2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 瑪奇 新手一問有關瑪奇技能一問
返回列表 發新帖 回覆
go

新手一問有關瑪奇技能一問   [複製鏈接]

瑪奇技能係唔係全部到學晒全部升到1-R1呀,我見交易區等級3-4千等級玩家技能全部就來升到1了我想問新手要重哪一招學起,聽講改了之後風車無的時間給改了這樣我該學邊一招仙~~唔該老手大大

要睇你點樣玩起,近格就梗係近戰技啦,遠箭都係1樣

近戰要升既技有:防,重,風車(就算冇左無敵,個硬直仲係到,加上係保命技)
近戰精通,武器精通,無斬,(暴擊),呢d全部都要1,暴擊係1定要r1,吾係打吾出好傷.....

至於箭手,好多前置技要學,例如冶煉,紡織等等既生活技,如果1黎就升曬d弓技,例如精遠,穿心咁,咁係就好難升生活技,有排你喊.....
最好綀既已經係冶煉,其實有時間既話,綀曬d加敏既生活技,之後再綀弓技,會好好多,弓技就精遠,穿心,旋風,爆裂都要r1既
至於支援就睇下你自己有冇咁既需要啦

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

戰士:一開始就已經係地獄   因為你一開始就要將風車練到r1
        足以令你放棄d隻game  當你練到r1之後  你就可以開心咁體驗瑪奇世界
        但係去到累等1000  打最高級影任怪會有少少無力
弓手:唔係太清楚 不過好似難練過戰士
魔法師:無咩地獄可言  只要有錢就得 學技買書睇 升技買書睇
           初期用組合魔法  中期用中法
煉金:好玩+初期就已經好強  可以靠水炮打怪  中期就用巨魔像/火噴
        不過到左後期d技就極之難練 要海量既錢同超多既心機先可以更上一層樓

我係新手....一開始已經用煉金的水炮, 但如果一招唔秒通常都要死, 上5粒彈又慢..
我想問其實我係咪要學D近戰技令自己唔好咁易死?

風車神技必先練. 改不無敵還是近戰唯一範圍攻技+力+意志又多. 加上強度問題不適合後期練. 早練早享受. 近戰攻力成長快, 變化多, 建議新手玩近戰.

遠戰魔法太慢熱, 前置技多. 沒高ap沒威力. 前期跟人打像c經一樣. (精弓還好, 人弓悲劇).

煉金只有前期好, 中後期沒好裝不夠攻. 財力不足者不建議當主力.

水炮能強制把距離近的敵人推得很遠, 水炮r1時就是炮台. 慢慢射可屈死人, 但連鎖低, 輸出太慢, 打高幽算極限. 水炮不高時, 上彈慢又推怪不夠遠, 難免要水炮反擊loop.

謝謝回答....咁我也是去學番近戰SIN

我是新手現在我把近戰技能升到9把風車升上1之後再升下弓手和鍊金重生之後把有多AP升弓手

建議專精, 直到夠力輕鬆打最高幽的小怪. 才想其他. 上1k等必須有些r1的主攻技才能打最高任快速升等. 我是近戰, 1k等時有重風暴r1, 躍r5, 技巧好點還能solo最高覆. 只是很易被秒而已. 最重要的是, 近遠法煉的裝都不同. 雙修花錢太多, 不宜太早練, 賣點的除外.

我都有玩

重點@_@
假如你未重生就快D重生..
然後揀唔知乜春希望揀戰士
D技好升好多

其實要睇係係, 人/ 精/ 巨
精靈比較少野唸, 弓技 + 部份生產開始就0岩
人可以用近戰 / 鍊金, 都OK

風車不一定要升R1 先, 可以後期升, 重擊, 躍擊, 暴擊, 精鬥升先, 打怪先會無咁 "魚皮"
唔係人地一下重擊一隻, 你風車最多得重擊一半攻, 還是練重擊先吧
等級高, 強度高可以用減強裝, 弱水, 唔會卡技能

建議就一定係唔係魔法先    新開 格鬥幾好練  連到又唔洗怕死
教你  去奇幻  睇下有乜野技  強度唔算多  大傷加得多    就升先  強度加得多就唔好搞住  例如 無限斬   

G16S2 改版後 精靈 零射/騎射等 打臉打好大, 由於大部份 戰鬥技能瞬發關係
玩弓還是玩人類靈活性較強。
戰士無他 練 風車 暴擊 R1 重擊R1 接下來按自己喜好配點, 有多餘錢 毒水流 轉黑騎 刷裝備賦予卷
鍊金 水炮R1 暴擊R1 火噴R1 夠活了- - 其他連鎖精通 慢慢來
弓系 還是依舊建議 先點滿 穿心R1 暴擊R1 以確保最大傷害, 然後慢慢埋生活技升DEX

想保命 打影任高級/ 最高 可以考慮 魔盾R9 保命

技能不難練了, 未來志願  有技能X2 效果。

所有種族基本 風車R1 之後的亂學也沒差

ss031306  唔係亂學 你想玩咩就升左咩先 之後個D慢慢再決定升邊D  發表於 12-11-24 06:53 PM

要看你先玩那個職喔

人類玩箭
要有旋風箭先(要打地城/特定怪拎書頁 / 比錢買都得)
之後要升加敏的生活技(紡織/打鐵之類)
之後升精弓精遠精弩個D 仲有穿心/爆烈
弓精都係差唔多 但係會有終極射擊/毒雲箭個D
玩弓主要係玩爆破 有傷有暴 = 可以秒

榮譽勳章 十週年勳章(賀詞)

我玩左幾個月既日子既見解係
咁多技能入面 我相信未到R1既技能冇乜用 (生活系除外)
如果想揀升咩技能先 睇你首先想咩心態玩呢個遊戲
因為揀 近戰 遠戰 魔法 各種玩法都好 都有一招十分之難練既技能存在 必定先練

例如 以新手黎講 係一個冇人帶既情況下 又冇減強裝 又冇攻擊力 對瑪奇知識不多情況下
要升風車既難度 太高 所以風車必先練
又或者 你想玩弓箭既話 如果升左穿心箭 精通遠距技能之類既加敏技 你想升治鍊 又難上加難
因為好多時 有治鍊失敗呢個修練項目 如果你敏太高 根本練唔上去R1 除非有減敏裝 OR生產失敗藥水
但一個新手而言 點會有呢D野呢
所以先諗清楚 你想玩咩類型先 同埋以咩心態玩

如果你一心想玩呢個GAME洗好多錢都好 將技能全修 要成為一個好好打既人
絕對不讚成先修魔法 可以先選擇戰士OR弓箭手 日後可以配武鬥家OR人偶
而且有細工下既輸出 一定比魔法既大
順便提你 目前我見到最好揪既種族 可以話係巨人
雖說 人類 同精靈 依家有人偶既優勢 但係 700累等巨人脫光光 隨便拎把槌20級精靈武器 變個身 經己可以打出3000範圍傷害
人類同精靈相信 700累等 拎把精武 真係未必做到呢

如果你輕鬆開心玩  唔一定要成日打怪升LV 我覺得弓箭比較好 因為可以玩生產系技能比較多
做出黎既野 自己唔用都好 都可以羅去賣 省好多錢 同埋 生活系技能 係生活才能修練底下 係有經驗
可以話唔洗特登去打怪升LV 再加上依家有跑商幫補

以下係比你既建議

近戰系
風車=>重擊=>躍擊=>精格之後除你喜歡
『基本上你有減強 可以先點 精格 有高一點大傷 練風車會比較輕鬆 我都係玩近戰 當年我都係辛辛苦苦練到R1先敢點其他技』
『在講 依家G1 解晒總數有7X點 100累等前要點R1風車 AP絕不困難 記住練風車先 唔係因為 實用性比其他招高 雖然好實用』
『最主要係風車 係近戰系黎講最難練 (武鬥家技同分身術除外)』
遠戰系
治鍊=>精遠=>爆裂箭=>穿心=>支援箭
『 治鍊 因為需要冇敏既情況底下比較容易練 所以必修  而精遠 不先練情況下 練爆裂箭 太困難 所以順序咁樣擺』
『 爆裂箭雖說 唔係咁難練 但總比穿心同支援難練 可以考慮魔法值比較高既時侯先練都未遲 遠距加敏技主要係治鍊麻煩』

魔法系
『個人認為 3招初法加 精通魔法 同埋 精通3系魔法 一齊練左先 之後先開始練中法』
『因為 智力比較高既情況下 練中法比較容易 同埋 當精通3個系既技能R1之後 省既MP太多』
『 練完3初法 最好先練 藥水知識 藥水製作 一來加智力 二來可以做魔水比自己 中法 魔水係會食好大呢』

最後提你一句 技能未到R1 功效係不大!!! 唔好做一個半吊子既人物 技能未練到R1就入跟隊入影任呢!
練技能係可以訓練你自己 用個個技能既技術呢
冇裝唔緊要 有技術就得 一個有神裝既人 未必單刷到 菁英蜘蛛 但係有技術既人 絕對有能力脫光光單刷
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 06:32 PM , Processed in 0.038086 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存