2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 打野AD Shaco英雄心得 再加1場20號既實戰
go

[英雄心得] 打野AD Shaco英雄心得 再加1場20號既實戰   [複製鏈接]

Shaco

生命                441  (84/ 每級) 本身定位刺客 HP唔會太高
魔力                230  (40/ 每級) 除左前期招Q用藍太多 藍基本上足夠
物理攻擊        51.7  (3.5/ 每級)
物理防禦        15   (3.5/ 每級)
魔法防禦        30   (1.25/ 每級) 會有成長魔抗既刺客英雄!
跑速                325 初始步速全LOL英雄跑第2! (最快MASTER YI 同某幾隻英 330步速)生命回復        1.49  (0.11/ 每級)
魔力回復        1.28  (0.09/ 每級)
攻擊距離        125
Q. 欺詐 潛行於500範圍內區域 隱形維持3.5秒 3.5秒內下次攻擊必定暴擊 且增加暴擊傷害40%/60%/80%/100%/120% MANA:90/80/70/60/50  CD:11秒

追殺,走佬神技 可以穿牆  心得: 打野GANK人 先伏草叢 用Q技走到敵人背後先放盒子先攻擊
如果追殺果陣唔係用Q發動GANK 最好唔好亂用Q 考慮到Q冷卻時間11秒 咁岩無帶/無閃現 Q有時可以留番用黎走佬

W. 惡魔盒子 在425範圍內放置1個最多維持90秒既盒子,2秒後隱形 盒子擁有700視野 1.359攻速  35/50/65/80/95魔攻 敵人走近盒子200範圍現形 fear(恐懼)附近敵人0.5/0.75/1/1.25/1.5秒 + 攻擊1個敵人5秒 英雄優先 CD: 16秒 MANA: 50/55/60/65/70 AP加成0.2

1月17日美服更新 盒子持續時間減少為只有 60秒!!!

配合Q技使用提高gank既成效  盒子擁有700視野 可以當隻90秒既眼用
可惜盒子血少 後期團戰 一放盒就會比aoe技打爆

E.雙面毒刃 被動效果: 普通攻擊 減速敵方英雄20/22.5/25/27.5/30% 持續2秒, 對小兵/野怪20/22.5/25/27.5/30%致盲
                                             主動效果: 投擲毒刃射程625 對目標造成40/80/120/160/200傷害 ,而且會觸發被動效果1次 持續3秒 主動技冷卻時 被動效果失效 CD:8秒 MANA: 50/55/60/65/70 AP加成1.0 裝備AD加成0.5

唔好亂飛 如果敵人唔係係你普通攻擊範圍內先好飛 飛左就會無左被動效果 除非想汁last hit
打野果陣如果已經學左呢招技 可以每隻野怪先各打1打 野怪會有機會miss 減低自己傷害機會
R. 幻象 製造一個持續18秒既幻象 幻象擁有自己75%攻擊力,抵受150%傷害 幻象死亡時爆炸造成300/450/600範圍250既魔傷 MANA:100 CD:100/90/80

神技 可用於探路, 做魚餌引人打你,潛塔殺人/炸人(←←要先熟悉控制分身)
團戰時可以先伏係草叢, 出大技用 Alt鍵+滑鼠右鍵控制幻象移動/攻擊
除非你身上有BUFF/中左引燃果D 如果唔係 敵人會分唔到真身定分身 得自己友睇到 綠色果個係分身
單打緊果陣開大技人地又唔走既話 可以將分身/自己先移到敵人背後再打(為觸發被動技既效果)

大技重點!  出大技果陣會有大約0.5-1秒[半無敵]時間 例如冰弓大技 飛埋黎就中 出大技可以避到!/ lux 招大技條光束出紅線果陣出大技都避到  /不過死歌大技一早瞄準左既係避唔到既 (仲有指向性既技能都避唔到)
被動技:背刺 在目標背後攻擊造成額外20%傷害

打背脊就係一切, 配合Q技/R技使用!

天賦

符文
以下為有錢人符文 細既820一個 大既1050一個

以下為無乜恆心買全CRIT DMG符文既符文 細既410一個 大既1050一個
以下為打野攻略
技能次序

召喚者技能:
+   
normal game重擊為非必要 狂擺盒子可以係10秒內秒藍/紅buff
rank game最好擺smite, smite後期主要留住黎偷bacon /龍
高端玩家可以唔使用flash(閃現) Q技已經提供左一個距離500既flash

引燃可以提高前期gank人既成功率

普通玩家可以帶
+
我既打野出裝路線:
+*3  一黎去紅buff狂放盒 直到1:50企係草叢入面 等到1:55紅buff出現 先等盒子攻擊 再用重擊打大果隻 10秒之內3隻野怪必死 自己0損傷 (+50步速可以使 打紅buff後 gank人速度提高)
紅buff後 即刻gank人 正常升到lv.2 得番既藍只可以出一次q+w 無論成功與否 即刻番去打陣野 再去gank過 千其唔同浪費左紅buff既時間
之後唔夠錢合就先散買/ 合完就 升對鞋
合5鞋後既shaco 鞋速去到451 遊走全地圖 gank人速度一流
有左呢兩件裝,就可以去考慮 / 無盡為必出裝 三相睇情況 對面脆皮/唔係咁勁先好出
合完無盡攻擊力已經過200 可以唔使再出全攻裝 轉為防裝
對面物多就先出 魔多就先出 然後出 增加生存既機會 最後賣走,換上

我既打野路線只固定開場紅buff lv2 gank人 之後就自己睇好地圖 去決定打野/定去gank其他人
附上實戰一場 2012年1月17號錄影 影片中有片段經加速 cd時間可能有誤

以下為可以考慮出既裝 但係出左下面既裝相對生存機會會少d

<--都係好少出
<---極少出 因為shaco有既係爆發力 持續傷害比較其他英雄唔夠高

<--普遍2+既shaco都好少出 雖然出埋大技分身既攻擊都有綠爪既效果 不過綠爪突出唔到shaco q技既爆發, 除非對面全隊厚血
齊裝:
+三種藥水,真眼
--------------------------------
再睇情況要血定要復活
可換成
Shaco為前期超強爆發刺客英雄
除非自己肥得起 正常shaco係唔會同對面正面衝突
gank人前請先用g鍵 ping想gank既人
要與隊友合作, 戰場上唔係得你一個 多個人幫手 gank成功率較高
後期唔好自己發動團戰 先等厚血隊友攻擊/被攻擊 自己最好先留係草叢 唔好企係比人見到既位置
減低自己被先瞄準既機會 增加生存機率
你只係隻刺客 後期團戰 負責秒殺對面 強力AP 再者AD Carry 請先無視tank
shaco亦可以係後期bd (打後門) 先開分身讓防禦塔攻擊 真身隨後攻擊  
bd呢樣野 最好係隊友同意既情況先好做 如果唔係只會比隊友罵團戰輸因為少你一個

實戰影片: 新鮮17號即日錄影 小弟初次錄影上傳

此post為個人玩法心得 我唔係高端rating高手 只係個shaco熟手 請見諒
part1

part2

新上傳既另一場實戰

20/1/2012

以上文字包括技能介紹 全原創 請勿抄襲

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
hommgood + 80 影片可以的話,最好就合成一段 或者 兩段!.
摺埋·雨天娃娃 + 3 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 80  Good + 3   查看全部評分

支持~~~~~~~~~~~~~~

樓上FEZ人  0_0

十週年勳章(賀詞)

支持~但我唔識玩,覺得難玩

回復 alanalanho 的帖子

好鬼正呀 多謝分享

不錯喔感謝分享

好有心機整牙!! 加油!! 我都好鐘意SHACO

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

無左lv1 double 唔想玩shaco jungle

20號新鮮即錄即上傳實戰 今次終於有聲

如果一開波你2LV有紅BUFF去GANK果陣, 你隊友唔幫手OR條條路都壓得太前咁點算- -

試下叫隊友退番後先 如果退唔到/唔幫手都照GANK左先 起碼可以嚇下人 營造左個氣氛令對手緊張先
又或者再去打陣野先 不時睇下地圖留意情況

冇紅BUFF GANK人既成功率係咪會低左好多?
有陣時次次GANK人都失敗...

唔錯,我都係老手殺科,我就比教中意玩無盡殺科,見你VDO出破甲.應該玩法不太同.
我出完無盡就出紅雙+血甲,出曬無盡,血甲,紅雙.你就可以唔淆低打會戰.
會戰我就中意先出,
會戰唔好用Q出,步行出去.再用分身,再Q番出去,再慢慢拉分身引D人入伏.分身要打AD CARRY,
咁既方法大多數都拉到對面班友出黎><對面既人D技應該有唔少都放左比你分身.E個時候.隊友再上.你再Q去對面後排.慢慢打AD CARRY><
另外,你既分身出左無盡,血甲,紅雙已經夠可以係會戰抽水抽死對面隻AD CARRY(大多數都OK.我試過唔少,對面見你係分身.多數都唔會打分身,會有錯覺覺得.打隻分身.爆戈野好痛,唔去打.
其實.AD CARRY比分身普攻幾野就係咁先._.
(我係想交流下

乜你地台服shaco咁鐘2出扣防既

回復 黃昏.秋空 的帖子

唔會低好多 因為e技被動已經有減速

回復 文B仔 的帖子

當然大不同0__0
我多數都等自己隊友上左 自己先上 刺客玩法 減低被集火機會ma
第3段片係想試另類裝 .__.
始終買無盡先crit dmg 升到250%傷害會比較可觀

climbw49756 發表於 12-1-21 08:17 AM
乜你地台服shaco咁鐘2出扣防既

請問同志有無睇影片?_?
美服黎嫁
第3段片係試另一種出裝

平時齊裝係

美服shaco神裝

燈籠 5LV鞋 IE 好戰者 2% 番生甲

其他神裝 IE 紅叉 5LV鞋 燈籠 紅叉 紅叉(可換番生甲)

-完場-

alanalanho 發表於 12-1-21 09:12 AM
請問同志有無睇影片?_?
美服黎嫁
第3段片係試另一種出裝

睇影片唔代表一切,請認識更多外國高ELO玩家

回復 damonsgame 的帖子

一星會員朋友 發文前唔該睇上文下理

有冇睇影片係講緊樓上帖子話台服 睇段片就會知係美服
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 09:50 AM , Processed in 0.050450 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存