2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AVA戰地之王 [槍枝介紹]偵察兵:冷門中的爆頭神器─K1A(1) ...
go

[其他] [槍枝介紹]偵察兵:冷門中的爆頭神器─K1A(1)   [複製鏈接]

大家好,我第一次在2KF發槍枝文章的彈道
而本次文章是介紹K1A(1)
================================
槍枝售價,數據圖(等級限制:下士1):
優點:攻擊為35,接近攻擊最高(AKS-74U:36,SR-3M:38)
         後坐力不大,容易控制
         28的射程接近衝鋒槍中最遠的射程(AKS-74U:30)
         售價:70,500euro,非常便宜
         開鏡射擊後坐力不算太大,可通過壓槍克服
缺點:射速較一般衝鋒槍慢,近距離需要確保打中敵人才有勝算
         槍枝性能非常普通
從以上的優點、缺點以及數據圖可得知K1A(1)這把是一把非常中庸的衝鋒[步]槍
不愧是衝鋒槍類中最正常的衝鋒槍xD!

個人改法:

原理:先把射速+2,可以稍為彌補射速不足的問題,但則準確-1
         軟把握就是穩定+2,但準確-1(個人可選擇使用或不使用)
         高級板機就是穩定+2,但射程-1
         (如果是點射的話,最少也穩定+2吧,如果不改這個部件,可以只改上面的把握)
         Eotech瞄準鏡[即 瞄準鏡(x2 HS)]是準確+3,可以彌補上面頭2項的部件所扣減的準確

各部件的作用
槍管:
脈衝槍管 售價:1,100euro 作用:射速+2,準確-1
為了彌補射速不足,個人非常建議使用這個部件

射手槍管 售價:1,200euro 作用:準確+2,射速-1
加準確但射速慢的話,在近距離對自己的優勢不大,不建議使用此部件(如非必要)

戰術魚骨:
Eotech瞄準鏡[即 瞄準鏡(x2 HS)] 售價:800euro 作用:準確+3
可以補彌因使用其他部件而扣減的準確,如有需要/打算作裝飾的話可使用此部件

板機:
高級板機 售價:2,000 作用:穩定+2,射程-1
個人建議加一下穩定會比較好用,如果想節省開支就可以直接無視

精密板機 售價:1,000 作用:準確+1,穩定-1
準確+1不易感覺到出來,如果只+1的準確而穩定-1的話,倒不如不使用此部件

握把:
軟握把 售價:1,400euro 作用:穩定+2,準確-1
如果改裝這個部件,準確-1的情況下可以穩定+2的話,這樣改非常合理

矽製握把 售價:1,200euro 作用:穩定+1
雖然這個部件穩定+1,沒有扣減任何數值,但這個部件會令彈道範圍擴大
如果要節省開支的話,就可以直接無視

========================彈道測試========================
彈道測試(5m):
彈道測試(10m):
彈道測試(15m):
彈道測試(20m):

彈道測試(25m):

彈道測試(30m):

從以上彈道可見,K1A(1)的彈道和M4A1一樣,彈道呈直線上升,而且壓槍的時候
彈道大部份非常集中,而點射非常精準
彈孔與彈孔之間的距離也不大,這把槍是一把彈道一般衝鋒槍較集中的衝鋒[步]槍
而且,彈道是呈直線上升關係,所以這把槍非常容易爆頭

總結以上:
K1A(1)這把槍彈道非常漂亮,單發/二連發準確不低,打中距離/稍遠的距離不成問題
攻擊也是衝鋒槍中數一數二的高,在開槍時壓槍的情況下,彈道非常集中,點射的話
二連發/三連發後坐力無視,你可以把K1A(1)視作偵察兵可連射的AN94
射程也是衝鋒槍中數一數二的高,可以在中距離/稍遠的距離直接對抗步槍
售價不貴(KSV:73,000)(MP7A1:73,500)(MP5SD3:75,000)(P90:69,000)
因此,K1A(1)是一把綜合型的衝鋒槍,作戰方式也比其他衝鋒槍更多元化,也
準確,攻擊力,射程三大範疇限制,所以,K1A(1)是一把老少(新)咸宜的衝鋒槍

個人的用法:近距離的話,可以直接無腦開火
                     中距離/稍遠的距離個人則習慣左右左右移動+二/三連發
                     走射也是習慣二/三連發和壓槍開火
                     遠距離(即35M或以上)直接無視
參考用法:近距離的話,可以直接無腦開火
                 中距離/稍遠的距離個人則習慣左右左右移動+點射
                 (如果壓槍+瞄準目標能力高的人可直接壓槍開火)
                 走射則二/三連發和壓槍開火
                 遠距離(即35M或以上)直接無視
                 (如果你能力夠強的話可直接開鏡連射+壓槍)

我覺得AVA的K1A1最後面1可以去掉,因為這把槍現實叫K1A
只不過在AVA的型號是K1A Rail

AVA K1A Rail 蒼鷹計畫演示 上半部份:

AVA K1A Rail 蒼鷹計畫演示 下半部份:

因為錄影的時候,有點lag,所以有時候有敵人也沒能及時殺掉
手也被凍僵了....←這也是其中一個因素
美國神人L4Snow使用的片段:

回覆 21# 秒殺霆
比你用到好撚廢囉我想講.

1.紅牌唔一定要勁
2.無估錯的話,你應該係玩爆破殺多一兩個就走去串同隊比你高lv但殺得少的人
   結果就比人地插到無野講,最後仲比佢毛kick的人
3.你D態度好囂張

[題外話]最近MG3上腦,連簽名檔都用某卡通片的人物拿MG3的部份[/題外話]
[題外話2]我好想魚+蠔好似下面呢個人禁跳樓:

[/題外話2]
已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
c396437 + 70 活動獎勵
iamzore + 3 感謝分享+正圖=v=
囧神係我 + 3 感謝分享! 張圖好好笑...

總評分:  威望 + 70  Good + 6   查看全部評分

多謝分享 租幾日玩

十週年勳章(賀詞)

這把槍可跳射

笑傲無雙 玩過星曲WEB

係就係易爆頭既...

但係一槍中頭唔死咁解lo

No   Feeling?

ngan8888  衝鋒槍就預左打頭要幾槍  發表於 12-1-25 01:34 PM

搞到我好想buy -V-

Terry_Kei 發表於 12-1-25 04:13 PM

唔錯嫁,都幾好用,我都係用過一次之後決定買永久

囧神係我 發表於 12-1-25 10:11 AM
係就係易爆頭既...

但係一槍中頭唔死咁解lo

步槍都好多時打一下頭都唔死~.~
更何況偵察 d槍(唔計散)

Terry_Kei 發表於 12-1-25 04:13 PM

我覺得諗下好
買完可能會後悔@@
把野一打遠  就不給力  

ngan8888  打遠程就拎狙/M14打,你會諗住架狙?  發表於 12-1-25 04:52 PM

回覆 die神 的帖子

沖風槍呀- -你要遠玩狙la大佬呀
已有 1 人評分Good 收起 理由
ngan8888 + 1 +1 串得好

總評分:  Good + 1   查看全部評分

咁你有時用更把野  見到g     唔通打打下可以轉槍咩...
要死左先換得  你明唔明...

Terry_Kei 發表於 12-1-25 04:49 PM
回覆 die神 的帖子

沖風槍呀- -你要遠玩狙la大佬呀

咁你有時用更把野  見到g     唔通打打下可以轉槍咩...
要死左先換得  你明唔明...

回覆 die神 的帖子

走去第二到囉- -K1A1同g打- -

Terry_Kei 發表於 12-1-25 05:18 PM
回覆 die神 的帖子

走去第二到囉- -K1A1同g打- -

咁咪就係囉-.-   用藍光就會好d
藍光都有得打(同g)當然唔好太遠@@
k1a去到25m  就不給力   藍光25m都仲好正係低攻d姐

回覆 die神 的帖子

甘你咪吾好用囉

ngan8888  你應該同佢解釋衝鋒槍的定義係咩,看佢D回文我就估佢唔了解咩係衝鋒槍  發表於 12-1-25 05:28 PM

die神 發表於 12-1-25 05:24 PM
咁咪就係囉-.-   用藍光就會好d
藍光都有得打(同g)當然唔好太遠@@
k1a去到25m  就不給力   藍光25m都仲好 ...

唉,看你D回文就知你唔知衝鋒槍的定義係咩,等我解釋你聽

衝鋒槍 故名思義 衝鋒陷陣,所以衝鋒槍常通以重量較輕

一般來講,衝鋒槍的設計,是不用考慮到射程的問題,因為是近距離的關係
所以也不需要考慮準確的問題
此外,衝鋒槍大多數是一邊移動一邊開火的關係,所以要考慮後坐力的問題
所以衝鋒槍一般來講,後坐力會比較低,以方使用者操作
還有,衝鋒時在前線經常性更換彈夾是一件危險的事情,所以衝鋒槍在設計的時候
不只是考慮到射速,輕便性的問題,還要考慮到持續戰鬥力的關係
因此一般的衝鋒槍的裝彈量會比較多
而子彈少的話,就需要把槍枝結構設計得比較簡單和槍枝更換彈夾的過程要比較短
同時,因要降低後坐力的關係,所以使用的子彈的火力也不能太大,但要彌補火力的不足的關係
所以要強化射速

總結:衝鋒槍的特點:攻擊小,射程短,射速高,重量輕,多子彈,操作簡單

缺點:射速較一般衝鋒槍慢,近距離需要確保打中敵人才有勝算 (=.=dump: )

樓主你咪怪我直接
衝鋒槍大部分都係走射用
有幾可會企定定對槍?
所以做彈道TEST根本係多舊魚
寧願你整個攻擊力/射程衰退表仲有意義得多

ngan8888  主要係test彈道用,比大家看下d彈道係點樣先  發表於 12-1-25 06:13 PM

把槍買左一排, 講真真係勁好用, 唔買就笨 都唔明點解係冷門
已有 1 人評分Good 收起 理由
ngan8888 + 1 你說的內容我非常同意,last gd xD.

總評分:  Good + 1   查看全部評分

ngan8888 發表於 12-1-25 05:47 PM
唉,看你D回文就知你唔知衝鋒槍的定義係咩,等我解釋你聽

衝鋒槍 故名思義 衝鋒陷陣,所以衝鋒槍常通以重量 ...

我唔係唔知  不過一把槍可以做到  
非自身範圍ge事   咁會好打d  咁一把槍達到不同種類槍ge範圍性能
唔係代表佢勁d?   我講ge係全面性  唔應睇單1方面
你講ge  smg定義我同意  但我只係講出好用ge槍要有多方面性能
唔通你唔同意 e1個論點?  
係game 到勁ge槍唔應該單一方面  要全面
再說冇咩人用就肯定佢係game到唔算太勁   e個你又會唔會否定?

ngan8888  性能係死板的,人係生的,槍枝的運用,係取決於使用者,唔係取決於性能,如把把槍d性能都全面化的話,你可以想像下枝枝槍都會好似ST12禁氾濫  發表於 12-1-25 08:02 PM

十週年勳章(賀詞)

我都想買番把黎打喪屍
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 04:15 AM , Processed in 0.045846 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存