2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 新晴空物語 《新晴空物語》攻略心得區 [心得活動] 【獨家】術法爆擊射手全面仔細分析與心得;) ...
go

[心得活動] 【獨家】術法爆擊射手全面仔細分析與心得;)【字海圖文影片】 傷害輕鬆破萬☀新增50級動向♥ 8/21更新   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

(唔係好識cut圖)
                                    HALO大家好  我係霜之森既奀豬:O 小弟係位43LV既術爆射手~
                                                              廢話少講._.v 進入正題!

前言;
邊個職都有優點同缺點,術射都係

優點:
1. PK幾吃香  (#2有片)
-術射既火箭(8LV)可以暈4秒,4秒內任你魚肉
- 射手變身後有55%令對方不能移動4秒 (不過只對近攻有效)
‧4秒再+4秒─ 8秒,如果咁都KO唔到只能對你說聲 R.I.P. :)
-面對無抗性既對手,對你非常有利
‧術射既技能係有屬性,如果抗性低既,對方受到既傷害必比物射既高
‧試問又有邊個會谷到冰/火抗性到100%呢?
2. 單刷副本V.EASY
-原因? 冰箭緩速控場、火箭暈怪走位
- 冰箭和火箭會加好多SP,令SP充足,打副本王一直變身無問題 (#2有片)
-技術都係瞬發,容易走位

缺點:
唉;; 只能說術弓前路難行  (在趕客嗎?!  (飛踢
1. 萬物必有相克 (阿彌陀佛
- 盡管火箭能暈4秒,不過啊..暈既機率只有一半一半
當遇到同等的刺客或是武者 都會有機率會輸 (這是廢話嗎?-v-
.這2職都是百分百暈的、而且是瞬間飛撲(誤)埋黎的.. 怕怕
   只不過只是暈1秒
   如果防不夠的話 你未出手就可以跟耶穌說聲HALO了

.我說啊..官方你就很偏袒啊~"~
   刺客那個什麼鬼的驚魂術 有誰能頂得住嗎? 跟本就是PK無敵的神技啊!!  (下修吧XD!!

2. 物價高漲
- 唉耶..裝備方便術弓比其他職較為蝕低
.做任送的裝備都是物攻物爆的! 真是的:(
.前段要不斷野外或是到仲介官掃一些術爆的裝備
‧後段既影者副本套裝亦是非常難到的
- 還有! 到了40LV後武器就只給物攻的
屬攻武器既製作書 只能打世界王才有
或是與玩家用20-40金(霜之森)不等既價錢購買

主菜:) ;

何為術弓?
- 使用既武器含屬性攻擊,因此攻擊值判定取決於才智
- 使用既技能均屬於魔法攻擊(e.g 冰箭火箭箭雨)
- 出現爆擊既機率取決於術爆值

如 果 你 想 觀 看  隱 藏 內 容 , 請 按 「 讚 好 」

或 「 回 覆 」 。

好抱歉打了一大段字海分析-0-v

技能

冰箭 1LV
- 初始黎,無得控制

火箭─ 滿
- 主要輸出技,暈技,PK、打王技

弩炮專家─ 滿
- 神技,加攻擊值
- 視呼你用咩武

變身技─ 滿
- 神技,身為術射既你點可以唔點爆
‧既加攻又加跑速又能定人

弱點狙擊─ 滿
- 谷術爆值既技,搵唔到理由唔點

戰術運用─ 滿
- 開頭才智值低會唔係咁顯眼,後期會發現攻擊值大有很明顯既變化

護甲穿透─ 滿
- 試問谷左術爆機率又點可以唔谷術爆傷害?

狙擊系列─ 滿
- 谷術爆神技,不能不點

游擊狀態─ 1LV
- 前置技,亦有點他的用處

重炮狀態─ 1LV
- 清怪狀態技

- 點高無效益,多1-4%既攻擊值唔算咩,但減速19%你真係唔洗避王技..

爆擊箭─ 1LV
- 魔法範圍技既前置

箭雨─ 1LV
- 術範圍技,點上去沒有太大效益,只會浪廢技點,點1就好了

藤蔓枷鎖─ 1LV
- 手痕點左,其實可有可無,請自行決定
- 不過單刷副本時可以在緊急時間定住王,等待藥物CD
- PK亦可以定住近攻對手 (100%閃刺有d困難,因為唔一定中)

瞄準暫時唔學住

- 如果依我咁點法50級會有4點技點餘下

.無學藤蔓既就有5點

- 因此50級可以建議選擇學滿這招或是腳力訓練

腳力訓練 建議50級點

- 單刷副本者必點

- 到了47、50既副本更加需要移動速度,所以比起瞄準更加推薦點

奀皮解話;
冰箭火箭兩者之間只能選一者點滿,另者點1,因為技點緊張
當然兩者都有佢好處
因為小弟比較傾向PVP,所以選擇左火箭
上文都提過,選擇火箭可以有8秒無敵時間
但其亦都有1個缺點─ 暈眩過後 會有免疫狀態 (即在指定既穿秒數無法再對其進行暈眩)
PVP黎講無咩問題,但係副本王既話 以單刷黎講有免疫都算係一個麻煩
另外,狀態方面,除左交接接任打41副1王等會用游擊狀態外,
平常在野外副本PVP等著重攻擊力既情況,因此我都會長註重炮狀態
野外既怪攻擊力低血少,同等既通常都能1招技秒
這兩張都是重炮狀態,傷害輕鬆破萬

這是野外最高的傷害

這是副本通常的傷害

毫無狀態和融合既數值

融合狀態全開常註數值

因為字數關係,因此將心得分成兩段
#2會繼續分析:)

如果有少少少少少幫助既話
唔該禁下下面既或姐比個GOOD黎支持下><

十週年勳章(賀詞)

Part tw0 新增50LV動向♥

推薦完再回一回繼續讀落去喇

如 果 你 想 觀 看  隱 藏 內 容 , 請 按 「 讚 好 」

或 「 回 覆 」 。

小弟裝備;

武器: 強力刺針
- 5%將傷害乘二,亦係經常傷害破萬既原因

神器: 聖堂藏書目錄
- 又加攻又加術爆值
- 仲有5%會加135點術爆值 神具神具!

在下非常家貧._.v  其他用既都係平民裝 頭、衫、腰、手都係藍綠色既奇門裝+4

推薦裝備;

小弟建議40LV前奇門的藍綠裝 主要睇是否加術爆值術爆傷害
40LV就建議用38、41副打到既影者套裝 (都幾難出下..我只係打到2件)

武器方便唔推薦用40術弩 因為佢附加能力中既附加傷害仍然係未知之數..
雖然強力刺針+5的攻擊力和40弩+0一樣 但取決於2倍傷害 35弩比較更有效益
然後到45級才換上45等魔弩

神器除左聖堂目錄,我亦推薦用砂暴剋星
- 可以代替35弩,而且價錢便宜

飾品除左我用果3樣之外,我亦推薦用懼魔(見Q&A三寶
-在各大地圖既裝備店購買製作圖,然後打訓練所取得材料

50級動向:

回應#33既會員〔lok〕既問題:

50LV所淨既技點,建議可以點腳力訓練以增加單刷副本既能力

- 50級建議用

武器: 極光之矢

裝備:

五件一齊既數值唔錯,有錢既話打哂洞佢入才智石

因為五件效果會將10%才智轉為術爆值

並將一件飾物換成:

寵物;

小弟係融合34副1王王寵─ 迪拉斯,主要是沒錢買其他的藍寵喇T__T

-5%攻擊  -5%術爆值  -5%法速值

-數值還可以喇

如果資金充足既話我推薦推下幾隻融合寵

機關雜兵 (藍色)

櫻花豬(藍色)

雖然還有其他寵能加術爆,但我認為呢三隻選一已經係最好、最易得到

推薦既稱號;

懸鈴山崖

Q&A時間;

• Q:冰箭火箭兩者之間應如何決擇?
    A:那要看你自己想怎樣玩囉~ 冰箭一大好處就是副本緩速控場,而且不會免疫狀態,即是說冰箭單刷副本、打王比火箭更加易。但!這招用來PK可以說沒甚麼作        用。而火箭可有4秒暈眩,可惜的是暈眩後會有免疫狀態,打王可能比較冰箭麻煩一點。打用來PK絕對不錯
    這裡順便來點本人小小心得:遇著副本王的話,我會先火箭暈眩4秒(我是點火箭的),差不多3-4秒後,我才會變身繼續火箭─ 這樣就能把免疫狀態既存在減少4秒(通常都係免疫8秒)就這樣8秒後,用1LV的冰箭緩速(百分百的),然後走位射(建議用W、A、S、D鍵與MOUSE同步操作),重複以上動作
  • Q:懼魔是甚麼東西?又有什麼作用?
    A:懼魔效果即是對目標的全部抗性減10%,因為術弓係有屬性攻擊,因此抗性降低,受到既傷受會增加,而且狀態能夠重疊
      懼魔效果是看你的攻擊值來算,你的攻擊越高他效果越明顯
      以4500-6000左右的攻擊值為例子,爆擊狀態一個懼魔狀態會差1500-2000滴的傷害,4個疊上去就是乘4倍
      而且懼魔狀態是直接作用在怪物上,也就是說如果隊友亦係術法傷害,那隊友的攻擊也會跟著變高
  • Q:爆射手應該用還定較好?
    A:個人比較推薦用。因為弩既攻擊力比弓高,雖然弩攻擊比弓慢,但術弓既追求係瞬間高輸出,而且術弓出技係睇法速值並且技能都係瞬發既
  • Q:為甚麼不點最右排既求生系列
    A:我看過一些人會點求生系統,選擇玩爆擊閃弓
      我只能說,這不是不可以,不過要放棄很多其他的技能亦不能完成顧及到大局
      而且玩閃避率不如玩刺客吧?
  • Q:請教一下,聖堂藏書目錄的術爆效果不是發動之後打怪會失效?那還有使用的價值?
    A:只要一直在爆擊狀態就會存在。即是說,你火箭爆擊後,狀態出現(加了9-10%既術爆機率),這麼高術爆值多數都會繼續爆下去
      就算普通屬攻爆擊狀況都會存在,因此可以說這是會常註既狀態,極具價值
  • Q:不點瞄準嗎?好像加幸運的喔
    A:聽別人說,點滿瞄準和沒點瞄準只是相差0.5-0.7x%術爆機率。自己亦作過些實驗,其實幸運對術爆既影響不太大,因         此暫時還是別浪費5點技點,用來點腳力訓練單刷副本更加好。

資料補充;

45LV魔弩既製作書打古代砂海既世界王有機會會出─ 穹蒼巨獸.地崩蠍

50lv魔弩既製作者打懸鈴山崖既世界王有機會會出─ 穹蒼巨獸.地獄布縫豬

另外補上台服火箭射手兩段武鬥場既影片:

多謝咁多位用心閱讀:)
最後送上哂命(?)圖一幅

術弓裝真係好貴 玩唔起

十週年勳章(賀詞)

tks for your sharing`

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

十週年勳章(賀詞)

#1、#2都爆字數..

#3 只係更新少少稱號既野

笑傲無雙 玩過星曲WEB

支持你呀..但太貴了D裝玩唔起0,0

魔射 pk 真係好似一下扣人勁多咁

魔射真係好強.__.
但係D裝好似好煩

十週年勳章(賀詞)

魔射真係好勁;

睇下先等我

睇下先.____.

support you ......

CCCCCCCCCCCCCCCCCC

十週年勳章(賀詞)

我回你啦^^

十週年勳章(賀詞)

多謝支持:)
新增未來動向~

唔該哂你!!!!!!!

笑傲無雙

cccccccccccccc
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-6 08:47 AM , Processed in 0.050421 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存