2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 惡魔般的存在- 暗影之拳Akali (歡迎任何意見/疑問 ...
go

[英雄心得] 惡魔般的存在- 暗影之拳Akali (歡迎任何意見/疑問   [複製鏈接]

英雄既技能同典故大家都清楚啦
唔知咩技既 我係度PO多次比大家睇下
passive(天生技) :
戰法雙修獲得額外 20 魔法攻擊後,阿卡莉的攻擊附帶 10% 額外的魔法傷害。每增加 5 魔法攻擊提高 1% 效果。
獲得額外 10 物理攻擊後,阿卡莉的法術附帶 10% 魔法吸血。每增加 5 點物理攻擊提高 1% 效果 (不計算基礎攻擊力)。

刺客印記   Q:
阿卡莉向目標投擲十字鐮,造成 50/75/100/125/150 (+0.4) 魔法傷害,並標記目標 6 秒。
阿卡莉對附加印記的單位攻擊會觸發印記,造成 50/75/100/125/150 (+0.4) 額外傷害並回復 20/25/30/35/40 能量
(呢招技係akali既重點技 食粥食飯都要靠佢架喇)

暮光防護  W:

阿卡莉扔下一枚煙幕彈,煙幕將持續 8 秒。當阿卡莉處於煙幕彈的作用範圍內的時候,她會提高 10/20/30/40/50 點物理防禦和魔法防禦,並變為潛行狀態。攻擊或施法將使阿卡莉短暫地現身。
煙幕之中的敵人,跑速將減少 14/18/22/26/30%。
(此為Akali走佬/反殺/保命技 切勿亂用牙)

半月斬   E:

阿卡莉揮舞十字鐮,對附近單位造成 30/55/80/105/130 (+0.3 魔攻 + 0.6 物攻) 物理傷害。
(此多為farm兵技 殺人點用等間話你知)

暗影之舞   R

阿卡莉在陰影裡對目標發動快速攻擊,造成 100/175/250 (+0.5) 魔法傷害,消耗一個暗影精華。
阿卡莉每 25/20/15 秒獲得一個暗影精華,每次擊殺敵方英雄再額外獲得一個,最多儲備 3 個。
(呢個簡直係WTF的神技 走佬殺人 突入戰埸都要靠佢)

好 先講下天賦 同spell
殺人梗係用21/0/9啦
點燃+閃現 早期殺人絕配+走佬  (好spell不帶嗎?

RUNES方面呢
可以揀T2/T3 ( T3既話會空間多D)
T2: 紅: 9粒物攻  黃: 3粒AP+8粒固定護甲 藍: 9粒固定AP 紫: 3粒固定AP
咁樣你就可以配到6.6 物攻+20魔攻喇
再加上21/0/9既天賦 就可以一開波發動到passive兩個效

T3: 紅: 7粒物攻 2粒魔穿  黃: 9粒固定護甲/HP 藍: 9粒固定AP 紫: 3粒固定AP
呢個都可以整到6.6魔攻 但係就多左4AP 同埋1.9魔穿

到出裝方面喇
既然你有雙天賦喇  
就可以+3X起手 >(增加賴線能力 >(保命能力 > (追殺能力! >將合上去
之後將對鞋升做/如果對面CC技超多既 就出 > >/對面D坦法抗好高就出
基本上出到呢度就差唔多完架喇                                         (記得帶眼防gank

對線方面:
前6LV玩得龜D 如果對面係好侵略性既 就Q+普攻打死佢
走lane方面呢 你可以走solo top/mid/雙人 bot都無問題
不過走MID就要保守D 因為爆發型既法師都唔少
而走solo top大多都係大男/坦克果類 多數都係近攻 換血係絕對大勝
係佢地未成型之前可以完全打殘佢 前6LV都可以係你既優勢
走bot就要小小睇運氣喇 如果你撞到carry既 咁你就黑仔
因為大家要搶兵食
撞到tank既 都好D 你食兵點都易過carry
support就恭喜你喇 識玩既support你叫佢唔好farm都無問題架

點技就睇情況 對面係無咁強既就R>Q>E>W (一點W 2/3LV一定要有
係前期(1-5LV果陣) 有近戰既 就同佢玩換血 你用Q技一定扣得多過佢
如果遠戰既 就小心D 用Q技騷擾 睇下佢係咩類型
annie brand果D呢 你就要小心喇 分分鐘暈完就秒你
farm唔到就用W 之後係入面farm
咁佢就會怕你唔敢來同你換血架喇

上到6LV 可以話係你既golden time
殺人既時侯來喇 先走開D比對面推下條線
等人地過半果陣就上去Q>R>普攻>Q>R>普攻>E! 唔夠就加多個點燃
咁唔死都殘血架喇多數

之後佢唔番屋企既話呢 就係8成血果陣沖入去KO埋佢
番左去呢 就去上下路幫手 睇下邊度既對面少過6成血
就去收割佢人頭啦                                                 (殺人之餘都記得要幫手推塔 同埋farm兵

去到30分鐘島 你應該會有 1lv鞋+吸血槍+冰杖
殺人就話都無咁易啦
但係係呢個時侯 小型會戰都開始不斷發生 (你絕對唔會係開埸/第一個入去果個
你見到是但一條lane開緊波既 就小心D喇  (小心入埸時機 太早=零輸出死出來  太遲=汁人頭/全隊死光光
你睇下邊一方D血係低過7成/巳經比人打到走緊/兩邊血都得番5/6成島
果陣時就係你最好既入埸時侯  (如果隊友頂唔順走緊 你就唔好去喇 farm/推塔係更好既選擇
入去瞄準carry (最大輸出果D AP同AD都係度既話 殺AD要緊 就算得番4成血都好 唔好殺! 因為carry一定好殺過坦
AP carry爆發完一輪 無技 就可以走/等CD
但係AD carry係唔死就走去推爆你座塔 而且可以持續輸出 所以一定係第一目標
之後殺完carry 對面既坦血有3 4成既 你就去殺佢啦

akali係好怕CC技同AOE技 幾乎一中CC技 就死硬
你用W技走佬既時侯 留意隻英係咪多AOE技 無既話 就安全小小
有既話你都差唔多喇..

玩akali最緊要眼明手快 捉岩入埸時機
同埋要識捉人 有時見到對面carry 係度solo lane farm/push既時侯
你又有2粒R呢 就可以博一博 沖去佢度秒殺佢喇  (如果隻英有暈/固定/恐懼 呢D令你郁唔到既技 就小心D喇
如果殺緊既時侯 沖出隻坦 就閃! 唔洗講
沖出隻carry/大男 殺完果隻就閃!

akali最強勢既時侯係前中期 (要大殺特殺就係呢個時侯喇
到左後期人人防裝都出齊曬
要撐既都撐高曬
你就好難殺到人架喇
所以要肥就一定要趁早 拖得太耐 係無好處架

有咩唔明可以係度問我
美服 30LV pinocchio321
附上今日戰績圖:

已有 1 人評分威望 收起 理由
hommgood + 50 活動參與

總評分:  威望 + 50   查看全部評分

我想問 21/0/9  係點點?  可唔可以貼圖?

十週年勳章(賀詞)

我覺得akali solo mid既話,一到6lv殺人已經係冇難度

alan1976000  solo mid既akali 遇到D早期爆發型既英你就可以掰掰 倒如annie kass cass 呢D farm唔到不但止 可能仲蝕埋命  發表於 11-10-18 09:33 PM

用kass壓住akali黎打
打akali記得買125個隻隱眼

official forum 好多人都講緊gunblade 對於akali 有幾勁
睇黎遲d 會有一方改弱, 襯住呢d 時候多d 用

係牙-  -而加好多rank都ban akali
你睇voyboy條粉蛋用akali打到97.5%勝率
你就知幾誇張

十週年勳章(賀詞)

ausum 發表於 11-10-17 11:03 AM
official forum 好多人都講緊gunblade 對於akali 有幾勁
睇黎遲d 會有一方改弱, 襯住呢d 時候多d 用 ...

已經講左今次更新會削槍刃啦-,-

回復 幻想~軒 的帖子

唔係咩大問題
我平時akali出到槍刃果陣都一定有番咁上下肥

櫻花失影 發表於 11-10-16 11:41 PM
用kass壓住akali黎打
打akali記得買125個隻隱眼

大家都係assasin
邊個先手就邊個快架喇

十週年勳章(賀詞)

alan1976000 發表於 11-10-18 09:31 PM
回復 幻想~軒 的帖子

唔係咩大問題

只係生存能力輕輕減低

回復 幻想~軒 的帖子

YES
同埋你出1200把槍其實都夠玩
3650果把你唔識出招主動既話
根本無必要買

真係對gunblade 同akali 一知半解
你自己計下升上去對akali 個passive 有咩改變之後再講

回復 ausum 的帖子

佢都係扣左10點島既魔物攻
10點對akali來講影響唔大
你出把藍劍都補番曬
唔明做咩要咁執著槍刀

一隻專業既akali係要忘記晒所有法穿裝

人地可能會bulid mr
到時bulid高左 你唔出法穿 你又點打得人入呢?

現在akali不能再擋住眼精了,所以生存能力也算是相對低下

感謝大大的分享

新手都識用既英!

感謝大大的分享:smilie_:):

回復 kkiitt9988 的帖子

感謝大大的分享@_@
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 11:24 AM , Processed in 0.035741 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存