2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Web恋姫†夢想 (w1)給吳國的
樓主: harry20044
go

[閒聊討論] (w1)給吳國的   [複製鏈接]

回覆 司馬首 的帖子

開死城係策略之一,咁不如大家鬥開城好唔好?
之後贏左又點? 咪代表嗰個國家死城多lo
諗一諗,係咪咩都冠冕堂皇咁話係策略之後就可以正當化左佢?

做間諜冇人話有問題,的確
咁係唔係咩都要白字黑字寫到明,呢樣野唔啱唔好做,嗰樣野係錯ge要自重?
又諗一諗,咩叫自律?

因為我要睇住打先回到你,所以放左入黎啦。
  第一個,冠冕堂皇咁話係策略之後就可以正當化左佢?冇錯,係可以啊,拿,我唔知啱唔啱,但係我認為保護期係要有將去守住先得架或者轉國,唔理轉國啦,咁樣起得太多死城又唔得架,都唔夠人去守,點都會有幾個係冇守架,你勁既咪搵果幾個冇守既出黎隻抽,羸左加爆埋城既話,咁就再搵搵搵,搵到啲死城爆哂囉,如果你勁。之不過呢你係唔係勁人我就唔知拿。你如果話唔爆城既話,得,有2個地方你地可以打,第一,蜀國國城,打爆左d死城都歸你地國架啦;第二,打帝城,帝城都有條路可以刷出黎架,你地打贏左國城咪統一羸左囉。你話好多死城刷唔到?冇問題,我地個國城同埋帝城附近都有資源地,你地刷到果塊地變白再起據點咪得囉!有咩問題?
  加上一點,我地依家並唔係以起死城作為策略,而係新手太多,起左好多死城又唔玩。你估我地有咁多死城會玩得好happy咩?我都不知道幾希望你地爆哂我地國啲死城。又阻住哂喎,搞到升官慢哂。啲玩家阻住個地球轉,對三國都有壞影響架。你估我地想架咩?
  第二個重點,依家就係同你講道理既時候啦。蜀國人吳國人怕字海可以唔睇,我依幾句只係針對住魏國人同埋司馬首。
  依個世界,冇錯,有人係會有自律既。但係你100%肯定所有有都係會有自律?我相信冇可能。
  人類係最高等既生物,亦都係最自私既生物,我相信大部分既人都會好認同。人類生物喺一啲時候,的確係會幫助人類或其他生物啊,但係都會有好多時候為左自己既利益去傷害人類或者生物,咁我想問吓你啦,依啲人係唔係冇自律先?我告訴你啊司馬首,自律這東西啊,只是一些弱小的人才會說來保護自己的啊,如果每人都有自律,那麼法律(他律)又如何產生出來啊?保護自己的確是好,但是首要的是有沒有人來傷害你?
別說人了,生物中的世界都是弱肉強食的啊,更何況每個都想保護自己的人呢?每個人的心態都不同的,因而一定產生不和,不和就會有鬥爭,那麼因為不和而打架的人是不是沒有自律呢?錯,在那個人本身,自己的法律中,因為堅持著自己的律而做的事,沒有任何錯的地方。因此我地都可以知道,每個人的自律都不同,玩家唔玩唔記得刪城係可能因為佢真係唔知道可以刪,如果知道,我相信有好多人都會刪城。咁依啲人因為自己既無知而被一些無知的人鬧,我覺得不值得。事情的真相大家都未看得清楚,更何況係死城依啲事呢?我認為死城並唔係啲玩家冇自律,而係佢地真係唔知道唔玩可以刪城依一點。
  再講啊,如果每人都有自律,那麼遊戲中每人都不攻打對方,那麼這遊戲可以掛了。制造遊戲的本質是希望贏,那麼你會說:三羸並不好嗎?絕對不好。遊戲同人生一樣,一定有人羸,有人輸,輸係因為冇技巧,輸左比羸果個。咁點解我話三羸唔好呢?因為有人輸。誰輸?GM,遊戲管理商,遊戲制造商輸。他們輸了,沒有可觀收入,就會研究敗因,發現原來成班人都唔打既,咁就會刪左隻GAME。各位係度既玩家都唔希望刪左呢隻GAME既,所以三羸行不通,那麼就一定要三國統一啊,仗一定要打。所以自律係呢隻GAME中行唔通喎,唔好意思。自重都係。
  咁點解我要指明魏國人呢?你們都知道了,蜀國打到上頭上,一定對蜀國不滿。我都知道有啲人係蜀轉魏或者魏轉蜀,我對依樣野係好認同既,但係咁就證明左蜀國同魏國既人都想羸,所以就有人轉國。因為吳國想羸的意念實在低得......搞好防了就應該攻麻!你們竟然不打。因此我唔提佢地。蜀魏兩國都想羸,所以為左自己國家既利益,而做唔同既野黎保障。那麼每人做的東西都不同的,這是肯定的。如果你是說死城多或者攻打我地國,係我國黎講係冇錯架。我地防同埋帝都已經可以搞得掂,多人啊麻。咁正常要羸既就係諗打有打我地念頭既國家啦!我地蜀一睇就知道係會有魏先,所以先放城打你地黎保護自己,好正常。你地可以話我地冇實力架喎,人口分佈唔平均,為左保護自己,咁正常都係咁做,我好理解。但係呢啲野唔比係我地既策略?係《曹劌論戰》中我地可以知道,羸係要兩樣野,一係民心歸附,二係戰術得宜。我地應該有第二點,第一點我唔知,所以想羸就應該要加強戰術,正常。咁你地守唔到係你地第二點唔掂姐,咁你地有實力同我地對撞咩?你地連第一步棋都行錯左,點羸啊?一子錯,滿盤皆落索。所以我地做得啱,至少係自己既信念黎講,啱。
  他律都會有人走法律既空隙啦,自律呢樣個個唔同既野,我認為係遊戲中一點都不用理會的。就好似bug咁,有bug應該要回報嫁,但係梗有啲人唔會回報,而且係咁bug,結果被人發現左咪封ac囉。咁點解有啲人唔怕啊?因為電腦太神奇,可以隨便整幾個假資料就可以開個ac再bug,GAME之忘必有兩樣野:玩家負增長和bug或外掛。所以就算有他律,都可以實行既,但對一啲人黎講,係難以阻嚇的。自重自律依啲野,梗有人唔會做,咁你又將依d野賴落群體度咩?只係一個人既錯,都係其他人做。

司馬首  你啱  發表於 12-2-11 08:19 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
harry20044 + 1 字海 唔睇 比good

總評分:  Good + 1   查看全部評分

被冰封的心 其實你根本唔使理條友 條友完全自以為是 當正自己岩哂咁
話人冒充 自己冇冒充過 圖都有 仲想冒充蜀搞臭蜀國名tin 咁我點 又可以話你狗話你賤 ?

自己想清楚吧 已經唔想浪費時間理條友z_z

jacky168 發表於 12-2-11 09:21 PM
被冰封的心 其實你根本唔使理條友 條友完全自以為是 當正自己岩哂咁
話人冒充 自己冇冒充過 圖都有  ...

世事呢~
豈能盡如人意,但求無愧於心!!(to現蜀認真玩的人)

偽國衰落了

穿幫了

我只知佢地為左打高共享去哂好前 而家地就打哂 但係亦都回唔到防了 衷唔衷落我唔敢講 話哂戰力仲有 但係要收穫實要有付出 今次付出最後防了吧

其實"被冰封的心"你對於打死城既理解好多系錯既
估你都未爆個人城,好心就唔好講到我地魏吳成班
傻仔咁唔識打死城,話咩"因我地系敵人,唔講咁多教精你"咁 =.=

等我尼個魏國2打6黍矯正你錯誤既觀念

第一
死城一向都唔洗將守既,你話咩死城要人守,唔系會比人爆,系
錯既,死城靠既系城耐,一座城擺耐D,城耐自然會高,咁就有排
你車,同埋,你守都冇用,除非你防好高,如果唔系我系唔會死工
兵既,可以一路車你

第二
你講到爆死城坐城真系會冇左咁,都系錯既,尼個先系死城屈
機既原因,因為佢地爆左都仲會霸住塊地,系轉左顏色咁解

你地蜀國死城佔哂中間我地可以用來起分城的空地,爆你地D
城又冇得攞返D位來起城,變左我地只可以系死城陣邊緣起攻
擊據點折野

投石車9分鐘行1格,我要行幾耐先行到去打D比較深入既城?
用-100,0 D死城做例,邊緣在-150,0 左右,中間冇空位比我地
起城做中途站,睹系我要行黍打佢一吓成8-9個鐘,回程又89個
鐘,成日就咁冇左,一坐滿血死城要超過2500架投石車先會比人
一野撞爆,你1個ACC 5隻將,帶到幾多兵?

OK 當你花2-3日幫一坐死城轉國,但系你地蜀國死城閒閒地幾
千坐啦,邊個得閒同你爆哂佢?

你地蜀國人數多就系因為得人心,人心歸附咁,人多恰我地人少
(蜀將多人萌......萌者無敵XD)
又多有錢人..........好鬼有米,個個有稀有卡,MXC空將幾M攻打殘我地............

OK尼D都唔個份

但你講到你D死城系策略我接受唔到LOR
又話咩因為我地策略成功,有計謀,所以依家WIN緊
好心啦,咩策略呀?一味靠人多JA嗎

魏國其實好多人見你地死城咁多,都諗住比你地WIN就算架啦,好多人諗
住打吓小城等2ND,但系你要我地當你果D系計策,要我地輸得心服口服......
就真系........(你都系好彩入左人多果邊睹)

我睇哂你篇字海,又打一篇字海比你,我都覺得我好得閒同好比面你
魏國無聊人上

lcc123 發表於 12-2-12 10:58 PM
其實"被冰封的心"你對於打死城既理解好多系錯既
估你都未爆個人城,好心就唔好講到我地魏吳成班
傻仔咁唔識 ...

你又知人地未爆過城-.-?
你只係一開始就已經唔合邏輯啦  仲假設做咩姐

咁當佢識
咁你話我知
你地死城咁多,我地可以點爆哂佢地?

OK你地蜀國覺得開死城玩系冇問題GE
都系計劃GE一種我都吹你地唔脹

魏吳GE人一樣都可以有樣學樣
大家鬥開得多LOR

lcc123 發表於 12-2-13 10:31 AM
咁當佢識
咁你話我知
你地死城咁多,我地可以點爆哂佢地?

蜀國已經有條路比你地行 做咩唔好好行而想爆死城姐
就算爆有人叫你爆"曬"咩?  

越講越遠-_-

回覆 黑格黑斯 的帖子

你咁講都對,不過你地D死城阻我打地系重點:D

lcc123 發表於 12-2-13 04:07 PM
回覆 黑格黑斯 的帖子

你咁講都對,不過你地D死城阻我打地系重點:D

死城我地開嫁-.-?
阻咪阻到你地囉 洗唔洗叫人DEL城  條條路都比你地行曬啊?

好呀 DEL 哂佢地啦
都冇人玩GE
擺系到做咩?

lcc123 發表於 12-2-13 06:55 PM
好呀 DEL 哂佢地啦
都冇人玩GE
擺系到做咩?

你都講無人玩(無人上)  咁佢地點DEL @@  GAG嗎?

嗯......其實我系希望多D人嘈
跟住橙橙會管理吓尼個問題
雖然我都知冇咩可能
依家又唔系講吓到唔得

沈左又撩番起個帖......
吳國收到的鳥,比帖沈啦唉~

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

回覆 lcc123 的帖子

其實如果黑橙真係DEL,又會比人投訴話亂刪人AC

所以日SER而家就會定期將長時間冇登入/管理既領主刪除
但唔知香港幾時先會實行了

黑_肯做野先算 我個朋友中左bug 2星期都末搞好 一味寄垃圾郵件俾佢

jacky168 發表於 12-2-14 08:00 PM
黑_肯做野先算 我個朋友中左bug 2星期都末搞好 一味寄垃圾郵件俾佢

黑_  就像在說我一樣..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 09:23 AM , Processed in 0.033893 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存