傲無雙

原帖由 kayeung1019 於 11-8-7 04:46 PM 發表
我唔慣用手掣玩電腦game
是關我經常alt+tab...
下下放低手掣好煩

打戰役果時全用手掣。唔會打打下按alt+tab出去架嘛﹗

長玩真係舒服好多﹗我都好多年無玩PS2(沒有PS3),超過癮﹗

之前電腦既芒亨我都係用手制玩 好舒服
唔似得PSP咁要用C字手轉視點
呢度開頭都有諗過用
但聽過呢.... 瞄長矛呢D輔助武器 會好慢
唔係呢個 我諗都已經玩緊...

笑傲無雙

原帖由 Imonfire 於 11-8-7 06:56 PM 發表
之前電腦既芒亨我都係用手制玩 好舒服
唔似得PSP咁要用C字手轉視點
呢度開頭都有諗過用
但聽過呢.... 瞄長矛呢D輔助武器 會好慢
唔係呢個 我諗都已經玩緊...

SET做自動瞄呀嘛﹗咪又一樣按個鍵ok。無慢到。

定係你專插boss個頭﹖

原帖由 ericho731 於 11-8-7 07:19 PM 發表

SET做自動瞄呀嘛﹗咪又一樣按個鍵ok。無慢到。

插boss個x頭 :em014: :em014:

笑傲無雙

原帖由 kayeung1019 於 11-8-7 07:20 PM 發表

插boss個x頭 :em014: :em014:

烏龜頭﹖

如果唔係為左d儲裝任,我真係懶自己瞄佢個死人頭........

原帖由 ericho731 於 11-8-7 19:19 發表

係呀... 我呢D係死瞄爛瞄結果又飛唔中果類

笑傲無雙

原帖由 Imonfire 於 11-8-7 07:53 PM 發表

係呀... 我呢D係死瞄爛瞄結果又飛唔中果類

佢果條紅線粗到死...... 學下人地d鎗GAME啦~

仲要boss郁一郁就打唔中....... 中係要有幾分運氣.......

不如你試下360手掣,手感差好多,ps果二碌波棍放得太埋

我本來都諗住買隻原廠360手掣黎玩,因為我得無線手掣好難接電腦
就咁岩俾人ban左,慳返200幾蚊

等杖娘出左再買

笑傲無雙

原帖由 aile1993 於 11-8-8 12:06 AM 發表
不如你試下360手掣,手感差好多,ps果二碌波棍放得太埋

我本來都諗住買隻原廠360手掣黎玩,因為我得無線手掣好難接電腦
就咁岩俾人ban左,慳返200幾蚊

等杖娘出左再買

但係PS手掣有2個菇仔wo~ 360有無架﹖好似得1個﹖

加加埋埋可設定24個鍵,360應該無咁多﹖

我道具1-5, 神經技及神經技轉換都整埋落去, 用晒24個........

唔知360係咪咁好手感,不過PS至少有感情分,當年PS1/PS2我都有買......

同埋我依個老翻PS手製無震動功能,都幾輕身下~ 長玩都唔會覺得累。

原帖由 ericho731 於 11-8-8 12:24 AM 發表

但係PS手掣有2個菇仔wo~ 360有無架﹖好似得1個﹖

加加埋埋可設定24個鍵,360應該無咁多﹖

我道具1-5, 神經技及神經技轉換都整埋落去, 用晒24個........

唔知360係咪咁好手感,不過PS至少有感情分,當年 ...

都係二個蘑菇,就個放位就唔同,左手唔使太曲,推起蘑菇黎比較舒服

二個手掣的按鍵數一樣,睇你點設定姐

因為XBOX當年隻手掣,係針對槍GAME而設,所以動作GAME都有受惠
但個十字掣係超廢,基本上只會用蘑菇

笑傲無雙

原帖由 aile1993 於 11-8-8 12:22 PM 發表

都係二個蘑菇,就個放位就唔同,左手唔使太曲,推起蘑菇黎比較舒服

因為XBOX當年隻手掣,係 ...

睇下面個回覆,發多左。(我個網short左!)

笑傲無雙

原帖由 aile1993 於 11-8-8 12:22 PM 發表

因為XBOX當年隻手掣,係 ...

個design唔錯wo! 即係左冬菇同XYAB平排。

很好。如果個PS手掣壞左,下次試下老翻XBOX手掣......

係唔係鬼佬手掌比較大,所以個手掣都大d.......
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-12 04:48 PM , Processed in 0.033913 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存