2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 新晴空物語 《新晴空物語》攻略心得區 [心得活動]教你如何做一隻奶力十足既補師!(p.s.同埋一d ...
go

[心得活動]教你如何做一隻奶力十足既補師!(p.s.同埋一d個人(補師)打副本既感受&玩呢隻GAME既個人感受!) [複製鏈接]

首先小弟介紹一下自己  我係玩秋葉原Ser既補師  ID: 用錯藥    <--係唔係有d膠呢XD
以下純粹個人意見和感受.   不喜勿罵!多謝^^

一隻神補需要具備既能力同知識:
高精神,高治療量,良好既走位+準確既細補/解技!
明白遊戲治療公式:技能治療量*治療量%*被治療量% +治療量+被治療量 = 治療輸出數值
詳解↓
高精神:愈高精神,治療量%就愈高!
高治療量:治療量本身可以好輕易撐很高,而且是一個治療實數,所以撐得高就補得多!
良好既走位:走位係每個人打副本都要識既! 但補師比其他職走位避技更大壓力,因為你走慢了.死了.就滅團了!
準確既細補/解技:細補係補師最勁既補血技,但可惜只有10公尺範圍,所以一定要點得準.唔係只會扣MP而又回唔到隊友HP!
而解技係解除一d(眩暈,減速,持續扣血等等負面buff) 但點得唔準就得同浪費時間!

裝備方面
35級前 - 用基本任務裝就可以了+1把35級單手杖
41級前 - 升級慢的可選華光1套/3件(頭,身,任一部位) 武器看你財力才選擇換不換40級單手杖
45級前 - 可選用45戰場軍醫1套 (44級副本可以出齊1套,但花時很久,所以不建議刷一套!)+45級單手杖[看你財力可以把他衝到+幾了]
50級 - 界靈強癒(身,手)+憐憫智者(頭,腰,鞋) 選以上混裝是因為(界靈強癒2件效果+61治療量)(憐憫智者3件效果+61治療量)
這是50級最大治療量! 武器就要又是看你的財力了^^(如有45級單手杖+10,不建議再浪費金錢衝50級的,差別不太大)
(p.s.看財力把防具+5/+8,因為所有補師裝+5都會有額外可觀的治療量加成,不建議+10,因為仍用不力而花費很高!)

飾品方面
回復之泉(50,九號訓練場硬幣合成級)   有額外提言61點治療量
星落的結晶(50級,九號訓練場硬幣合成)   5%回復76點MP
雙雲戒指(45級,八號訓練場硬幣合成)   有額外提言54點治療量
神木戒指(40級,七號訓練場硬幣合成)   5%回復56點MP
(p.s.看你自己想撐治療量,還是想用少一點mp水!!

裝備和飾品本人最理想一套:
乾坤‧無極+10
界靈強癒(身,手)+憐憫智者(頭,腰,鞋)   全部+5
回復之泉(50,九號訓練場硬幣合成級)   有額外提言61點治療量
星落的結晶(50級,九號訓練場硬幣合成)   5%回復76點MP
雙雲戒指(45級,八號訓練場硬幣合成)   有額外提言54點治療量

寵物方面
舞蹈毒茹(融合用) 精神5% HP上限5% 跑速5% (本人用緊,有跑速可閃技!HP可耐打/頂王技!)
貪吃小花(融合用) 精神5% HP上限5% 格擋值5% (有格擋值再+埋單手杖+5有5%格擋值,差唔多有15%擋,可Block很多技)
暴牙蜻蜓(融合用) 精神5% HP上限5% 閃躲值5% (有閃躲值再+上本身裝備和技能,大概最少30%閃躲值)
戰鬥寵物;其實有暈技就可以的!牠只是幫助你打怪升級!如果想用來PK,建議用厚血的寵物和為牠上強勁的裝備!
(p.s.本人用緊舞蹈毒茹作融合,戰鬥就用38副2王)

技能方面
如果想做一隻萬能既補師,就細心D睇啦!^^

身為一隻有奶力既補師.
仁慈系列+癒合術+療癒之風   一定要升爆啦
道法學 5級   +10%精神
淨化之花 1級   用黎解負面BUFF
冰之圖騰 1級   一定時間內回HP  (唔升爆係因為升左上去效果增幅唔大)
降雷術 天雷轟 1級   打星空武鬥場/升級用!  因為純補冇攻擊力.冇範圍技好難升!
道術系列 升爆   唔係為左法速,係為左閃避!  一隻補師除左要夠奶力補血之外,擁有高閃,高擋格.
增加生存率就會令副本/武鬥場勝率增加!!

基本上所有紙上談兵的說話都說完了!  以下係
實戰經驗咯^^
先說副本.
第一點.這遊戲本身血量上限不太高.

坦/打手們自動食hp水都調超過50%以上!
以我自己現在123%+1056治療量->最少一下細補回1800hp↑,依小弟見到既最高血武者都係7500hp左右!
d打手都係得4000-5000血左右.真係一個細補回一半咁制...><
所以建議咁多位玩家打副本自動食水設係40%就夠了.因為有抗性的,王技大多都打你60-80%hp.自動食一支hp水+細補都回滿血了!
p.s.設太高自動食hp水,一來到你係咁食水,到你危險時就冇得食...! 二來哂hp水(你有錢食,我都冇計!但要諗下危險情況!)

第二點..基本上補師打怪能力有限.所以我認為補師係副本既工作只係補血.解技.
所以補師係打副本期間唔打怪.請大家唔好大驚小怪!

第三點...玩補師係一個消mp水消到窮既職業.請大家唔好扣左小小血就叫補師補.
啫係一隻打手4500hp,但佢現有hp係4000/4500,我唔補你係因為細補一下回你1800hp,你先扣得500hp
但我意思唔係叫大家一定要佢扣左1800血先補.只係到你覺得想補既時候就補咁啦!
p.s.點解我要講以上一點呢? 係因為一個細補要.264mp大補要396mp.我係咪都補既話,我mp水錢條數就有排計嘍...
(因為本人跟街團44副.打一場食左110大型mp水)

講完副本.約略提下星空武鬥場啦!
因為我自己要既裝有兩年係武鬥場裝.所以我一定要打啦^^
打左幾場發現.補師係入面一定要搵一隻有暈既職Cover你.唔係就俾刺客/武者一暈就可以(爬地)
如果做到以上果點.以我既經驗係>未輸過< 因為前面係咁打.我下下都係咁回千幾-二千咁.   (我d隊友好難死)
不過要嬴既都要睇隊友識唔識殺敵方補師先!

玩補師既心得呢.就講完啦! 下面會有一d我自己玩呢隻game既一d小感受分享一下! (不喜勿插,同感請回post給我一個讚!)

隻GAME真係幾好玩.
因為一隻卡通GAME  公仔得意可愛. 升級難度不高!(方便不太會玩遊戲的女生們)
而且隻GAME既發展潛能好大.
因為佢開發緊好多新模式.新玩法.新功能.
http://tw.meetgee.com/Topic/View.aspx?ID=2017857
同埋一隻卡通GAME居然有咁多PK模式俾一眾喜歡打架既玩家娛樂和展示自己既強大.
台版已經確定左出百人戰場.寵物進化.   香港既玩家只雖要等多排就有得玩啦^^

開場白已經講完啦!  係時候講下我既感受:

1.D人收野呢就永冇價錢.淨係識得叫你寄黎.最平果個先收.
(1.寄件費是小 2.個個為左散貨賣得出.就你平我就更平.咁D野點會值錢呢?)

2.D點品同金價完全唔合邏輯,一個世頻賣成3-4金.邊個用得起?
(而其他呢就係D星光幣.愈賣愈貴.最慘係星光幣一貴.白銀鑽孔刀同防爆增幅水晶就跟住貴...)

3.街團打副本.永有笑料+囧+
-唔好同我搶XXX裝呀.  <--大哥唔同職搶乜?
-個個以為補師萬能.唔閃王技.  <--我都係補師.但你唔上抗.俾王秒左.我想補都補唔到啦!
-打手起勢打隻王.打到OT->死左. 之後賴坦坦唔實/補師補唔切.  
↑坦唔係神.你地D打手個個D攻擊力都大過隻坦.仲要成日爆擊!你叫D坦點夠力坦實?你是但爆幾下就OT鳥..
↑補師仲慘.俾你咁賴法.聲又唔夠你大聲.你估我地補師唔想補你血?唔想補實你? 你係打手唔係坦.俾王秒/打死好正常!

4.打世界王呢-就係人都想既.但係D人個個見人打佢又打...係咁出力咪隻世界王.
-OT左之後就係咁周圍跑.咁隻王呢就亂咁車大技.跟住d補師/低抗性既就死哂啦= =
-其實依我公會既打法係:一隊打手坦Team(武者/力士+2道法補)打王.其他人等隻王過半血就後就行埋去打兩三下抽下水.
之後企係後面就可以了,坦Team有人死就即復活!基本上係冰晶雪原之前既所有世界王都夠打)
P.s.想吸箱既玩家可以打兩三下就走埋一二邊企就可以了!(1.唔會影響人地打世界王 2.又可以有箱)

以上只係個人既小小感受`不喜勿插!    ^^

笑傲無雙 玩過星曲WEB

支持你呀 :victory:

用錯藥!
我今朝玩見到你XD
我對你個名好深刻:$xd
支持xd

回復 龜龜:D 的帖子

多謝你先!!^^

點解會咁深刻既..??

回復 敖犬● 的帖子

3Q~~~~多謝你哦:smilie_:):

catking2486 發表於 11-8-26 10:25 AM
回復 龜龜:D 的帖子

多謝你先!!^^

我都唔知點解咁深刻xd
唔記得琴日定今日我又見到你A_Axd
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 11:46 AM , Processed in 0.031129 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存