2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AVA戰地之王 SA58 基本教學 新手專用
go

[攻略心得] SA58 基本教學 新手專用   [複製鏈接]

首先5種基本改法  來自巴x

改法1:膛線+人體握把+低後座力槍托

有名的使用者:看到這改法,大家應該不陌生,這是美國知名玩家SNOW的改法
不知道他是誰? 請在youtube打L4SNOW

使用方法:膛線槍管,彈道是垂直上升,只要準心描胸口附近,便會聽到很清脆的聲音,記得!膛線槍管要用蹲射((小弟從來不蹲的- -

改法2:重槍管+板機+握把+緩衝器

有名的使用者:乂蕾姬乂

使用方法:這種改法,很明顯是把準確度拉高,捨棄穩定度,SA58用久之後
你會發現,其實穩定度,根本不重要((汗 , 因為準確度大幅的提高,單發點的準確度也高不少,還有一個優點,此改法能走射!而且他第一發的子彈其實是沒有後座力的!
對自己連點有信心的,可以使用本改法: >

改法三:特種槍管+握把+低後座力槍托

有名的使用者: 犽yar

使用方法:有爬過文或親自試過此槍管的人一定知道,此槍最大的優點在於他能走射
小弟剛買SA58時也是用此種改法,他前三發奇準無比,轉角還可以跳射別人...但三發之後,你會發覺,怎麼彈道亂七八糟的,說明白一點,這種改法前三發很準且能走射,但三發之後就是悲劇了..

改法四:遠射槍管+握把+板機

有名的使用者:韓國玩家<------按進去有那位玩家的影片

使用方法:看過影片之後,有沒有發覺,那位玩家都是以二連發居多?小弟在使用上時也是使用二連發,之後再接連點,前兩發的彈道非常非常漂亮,也幾乎是垂直上升,此種槍管不管蹲射或走射都很OK,案右鍵甚至可以當偽狙,很多人問小弟為什麼不加槍托?原因很簡單,裝了低後座力槍托會使你彈道亂掉

改法五:特種+板機+握把+緩衝器

有名的使用者:小弟>////<

使用方法:在用過各種改法之後,小弟嘗試把所有的改造零件都加在準確度,特種槍管的特色在能走射,在加上這種改法準確度高達64,前兩發跟遠射槍管一樣,非常的準,也可以走射,但是這種改法竟量不要蹲射..會悲劇..

之後系進階改法

重管+板機+握把+低後座力槍托
萬能的改法 準新超細 頭1槍0後座力 頭3槍王道  射5~6槍之後準心變大速度急升 新手勿用

特種+握把+低後座力槍托
此改法轉比d無腦練射ge人用ge  頭4槍壓超準 但系之後就要轉翻2練or點點點
此改法穩定極高 對新手唔錯!!

膛線+緩衝器
此改法打近很不錯 打遠可以狂點人地個小小頭仔 要用ctrl 此改法改良了 SNOW 連射後準心超大的缺點
但系新手勿用 超極端ge改法 此改法+鏡唔會有太大影響 穩定性低 較難上手

遠射槍管+鏡
此改法就系比d玩58當連g ge人用ge
準度超超超高 但系彈道會向左右法展 點射無敵

加攻+板機+握把+槍托(我改低後座  唔知怵瘋宇改咩-- )
snow改槍法+準版

膛線+精密扳機+人體工學握把
能夠走射的+攻槍管改法 頭2~3法超直 按心口2槍就可以爆頭 玩e種改法最好唔用手套
手套會搞亂第2同第3槍ge彈道 玩玩下- -                              唔多岩新手wo 後面好亂
聽講 打人好痛

跟住系鏡問題
裝唔裝鏡好呢?????
自己決定
改左準度+好多好多 系好多
但系本身垂直的彈道邊斜左!!
阻住我爆頭 所以我唔改

槍托問題
-後座力托
+穩定 對尊射有超多的幫助 令彈道密集性曾+很多
但系此改法對彈道有些少影響 本身系直ge 會變斜左少少

+準托
對描準點射有幫助 但系感覺上子彈的衰退率有超大影響 姐系話會低攻少少lo 我都唔知點解- -
改此托尊射彈道邊亂

射速問題
新手建議用-1射速的槍管 好控好多好多
玩耐左 可以轉其他or唔轉
+攻槍管+近最正 2槍1個

準心問題
sa58準心超細 但系準得60幾
對住藍光槍 準心會無限放大 但系如過你尊系到 藍過打落你到都唔會大得去邊 但系個準心會狂跳
跳得很誇張
所以藍光系58刻星

快速點射問題
d人叫你好似an94甘快按 系昆你 好似我ed變態佬會按到變連射
所以 最好就2連 2連慢慢射!!

零件:
板機
曾+走射準心回复
把握
準度曾+
後座托
近戰專用 後左變細 子彈向上飄福度-少  彈道左右飄
+準托
+單發 2連準度 打遠點頭必備  走射變差

再任何改法 10m之內 2槍心口1個 打頭秒殺
膛線:
頭2發直線 後面小小左右
25m內威力最強 2~3槍就88 超過30m就可能要4槍 打頭15m內 未試過唔死
遠射:
頭2發直線 後面打飛機
跟膛線差唔多 但系25m內有可能要3~4槍 但系優點系30m打頭都會死
特種:
頭3發準心不變 第3發反方向移動 打遠等死
傷害唔錯但系 40m 測試打心口 用左4~5槍啊!!衰退率超高
重管:
頭2發同1位置(跨左d)  後面比遠射更+打飛機
傷害最低 20m都要4槍 但系準度最高

以下內容可無視   要hi light先體到哦
sa58系1把衰退率超高ge槍 可能子彈大粒 同ots原理1樣
唔改槍打60m 打心口 用左6槍啊
計下數先 48X6=300-2x6=288攻xd(用07甲的)
288-100=188<------曬左188攻
當然件甲會頂d 但系d數字真系有d誇張

我個人認為 snow的改法是最雷射的 所以最多人用 而且 他攻擊力最高 其次就系特種槍管的改法 野很雷射 但系唔可以狂射 因為snow改法太多人改 所以我沒用到 超重口味用左遠程槍管 雖然幾漂 但系玩落好好玩 因為 唔漂邊到叫sa58 想玩雷射不如去玩556 有個性 玩特色 練習將sa58漂的特點發毀出來就是你成為神人的經過 當你能駕馭sa58漂的特性 你就是神    come on把槍的特點發揮到極致 成為戰場上的一顆閃亮的星星吧

已有 1 人評分Good 收起 理由
阿豆@FT + 1 感謝玩家用心分享心得!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

唔怪得你用得咁穩... btw我想知破軍哥改法準心回得快唔快?

HKYINdennis  3槍前 快 5槍後 慢  發表於 11-11-28 12:26 AM

有時地下果d58 真係把把都唔同
有d好正 有d唔識用
我都好亂

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

來源吾該同我顯眼小小...

HKYINdennis  篇野我末整好  發表於 11-11-28 08:34 AM

十週年勳章(賀詞)

jjyin你個改法fail

係穩不過唔痛,近又唔痛遠又唔痛

奴才e+用緊snow改法,之後就會嘗試逐步轉遠程管改法

呢條先係應該行既路,你咁改只會令技術唔會有進步

moon乂  jjyin 你點改?  發表於 11-11-28 06:50 PM
HKYINdennis  本人使用遠射 來自我個D改法只係由我發現甘解  發表於 11-11-28 04:25 PM

十週年勳章(賀詞)

仲有,破軍早已捨棄重槍管重回膛線的懷抱鳥:smilie_:):

moon乂  請善用編輯功能  發表於 11-11-28 06:49 PM
HKYINdennis  你連貼了  發表於 11-11-28 04:26 PM

更新完畢 比個good黎

我=沁碎x笨康
玩左半個月SA58
對於我黎講
槍托+扳機+握把+遠程   最好
殺人數方面,你見我場場團練最多殺知咩料=]
當然 有一部份係用南瓜  (逃~~~~

killerbug  殺人數方面,你見我場場團練最多殺知咩料=] ---> 即係咩料,我唔系好明  發表於 11-12-2 10:38 AM
HKYINdennis  把托拆掉吧  發表於 11-11-29 06:41 AM

之前一直改膛線
上個月改用特種先知原來58可以咁穩

HKYINdennis  但系好細力==  發表於 11-11-29 06:41 AM

jjyin你只改管?

HKYINdennis  第2種改法 3槍1件  發表於 11-11-29 06:42 AM

十週年勳章(賀詞)

HonG_Jai-3- 發表於 11-11-28 09:46 PM
我=沁碎x笨康
玩左半個月SA58
對於我黎講

自大撚你係咪想我用ots加上無窮無盡的念力加上十三哥啲珍藏屌撚死你?

HonG_Jai-3-  屌那星,我知錯  發表於 11-11-29 07:04 PM
moon乂  支持jj眼~  發表於 11-11-28 11:31 PM

我用加攻+板機+握把+槍托
感覺好控過特種
BTW...07甲某程度上擋58仲弱雞過標準甲

小弟一向都系改法1,4互換
手感好既就用4, 呢個改法用落暫時真系近中遠都岩用
手感唔太好既就轉改法1, 比較適合打前線搏火, 打近距離為主

我覺得改法系多, 但搵左一種適合自己既改法, 配合到就算
轉黎轉去只會令自己每一次都要花一段短時間重新適應, 正如一時玩556, 一時玩58,
兩把(不同改法)槍根本上特點, 能力, 打法都唔同...
咁打落去真系覺得冇乜機會可以進步..

┌↑謝拉特》┐ 發表於 11-11-29 02:57 AM
小弟一向都系改法1,4互換
手感好既就用4, 呢個改法用落暫時真系近中遠都岩用
手感唔太好既就轉改法1, 比較 ...

下定決心用1種吧 我e排都系換黎換去 先出到e篇文

十週年勳章(賀詞)

jj

原來我一早捨棄左啦snow個改法

膛線+精密扳機+人體工學握把

我用得最順係呢個,用左半年啦原來

你試下test下

HKYINdennis  又1個新改法 介紹下等我更新  發表於 11-11-29 05:55 PM

改法四:遠射槍管+握把+板機

PS.有時手感好,2連發30M都挑WIN556

本身我係用snow個個改發...用左E個膛線+緩衝器之後....爽呀~~~~~ thanks for ur sharing!!

回復 moon乂 的帖子

係進階2家定基本2?

再一次更新 我想要個高亮xd

哈哈我依家又用返重槍管鳥,不過冇加板機

┌↑謝拉特》┐  破軍你算吧啦.... 重槍管用落真系兩頭唔到岸= =  發表於 11-11-29 08:11 PM
炎髮‧灼眼  jj軍你用重槍管無前途架  發表於 11-11-29 08:03 PM
HKYINdennis  軍哥?= =  發表於 11-11-29 06:27 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-14 08:50 AM , Processed in 0.039808 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存