2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 看見他的影子代表你的死亡快到 - Talon塔隆 ...
go

[英雄心得] 看見他的影子代表你的死亡快到 - Talon塔隆   [複製鏈接]

--------------------------------------------------------------我是分界線-------------------------------------------------------------

第一次寫心得,寫得唔好多多見諒-口-

今日寫的就係神影刺客

中文名:塔隆

英文名:Talon

--------------------------------------------------------------我是分界線-------------------------------------------------------------
故事:

塔隆的身世一直是個不解的謎,他所擁有最早的記憶只有諾克薩斯錯綜複雜的地下通道,和身旁的一把鋼刀。他始終渴求著擁有親屬與家人,但是無法記得任何溫暖、善良、與家庭相關的回憶。取而代之的只有過去許多偷取黃金、翻牆越警的記憶片段。靠著自己與生俱來的急智與靈巧的偷竊技巧,塔隆得以在龍蛇混雜的諾克薩斯地下街道中生存下來。嚴苛的生活環境與磨練,讓塔隆在當盜賊的同時,將自己的刀術粹鍊到十分高深的境界。就當他的名聲漸漸傳開於諾克薩斯時,刺客公會派出了使者與他會面,要求塔隆選擇加入公會或是受死。而心高氣傲的塔隆,給出了最簡單的回應:他將所有追殺者殺了以後,全部扔到諾克薩斯的護城河中。

一波接一波的殺手,不斷地試著用各種方法追殺著塔隆,隨著更多高手加入追殺的行列,讓塔隆的處境越來越危險。最終他碰到了一名擁有深不可測技巧的蒙面刺客,在幾回合白刃相接的對決後,塔隆被出乎意料之外的攻擊打掉了兵器並被制服。就在他即將被刺客處決之前,這名蒙面者露出了他的真面目-諾克薩斯的將軍杜.克卡奧。將軍給了塔隆兩個選擇:要死在自己的手中,或是活下來成為諾克薩斯指揮部的成員。求生的意志讓塔隆選擇了後者,但是他只願意為克卡奧將軍一人服務,因為只有他無法打敗的人才有資格命令他。就這樣,塔隆加入了諾克薩斯指揮部的陣容,但是他始終待在影子下,依照著杜.克卡奧將軍的命令,四處執行著秘密任務。無論是冰寒徹骨的北方凍原弗雷爾卓德,或是南方大陸深處的班德爾城,都曾出現過他的蹤跡。就在克卡奧將軍神秘失蹤以後,塔隆曾經想過就此恢復自由之身,但是這些年來在將軍手下服務,讓他十分尊敬這位永遠無法打敗的對手。於是他決定找出杜.克卡奧將軍的下落。這份執著帶領著他來到了戰爭學院的門口,他決定加入英雄聯盟以找出更多有關將軍下落的蛛絲馬跡。

『瓦羅然大陸上前三名最強的刀客都在杜.克卡奧的家族中:我父親、我、與塔隆。有膽量的話,不妨挑戰我們試試看。』-卡特蓮娜.杜.克卡奧

生命 440 (85/ 每級)
魔力 260 (40/ 每級) (MP量有點不足,連哂技要差不多200MP)
物理攻擊 50 (3.1/ 每級)
物理防禦 15 (3.5/ 每級)
魔法防禦 30 (1.25/ 每級) (有魔防的加)
跑速 325  (跑速也是全英雄數一數二快)
生命回復 1.45 (0.15/ 每級)
魔力回復 1.35 (0.1/ 每級)
攻擊距離 125

塔隆/Talon

好處
前期殺人強
q+w+e技可磨人hp令人難打兵
走佬強,追殺強
最後當然型仔-口-
專殺AD carry AP carry

壞處
mp唔多夠-口-
對坦來說塔隆輸出唔夠
後期唔多給力

因此rank場塔隆出場機會係好小的- -

但如果想秒殺的快感,就玩塔隆吧

介紹影片:

技能介紹:

Q技諾克薩斯豁免權
塔隆的下次基本攻擊造成額外 30/60/90/120/150(+0.3額外物攻)物理傷害。如果目標為英雄,此單位會持續流血損失 3/6/9/12/15(+0.2額外物攻)物理傷害,持續 6 秒,並在此時間內暴露他們的位置。
■消耗:40/45/50/55/60 魔力
■冷卻:8/7/6/5/4 秒

依招技用途很大
暴露行蹤,敵人入左草叢都唔怕
可以尾刀去士兵
流血的傷害都可觀

W技迴力匕首
塔隆射出一波迴力匕首,每次穿越敵人會造成 30/55/80/105/130(+0.6額外物攻)物理傷害。此外,此敵人會被緩速 20/25/30/35/40%,持續 2 秒。
■消耗:60/65/70/75/80 魔力
■冷卻:10 秒
■射程:750

依招尾刀技能,又可以傷人的技能之一
慢人,佢係穿越兩次,中哂兩次都好傷下- -
但有人狂用依招汁兵,用的mp好多- -
最好就係路線磨人hp/多兵先用吧

E技:割喉暗殺
塔隆瞬間出現在目標身後,沉默他們 1 秒,並且強化塔隆對該目標之傷害 3/6/9/12/15%,持續 3 秒。
■消耗:35/40/45/50/55 魔力
■冷卻:18/16/14/12/10 秒
■射程:700
強化塔隆攻擊傷害
點目標飛去敵人

+埋q技w技傷害可觀
沉默1秒- -

係衰在冇傷害- -

R技:暗影突襲
塔隆散射出環狀刀刃,進入潛行狀態最多 2.5 秒,並獲得 40% 跑速加成。當塔隆解除潛行狀態後,刀刃會飛回他的所在位置,每當刀刃穿過一名敵人,他們會受到 120/190/260(+0.9 額外物攻)物理傷害。
■消耗:80/90/100 魔力
■冷卻:75/65/55 秒
■射程:1000

強大的殺人技能
      走佬技能
傷害+埋e技的強化會更加高傷
隱形/可以在會戰中令5個敵人都受傷害的技能
按第1次放,第2次收
cd也很快的

被動技:憐憫之殺
塔隆對於被緩速、暈眩、定身、壓制的敵人,使用基本攻擊時會附加 10% 的額外傷害。

技能加法:

優先+W技係第2個加爆的技能因為食兵/傷人/慢人等JUNGLE gank的好技能
Q技流血4LV加一點/第3個+爆的技能,幫助暴露敵人同埋小MP地磨敵人HP
E技2LV加一點前期+一點只求閃去敵人到 強化傷害前期唔多見效果
R技大技唔洗講- - 有得加就加- -

連技方法:Q>E>R>W   Q>E>W>R 第1方法高傷,第2方法打唔死可以用大技的隱形時間走佬

召喚師技能:

點撚:可以進行真正的秒殺,真實傷害,敵人冇咩HP放係佢到有人頭

鬼步:走佬+追殺神技,10秒+速

虛弱:慢人-敵人傷,同敵人死過就用依招- -

閃現:走佬+追殺,但只係短時間的

符文:
紫色:物穿+3.33%物穿x3
紅色:物穿+1.66物穿x9
黃色:固定物防+1.41物防x9
藍色:固定魔防+1.49魔防x9

物穿對塔隆很有用的

秒人一流- -

加點物防/魔防防止前期比敵方英雄磨HP造成高傷害令你肥唔到- -

裝備:
出門有兩個選擇
1號+x3 走佬追殺+回HP
2號 多100HP+多攻

我個人推薦1號,塔隆多數Solo top,1號可以令塔隆在戰線耐D

之後
+++
點解要眼?通常Solo top都好多JUNGLE去gank,眼係需要的

之後出
+物攻-cd 令塔隆的技能cd更快
唔好咁快合住,最後先合

之後有錢,請出

鞋仔就轉
-cd 上埋上面把野,令塔隆秒殺更進一步
當然可出/

注意:唔好出,塔隆唔係玩攻速的

後期:
         最高物攻的裝備,同時有吸hp,也令塔隆技能更加高傷

25%減速,自己加速,用完技能的普攻有150%

依把野最好最後先出,塔隆秒哂ad/ap打坦時用得著
     如果輸出優勢好的出兩把都得,唔出無盡

最後出埋+40攻 +40物穿

出哂野有g可以出3色水+先知水

當隊伍要坦時

可出+

請不要出
低攻,比好戰甲貴,塔隆唔係玩攻速

天賦

塔隆mp唔多夠
21/0/9可以幫到塔隆
21當然唔洗講- -
9係想塔隆有一定的回mp,唔會經常返屋企- -

塔隆路線有下例3種

1:通常solo top 不要推兵,等jungle去幫gank,令你得到人頭/助攻錢
請汁尾刀兵,最好不要狂打兵,如果到塔前,請睇塔打兵的傷害再食兵

2.jungle 影片會有介紹如何jungle,塔隆有e技+w技 閃去敵人到再慢敵人
  gank唔會輸比其他jungle英

3.中路,如果我方沒有ap carry 個個都唔想中路的話,請小心
  中路的英通常ap英磨hp英
  塔隆開頭w技的傷害很低,但到了4lv後
  q>e>w>斬兩下左右造成可觀傷害
  如果對方冇咩hp仲食兵,你就會有人頭汁-口-

塔隆的技能用途大
大技可一打多人
如果你被兩人入塔殺你的話,請按r技走人/反殺

q技能夠幫隊友同埋自己追殺

影片:

Jungle Talon

Jungle的塔隆可以睇,如果我方冇Jungle你又來想玩塔隆可以學下

上集:

下集:

以上的塔隆戰鬥可以比新手做一個教學,例如用q技的暴露同敵人玩草叢戰等

後感:

塔隆一隻6300蚊英雄

我一玩lol果時見到塔隆,我情不自禁買左玩- -

玩左3個月- -

玩得算勁勁地的係塔隆的- -

玩塔隆的記錄- -

某場玩塔隆的5連殺- -

秒殺,型仔於一身- -

玩到唔捨得玩其他英- -

依次係我第1次寫心得- -

自己唔係高手- -

但想把我自己係lol學到的,可以教下其他人,分享其他人- -

有咩唔好的話下小弟都得的- -

最後

多謝大家睇依個心得,多謝- -

已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
hommgood + 60 精品文章
alanalanho + 2 支持第一次活動參與

總評分:  威望 + 60  Good + 2   查看全部評分

有冇你個人實戰既影片, 我都想學下玩talon, 我買完佢番黎唔識玩...

黃昏.秋空 發表於 12-1-21 12:45 PM
有冇你個人實戰既影片, 我都想學下玩talon, 我買完佢番黎唔識玩...

我唔識拍片- -

我可能用電機影- -

唔知點解我玩talon成日俾人壓到食唔到兵

黃昏.秋空 發表於 12-1-21 12:52 PM
唔知點解我玩talon成日俾人壓到食唔到兵

我都有的,龜塔食吧

一到4級可以磨佢地hp

到了6級就連哂技殺人,再唔係叫jungle幫

看見他的影子代表他的死亡快到

~鬼兒~ 發表於 12-1-21 01:03 PM
看見他的影子代表他的死亡快到

- -
如果多人的話,可能就如你所講- -

大大力一推=] 有片我要上鏡A0A

cyprince 發表於 12-1-21 05:40 PM
大大力一推=] 有片我要上鏡A0A

我都想拍片呀- -

個人意見:TALON打中秒法師比較爽^^

小健★ 發表於 12-1-21 06:22 PM
個人意見:TALON打中秒法師比較爽^^

嗯,但最小的3LV才可以磨人HP- -

法C好多1LV就磨到- -

如果TALON玩半坦又應該點出裝?

黃昏.秋空 發表於 12-1-21 06:52 PM
如果TALON玩半坦又應該點出裝?

好戰 終未 三相 魔防/物防鞋 嗜血者 妖刀

硬d又可以高輸出

最後版本更新完成

感謝 大大真棒

好實用

玩過星曲WEB

冰鎚其實冇話5好嫁...
又減速又推血
好多情況都會出佢而5係出冰甲
因為佢既減速同打野一齊GANK好易收到人頭
反之,血甲雖然耐抗,但係效果未必有咁高

dickielam16 發表於 12-1-21 09:22 PM
冰鎚其實冇話5好嫁...
又減速又推血
好多情況都會出佢而5係出冰甲

三相比冰鎚強很多- -

敗點係小400HP- -

玩過星曲WEB

我冇話3相5勁
我都冇一句講過3相廢
我只係話有時候冰鎚比血甲更有效益

我自己篇攻略都有叫人出3相嫁=3=

dickielam16 發表於 12-1-21 10:01 PM
我冇話3相5勁
我都冇一句講過3相廢
我只係話有時候冰鎚比血甲更有效益

其實講實用就三相好D-3-

冰鎚果20攻同慢人我就唔貪- -

三相都有的說- -

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:53 AM , Processed in 0.040563 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存