2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AVA戰地之王 【爆破】報位和判斷(淺淺談) 10/1 更新資料!!!(修改 ...
go

[攻略心得] 【爆破】報位和判斷(淺淺談) 10/1 更新資料!!!(修改小量排位+重點)   [複製鏈接]

這心得應該對一般玩家冇咩用,可以話係廢,
但對新團團戰相信有一定幫助
覺得ok有用既俾俾正評,  係下面俾
如果夠多既( 20正評以上 ),我放圖介紹 防 rush/轉點 既聽聲點   +  報位既簡稱圖
(已足夠)我會慢慢貼出黎 (在2樓)
有用既都留言/俾正評/Good
我會寫快d

謝謝各位支持,我會一直完善下文內容
先說報位:

─────────【開局】──────────

一般玩家的報位:
  1有
  通風有
  1有1
  1梯
上述的都是
沒用的報位,這對分析戰況作用不大  

正確的報位應該包括
( 人數+精確地點+敵人動作+可能加上
個人判斷
)
eg:1往中轉點了,去2守
eg:中路我守失,放了人,2小心
eg:1點0腳步聲,攻2機會很大
eg:1梯多86/煙霧彈 / 頻繁的腳步

你就可以通知隊友:

攻1的機會很大
煙霧很多,隊長過來
(身為隊友,可以換一換位位置,將架槍位置慢慢偏向1 /  把2的一名隊友放到1)
到時真的攻下來,回防也較快

為什麼
報位要精確??
(隊友聽到你話通風有,什麼是''有''? 入了?有動靜?有聲?有86?有煙 ?
所以話報位要精確,通風有什麼也應該報出來!!!! )
如果你話:通風有,生化守1梯的隊友難免分心,瞄準通風,令到守方2人守通風,空了重要的1梯

見到多少敵人才應該通報?
如果是開局,見到1隻,你就應該專心射殺,到你死左,你再報他的位置/行動意向
當然有時候位置許可,隊友在你交火時也可以出黎支援(但如果你是單箭/個人佯攻就不適用)

(補充:有2隻真的不用報?那其實要視
乎你發現的位置和情況
eg:中路,守方習慣放1隻守中路(常見為g),當你見到中路2個敵人轉去1/2點
     很有可能1/2點的隊友會被包夾,就需要報了
eg:你是前衝搶點,這時候交火見到2隻不足為奇,大可以不報

因為很多時候一般開局攻方展開是 :
1點 :2件
中路:1件
2點 :2件

當然若守方見到3個敵人,報位就有價值
因為有3人的話,攻方就很大機會攻擊這個爆破點
這時應該報位要求支援

開局報位係重要既一環,很多時候要加上自己既判斷
其實萬事皆可報,重點是簡短+有實際用途

─────────【中局】───────
這時候很可能相方死了1-3個,時間過了一半
3個守方不能守實所有進攻路線
(一般爆破地圖約有3-4個進攻路線)
這時說:
1有1   就變得有價值
人數少時會集中攻勢,是很常見,通常見到一個探頭,很可能隊友會隨後
假若其他點的隊友沒有其他發現,不訪支援

當然有時候反心理,一人佯攻
所以當其他點有可疑時,不要太輕易轉點,要考慮當時實際情況

─────────【行動/進攻───────
1. 作為守方,雖然佔有有利既地理位置,但在86/煙霧/相機/人數弱勢下
也不易防守,特別是投擲位開放3格的時代
一般一個爆破點都有2段的架槍位 eg:沈默1倉(前),1平(後),2倉,2外
情況1:當你守前時,火力不足,便可以叫隊友支援/斷後(86/速爆)
情況2:當你是守方沈默2倉搶下,發現倉外斜路有很多敵人,你便可以通報2f的隊友投雷點

2. ava的閃光弱小是眾所周知,但換來的是86叫聲
當你使用86 包括閃光, 投擲後,敵方見到86會大聲
所以可以利用e點,用86 check位
利用e點,係進攻既時候
不妨對隊友說:幫我丟一顆86,我預先開火進攻

ps:其他有攻擊性的炸彈也有同樣功能

─────
───────其他情況】───────

守方
總有一些位置是比較安全:
eg:生化   1點守通的比守梯的來得安全
向隊友(守同點的)報你的情況也很重要
當你1梯交火後,血量不多,不訪與守通風的隊友交換位置

ps:進攻時道理一樣,已交火的隊友可換作cover的位置

發現狙擊手:
狙擊手係一場團戰扮演一個重要角色
如果你知道隻狙係1/2 ,進攻方法絕對不同
所以當你發現了狙擊手,也不訪向隊友們通報

死後:
好好利用死後屍體時間,被殺後可以畫面360度轉轉
利用e個時間觀察對手走向/敵方人數/佈防

輔助鏡頭:
ava 入面有設定輔助鏡頭,當你殺敵(爆頭/86/遠距被殺)
都可以顯示對手的即時情況,有些時候就可以知到對手 走向/敵方人數/佈防

走水:
好多人長期守一點,難免會發膠/分心/不停切槍
如果你咁唔好彩,做既ONJ野既時候,有敵人係你面前走過
E個時候......報位LA

咪怕羞:
有d人怕開咪,有d人認為隊友識睇紅點
就唔洗報位
但有時候你泡槍/被消音殺/被群p/被bug位,神camp位殺 + 敵方殺敵後很多時會轉位
隊友都可能判斷出錯,所以多養成報位習慣
你隊伍入面既 指揮軍同 隊友 都打得輕鬆......

覺得有用既不訪禁禁

感謝俾正評既朋友,俾負評既都希望比d意見改善,唔好只做hater
你既意見我都會加入文章到,比其他人參考
已有 13 人評分威望 Good 收起 理由
織田有樂 + 3 說好的圖片呢?
billy102 + 3 鼓勵
c396437 + 100 活動獎勵
kg` + 3 天天加XD
囧神係我 + 3 感謝分享!
X快槍手X + 1 值得^^
怵瘋宇 + 1 回禮
h.t.f + 3 精品文章
Andre5321 + 3 值得比GOOD
killerbug + 3 個post對我呢D新手好有幫助

總評分:  威望 + 100  Good + 31   查看全部評分

報位圖(空白的地方歡迎提供名稱)
+防Rush小心得(rush是快速衝鋒)

───────────【生化危雞】────────────

紅點為開局聽聲位:
係依 3個位,如果聽到數量很多的腳步聲(3-5),RUSH 可能性很大,要請求支援了
但值得注意的是1的紅點位:
如果你在這個位置聽到3-4的腳步聲都不要太武斷
因為很多時候攻方會合力先搶下1平台,
再分散,請多配合其他點的聽聲隊友

藍色是一般常CAMP位置之一:
作用不單是守1梯,還有聽轉位的重要點
中後局時,時間不多,攻方跑點轉位,很常見
這個位置可以聽到L房+通風下的腳步 (2種地質不同,聲音自己分)
聽到實質的聲音請報位!!通知你的隊友

───────────【核武風暴】────────────

紅點為開局聽聲位:
這張圖的1紅點作用比較小,因為同生化一樣,攻方會搶木箱
睇到多多聲作用也不大,但如果沒有腳步聲!?
放棄了木箱,攻方有非常大機會是攻中/2
因為開局進攻方放棄了木箱,再進攻1就難得多了

2點的白色圈圈:
一般玩家都會用2外 / 2內 來報位
但在一個 多CAMP位 既爆破點,就顯得 難以報得精準
就像2外,有2個樓梯+油桶位,一個2外就不足了
但將2外分成12個位(時鍾的1-12),咁就準確得多了

一般家一定覺得''很麻煩'',而且攻時就好易了解
但守方的方位就會好亂。
其實當隊友報位時eg:1點方向 ( 即右上角)

你可以立即按tab----利用地圖定位 ,相信,你半秒就會知1點在哪
當然這方法只是參考,你也可以依舊將地點命名

───────────【決勝時刻】────────────

其實e個場好大,玩過55團戰應該知,咁大個場係好難守
地道rush極快,所以回守速度就有所挑戰
此外大廳好易失,大廳失守,守方就變得更被動,回1路段也會被限制
所以大廳我分左3層,但不妨自行再加地點名(特別留意2f既突頭camp位)
茶座點:
由地圖中可見,茶座係全場正中心
係茶座可以聽到大廳+地道
如果守方係茶座,聽到眾多既腳步聲,明顯地道rush 了
雖然大廳的1f/2f 入口較遠,但實際上係聽到
ps:大廳3f是木板質 (上3f 後常見走去1點)

───────────【獵狐行動】────────────

複雜地圖一個,值得一提:
1.死巷前段還有一個角位,是常見CAMP位,這個請自行命名了(我通常叫1梯左邊- -)
2.地道其實也可以分成3段, 左至右  酒櫃-中後-酒窖
3.其實2倉,2爆破點,紅屋 內結構複雜.不妨興隊友之間再細分

紅點:
掃把紅點,地圖正中,轉點,防RUSH 2/ 由旅館RUSH 1
不過同時都係一個雷點位,所以唔好場場CAMP

2門紅點,防地道RUSH / 2梯, 基本上如果聽到沙地跑,都係地道
2倉外綠點也是聽地道,不過岩攻方使用

多謝分享
如果你可以圖文教學...教埋地圖入面唔同位置既簡稱...係報位時候d位置應該用咩簡稱去報~
我諗同我一樣既其他新手都會好開心

o雪條o 發表於 12-1-4 07:51 PM
多謝分享
如果你可以圖文教學...教埋地圖入面唔同位置既簡稱...係報位時候d位置應該用咩簡稱去報~
我 ...

都好,正評夠20我再出圖

28842230 發表於 12-1-4 08:33 PM
都好,正評夠20我再出圖

好衰>.<逼人正皮你!!

其實都係需求反映姐- -
如果篇野有用,自然有正評
有正評先係動力ma~~~

如果有d情況想問問都係可回,我盡力答

對我沒什麼幫助=.=
感覺只對新手有幫助..
起碼新手睇完先知我地老手講緊咩=.=

williams1314 發表於 12-1-4 09:06 PM
對我沒什麼幫助=.=
感覺只對新手有幫助..
起碼新手睇完先知我地老手講緊咩=.= ...

的確這只是基本的要點
槍game老手們應該都好了解

遲下post  防 rush/轉點 既聽聲點
應該會有多dddd用,多謝支持

都要給個x5
期待下次有埋圖片教學!

好Post 不妨推推, 好過一堆 試槍文

怒鳥-  BUG哥, 我真係笑到停唔到  發表於 12-1-5 02:40 PM
28842230  多謝支持,有錯可以提出xd  發表於 12-1-5 11:14 AM

謝謝各界支持
夠了20正評了,你想睇 rush/轉點 既聽聲點 定係 報位既簡稱圖先?
因為都要1-2天工作天

killerbug  rush/轉點 既聽聲點 , 不過如果拍片就更加好囉,應該會更加多好評  發表於 12-1-5 11:19 AM

爆破真係一門好高深既學問.
易學,但係難精.
希望係上面學到既野,我可以運用返出黎.

h.t.f 發表於 12-1-5 11:33 AM
爆破真係一門好高深既學問.
易學,但係難精.
希望係上面學到既野,我可以運用返出黎. ...

的確嫁
你當爆破係千滅玩又得,
當戰車龜狙又得,
仲有d當係打l4d都得(見過成隊8隻屍衝中路未?)

上面d野如果你覺得有用,不訪拎1樣試試,習慣左,再去試試下一樣

ps:決定2樣一齊整,一張張圖搞先
(我d心得好膚淺既姐....請物勁插 )

盡快固定隊友,我地再打團戰交流啦!!!!
等你約戰!!!!!!!!!!

28842230  要考AL 唔會打太耐  發表於 12-1-5 05:28 PM
28842230  固定隊友暫時冇心水,不過今晚9:30搵下你打團戰,唔夠人都同你打!!  發表於 12-1-5 05:27 PM

已更新,
報位圖(空白的地方歡迎提供名稱)
有錯請指出

真心覺得實用
我有個問題:
企係核武2個紅點,唔怕比人後殺咩
即係中往2通道
假設你聽到2邊都有聲
咁都走唔到喎

anson1831 發表於 12-1-5 07:13 PM
真心覺得實用
我有個問題:
企係核武2個紅點,唔怕比人後殺咩

拿,先多謝回覆

由中入2,正常中路有隊友睇既
又假設中路冇, 你可以留意2通出面,係一小沙地黎,入得2通必出沙沙聲,同沖2既聲唔同
加上開局聽聲,聽到就要換位,2點果個位唔太安全 (生化2外紅點就比較安全)

核武風暴其實同1紅點配合:
1冇=2 RUSH  
1有=2冇 RUSH
咁先係最好

真係唔錯~~~雖然對我冇乜用-.-不過好post都點要推

想問什麼是  開局時候,聽到換槍聲,那個位置就必定是C4位置 (開局地下冇槍,自然是換c4)
AND
因為開局進攻方放棄了木箱,再進攻1就難得多了
真的唔知是什麼,無心串。

其實我好鐘意拎刀 / 拎手雷跑 到交火點先換槍, 我覺得唔一定換槍就 = C4er

28842230  令你誤會.sorry ,要留意返係開局,姐係0死既時候(我上返去補充先  發表於 12-1-5 09:47 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 11:20 PM , Processed in 0.044982 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存