2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 一個剛從信長轉投英雄懷抱的一個人(給各位想轉型/新玩的 ...
go

[其他攻略] 一個剛從信長轉投英雄懷抱的一個人(給各位想轉型/新玩的新手朋友) 老手不要罵呀T.T   [複製鏈接]

相信好多人都會玩過信長....
小弟都唔例外
不過現今的信長已經俾全圖打倒了...

好廢話唔多講

相信都有好多信長迷不停地加入了英雄懷抱之中
小弟係到就係想分享一下 英雄同信長不同之處 同成功 <<轉型>>的經驗

就小弟覺得的分別有:

地圖大小...
好多人都覺得都係兩個小地圖差唔多大少.....
其實好大分別<信長的移動速度冇lol禁多變化>
例子..(閃靴/9100/清酒 等等少量物品係加速...另外就係自生技能 風之力等等)
但因為lol 買野同升lv時間都比較長 <開始時可以加移動速度的東西比較少>
例子:lol由中路去上路的時間好似比較慢....

箭塔強度
唔洗講多...有打過信長的人都會有過<在敵人塔下三進三出,把敵人的血染在敵塔下的經驗>
不過如果在lol你再次當<清兵> 那你的結果多數是<在敵人塔下三進三出,把自己血染在敵塔下的經驗>
lol箭塔的攻擊力...是不可小看的...基本上你不是出防裝 都可以打到你半格/一格(什麼無敵的 不死的另計)

野地怪物的加成
lol的野怪物重豐富 (上至比飛龍還大的沙蟲/下至比沙蟲還小的飛龍都有)
當然...林子大了 什麼都有.....
加成怪是小弟對他的叫法....(只要你殺掉某一些的特別的野地怪..錦你就會得到他的加成)<有加攻的 加技能冷卻的等等>
當然有這一好處 一定會有很多人搶.....不過搶不了都不要灰心
因為殺了加成怪的人都會成為<加成人>  你殺到佢就一樣可以搶回來...
例子:  設加成為a  怪為b   一號人為c1  二號人為c2
本身ab為一體
---->c1殺左b拎左a
---->成為ac1
---->之後ac1俾c2殺返
---->成為ac2
(ac1因死亡所以變返c1)

兵仔強度
係信長..除左係陣中某幾位800/1300...基本多都唔會有咩野兵仔可以阻礙到你殺入敵陣的步伐...
但係lol 就有e個問題啦....lol的兵仔除左護主系統外...兵仔本身都有一定實力....
lol當中會有一隻小弟叫強力兵仔的物體...叫得強力當然大力啦.....而且佢都有返禁上下防
小弟覺得 就算係去到後期齊裝的魔攻英...想殺佢都係比較辛苦...
打佢我覺得物攻打先可以做到打豆腐的感覺

天賦系統/紋章系統
lol唔同信長...唔係你打完一場就算(除左你拎返條影片出黎往事只能回味就咩都做唔到)
你打完一場可論勝負都有(權力點)
你可以用權點買你想要的英雄(琴仙..九尾女...><)or紋章......令你可以(同別人站在不同高度的起跑線上)
天賦系統都係一樣
例子:天賦系統....<一開始可以比人地多幾十蚊....視野大d等等>
          紋章系統....<一開始比人行快d....高攻d....高防d等等>

技能
lol角色比信長多........一個人唔分被動主動 就有 7招 <2招自選 1招天生 4招技>
唔洗講 技能多了變化更大.......
自選技有:<熱血正氣派> 回血 回魔 回攻 閃身 加移等等....
                  <濕尻陰險派> 減慢....減血......全地圖睇位等等.....

e加d人好難camp系統(簡稱為天眼系統......)
打信長你最多味放一隻馬 ......俾盡你都係用下忍....你同時用得幾多隻下忍呀?<又要時時隱返佢,買佢又煩>
但係lol有左e個<e加d人好難camp系統> 你只要係自己個商店買一枝(自隱眼仔).......
你放返佢7,8,9,10枝  對面一定冇人camp你........不過多數會圍你@@

回城系統
因為lol係冇血營的...想回血...一係就吸血/食藥(唔係一食就會立即見效...要慢慢回)/隊友加血/自己用技回血/最想用就係用溫泉回血啦...冇錯...就係地圖個角位(你的出生地)個到會有血回.....不過你行出行入你應該會少左人地1-2個lv左右啦....係e個時候淫蕩的回城系統會幫到你....
點解我會叫佢淫蕩呢....其實佢係方便你的同時都會成為攞你命的雙刃劍
佢係無限使用的.....你可以殺完人之後極速閃人......
但佢要吟唱<唔算長又唔算短的時間>.....係吟唱個時就好易<出事>.........
好多新手一殺完人見冇咩人 就拿拿聲吟 <原地> 想快d走......<錦你就出事啦>
又有d人見自己冇血就係個塔底覺得好安全.....又吟唱想走.......往往就係個段唔長 又唔短的時間<出事>

****重連系統****
e個真係堅緊要......打信長打到緊張時刻 冇啦啦停死機.....
e個時候就係睇人品啦......有人約冇其事開過一場
                                              有人大聲叫好(好野 頭先輸緊好彩死機)
                                             有人心有不甘(冇啦啦俾人話走場)
頭兩位朋友可以唔睇e部份...但係堅守人品無敵者必看.......
因為死左機都唔緊要<重連系統>幫到你....只要你想就可以加入返遊戲.................................
你想做捨棄隊友的走場狗......定係同隊友堅守到最後的<<真英雄>>
係個一刻你就會知道

不同之處實在太多....所以小弟都只好拎dd個人覺得要留意的地方分享.....................

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
以下係我玩左信根左5-6年左右後轉型玩lol的心得(希望幫到各位)

如果冇打過信長但想玩lol 唔緊要 ed資料應該有幫助....玩過信長轉玩lol更好....因為有萬法相通.....

首先....我會建議新手先搵有什麼英雄....各個英雄有什麼技能....有什麼道具等等資料
(上yahoo搵大把 好似有個開心資料網都幾好用)
最好係遠攻...(無它.....因為遠攻比較安全...)
一開始千萬唔好同人地對打先......因為識玩同唔識玩真係有好大距離......同d老手打仲大距離.....
你最好先打幾次電腦.........熟習自己的技能...感覺遊戲的節奏(因為跟信長其實都幾大分別........
睇下電腦推介個d裝備係走什麼路線.....
例如....佢俾物攻......你可以當然可以走物攻啦...(物攻都有分好多.....高攻速/高攻/高爆/高穿甲/高吸血......)

到打到禁上下...你就可以去試下同人對打....e個時候你就可以用返你打信長的技巧......
你要有走佬意識..........應該係一步步去...
有走佬意識唔好死禁多...----->食多d兵 同時又唔好死禁多---->守好d塔----->團戰時輔助隊友---->開始試殺人(camp人)----->

當你俾人camp殺個時 你會明白要係邊到放眼.......當你camp人個時 你camp佢唔到 你就知佢放左眼 (錦你就已經學左野)
新手/一個人個時<盡量唔好推太出兵線>..... keep住 d兵係爆唔到塔(唔係完全打唔到 100轉兵先爆到個塔左右吧) 要用返信長的尾刀
兵唔重要....因為殺1個人=你殺10隻兵左右.....(一場<通常>唔過250兵)
珍惜生命沖前留返俾d老手 你多係後面輔殺已經有錢....(但你唔小心俾人殺一次 錦你個次殺人行動已經白費了~)

要留意小地圖(你放左眼 唔睇有咩野用呀......)
長期小心.....見到有草....(唔知有冇人係到....緊係唔好行入去啦......... 放d技入去睇..../等坦行先)
(個人心得因時間去小心) 剛剛開始.....對人未強大.....進攻方法/camp 位 多數係由前沖過黎殺   /   係左右草叢camp你
                                              所以一開始要小心的地方係半場至到地圖右上方(你用左下方的話)
                                              之後時間過去 就算你個塔係到 都要小心你後方的洞口位.........因為對方的坦已經肥了可以沖入去殺                        你.......  

仲有仲有....個人認為最重要的地方......
就係lol 你可以有重複英雄(你用左 敵軍都可以用)
啦啦啦.......e個就係最重要的地方啦..........
如果你用個隻 對面都有人用  錦你就行左一半運啦
有相同姐係有對比.......有對比姐係有學習...........人地同你同一隻.....人地可以壓到你 點解?????????
係唔係因為人地一開始出左個樣野呢....?  點解人地食兵快禁多............? 係唔係高攻速呢?
點解1打1 唔夠佢打呢? 係唔係自選技呢...........

e個就係信長冇的地方...我叫e個就 鏡子系統.................人地殺10個死0 你殺0死10 T.T
你跟佢出裝可能會發覺仲好用.........就係最重要的地方........吸收學習.....睇佢個圖表(TAB)可以睇到佢個出裝的變化........
錦你已經又變強左........

以上係小弟的小小心得.....希望各位有用........老手不喜勿罵
已有 2 人評分Good 收起 理由
影劍 + 1 係打打下LOL 唔打信長
死_豪 + 2 &lt;濕尻陰險派&gt; xd,我好認同&gt;&lt; 下下比人搶&gt;

總評分:  Good + 3   查看全部評分

冇人回應....T.T

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

沒人 支持 我支持下你

多謝你分享心得
我都好耐冇玩信長
E+玩緊美服LOL
ID:AnTh0NyFunG

仲有檢舉系統,呢樣野用黎檢舉走場狗一流

我支持你不錯了啦

支持你啦.你寫得好長

我覺得LoL最好既就係少人走場

肥料來講隻隻game都係咁多架喇...

好開心有人睇.....
以上個d都係小弟<玩有小成>的經驗.....
小弟都試過打信長唔錯 一去到打lol(新手個時)就死曬火 冇從入手的地步....
所以先打e個post....<唔係為左拎活動點數>
有人睇真係好開心......希望各位俾多d意見....推推推.....

另外....係就係字海...(小弟唔識加圖.....但都加左dd搞笑元素入去 希望大家睇個時冇禁悶啦~@@v)

好正啊樓主講d野><
寫左咁多同埋咁詳細,抵比你

推推

十週年勳章(賀詞)

仲玩信長 out la

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

wrtootiu 發表於 12-1-19 04:45 PM
相信好多人都會玩過信長....
小弟都唔例外
不過現今的信長已經俾全圖打倒了...

以下係我玩左信根左5-6年左右後轉型玩lol的心得(希望幫到各位)
錯字= =

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

兵唔重要....因為殺1個人=你殺10隻兵左右.....(一場<通常>唔過250兵)
請吐回這句 認真想想再說多次吧

玩過星曲WEB

其實而家都仲有少走場...
一5夠打,投降又失敗,走場黨就會出現...唉

長信留番比d小學生加入啦
大個仔玩番d高階技巧game

我都係玩左3年信長- -

見到LOL同埋同學叫我玩我先玩- -

支持你我正在轉LOL

笑傲無雙

見你甘認真就支持下你

字海...

未得閒研究

有機會再睇
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 04:10 PM , Processed in 0.041329 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存