2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戀愛疑難雜症 他跟我說分手了 我該怎辦
返回列表 發新帖 回覆
go

他跟我說分手了 我該怎辦   [複製鏈接]

我地系異地戀 佢香港 我澳門
我地網絡識既 識左幾年 大約7個月前先一齊
一開始系我主動同佢表白
前幾個月都冇事  但最近 佢轉左工
好忙  好累 佢一放工就番屋企打機黎減壓
我同佢傾到計既時間吾多  開始搵吾到話題
平時我搵佢 佢都冇咩點理我
或姐放工就冇咩心情
而且 我對佢吾夠信任
我打比佢 佢都吾想聽..可能因為打機  佢既生活而家就系打機 食飯番工 訓教
有時自己夜晚亂諗野 講d悔氣說話
久而久之  我都吾多開心
但今日 佢msn我

""由我番工呢一個月開始 我開始覺得我地完了,
每一日根本抽吾到時間陪你,放工既我.只系想用玩黎減壓
但好多時,我番到去玩都冇得玩就要訓.因為第二日番早同埋真系好累
,幾日後你就會問我,做咩吾搵你,玩既時候我只會玩 你好多時搵我都知我冇咩點應
而且你同我一齊,你根本吾會開心,既然系咁,你搵一個可以見到可以攬到既人
好過要一個吾知幾時先得閒同見到既人仲好,多謝你既寵愛""

但系我吾想就甘分開...我仍然愛佢...
我應該點?

睇黎樓主真係好鐘意對方......好欣賞長情的人^^~
不過先不好意思,請問對方是男仔嗎?
個人覺得以你地尼個關係黎睇..唔太敢支持.........所以唔敢講太多,意思唔係指對方或者你唔好~
而係從一個男仔既角度去睇番尼件事,尼個男仔現有既行為舉止,的確.......係有佢既諗法,而且似係有d野決定左

或者樓主不如試下換個角度先諗諗,看看咁樣好唔好d,之後再決定係咪仍然堅持你對佢現有既想法先丫~^^”
既然係鐘意對方既話,會唔會考慮下,比佢做想做既野先呢?
我諗好多人都明白一句話:鐘意唔一定擁有!
雖然尼樣野係真係好難做到,但係當對方已經有左佢既決定,而且已經好明確講出佢想講的,重點係工作對於某d男仔黎講,的確係重要既,當中佢地知道冇事業,又點可以養另一半呢? ^^”
(只屬可能性其中一個.........尼樣野只有當時人才知道吧!)

所以,樓主不如尼個時候,充實自己,說不一定會搵到個更好既呢?

最後,希望樓主正面d,咁好運一定會降臨架!積極自我~~^^~
(如有錯字請見諒!)
已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
kaman9501 + 1 說得對喔!!
紫靈姬 + 10 多謝分享
hoyin2234 + 5 鼓勵

總評分:  威望 + 15  Good + 1   查看全部評分

回復 小小蒼隼 的帖子

多謝你.....
我已經好番好多了
可能時間會幫到我

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

同佢分開啦....唔好哂自己的靑春吖

樓主好多好多就好了~

個人見解...現在「香港」都好難會有d第一次拍拖就已經可以一生一世既個案...
所以只能說當作吸收經驗,知道自己想要的對象應該是一個怎樣的人,這便是得著~^^

而且你還年輕,多一點充實自己,說不一定有緣認識一位更好的,或者過去既對象又回心轉意呢~?
所有事話唔埋的,重點係要保持正面既心態,最後祝樓主都早日搵到一個愛錫自己既好對象啦^^

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

細蚊× 發表於 11-10-6 05:07 PM
一開始系我主動同佢表白

跟他說: 好走夾唔送!  掰掰!
自己瀟灑一點吧~!

經歷多了..
自然習以為常.
good luck!

網戀嗎..?我都試過 分開感覺1定唔好受
但我覺得佢講得岩 點解唔試下揾到個真系可以系現實度陪到妳既人呢?
樓主加油.

分手時候說分手 請不要說難忘記 :)

其實異地戀保證到甘都好好架拉 ! !.
兩個心智都很成熟吧 對嗎(?
明知大家下班都會做不同的事情,
你自己想想怎樣可以維持感情.
如果大家是真的愛對方應會很理智.
放班就找對方吧! ! ! 她不是這樣想 你又可以如何?
而你都不應該等下去 ,

應 找 一 個 新 的 開 始 .

笑傲無雙

你唔甘心姐 你都知道兩個之間有咩問題
你都知道問題解決唔到
但你知唔知 佢都對你冇乜信心
所以勸你早點放棄
咁你咪聽話搵過個囉

你可以唱 即使分手不要太悲哀 ^^''

工作並不是唔理你的藉口!!工作要幾耐...做到幾多歲? 呢個藉口要用幾耐??如果佢真係愛你..我個人覺得佢會珍惜,如果唔係佢未學識~比段時間唔好搵佢先~睇下佢咩反應...如果仍然係咁,而原因真係呢一個...我諗暫時佢未適合同你一齊!!記住係佢未適合.....唔係你既問題!!

好似距話齋,稳個自己睇到又攬得到噶人好D

細蚊× 發表於 11-10-6 05:07 PM
一開始系我主動同佢表白

你有冇試想過 你都會有壓力既時候呢
每一個都會有 雖然打機黎減壓到忽略女朋友太荒謬
真係鐘意一定會識得見好就收
但個問題係你唔識得體諒佢
佢無可能一開始打機就已經唔搵你
人生唔係只係得愛情 仲會有朋友,工作,家人
不如試下擴闊下自己既社交圈子啦
我曾幾何時都有做過你做既事
但換黎既說話真係相當難聽
至今真係令我學識到愛情只係一生既一部份
而家既我早上要返工,晚上要返進修
正因為進修既關係認識到朋友間唔中放學既時候同同學去玩
我男朋友一樣都工作加進修
所以偶爾閒日夾到時間一齊食個lunch
或大家星期六日夾到既時間去行街 睇戲或請家人去飲茶或食飯
當你咁做既時候 你就會覺得真係好無時間去諗多餘既野
同埋只要有少少時間可以見面同相處到已經好滿足
因為初時我未進修既時候我都會好想痴住個男朋友
但幾乎個段時間係不停咁吵架 甚至被提出過分手
正正就係會覺得當時既人生除左工作就只有佢
真係會因為咁既原因綁得不緊而吵個不停
而家轉變左真係會發覺佢會更加重視自己
由我自己決定去報讀初階進修課程 跟住下個月佢都一樣報讀自己同樣既專業課程
之後對自己工作賺錢方面都有好好既幫助
所以希望你不妨真係諗下自己既人生目標啦
講真你越唔去管個男朋友反而係會好過管住男朋友的
你一定會遇到一個更好 到時男朋友管返你 叫我小啲出去玩一個女仔好危險之類
你就會知道當初自己有幾煩了
我係開心既感覺吧 大家能夠共同努力 搵共同既話題

好聚好散....

是你的就是你的  不是你的強求也求不來~

加油!!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-2 02:37 AM , Processed in 0.034875 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存