2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 新吞食天地Online 個人升LV小小心得 希望幫到新手[不喜勿X] ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[心得] 個人升LV小小心得 希望幫到新手[不喜勿X]  

成日見到有D新手唔識升LV
但又冇咩人教,結果最後就放棄左吞食天地....
所以今日出呢篇野,
我唔係乜野高手..但希望可以幫下新手
希望可以多D人加入吞食呢個家庭
可能篇野會長左小小T_T
-------------------------分界線------------------------------------------------
首先,要說明一樣野.
吞食係一隻好有耐性的遊戲
不是普通出面1頭半個月就得封頂的遊戲
如果自問自己冇耐性,恆心
其實可以盡早放開[刪GAME]
廢話講完
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
分析:
吞食呢隻GAME有分好多玩法,例如有攻人,智人
攻人就係單体輸出,PVP 比較強(大家都應該諗到)
而智人就係範圍輸出 等等

四系的分別:
吞食入面四系屬性有:火,水,風,地
屬性相克:((水克火 火克風 風克地 地克水))
火可以 學 火 風 水 屬技能
水可以 學 火 地 水 屬技能
地可以 學 風 水 地 屬性能
而風則可以 學 火 地 風 屬技能
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4系的定位:
火- 輸出
水- 輔助
風- 輔助,輸出
地- 輔助,輸出
呢個只係我個人的想法,見面不同(勿插)
當然大家都逆天玩法,也可以一樣好強(水人做輸出 也很強大)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
屬性點GE加法:
其實呢樣屬性點呢樣野冇話點加會勁
都係個人喜歡
但就離不開加呢3個屬性
攻/智 , 敏捷 ,体力
當然 你也可以加其他 反正遲下1轉時 都會幫你洗點,所以0轉GE加點法 都可以自己隨心
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
升級準備篇:
吞食呢隻遊戲如果單升GE話,會好晒藥[當然你自問你不怕,也可以單升]
所以我見議開4~5隻人物,因為可以利用強大水屬性GE技能((清流))互補來減輕食藥的負擔
仲有可以利用火屬技能(火箭)快速升等
吞食唔似其他遊戲,打怪係冇錢GE,只有賣打怪出GE趺落物才可以賺小小.
見議GE隊伍 : 智人X5 , 攻人X1 智人X4,攻人X2 智人X3 ((智人最少要X3
屬性: 火火水水水/火地水水水/風火水水水/風地火水水/水水火火地 等
(而家有呢個屬性轉換符 其實都可以除心,但我都唔希望要你地冇啦啦晒呢300點)
點解要咁分呢 因為智人係一個好好升LV GE 角色有強大 3体技能 也可以合擊
仲有清流+火箭 係計(智慧) 所以如果開太多攻人 就好難做到清流互補呢個效果,
相信大家都中意玩攻人多D(本人也是) 所以 1隊入面有1~2隻攻人 都唔係好過份,同都升到LV
止於屬性方面 你可能會問:點解咁多水人GE?? 其實係因為 水人 係4系入面 輔助升LV果邊可以話係 稱霸
冇其他系可以比得上佢.有清流.有火箭 有地系一些技能,其次就係火系/地系,最唔理想係風係..點解呢 因為風系冇清流. 補唔到 人 只可以人地補佢 .
創帳號時頭6點屬性: 我個人見議 3智/攻 3敏, 6智/攻, 6敏
升級篇:
一開始入去吞食網吧GE時候,唔好急住走,因為你身上會有4個銀仔,可以去售賣機到按4個補品,然後再同個丫借講野出去,講完野會你會飛到去一個地方,果到有間屋,入面問NPC吹水都有野送比你,之後就可以下山去升LV啦.

記得開佢送比你果D野( 4系寶寶:吞食免費SER 其實得收費SER GE 75%EXP(相差LV係19)但食左之後 就可以有番100% EXP 同相差LV29 仲可以使用佢送GE 內_)
1-7LV 去後山打包,升得都OK快
7LV後 火人學到火箭了,就可以去捉番1~2隻 迷你巴豆妖(因為人GE智力唔高 可能唔會力 打死D怪)
7-14LV  黃巾武士 ,黃巾刀兵 ,黃巾虎士 -幽州-碑之林
14LV後,如果你覺得都升得唔慢 可以計續如果你覺得慢啦可以叫人帶你過橋
14-24LV 木族人,木族長 冀州-朝歌樹林
約23LV你GE水人就夠學晒(清流+火箭),火人要27-28先可以學到清流
24-35LV  可以過河(要打野過,先打左右2隻民兵,因為最大力) 去青州 黑山槍兵,黑山兵 青州-頓丘樹林
/黑山軍 冀州-內黃樹林
29LV了 所以有人學晒清流加火箭 之後升LV就不難了
35-40 紫小兵,反紅蘭 徐州-相縣樹林
40-4X 黃巾軍士,黃巾狼兵,狼師 徐州-芒陽山
46-5X 紅親兵,槍鬼卒 徐州-下蔡樹林
5X-6X 精武兵  徐州-蕭關通道
6X-70 野武師  青州北海樹林 (要過山洞)
80-90 可以去武關,華山樹林 玄武軍,道童
不怕慢可以升到100,不然90-105 也可以去子午樹林、北地樹林、并州九原樹林、并州臨汾樹林、博望坡等
75級:山女 關中子武樹林
77級:山寨居士 關中北地樹林
75級:邊防卒長 并州臨汾樹林
79級:弱民兵  荊北博望坡
105-125 這階段可以去散關樹林、交州的南海寨、朱崖竹林、荊北上庸寨(推薦)、長阪坡、江陵樹林
92級:大刀隊,  關中散關樹林一
91級:南海將, 交州南海寨
90級:迴刀卒,  交州朱崖竹林
97級:上庸兵, 荊北上庸寨二
101級:遊艇手, 荊北江陵樹林二
97級:牙門將, 荊北長阪坡二
125-135 荊北麥城樹林、嶺南奧拉山頂、塞北陰館峽谷。
105級:鐵戟兵,  荊北麥城樹林
107級:嶺南熊, 嶺南奧拉山頂
113級:悍匪,  塞北陰館山洞
135-150 荊北華容道、江夏寨、馬韓樹林、涼州臨洮樹林、安定寨、南安寨、塞北馬邑草原、故平草原、關中斜谷峽谷。
122級:騰龍衛, HP1076,風捲殘雲 荊北華容道四
118級:旗號兵, HP1039,暴風 21敏 荊北江夏寨三
119級:馬韓勇士, HP929,連擊 36敏 高句麗馬韓樹林二
123級:輕馳兵, HP1071,暴風 21敏 涼州南安寨 涼州安定寨二
120級:窮惡兵, HP1078,連擊 31敏 塞北馬邑草原二
127級:巨牙兵, HP1239,風捲殘雲 19敏 塞北故平草原
150-160 可以繼續打安定寨、也可以益州葭萌樹林、塞北廣武草原、帶方樹林、攻擊夠也可以去嶺南越裳雨林。
129級:鐵叉軍, HP1124,連擊 28敏 涼州葭萌樹林一
129級:飛將, HP1142,暴風 荊北華容道三
140級:鉤戟營, HP1468,連擊 25敏 塞北廣武草原
131級:傣族兵, HP1293,風捲殘雲 24敏 嶺南越裳雨林二
160-170 可去南中-八番樹林、南中-越雋樹林、涼州-街亭土山
138 火 面蠻酋長 1226 25  南中-八番樹林
138 火 髏蠻女 1226 36  南中-越雋樹林
139 火 奔狼兵 1225 22 會心一擊 涼州-街亭土山2
140 地 精兵長 1420 25 地牙 涼州-街亭土山2
170-180 可去涼州-上方谷 , 荊北-樊城寨2  ,荊北-罾口沼澤2,益州-劍閣樹林
146 風 截擊兵 1448 25 連擊 涼州-上方谷
145 風 守城兵 1438 47 風捲殘雲 荊北-樊城寨2
148 地 北軍校尉 1469 45 地牙 荊北-罾口沼澤2
148 火 偏裨將 1469 47 會心一擊 荊北-罾口沼澤2
153 火 精忠軍 1562 21 會心一擊 益州-劍閣樹林1
152 風 蜀壯士 1590 16 連擊 益州-劍閣樹林1
180-190  可以去 益州-巴郡樹林,益州-劍閣樹林2 ,益州-下辨峽谷, 益州-陰平峽谷
154 地 副將 1556 27 地牙 益州-巴郡樹林2
153 風 長斧隊 1555 24 風捲殘雲 益州-巴郡樹林2
157 地 護國軍 1586 25 地牙 益州-劍閣樹林2
161 風 峽道兵 1778 28 亂擊 益州-下辨峽谷
162 火 攀山手 1787 31 飛焰劍 益州-下辨峽谷
164 火 邊防團 1804 29 飛焰劍 益州-陰平峽谷1
165 地 山武者 1806 29 地牙 益州-陰平峽谷
190去到200啦 就可以去 塞外-白登峽谷 ,涼州-玉門沙漠,荊南-雲夢寨,益州-定軍山腰 ,益州-沓中樹林
168 風 伏軍 1976 30 風捲殘雲 塞外-白登峽谷2
167 地 牙棍軍 1953 28 地牙 塞外-白登峽谷2
167 火 邊關軍 1838 25 會心一擊 涼州-玉門沙漠1
168 地 涼州遊兵 1839 31 地牙 涼州-玉門沙漠
169 火 壯士營 1934 29 飛焰劍 荊南-雲夢寨2
169 風 長鏢兵 1949 28 連擊 荊南-雲夢寨1
170 地 斬刀手 1958 32 地牙 荊南-雲夢寨2
175 風 彰武營 1938 34 連擊 益州-定軍山腰
175 地 矩陣軍 1929 35 地牙 益州-定軍山腰
177 火 衛武團 1939 29 飛焰劍 益州-沓中樹林2
178 風 威漢軍 1948 32 亂擊 益州-沓中樹林2

完了,希望可以幫到新手,不要急慢慢升(LV是升不完的)
緊記時刻要食寶寶(因為+29上限好方便,唔洗打咁高LV GE怪 合擊高,冇咁多血)
希望大家加油啦,慢慢升,仲有出頭天的一日!!!!!!
武將篇:
剛剛的升級篇入面我有打過7-20LV用 迷你巴豆 之後就 冇打埋落去
所以而家加埋比你地 希望你地有用
仲有而家新版吞食究極係唔計忠誠GE 所以 幾多LV先用我就唔打你 你地中意啦 只要夾到敏就冇問題
地系法武將:
楊松69等,素質低,會投石,一轉後會鏡、混亂 岩新手
審配117等,素質普,會滾石,一轉後會結界
范尋125等,素質智體高,未轉就會投石、結界、萬馬奔騰,一轉萬馬變成天崩,缺點是沒單體技能,敏唔高
崔琰126等,素質智敏高,會投石,還有第四技能殞星落,基敏很高
陳宮130等,素質高,一轉會泰山壓頂、天崩地裂、鏡,還有第四技能殞星落
考魯131等,素質智體高,未轉就會結界 岩新手
楊修134等,素質智敏高,會投石,一轉有投石、滾石、天崩地裂,還有專屬的第四技能岩葉飄劍破,缺點是血防太低,易比人秒
董卓150等,素質體敏高,一轉會地牙、天崩地裂、岩怪,肉盾武將,缺點是傷害低
司馬懿176等,多範圍技 4軍C 佢最勁
•地系戰武將:
馬岱115等,素質普,一轉可學得鏡跟第四技
曹彰126等,素質攻敏高,一轉可學得第四技,地戰基敏最高
張郃130等,素質攻體高,一轉可學得第四技,地戰基攻最高
馬超134等,素質攻敏高,一轉可學得第四技

火系法武將:
蔣濟107等,素質普,會火箭,敏唔高 岩20LV果陣冇乜敏用,1轉仲有 風火了完 打NPC 都有用,岩新手(推薦)
區連131等,素質高,會火箭,一轉識混亂,PVP 亂P好用 (冇乜範圍技)
那歐130等,素質智體高,一轉會三昧真火、烽火燎原、混亂 ,打NPC 搭 PVP 都岩用(推薦)
郭嘉135等,素質智敏高,會火箭,一轉可學得第四技火鳳殞天, 血好小 (秒貨)= =
曹操150等,素質乜都高= =, 有炸  勁到唔知點講(冇2轉 唔知會唔會出真武)
龐統171等,四大軍師之一,智力最高,缺點就係 召喚技 係計攻擊力,姐係........
•火系戰武將:
龐淯124等,素質普,一轉識鳳凰,鳳凰就係計物理攻擊力(FIT晒),還有第四技天火鎌斬。
張飛134等,素質高,二轉後的素質比呂布一轉還高,還有專屬的第四技能狂蛇奪首。
呂布150等,敏攻高, 技能強, 但冇得2轉 ,仲有容易[[[爆防]]]]/.\
徐晃123等,素質高,有敏,有攻,有体 有2轉
(點解我唔介紹 夏後,張了果D 因為我覺得 素質唔夠張飛好 ,不過你中意都可以用 都幾令仔GE)

•風系法武將:
馬良121等,素質高,未轉就會閃躲,一轉會元氣,仲有4技,二轉學得風之戰意、龍捲颶風,算是補助型武將
法正132等,素質高,一轉會隱身、 青龍,還能學得第四技風動痕,二轉會裂風彈、無形無相、青龍,技能跟素質都很優秀,缺點是敏低
諸葛亮180等,四大軍師之一,有青龍,隱身

•風系戰武將:
孟達115等,素質普,一轉會混亂,岩新手(但混亂是看智...
趙雲133等,素質攻敏高,一轉可學得第四技回馬流星槍
關羽135等,素質高,一轉可學得第四技托刀法奧義‧冷月青虹

•水系法武將:
吉平82等,素質低,一轉會全回魔、全回血,輔助補血補魔武將
石廣元102等,素質普,一轉會冰封,PVP 很好用
張紘118等,素質高,一轉會冰封,還能學得第四技寒冰貫
宗世林128等,素質高,一轉會全回血
周瑜135等,素質高,一轉會狀態解除,還可以學得第四技冰牙刃(當火箭),二轉還學到霜寒凍裂、進階狀解,缺點是二轉沒單體技能,易爆能= ="
陸遜168等,四大軍師之一,智力極高9冇單体技

•水系戰武將:
孫翊101等,素質普,一轉會冰封
鮑三娘119等,素質高,一轉會水神,敏唔錯
太史慈134等,素質攻敏高,一轉可學得第四技洸閃二段式,(推薦)
孫策135等,素質攻體高,一轉可學得第四技小霸王重拳,幾勁
********資料轉載-巴哈論壇*************

---------------------------------------------------------完結線-----------------------------------------------------------------
小弟玩左唔耐 ,2轉都冇玩過....
所以有咩不足GE地,請見諒....
希望呢篇野可以幫下新手
唔洗等到 只有老手離開
但冇新人加入
最後多謝你咁比心機睇晒成篇野
祝你早日升上200等
完~

笑傲無雙 玩過星曲WEB

樓主咩SER

武將篇咁相似既o_o
巴哈【攻略】武將介紹(究級版)

係丫  係呢到抄d落去啦  唔想再打字啦= =好攰  要加轉貼嫁??咁我加番先= =

回復 敖犬● 的帖子

1-3  你呢0.0

笑傲無雙 玩過星曲WEB

做咩要掛野怪升-,-
刷npc唔係會好d咩

回復 s!ng 的帖子

係新手GE角度黎睇 佢連刷NPC 係咩都可能唔知啦

咁點解唔教刷npc呢?

玩過星曲WEB

刷npc應該要佢地自己學~

因為這面不可以 明目張膽 討論XD

寶寶係咩尼= =?新手1問

回復 超級大魔王 的帖子

創帳號  下山後 送2個包包
1個開了是3組 藥
另一個就係 有4系寶寶 (火孤寶寶,地動吉喵,風翼靈兒同 水雲幻姬)
呢d就係寶寶

不錯 可以加多d

啱好想穩尼種文

幫推~~~~~~

回復 heyman3323 的帖子

寫的好清楚.感謝大大

希望幫到新手啦

迷你巴豆妖係邊捉-0-

新手城 郭嘉間屋出面有8隻一字排行 任君選擇

幾好既分析喔...多謝晒 !!!"
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 08:14 AM , Processed in 0.037615 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存