2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 戰地風雲 BF 攻擊直昇機心得
返回列表 發新帖 回覆
go

[分享] 攻擊直昇機心得   [複製鏈接]

順應大眾之意
今次講下直昇機本人既心得吧

首先 本人無任何直昇機機證書(狗牌)
因為我太少玩直昇機
但起碼解左些少基本武器
而點解我唔多玩直昇機呢?
因為覺得好難玩

直昇機可以好屈機 但係都可以被屈好多機 (幾廢話下 睇完下文先講吧
有好消息 同 壞消息 就講左好消息先啦

直昇機相比起戰機
更克制地面部隊
無論什麼裝甲車 只要射晒全排飛彈
一定打得爆 或姐 Gunner 補多幾槍

(得到分數 就這麼簡單)

開始又係無誘導彈 好麻煩
我建議付出幾條命
無誘導彈情況下上陣殺敵  點都死前殺到架坦克
做Gunner 都唔錯
幫手尋找目標

協助殺敵

另外有一個很重要的訊息
現在BF3 直昇機設定唔再同以往BF2同 BFBC
兩個座位都能放出誘導彈

減少被導彈擊中的可能性
所以成日都見到某些直昇機N年都未被擊落
難在係兩個駕駛員如何配合得好
你放先?定我放先?
所以直昇機都係同自己班FD玩吧

直昇機除左克制地面外
仲可以對付空中單位
作為一個空中的防空炮
甚至一架小小的Little Bird 都能擊落戰機

係時候講下壞消息
上文都講左要好好同隊友配合
配合唔到 真係節哀順便

我駕駛直昇機 多數唔係死係導彈底下
反而係墜機
當直昇機傾斜角度大於90度
就好難垂直返 再加上50%血以下的情況
墜機的時刻就會來臨

有什麼情況令直昇機傾斜大於90度呢?
分別有 戰機 同 防空載具 (AA)
當你隊友戰機TEAM 經常輸比對面隊 制空權喪失
在高空飛行 只係作為戰機既槍杷
(拎便當了)

低空飛行 又成為AA既槍杷 甚至一架主力坦克
AA 同 戰機 既機槍足以令直昇機反倒 然後墜機
甚至被戰機的機翼撞擊~~捨身撞擊!!
然後無奈地看到自己TEAMKILL了
(墜機原因:被戰機機翼擊中)

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 忍影世界

最喜歡用防空打佢落黎

回復 h36818 的帖子

同志
所以我係唔多會做被打的那個

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 忍影世界

caution718 發表於 11-11-17 01:34 AM
回復 h36818 的帖子

同志

我一坐戰機一定變左自殺... 完成唔識玩戰機 剛開始就機槍 點打敵人

戰鬥直昇機 就易升D   偵查都沒武器 ........

所以都係乖乖甘坐防空好過

我試過兩次機傾斜角度大於90度仲可以緊急降落地面

我次次都係起飛幾10秒後落地死左= =

直升機好正,又易用,殺人又爽!玩了幾十分鐘就升了幾樣野!

笑傲無雙 玩過星曲WEB

其實武直我渣機師位會裝滅火器 砲手裝誘導彈
同FD咁玩我覺得會增大返個生存率0.0
萬一真係著左火 由佢扣住先 飛到有障礙物地方OR安全地方 就用滅火器 危急當然即時用

基本上武直對坦克唔做成任何威脅 佢向望上個幅度有限 機師打晒一排飛彈唔爆都一定癱瘓載具
打中晒坦克車尾實爆
砲手掃2~3排彈實爆 支機槍射程好遠 就算未飛到 可以就返個位射埋去

最難搞既都係防空裝甲車 你一飛近比佢見到 用機槍打你一陣都著火
我打AA方法係兜遠少少 盡量係AA盲點接近 200M 我用機師會開始射擊 加埋砲手幫掃佢一定爆 好彩就得返5%到血量

打AA同夾放熱誘彈應該係最睇合作
講到升武直解鎖 當然係坐砲手最R分
因為砲手 殺人仔又易殺 炸坦克個陣機師有陣炸唔爆你補槍又多150分 打敵方武直你支機槍好重要 兩架武直打好多時都係睇砲手識唔識射
我武直所有已解鎖:smilie_:):多數同FD一齊夾 解晒鎖砲手多左支電視砲 打坦克好鬼爽

回復 秋之曲 的帖子

我岩岩先解到空中雷達
盡量同班FD多玩直昇機中

直升機...反易覺得比BC2易用好多....就係偵查果個麻煩D...
好運既話補得切熱誘彈既就唔使死...唔好運就係咁先...
試過一場入面只係用架毒液/毒蛇?(運兵那個)玩火線果個MAP
由頭用到完場....就咁運來運去間中同機人殺下人囉10分
無記錯就係殺0死0分370

樓主不如教埋點樣控制架直接機- -每次上左去 飛左幾秒, 就要緊急逃生-_-
戰機都好少少, 直升機升起左唔識行 又開始下沉- -

回復 kiucat 的帖子

控制方面真係好難講
要靠自己掌握

如果真係要講
首先要明白直昇機既原理
簡單D講 直昇機係用旋翼提供升力
旋翼就好像風扇的扇葉,扇葉轉動時會把空氣向下壓 (作用力),
根據牛頓第三定律,空氣會反過來為它提供一個向上的反作用力,使直昇機向上升。

直昇機主要靠滑鼠控制方向既
滑鼠係控制旋翼既方向(改變旋翼的方向) 從而控制機體的水平
無用滑鼠控制既情況 只會係一架只懂升高升低既機械
機首向前傾 就會前進  向後自然後退

你下沉既原因 因為唔升力
禁實幾秒W 吧
W雖然係上升 但係機首向前 自然向前推進

而滑鼠左右則令機體傾斜
從而轉彎
多留意下直昇機水平情況吧
用第一人稱會睇到條線
傾左的話 就郁滑鼠向右
傾右的話 就郁滑鼠向左

回復 caution718 的帖子

我今晚試下先,,唔該晒:)

其實有FD 玩真係好正  可以成埸唔爆 由頭打到尾   但係如果對面有防空車 OR AA GUN 勁既人  就煩D   
http://battlelog.battlefield.com ... gtags/339831951/pc/
狗牌已有
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 06:24 AM , Processed in 0.036110 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存