2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 鼠兔樂園 小紙王鼠一問
go

小紙王鼠一問 [複製鏈接]

如題,我養左2隻男仔小紙王品種黎.
佢地一見到紙巾就會咬黎食,可吾可以俾佢地長期甘咬落去?
仲有,有一次我放左舊面包係枱,佢地竟然食左- -''雖然好細舊,但吾知佢地食吾食得?
仲有佢地好鐘意食朱古力-.-俾吾俾得佢地食嫁-0-?
求解答

回復 ♥瀟璃 的帖子

佢地應該唔會食厠紙卦,你檢查吓佢地係唔係用黎築窩保暖?至於chocolate當然唔可以喂食,貓狗都唔食得,重何況倉鼠呢!如果愛你的鼠鼠,千萬唔好喂鼠鼠以外的食物.

回復 LSFunny 的帖子

吾係呀=.=佢地真係食嫁=口=我見住佢地T口T....((汗
噢- -甘面包呢?

面包唔好比 原因係怕鼠鼠收藏面包太耐 會係夾囊發酵 嚴重會導致細菌感染

寵物大使 十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界

朱古力中含有大量的甲基黃嘌呤鹼類(methylxanthine alkaloids),主要以可可鹼(theobromine; dimethyl xanthine)與咖啡因(caffeine; trimethyl xnathine)為主。若是貓狗過量攝取,會造成急性的腸胃道、神經、及心臟方面的中毒症狀。
如果一隻咁細既鼠食超過4安士的朱古力
會引致神經系統有問題
徵狀有嘔吐、抽搐、心律不正同埋腹瀉等等
嚴重既更加會導致中風、昏迷甚至會死亡
所以千其千其唔好比朱古力佢地食
就算係貓貓狗狗都唔可以呀

♥瀟璃  甘大獲-口-!係既吾該晒><  發表於 12-1-4 05:51 PM

回復 ♥瀟璃 的帖子

如果真係食紙的話,在先食了果d算啦,以後唔好再比佢地接觸就ok了.

♥瀟璃  好既=口=`吾該晒=w=  發表於 12-1-4 05:52 PM

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

正正經經俾倉鼠糧就可以 說老實你所講既對倉鼠唔會有太大問題 因為倉鼠體質適應力可以跟街鼠比美

但好易令倉鼠體內發出一D病毒

當你唔小心俾佢咬到 咁就大件事 情況等同俾街鼠咬一樣

我都有隻小紫王.0. 都鍾意成日咬野咬丫咬丫咁...
比磨牙石都無視-.-
不過我唔會比朱古力佢地..我覺得雖然蒼鼠可以食零食..不過最好都唔好比太多..以雜糧為主..可以去寵物店買d專門比鼠鼠食既野,..好似芝士粒,士多啤梨乾個d咁..可以試下=]

♥瀟璃  多謝解答~  發表於 12-1-27 05:05 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 07:06 AM , Processed in 0.028931 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存