2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 新晴空物語 《新晴空物語》攻略心得區 [心得活動]小兔主補副打的陰陽純補心得~~月狐族的另類補 ...
go

[心得活動]小兔主補副打的陰陽純補心得~~月狐族的另類補師~(17/8新增50級裝備選擇&8、9階訓練所視頻)~ [複製鏈接]

大家好^^   
小兔第1次係呢度發心得帖   
如果有錯字 or 有咩打錯 唔好見怪@@"
小兔玩遊戲都鐘意練補師GE  所以呢次玩晴空都唔例外  都係玩翻補師
之前係台服 小兔係玩道法純補  感覺唔係好好  由其是係副本補得唔理想  
呢次轉過黎港服  就練左只陰陽純補    陰陽有多一個復活技  超級好用
以下係我玩陰陽純補的心得^3^

先看看小女的角色屬性數值
大部份都係撐治療量   無撐法速
感覺上撐對於小女黎講  撐治療量已經足夠
因為小女仲有個3疊GE再生   再加上活血大補 已經岩岩夠用
(道法唔同 佢撐法速可能會好d   因為有人測試過  撐法速對於CD係會減低的)

稱號45級係用呢個  食補專家+41點治療量 (咁多個裡面 呢個稱號最適合   因為呢個只單純+治療量  而且加41點  算係加得多ge稱號)
稱號50級轉用馴獸大師  治療量+49點 取得方法: 完成蒼月森林主線任務就得架啦

小兔之 技能篇

而家暫時將有關於回血GE技能全部點滿  技能從左到右講起
再生術(點滿)3疊非常好用
復甦術(點1)係副本坦唔小心死啦  可以有多次機會比佢翻生再坦過  
                             野外復活唔扣exp同裝備耐久  好好用GE招  
妖神幻化(點1):變身技無點高  因為我無常用  仲有點高時間唔會加長
                                對於純補GE我 唔實用
大地護盾(點滿)呢個盾有時都可以救你一命架  小女而家點滿可以加154HP每秒 想省紅水就要點哦
活血真言(點滿)純補必點     呢招大補 而家我可以自己補自己1200+HP一下(當然要有撐治療量啦..)
灼燒術(點1):暫時我是點1 因為小女有固定朋友一齊組隊 做任  所以唔擔心 升級速度問題
                            建議只得一個人GE話 將呢招點到7 打怪都快d 咁就唔駛擔心做任務快慢問題
極凍冰錐(點1):點1就夠啦 只需要佢果個定身狀態 打副本王,野外王都好用
暴風雪(點1):呢個我都點1 如果太多怪 無個群怪技  都好唔方便  而且呢個群可以拖慢怪 怪太多 就打帶跑哦
虛空幻步(點滿):必點 走位必備  避副本王招 走都走得快d 加上如果你有只PET+5%跑速 咁就走得仲快 (點滿)
調氣系列(點滿)呢個作為一個純補  一定要點啦
                                                   +HP +治療量 對補師好有用哦
其他未點GE技能:
其實看小女的技能  應該都見到整翻10未點   (個人喜歡可以投資到自己覺得有用的技能上)
玄陰系列(個人喜好):+攻擊+閃避 可以離補一點我地純補攻擊力太低GE缺點 (通常自己1個人玩果d 建議點滿)
                                        事關我有固定朋友下副本 做任務 所以我都係觀望下先
堅韌符文(暫時不點):原因係 花5點+10%精神效果唔好   在高級d可能就看得到效果
其他加術爆 運氣 無點到  既然係純補  咁就純到底
                       技能加果dd 影響唔到純補好多   
迅言術(唔點):+法速唔駛講  一定唔加  事關我無撐法速
火盾(個人喜好):呢個技能係PK場上真係好勁  點滿反傷真係有反90% (Miss、格擋、負狀態等反彈無效)
                                 不過只限PK場哦 野外刷怪唔好用

冰盾(個人喜好):如果看佢加10%防 真係無咩用  
                                但看翻佢另外係有緩速效果 呢個對於鐘意群怪GE補 有用啦

小兔之 裝備篇
係1-35級GE時候唔駛成日換裝 咁樣好曬錢
10級>蔓綠法杖 20級>預言法杖 25級>紅光術杖 35級>魔力水晶權杖 (你鐘意GE 可以唔做20級果把都得)
如果唔想花咁多錢做法杖 就用打怪有時到把法杖 就用住先      到45再換把橘色法杖

~~~~~~~~~~~45級武器、裝備及神器選擇~~~~~~~~~~

武器:   無錢將佢強化+10 有GE治療量應該會破千orz

防具:  華光套真係打到我吐血= ="  打到岩岩先防具先齊曬orz
           華光3件可以加治療量   光療2件可以加精神   大多都係咁配架啦

還有另外一套45套-戰場軍醫套 (打得到GE話 45級用呢套最好   事關呢套要打44副本「仙霧神居」)

飾品: 神器 需要35級副本尾王爆GE博學事典黎做 通常10金左右有本 (唔想花錢花咁多咁就用永恆水源25級GE  加治療量少d就係啦)
          另一只戒指 用綠色+治療量GE  因為神木戒指係裝備唯一  又未找到o岩GE戒指 所以先用住   

未來應該會用8階訓練所同9階訓練所GE戒指 and 項鏈

~~~~~~~~~~~~~~~~50級武器、裝備及神器選擇~~~~~~~~~~~~~~~~~~
武器唔變 下副本GE話 小女依然會用翻45單手杖-墮落的黑夜權杖

50級武器選擇:
唔做單手杖原因係 發動技能唔好 45果把發動技能係精神追加23點比呢把好
雖然精神跟治療量係比45果把加多d 但係只係多少少分別唔大
雙手杖攻擊真係好高  但係佢加少左精神71點  所以小女也唔打算做 在副本補師係幫忙加血的哦
呢個看個人喜好~~

(乾坤‧無極)製作書取得方式:
打50級 穹蒼巨獸.翠石仙龍 (在日暮嶺)

蟲蛉大將軍 (在大砂谷..只有一日夜晚9點先出黎)

防具:  憐憫套3件 配  武鬥場2件  咁樣治療量係加最多GE

係霜之森 同武鬥場商人買製作書 (45級需要GE武鬥場點數少d  不過 有能力GE話 可以做50GE界靈強癒套裝)

神器、飾品:
龍息冰晶      (遲點補圖...)  
對目標的治療量提高61點             HP+466    MP+466
施展技能時5%機率自身精神提高9點,靈敏提高9點,才智提高9點,持續10秒
取得方法:能量蜘蛛 (在冰晶雪原)

如果要帶+抗性GE 建議可以換巨熊聲望戒指、項鏈~~(每種都有加治療量 同 10%單種抗性)

小兔之 PET篇
融合:打副本} 我都用小蘑菇 (一開始送果只= =") 不過呢只佢有+5%跑速+5%精神  都算係補師GE理想融合對象
         如果要用藍PET GE話    就用朱沙水帽 +5%跑速 +5%精神 +5%攻擊值
                                           or  舞蹈蘑菇
+5%跑速 +5%精神 +5%HP上限~~
         2只主要都有加跑速 配合你技能 虛空幻步10%跑速  避王技 都會快d 唔駛成日食招

打野外怪GE話} 用32級副本砂靈聖地1王 +5%攻擊值 +5%術爆值 +5%法速值

戰鬥: 其實呢個可以隨便   真係要找GE話 就找只+防 會暈怪架啦 (小女覺得最好GE係 38副本2王 <加防 可以暈怪 降低怪命中>..但係我打唔到T.T)
          有錢ge就整只 藍PET沙塵幼龍 +攻速 +物爆魔爆 另外果個技好似係可以暈怪 (好變態的PET@@..)
          我暫時會用呢只  41級副本1王  天生+閃避 攻擊帶仇恨 會暈怪GE (最近打副本刷裝無時間帶水帽仔升級  所以仲係一級@@)

小兔之 升級心得
1-35級 唔駛講   跟住任務走就得啦
36之後 可能開始主線任務唔夠GE情況
           呢個時候 要洗錢買公會任做  最後5個人做齊 一人打一只怪 咁就好快完成一個公會任
           不過 唔想洗錢買會任升都係有辦法
           就做每日任  做完 去打副本升級  順便可以打材料賣
           打到有主線任 就繼續做主線 做到無 就繼續咁循還落去
           PS.小女就係咁升上去 所以升得無咁快@@"

小兔之 副本心得
:smilie_:)3:
其實純補也可以跟其他陰陽一樣單刷副本  只係慢d咁姐
而且小女有多一個回血技能 就係活血真言
呢個唔好看小哦  佢而家加小女自身都有1200+HP架
補其他隊友應該都有1000+HP     

再加上再生壘加  同 大地盾  副本王無咁容易打死你

嵌入唔到utube視頻呀T.T   唔好意思@@
找人教教小女~~
8階精英訓練所視頻:
打蟲王 只要避開王GE十字暈技 同 王放出黎蟲卵GE直線緩慢技 就ok架啦

http://www.youtube.com/watch?v=XXKPkRmnqp4&feature=youtu.be

9階精英訓練所視頻:
蜻蜓王 打人最痛就係十字電擊 (可以扣小女一半HP@@") 避開果個技 同埋遠距打佢就o啦
http://www.youtube.com/watch?v=gyRSjIuDobc&feature=youtu.be

小女玩陰陽純補的感想
陰陽純補 其實唔比道法純補差  
陰陽補比道法多了個 復活        坦 唔小心比王KO啦  陰陽補都有能力比坦翻生GE機會
小女自己都練過一只道法純補  其實只得道法自己一個人補  真係有點辛苦架
要顧住坦  又要兼顧打手   撞到d唔識跑位GE打手 就吐血啦
坦死左啦 我都跟住一齊死orz

其實最理想就係陰陽補 跟 道法補 都一齊   咁樣打5人副本一定會好順利
整低都要看其他 打手 走位技術 同 坦GE撐抗性 and 被治療量夠唔夠
小女覺得打副本真係好食技術  可以試組一個陰陽純補打副本看看架
陰陽純補總體回復量 唔會比 道法差多遠

最後送上小女GE照照

佢做咩禁望住小女@_@?
BY SER 秋葉原    小兔^^

呢篇野打得好辛苦架  唔好看完就走哦  覺得幾好GE 比個GD黎  唔該曬^^

推一推
睇得出你有落心去打:smilie_:):
十卜你同你隻純補陰

thank you for your sharing

多謝分享:)
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 07:15 AM , Processed in 0.033949 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存