2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL [新手]介紹兩件常用裝備(AD/ADTank)
go

[其他攻略] [新手]介紹兩件常用裝備(AD/ADTank)   [複製鏈接]

裝備:920最大生命值+30生命回复/ 5秒
被動:每殺死一個非英雄單位增加4.5點最大生命值和0.15點生命回复/5秒;
每殺死一個英雄增加45點最大生命值和1.5點生命回复/5秒;
最多增加450最大生命值和15生命回复/5秒

裝備: +45 護甲 +18% 暴擊機率
被動(唯一):將2%最大生命值轉為額外攻擊傷害(裝備AD)

老手可能已經對呢兩件裝非常熟悉,但係新手既你,等我介紹完,不妨試玩下。
通常黎講,呢兩件裝係連住出(綠甲出先,跟住再Atma),大家留意下佢既功能就知。

好多時,AD英打到中後期,剩出AD裝既話,係團戰既時候就會變得好脆皮,
而呢兩件裝,正正就可以幫AD英由脆皮,變到硬一硬。

幾時出呢兩件裝?視乎你玩咩英。
舉趙信為例,
初期我自己會出左呢三樣先,用作食兵同gank之用
跟住再出綠甲同Atma,出完呢個時候,趙信大概有3000~4000血到,
攻擊力就會由110~130升到190~210左右,
因為Atma既功效就係,每1000血,就會加20攻擊力,4000血就會加80攻。
如果趙信有機會打到後期,跟住我會出
燈籠換綠爪---->
紅刀換女妖---->
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

再舉多個例子---Garen
Garen,呢個英又好種玩法,有D人純玩TANK,有D人玩AD TANK,有D人玩純玩AD(較少)
Garen既殺人能力,絕對唔會遜色過其他AD英。
而我自己鐘意玩AD TANK多D,一來唔易死,二來殺人能力強,
所以綠甲同Atma都係我必備既AD TANK裝備。

首先我會出三把多蘭劍,一對三速鞋,
目的係谷高少少D血、攻擊力同移速,殺人個時可以更加有效率
出綠甲同Atma之前,你可以出埋殘暴者先都冇問題
但係如果你想玩得安全D,咁就出綠甲同Atma先
呢個時候既Garen,大概都會有3000~4000血,攻擊力都有200左右。
再到後期既裝備,視乎你鐘意偏向AD多D,定係TANK多D。
AD可以出冰錘,因為冰錘可以慢人,相等於拎左紅BUFF
TANK可以出日炎甲
如果兩樣都出,當然無問題,因為仲有位。
之後當然唔少得魔抗,賣多蘭劍換女妖或者自然之力
但我個人會選擇女妖,一來血法齊加,而且買左Atma可以加攻,二來可以擋一次魔技,CD時間又短。

仲有咩英適用呢兩件裝備,
其實有好多:狗頭,狼人,Udyr,Garen,Lee Sin,Cho,Irelia,鱷魚,船長等等等等

趙信同Garen只係我自己鐘意既玩法,唔一定跟我咁玩。目的最主要係介紹兩件裝備功能同用途。

純粹分享下,多謝。
已有 1 人評分威望 收起 理由
hommgood + 40 活動參與

總評分:  威望 + 40   查看全部評分

好文,ranked 也開始流行呢個compo了@@~

長城 發表於 11-10-29 02:34 PM
好文,ranked 也開始流行呢個compo了@@~

thanks,依加打rank 戰 的確多左唔少人玩呢兩件compo...

依然一句,了解裝備屬性之後,繼而係唔同對手,而且對手會唔同裝備,都會影響你出裝,你呢D叫死板~

你提及到仲有咩英適用呢兩件裝備,
其實有好多:狗頭,狼人,Udyr,Garen,Lee Sin,Cho,Irelia,鱷魚,船長等等等等

你用以上英雄出呢D裝我敢話你響RANK水準唔過1000都仲可以~1000開始你就知呢兩件野出響以上英雄會比人打到變豬頭~

永不言敗 發表於 11-10-29 03:37 PM
依然一句,了解裝備屬性之後,繼而係唔同對手,而且對手會唔同裝備,都會影響你出裝,你呢D叫死板~

你提及到仲 ...

小弟1359 rating, 每天打RANK都有人用呢個compo,,有次我TEAM 4個出哂呢4個COMPO, 隻隻tanky,嬴到@@

無錯係會影響到,,不過呢個compo幾好用, 多血經常都用得著@@~

你提及到仲 ...

其實你講得岩,出裝視乎遇到咩對手,
但係,如果你想build more tanky同時間都要高攻,
以兩個裝備位黎講,相信綠甲同atmas係最適合既選擇。

p.s.我rank rating都係13xx~14xx到。

我習慣出左巨人腰帶就先出果把野,再補番好戰者

其實大家都係分享下個人心得
又唔須要話,打什麼出什麼,就會大多數會變成點
我明白大家都係想分享下個人心得
須知道,裝備只是技術的輔助工具
可能別人技術比較全面點或對戰對手經驗同技巧都比較底一點的關係
就算同一裝備,用在唔同玩家手上,出來的分別可以大到不得了
下次不如試下同別人分享下說
例如1:
我跟住你所說的心得出裝備,打什麼跟什麼情況真係大有改善
但...一對住什麼跟什麼就不成了,有沒有什麼好的應對方法呀,謝謝
例如2:
我自己本身喜歡出什麼跟什麼去同邊幾類英雄作戰
看了你的文章,再加入你推薦的裝備,效果真係得到唔少的提升,
如打這類英雄時,也可試下我這幾個裝備,看看會如何,再給我一些意見!
最後:
希望大家明白這編文章的本意.
如不明白本意或想挑起罵戰者.
唔好意思,我是不會回應的,你自便吧!

笑傲無雙

你提及到仲 ...

鱷魚既輸出靠技能 想技能打人痛要有怒氣 天生技血量低過50%會獲得更多怒氣已經注定佢係副坦 唔谷血,防,魔防 會戰唔好話輸唔輸出到 一入場就比人秒
我諗好戰者+終末 對鱷魚黎講 面對咩場面都萬能咁滯 2樣野加埋 我就有3千幾血+7X攻擊力 45甲 補一補魔防就已經好殺食

有沒一d裝岩遠弓個d用 例如艾希

玩過星曲WEB

支持支持~~~~~

LiveEvil 發表於 11-10-29 06:02 PM
鱷魚既輸出靠技能 想技能打人痛要有怒氣 天生技血量低過50%會獲得更多怒氣已經注定佢係副坦 唔谷血,防,魔 ...

3千血...一把6爪放你血啦老友~

當坦的真係興出支矛?

支矛加攻 爆擊 對坦黎講其實作為唔大...(順風的話隨便)
當坦的攻擊力永遠唔會太過重要。。。
我覺得出女妖好過啦=.=

忍影世界

我慣左係依隊友作戰黎出裝...
次次都有可能唔同= =

陸小軒 發表於 11-10-29 02:13 PM
裝備:920最大生命值+30生命回复/ 5秒
被動:每殺死一個非英雄單位增加4.5點最大生命值和0.15點生命回复/5 ...

我自己覺得 合冰槌 不如合好戰者算
除非自己隊友無咩cc技 如果唔係合呢把野都幾貴
做tank 攻擊力可以話唔駛去谷 除非順風 如果唔係谷好自己血 防/魔防 先係至重要
阿塔馬只係岩d副坦用 如果係carry 都唔會咁出裝法, 出完好戰 再出阿塔馬
要好一段時間 不如出第二d攻擊型裝 效益仲會大d
anyway lol並唔係信長 無話出死邊幾件裝 就最勁
要睇返對咩組合 先出咩裝去抗衡

笑傲無雙

永不言敗 發表於 11-11-1 06:26 PM
3千血...一把6爪放你血啦老友~

綠爪? AD遠程 就算出左 我有魔防 同埋 出左終未有220up既攻擊力
有怒時既W=220x225%傷害+135基本技能傷害 出左3相既話 再加多220x150%
=630/960傷害 我諗無一個遠程可以承受到咁大既傷害 仲可以慢慢射死我 :O)
綠爪=4%血量 就當我無魔防 攻速2.0  射我5秒 先 40%血量 心諗 我會比你射足5秒咩

呢個combo 好多人都用
玩到連kat, akali 都試過, warmog 本身己經係勁....
試過tank 型一整件atma, 加成7x 攻, 仲好過買把bf
只係差在未成型之前, 要farm 成6 千左右, 連350 boots
冇理由打十幾分鐘連boots 都冇

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

呢2件的確係好野

我而家玩garen

通常出完呢2件再睇對面有咩英

如果無kog/temmo/ww呢類會帶綠手出街既英

通常會補多件綠衫

到時d血又多左..攻擊力又高左

沖入去塔殺都仲有大把血死返出黎好鬼爽

回復 暴力狗 的帖子

我好似同你打過- - 你玩狼出ap 同坦裝 但你d隊友好唔鋸你 不過你真係好硬 你仲比人話港狗 之後嘈嘈下我地趁火打劫贏埋
蓋倫用呢套野真係屈

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:13 AM , Processed in 0.037165 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存