2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL [Tanky DPS] Demacia! 連他身邊的人一起砍翻! 蓋倫(Gare ...
go

[英雄心得] [Tanky DPS] Demacia! 連他身邊的人一起砍翻! 蓋倫(Garen) [更新15/12]   [複製鏈接]

大家好-0- 今次係我第3次寫心得文. 寫得唔好唔好介意! 有咩意見歡迎提出.另外都多大家係之前個兩篇攻略既支持XD!

今次要介紹既英雄係蓋倫(Garen).
佢可以有兩種玩法,第1種係出半攻半坦,第2種係全坦裝.
而今日我要講既就係第1種: 半攻半坦既Garen
半攻半坦既Garen有咩好?
我個人最鐘意玩半坦半攻裝既Garen,因為前期攻擊力充足,又夠坦,Garen招無賴passive對線又屈機.而會戰個陣可以對對方carry造成好大既壓力,因為你夠坦,團戰沖埋去人地d carry到轉轉轉煩住佢地就得.

目錄:1.英雄介紹
       2.技能介紹
       3.Masteries,runes and summoner spells
       4.Garen既定位
       5. 裝備既選購
       6. 對線and會戰技巧
       7. 總結

1.英雄介紹
蒂瑪西亞之力 蓋倫  Garen  

在瓦羅然大陸上,雖然人們對蒂瑪西亞軍隊理念的評價有褒有貶,但都對它抱以敬意。平民和士兵都嚴格遵守著「絕不寬容」的準則。這意味著,在戰鬥中蒂瑪西亞軍隊永遠不會找藉口、逃跑、或者投降。而蓋倫,擁有「蒂瑪西亞之力」頭銜的英勇戰士,就是軍隊的模範。在蒂瑪西亞和其卓越對手:諾克薩斯的戰場上,成千上萬的英雄相繼崛起與隕落。在兩軍飄揚的戰旗下,蓋倫第一次遇到了旗鼓相當的對手——「不祥之刃」卡特蓮娜。據參與了這場戰爭且倖存下來的士兵們轉述,蓋倫和卡特蓮娜的對戰,就像是以刀劍交鋒聲編織成的交響曲為伴奏,交纏起舞的致命華爾滋。

身為蒂瑪西亞軍隊的驕傲、無畏先鋒軍團的領袖,蓋倫生平第一次氣喘吁吁地從戰場歸來...儘管有人懷疑使他精疲力盡的不只是戰鬥的激烈。這些謠言越傳越兇,因為此後的每一次戰鬥中,蓋倫都不斷追求與卡特蓮娜對戰的機會。身為蒂瑪西亞的道德模範,蓋倫從不理會這些傳言,因為他知道別人是無法理解他的。他是真正的勇士,能夠追求可敬的對手,就是他每天活下去的動力。能找到這樣惺惺相惜的對手,尤其是如此美麗又與眾不同的存在,就是蓋倫自己生存的意義。

「想殺死一個敵人,最有效的方法就是連他身邊的人一起砍翻。」——蓋倫的前線戰略

Garen既基本介紹片:

2.技能介紹

Garen_1.gif [Q]致命打擊
蓋倫衝向敵人,跑速增加 15/20/25/30/35%,持續 4 秒;在 6 秒內的下次攻擊會造成 30/45/60/75/90 (+1.4物攻) 物理傷害並沉默目標 2.5 秒
■消耗:無
■冷卻:11/10/9/8/7 秒
■射程:300
Explanation:超高攻既技0.0 有成1.4物攻加成咁多,又有跑速加成,可以用尼趕路,追人,走佬,殺人,前期可以用呢招尼騷擾敵人,後期可以用尼封AP Carry技,超好用!!   

Garen_2.gif [W]勇氣
被動:蓋倫每殺死一個單位都會永久增加物理防禦和魔法防禦 0.5 點,最多增加 25 點。
主動:為自己施放護盾,3 秒內減少所受傷害 20/24/28/32/36%。
■消耗:無
■冷卻:30/27/24/21/18 秒
■射程:1
Explanation:呢招都唔錯,可以加防@@ 等人地冇咁易殺到你, 而且你當你發現你比人集緊火個陣可以出尼減傷,等你冇咁易死!但係記住唔好亂咁用,因為cd都算係幾耐下.

Garen_3.gif [E]審判
蓋倫舞動死亡之劍,持續 3 秒,每秒對周圍的敵人造成 50/90/130/170/210 (+1.4物攻) 物理傷害 (對小兵效果減少 50%)。移除所有緩速效果,持續時間內所受緩速效果減少 50%。
消耗:無
冷卻:13/12/11/10/9 秒
射程:660
Explanation:呢招前期幾好用@_@ 追人又唔洗停低都可以狂扣人血.會戰開住沖入去又有群傷!

Garen_4.gif [R]蒂瑪西亞制裁
蓋倫呼喚蒂瑪西亞意志終結目標,造成 175/350/525 魔法傷害,並根據目標的生命值,每缺失 3.5/3/2.5 點生命造成 1 點額外傷害。
消耗:無
冷卻:140/120/100 秒
射程:400
Explanation:base傷害唔高,但係配合每缺失 3.5/3/2.5 點生命造成 1 點額外傷害既特性,你可以唔理佢係坦定係carry,只要一見人地少血就可以放落去! 但係記住唔好係人地多血既時候放,會哂左招技.

Garen_5.gif [Passive]毅力
蓋倫 7 秒未受傷害後,每秒回復 0.5% 最大生命值。
Explanation:對線其無賴技,只要番一番後一地見番你個陣又full左血.所以你可以用呢招passive尼打得主動進取d

點技次序:
lv1: q
lv2: e
lv3: w
之後就  r > e > q > w

連技次序:
首先q沖埋去封技,之後用e轉轉轉磨血.如果人地得番好少血你就可以r埋去.

以下呢條片應該可以比到少少idea你

3.Masteries,runes and summoner spells

Masteries:

呢套點法可以令到Garen更坦,夠哂血同防,絕對唔會咁容易比人殺,令你係會戰既生存力大增,煩死d carry.

Runes:
紅色: Flat attack damage  (可以提供早期既攻擊力,壓線一流)
藍色: 成長魔防 (令人地更難打得死你!)
黃色: Flat物防  (令人地更難打得死你!)
紫色: HP(生存力) , Movement Speed (走佬/追殺) , 物穿(攻擊)都可以.

summoner spells:

以下係推介既Summoner spells:
Flash.JPG Flash : 突進,走佬同追人都得 ★★★★★
ghost.jpg Ghost: 配埋q技走佬+追人超快 ,團戰開始個陣可以用呢招+q技尼快速接近敵方carry ★★★★★
exhaust.jpg Exhaust: 前期可以配埋呢招尼單殺敵人,後期又可以放落敵方既carry到.幾好用 ★★★★★

4.Garen既定位
我會將Garen介定為一隻坦得尼又有攻擊力既dps,係會戰既時候你需要focus對面既carry,exhaust ad carry,同q技封ap carry技.千萬唔好先打坦,因為你打人地隻坦 = 比對面carry繼續輸出.

5. 裝備既選購
開場: 1打2 or 2打2 : 多蘭盾.jpg   (防高d)
         / 1 打 1 : 多蘭劍.jpg    (攻高d)

前期: 紫劍.jpg (可以進一步加移速[active]同物穿)
          3 speed shoes.jpg (多謝獄犬
                                                       提供)
中期: 樹甲.jpg (提供超多血量,令到你冇咁易比人殺! 沖都沖得放心d )
        之後如果順風既可以先出 ATM.jpg (配埋樹甲+攻)
        如果逆風既話就出 GA.jpg 先 (加防加命)

後期: 賣左多蘭劍/盾,買入 無限之刃.jpg (加大攻擊力同爆擊,更易殺人)

另外仲有一d都可行既裝: force of nature.jpg 反甲.jpg sunfire.jpg

6. 對線and會戰技巧

對線:
你應該揀既路係單上,早期你對住好多英都好有優勢,就好似對Nasus咁,佢要farm起左先勁,所以你可以利用你一開始既優勢,打得進取d令佢唔敢食兵,令佢肥唔起.如果同你前線隻英都幾勁既話,你就盡量平farm/等佢出左技食兵既時候攻擊佢.記住唔好太沖,冇咩血個陣就要退一退,等個passive幫你回番血.如果對面有jungler / mia 就唔好沖太前啦,因為比人gank就好大機會死,如果真係想打得進取d,就要記住買眼插草位防gank.
如果係1打2的話,你就應該打得保守d,因為你有passive既關係,你既續戰力都幾高,仲有盡量保持係最少一半既血量,因為你多血佢地就唔夠dive你.萬一佢地dive你,你就即刻搵下邊個敵人比人打緊,之後就q > e (你要確保係1換1或者1換2或者你唔洗死.如果唔係就唔好去啦,要速閃.)最好仲有如果敵方有JUNGLER,而且
同你對線個個人既血量又比你少好多,但係佢偏偏衝埋尼打你,咁呢個時候你就要好小心,首先你要睇下敵方JUNGLER有冇係其他地方出現,如果冇既話佢極可能係一個陷阱你,當你追番住佢尼打個JUNGLER就會出尼幫手GANK,所以呢一點要注意下.

一些英雄既對線技巧:
ire.jpg 當佢沖埋尼個陣你可以出Q再E同佢換下血,最好唔好比佢掂到D兵,因為佢打兵仔會回血,仲有記住唔好係自己唔多血既時候塔殺佢,因為佢可以暈你,到時你就GG.

j4.jpg 對線期你夠佢打,因為佢冇回血技,所以你可以試下打得進取D,不過要小心佢插把
劍落地下個招,因為個招係佢進攻既手段尼.(會挑起你)

NASus.jpg 對期唔勁,佢係需要用Q技尾刀兵仔stack佢個q先會有力,所以前期你可以打得進取d,盡量壓住佢尼打等佢farm唔到兵.,不過值得一提既係到左6lv,有d人會鐘意臨到冇咩血個陣先用nasus個大技尼加血加攻,所以如果你知道佢未出大技既話你就要小心睇住自己既血量,如果唔係就好容易比人反殺.另外要注意千奇唔好比nasus自己一個free farm,如果唔係後期佢肥起左就大件事.

wukong.jpg 唔會太過難打,如果佢用沖埋尼個招你就要即刻用q技封佢技再用E技轉,咁樣就可令到佢出唔到隱身個招技,硬食哂你D技.

SINGED.jpg 小心佢D毒,你會無意中無哂血,所以行路個陣要避開佢D毒,仲有DUM你去後面個招,小心比人DUM完之後被GANK.所以佢一衝埋尼你就要小心D.

TRYN.jpg 6LV之前請盡情壓死佢吧!如果你6LV之後殺左佢一次,咁易之後就會易打好多.佢6LV之後就要小心佢個大技,你要記住等佢大技完左你先好出大技.

會戰: 會戰開始既時候你應該要好快咁搵1條安全既路線接近敵方既ap and ad carry. 對於ap carry 你需要用q封佢技,之後就轉轉轉轉. 打 ad carry 都係應該 q佢之後轉. 但係有一樣野你要知道既係 你要好清楚知道敵方既
ap carry 定係 ad carry 對我方既威脅大d
,如果係ap carry就focus ap carry , 如果係ad carry就打 ad carry先.
如果對面隻ad 同 ap carry都係一樣肥的話,你可以先用q封左ap carry , 之後再轉埋去ad carry到.其實最好既效果係比到好大壓力對面d ap 同 ad carry, 要比個信息佢地 : 你敢上前 我敢沖!. 當對面d ad 同 ap carry縮沙個陣就係你地會戰勝利之時! (你太理想化啦XD) , 對面隊冇左AP 同 AD CARRY尼d強大既輸出就等於一套冇左胡杏兒既萬凰之王咁,冇睇頭. (純粹個人意見XD).不過要無時無刻都留意住隊友既動向,千奇唔好一個人衝左出去,否則只會變成送人頭,同埋要了解一下你個隊既打法,(e.g. 進取型 定 保守型),如果係進取型你就可以放心沖,因為你後面實有人尼support你,但係如果係保守型既話你就要跟番隊型,睇準時機先衝.另外你可以睇下會戰既時間敵方邊個就尼死,如果個隻真係係低血量的話,請唔好猶豫,用大技打落去gg佢( Demacia!!! ).

7. 總結
Garen係一隻唔錯既tanky dps.只要善用佢同埋夠坦夠攻 , 就可以比到壓力對面d carry,一齊拎起你把劍走向勝利啦! Demacia !!

最後仲有我自己玩既replay !
download link : http://www.sendspace.com/file/nd5rvw    [要用lol replay睇]
                                                                       -完-
另外仲有小弟寫既兩篇攻略,希望多多支持XD:
  Sona:   http://www.2000fun.com/thread-4685896-1-1.html
  Zliean:  http://www.2000fun.com/thread-4687954-1-1.html
已有 1 人評分威望 收起 理由
hommgood + 60 活動參與

總評分:  威望 + 60   查看全部評分

Alta活動勳章

我玩garen玩到超熟 我覺得garen後期除左招大
根本打唔入人 所以我後期一定做坦
早期/中期 會出加少少攻既坦裝咁
但一定唔會出大爆
同埋我一定出3速鞋

獄犬 發表於 11-12-8 07:35 PM
我玩garen玩到超熟 我覺得garen後期除左招大
根本打唔入人 所以我後期一定做坦
早期/中期 會出加少少攻既坦 ...

除非真係後期反後到對面D CARRY都開始出防裝啦, 如果唔係我覺得打carry都還可以,只不過係做唔到秒殺既效果.

3速鞋其實都可以既 (多謝你既意見,加番上去先XD),但係如果係逆風既我就會建議出水銀鞋.

讚好

garen的確極度無恥.....

garen之前我都成日玩但系後期輸出真系='=

所以宜家轉行玩singed,大蟲  傷害高,又坦得,又有CC

前期出3速鞋還可以...
到左後期就唔好再用3速鞋...

哩個夠,唔洗咁快合 成1300蚊...咋咋林出咪重好

小弟也玩過一陣子蓋倫,非常的令對方頭痛的角色。
小弟初期就出了好戰..再來阿塔瑪之後和大大的配置還滿像的
真的很好用呀

十週年勳章(賀詞)

最憎gay倫招q...
出唔到技,嘔心死人

gay倫都係裝物穿同閃避符文好d

更新左D野,好多謝咁多位既支持xd

更新左個人replay !

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我一開波出鞋先, 天賦用主用攻果面, 符文主用物穿,
一開始有鞋,再右上用q,無咩人係避到招q, 用e都容易中
前期有得殺就殺多d, 唔係後期真係得R有攻擊力, 所以用q黎封鎖法c用技,
用w 頂下傷害, 用e擾亂敵人!

新手都識用既英!

話說Garen好岩新手用 又唔洗怕無魔,又厚 我美服第二隻英係買佢!

多謝大大分享
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 02:59 AM , Processed in 0.045173 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存