2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL [新手向] Lee Sin 失去光明的強力 Ganker (附實戰視頻) ...
go

[英雄心得] [新手向] Lee Sin 失去光明的強力 Ganker (附實戰視頻)   [複製鏈接]

第一次寫教學,多多指教。
開始:

Background:
李星打從童年起就立志成為一位召喚師,也不斷的為此修行著。他的堅定意志與為了修行犧牲奉獻的精神,則是其他同伴所無法比擬的特質。在夜以繼日的努力下,李星的召喚技能不但更加精進,當時甚至引起了英雄聯盟最高議會成員-雷金納.阿什拉姆的關注。他在瑪約里斯祕術中心進修時,因為其他同學的緩慢學習進度而感到挫折無比;他選擇利用自己空閒的時間,自修更進階的召喚技巧以求早日畢業。而李星自 修的結果,讓他取得了驚人的進步。種種的跡象都顯示著,如果一個可怕的錯誤沒有發生的話,他將成為有史以來聯盟最偉大的召喚師…由於急著證明自身的價值, 他想試著從瘟疫叢林召喚出一頭怪獸來證明自己的技巧。但是悲劇發生了,他沒有召喚出叢林中的野獸,而是一個小男孩...一個殘缺不全的小男孩。李星還來不及看清楚小男孩的臉,緊接著房間中降下了大規模的屍塊。聯盟的調查團隊在隨後的調查發現了恐怖的悲劇:小男孩所居住的整個村莊,因為這次召喚失敗引發的魔法反噬,徹底的抹殺了全村的生命。

李星的 出色才華,讓聯盟同意徹底忽略掉這件悲劇,但是他永遠無法原諒自己。他主動離開了戰爭學院,獨自來到紹林寺尋求永恆的懺悔,並且發誓永遠不再使用魔法。幾 年過後,他為了抗議諾克薩斯侵占愛歐尼亞,並且作為之前所犯下錯誤的贖罪,讓自己淋上汽油以後進行自焚。雖然灼熱的痛苦持續了幾個星期,但是他卻奇蹟似的 存活下來。他的抗議行動讓愛歐尼亞代表隊在其中一場聯盟比賽中獲得了上風,但是他的雙眼,卻在烈焰的傷害下完全損毀。彷如救世主一般,他重生了,這次他決 定採取實際的行動來為以往贖罪。他正式加入了英雄聯盟,用一個僧侶僅有的東西-他的血、他的汗來繼續他的懺悔之旅。

「世界可能因為一個人的行為而支離破碎,但是世界卻也會因為眾人的努力而復原。」- 李星
--------------------------------------------------------我是分隔線------------------------------------------------------
生命        428        (85/ 每級)
能量        200       
物理攻擊        56        (3.2/ 每級)
物理防禦        16        (3.7/ 每級)
魔法防禦        30        (1.25/ 每級)
跑速        325       
生命回復        6.25        (0.7/ 每級)
能量回復        50       
攻擊距離        125       

P.S. 能量控制對於Lee Sin很重要,需要特別注意
------------------------------------------------------我是分隔線----------------------------------------------------------
Lee Sin Spotlight:

-------------------------------------------------------我是分隔線---------------------------------------------------------
Skills
Q:
虎嘯龍吟:
李星發出梵音來尋找敵人,造成被音波碰到的第一個敵人受到 60 / 90 / 120 / 150 / 180 (+1.0物攻) 物理傷害。如果虎嘯龍吟攻擊到敵人,李星可以在接下來的 3 秒內發出震驚百里。

震驚百里:
李星衝向被梵音攻擊到的敵方,造成 60 / 90 / 120 / 150 / 180 (+0.9物攻) 物理傷害加上敵方已損失生命值 10%(對中立野怪最多造成 400 傷害)。

消耗:60 / 40 能量
冷卻:11 / 10 / 9 / 8 / 7 秒
射程:975
P.S. Lee Sin招牌輸出技能,能進能退,需要掌握好命中率,才能發揮好這個英雄

W:
鐵壁金身:
李星衝向我方友軍單位,在接下來的 5 秒內為他們展開 40 / 80 / 120 / 160 / 200 (+0.8魔攻) 的護盾。
在使用鐵壁金身後,李星可以在接下來的 3 秒發動易筋洗髓。

易筋洗髓:
李星的嚴格訓練讓他能夠在戰鬥中成長。李星獲得 10 / 15 / 20 / 25 / 30% 的物理吸血 + 魔法吸血與 10 / 15 / 20 / 25 / 30 的物理防禦,持續 5 秒鐘。
冷卻:8 秒
射程:700
P.S.能進能退,殺人越塔,救人於苦難中的必備良藥

E:
狂風暴雨:
李星打擊地面,送出一道震波造成 60 / 95 / 130 / 165 / 200 (+1.0物攻) 的魔法傷害同時顯示被擊中敵方單位 4 秒鐘。如果狂風暴雨擊中敵方,李星可以接下來 3 秒內施展分筋錯骨。

分筋錯骨:
李星對著被狂風暴雨擊中的敵方週遭單位施展分筋錯骨,減緩他們的跑速與攻擊速度 30 / 37.5 / 45 / 52.5 / 60% ,持續 4 秒。跑速與攻擊速度會在分筋錯骨結束後回復。
冷卻:10 秒
射程:350
P.S. 打野佳品,而且能發覺隱形,追殺緩速

R:
神能擺尾
李星對目標使用強力迴旋踢,對目標以及目標所碰撞之敵方單位造成 200 / 400 / 600 (+2.0物攻) 的物理傷害。被碰撞到的敵
方單位都會被短時間被擊飛至空中。
消耗:0 消耗
冷卻:90 / 75 / 60秒
射程:375
P.S. 操作有難度,算得上半招控場技能,用作收尾及打散對方陣形

Passive:
無雙亂舞
當李星使用技能以後,他的下兩次基本攻擊會獲得 50 % 的攻速提升與回復 15 點能量。
P.S.打野需控制每釋放一次技能後,兩次普通攻擊,然後再釋放技能,以及控制好能量

技能點法:
先E,然後Q,3LV=W,然後主Q副E,有大點大,最後W

-----------------------------------------------我是分隔線---------------------------------------------------
Masterials & runes

紅色:物理穿甲
黃色:攻速/固定甲
藍色:減CD/固定魔防/成長魔防
紫色:物理攻擊/物理穿甲

P.S.每行第一個均為小弟視頻中所使用的符文

----------------------------------------------我是分隔線----------------------------------------------------
Spell:

重擊:JUNGLE神器
閃現:每人必帶神器,不解釋

---------------------------------------------我是分隔線-----------------------------------------------------
裝備:
出門裝:
X5

P.S.基本上每個JUNGLER都會這樣帶出門裝,藥水保持血量有效打野,甲減少野怪造成傷害。

第一件裝:
當打野到$700回家出紅爪,加快打野速度,然後第二次回家最好能直接出燈籠加一速鞋,出不到一速鞋也盡量出到燈籠,適時帶上藥水加眼

第二件裝:
因應對方的隊伍選擇鞋子,AD多控制少上前者,控制多上後者,如果分不清楚,上後者絕對穩當。

第三件裝:
LeeSin能夠成為團對裏的Tank,這件裝是他的核心裝備,確保突進時的生存力。

第四件裝:
同樣是核心裝備,在撐血後,能提供LeeSin需要的輸出,也能增加護甲。

第五件裝:
追殺減速敵人同時撐血,透過糞叉(第四件裝備),進一步增加LeeSin攻擊力。

第六件裝:
一場遊戲好少會走到這裡能出齊裝,根據戰場狀況選擇吧,防CC(群眾控制技能)或復活甲。

其他選擇:

這些裝備根據戰場狀況選擇吧。

必要:

適時補充,眼能確保視野,不要吝惜$75,它帶來的效果絕對超越$75的價值,沒有眼的LOL你玩不起。

搞不掂隱形,買它吧。
----------------------------------------------------我是分隔線-----------------------------------------------------
實戰分析&視頻
不多說,直接看視頻,小弟第一次錄製獻給LOL了
(因為有個朋友用LeeSin,但係玩得.....所以特登錄俾佢睇XD)
各種不同失誤,多多包涵。
內面附有解說了。
不明白的地方,再發留言解答。
高手別挑,真的新手向啦。

----------------------------------------------------我是分隔線-----------------------------------------------------
HAVE FUN!
已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
chiu0255 + 3 有影片GOOD ._.
erdferdf + 1 好岩用 正野
hommgood + 100 影片自制加一步步解說! 唔100分都唔得.
climbd321 + 2 我都想問下李星出3相係咪太過推裝.

總評分:  威望 + 100  Good + 6   查看全部評分

支持下

十週年勳章(賀詞)

伙大把份jungler都玩過....
但係李星真係成日玩都輸...
我Q算準(有玩開EZ)
但成日都殺唔到人...
技應該點加...
符文用AD通用會唔會冇你戈套咁好?

climbd321 發表於 11-10-24 08:40 PM
伙大把份jungler都玩過....
但係李星真係成日玩都輸...
我Q算準(有玩開EZ)

技能點法:
先E,然後Q,3LV點W,然後主Q副E,有大點大,最後W

其實有寫..可能唔清楚啦.
實際 EQWQER ,主Q副E一直都係咁點..最尾W

AD通用..
係咪紅穿甲 黃固定護甲 藍固定魔防 大紫係攻擊力果套?

其實係OK架..AD通用符文一D都唔影響GANK人能力..

我諗符文唔需要太執著..但係GANK人好重要..所以建議紅要有穿甲 大紫係攻擊力同穿甲囉

其實我初期無減CD同攻速果時都係用AD通用去JUNGLE所以無問題的..

黃攻速只係增加打野效率咁囉.減CD都唔係必需.都係增加打野效率.

簡言而之..LEESIN係需要不斷GANK..先係最重要.

十週年勳章(賀詞)

咁既話姐係將李星定位做一個副坦(燈籠+血甲+屎叉)
之後全出防裝?定係補多把吸血劍之後再防裝?
三相係咪沒必要出? 因為我試過未出到3相之前真係唔夠力

PuiSan 發表於 11-10-24 07:52 PM
第一次寫教學,多多指教。
開始:

半坦LEESIN有時候會唔係禁夠力;
我會禁出:

Leesin都係主要升WE技主要D
因為e技先係最痛個招
Q技既飛踢都係要佢既技能為主唔係要攻擊力

runes都係用甲會好d呱;因為配合番你玩tankly,同埋用甲runes打既話一開始可以出吸血個把先
而我玩leesin會2lv gank下路/上路;不過好睇隊友;好未殺曬- 唔好就死曬:(
同埋佢係叫李星不是李心
btw加油喔xd

climbd321 發表於 11-10-24 08:49 PM
咁既話姐係將李星定位做一個副坦(燈籠+血甲+屎叉)
之後全出防裝?定係補多把吸血劍之後再防裝?
三相係咪沒必 ...

我係定位JUNGLE+坦克..應該唔算副坦..

攻裝唔係必要..糞叉加紅藥已經夠攻擊力..因為Q第二下好高傷..
其實依家玩親好多時都無TANK..我多素都出防裝做埋TANK既位置..

三相我覺得唔係必要既裝備..點解呢..
因為攻速對LEESIN黎講係無需求..佢Q同W做出靈活既走位..但係非貼身連打..但係攻速係要貼身連打先有用..
所以你玩LEESIN既特性Q同W兩招技..咁就發揮唔到三相既用處攻速加耀光劍既用處..
你平時會Q一下再Q..但係你好少做到Q一下再Q..然後耀光普攻一下再W番出黎...
所以點解我唔推薦出三相..而且三相好貴加對LEESIN黎講無乜用..發揮唔到

櫻花失影 發表於 11-10-24 08:55 PM
半坦LEESIN有時候會唔係禁夠力;
我會禁出:

我係定位全坦..如果有純坦當然好..不過好多時都無坦..所以呢個教學可以算係JUNGLE+坦克

你攻裝呢套都可以作為借鏡俾大家參考

主升E都可以..但係為左最大化佢初期既輸出..我唔會主升W..我以GANKER為主要..升Q同E

BTW..你係咪講緊視頻..因為我講緊英文..所以講到好似李心咁:smilie_:):

回復 櫻花失影 的帖子

你哩身裝 貴到呢...
逆風咁點算-.-

回復 笨Siu進 的帖子

我都係建議姐- -
個盾其實可以唔出- -
的確係幾貴xd
自己唔係玩開lee sin都係馬馬地;(

櫻花失影 發表於 11-10-24 09:05 PM
回復 笨Siu進 的帖子

我都係建議姐- -

其實我都無考慮過價錢呢個問題

Alta活動勳章

我玩開半坦 --

獄犬 發表於 11-10-25 08:20 PM
我玩開半坦 --

其實LEESIN有好多打法..只係我提供我常用既打法俾大家參考下..
有時我都會試好多非主流打法..
例如KAT TANK咁..XD

十週年勳章(賀詞)

lee sin 係燈籠=水銀鞋之後我出過殘暴之力,姐係2把415合上去果個小件
咁樣出 打出黎都唔錯,跟住之後就好似樓主你咁出防裝

J.辛尼迪 發表於 11-10-26 05:29 PM
lee sin 係燈籠=水銀鞋之後我出過殘暴之力,姐係2把415合上去果個小件
咁樣出 打出黎都唔錯,跟住之後就好似 ...

有人會出槌..有人會出多蘭刃.
都係中前期唔錯既選
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 07:23 AM , Processed in 0.036774 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存