2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 世紀帝國AOE Online 微軟遊戲真係...
go

微軟遊戲真係... [複製鏈接]

我岩岩留意到有AOE online ,我就下了試....
下完之後,坑爹的LIVE帳號申請都完了(最坑爹是CD-KEY....人家是永久試用版,還怕過不到XD)....
開了LIVE帳號登入創人開始遊戲了....我X...給我黑屏了= =
雖然很想.很想..很想...說怎麼微軟造的遊戲在微軟的OS會運行不到(我的電腦配備絕對能夠運行遊戲,加上是win7,不會有DX的問題)
不過都可能是我的電腦自身有問題...就當是我的問題
最大的問題是,我用ctrl-alt-del跳回桌面,AOE Online已經消失了
不過我的畫面還是被放大,我以為只是當機的後遺症,還是主程式還未完全關閉
結果我看看畫面解析度...
我X......AOE Online直接把我的解析度設定調至1024x768.....
我真是未見過有online game/單機game會直接去調校用家電腦的解析度設定....有的話還真係請指教....
微軟當玩家唔會當機既,唔會死機既,一定會正常按exit退出既= =次次當機,次次都要set番?
微軟都冇腦既.....
好了,我去抱怨了點微不足到的小事了,請見諒

其實好多遊戲以全螢幕玩既時候都會將解析度調高.
不過當你關左個遊戲之後佢就會幫你轉番正常.
但因為你當機既問題所以個解析度先會無轉番.唔關Microsoft事既...
隻隻Game基本上都會咁.我成日都遇到呢種情況.無論我玩SIM3又好= =...

最衰係要係GAME 入面先可以調較 解析度
姐係玩唔到 ///
或者可以直接搵個設定檔出尼改 ...... 麻煩,直接DEL 左隻GAME

黑屏嗎 = =
我win7 i3一開都沒問題 = =
應該是你setting問題 / 嘗試更新window updata / 更新顯卡driver~~~

我係用win 7 64bit,我保持有windows update,driver都係最新,因為最近先重安過部機
就算D隻game點幫你調解析度,其他game我禁alt+tab出桌面都唔會放大哂D畫面(舊D既game都係會放大既),而且就算彈game,死屏,用ctrl+alt+del強制關掉,都會回復正常吧= =雖然我幾乎都係玩OLG....orz

你咁都叫好呀~我仲衰= =
我一裝完GAME入GAME入到去係咩問題都冇~仲玩過一陣
不過我一向用開視窗~咁我轉視窗就黑哂畫面~再改唔到解析度~同全屏~
之後我就DEL左隻GAME~DEL左佢去安裝路經到睇下仲有D文件就手動拉去垃圾桶
諗住清哂D文件佢再裝~裝完就開唔到GAME 冇左D文件~個D文件就係我手動掉去垃圾桶個D文件黎
重裝左6-7次都裝唔返個D文件返黎~
就咁玩唔到- -
冇言...............
D文件可以裝唔返

回復 vpjames 的帖子

推推推推推推+1
已有 1 人評分威望 收起 理由
☆魔鬼皇☆ -5 沒意義內容

總評分:  威望 -5   查看全部評分

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-1 05:33 PM , Processed in 0.028302 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存