2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 傭兵天下Online 傭兵心得 [活動]泰鬱基偏門冰法秘方
返回列表 發新帖 回覆
go

[活動]泰鬱基偏門冰法秘方   [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

角色名稱: 泰鬱基
角色等級: 49
角色職業: 法師
角色天賦: 冰霜系

小弟於此帖大約會分大部份, 先係冰法心得, 再黎係裝備精靈技能既小教學.
另外亦都怕會唔記得留角色名, 所以一開始就打定哂自己係乜野名個堆卡片野.

- 偏門冰法秘方 -

我就仲算係新手個堆, 到依家得49級既一個小法師. 法師我三種天賦都試過, 但係暫時都諗住用冰霜系.
最初10級轉職我就見職業描述個度話控制力強個類, 呢點我都明白話哂有冰封同減速技. 到依家學到多
D冰霜系既天賦技能之後, 就發覺原來爆擊對冰法黎講都唔差得過火法. 先簡單睇下作為一個冰法應該
主要用乜野技能係最好先~ 當然以下都純粹係個人意見啦

小弟推薦法師公共技能(排名不分先後):
1. 冰爆術 - 單體攻擊技能, 瞬發, 冷卻時間6秒
2. 寒冰箭 - 單體攻擊技能降低移速50%3秒, 1.5秒施法(配合冰霜天賦-極寒施法則施法時間為1秒), 冷卻時間1秒
3. 霜凍術 - 自身範圍凍結敵方4秒, 瞬發, 冷卻時間15秒
4. 怒焰風暴 - 自身範圍持續傷害10秒降低移速30%, 3秒施法, 冷卻時間10秒
5. 風靈瞬移 - 立即瞬移至指定地點, 瞬發, 冷卻時間30秒
6. 冥想 - 每秒回復10%角色魔法上限既魔法, 引導5秒, 冷卻時間60秒
7. 沉默 - 立即打斷對方施法, 禁止對方使用任何技能2秒, 瞬發, 冷卻時間15秒
8. 暴風雪 - 指定範圍持續傷害, 引導4秒(配合冰霜天賦-深雪則引導8秒), 冷卻時間1秒

每招推薦公共技能解說:
1. 冰爆術 - 單體瞬發攻擊技, 補尾刀或連住寒冰箭施放效果不錯.
2. 寒冰箭 - 單體減敵方50%移速技能, 學埋冰霜天賦-極效寒冰箭可以附加5%爆擊率同埋減攻速10%3秒.
3. 霜凍術 - 瞬發範圍冰封, 配合冰霜天賦-冰霜爆發可以令寒冰箭, 極寒之風, 暴風雪技能暴擊率提高50%).
4. 怒焰風暴 - 降低移速30%既範圍持續攻擊技, 先施放怒焰風暴再放暴風雪清怪更快.
5. 風靈瞬移 - 逃命技能, 必須熟練運用.
6. 冥想 - 對戰及地下城副本時用, 能為角色恢復50%魔法量.
7. 沉默 - 打斷同時禁止對方使用技能, 對戰時施放於祭時及地下城小怪施法時用.
8. 暴風雪 - 配合冰霜天賦-深雪則引導8秒,提高10%傷害及減移速50%,團戰及副本非常有效既技能.

小弟推薦冰霜系天賦技能(排名不分先後, 暫時已學):
1. 冰甲術 - 將承受近戰既10%傷害反彈俾敵方, 同時減10%攻擊速度6秒. 瞬發, 冷卻時間1秒, 冰甲持續15分鐘.
2. 極效寒冰箭 - 令寒冰箭技能暴擊率提高5%, 減攻擊速度10%.
3. 漂浮冰山 - 指定範圍減敵方移速30%10秒, 瞬發, 冷卻20秒.
4. 冰霜爆發 - 令處於冰霜爆發狀態下的目標, 受到寒冰箭, 極寒之風, 暴風雪技能暴擊率提高50%.
5. 極寒之風 - 指定方向範圍攻擊, 吹飛5碼, 減移速50%3秒, 瞬發, 冷卻15秒.
6. 深雪 - 令暴風雪引導8秒,提高10%傷害及減移速50%.
7. 冰封 - 令霜凍術半徑範圍加大2碼, 令漂浮冰山出現時使範圍內敵人冰封2秒, 同時令漂浮冰山能有冰霜爆發.
8. 寒冰壁壘 - 令自己免疫所有傷害, 但無法行動, 持續10秒, 瞬發, 冷卻120秒.

每招推薦冰霜系天賦技能解說, 暫時已學:
1. 冰甲術 - 反彈近戰傷害BUFF, 同時可以減對方攻速10%, 非常實用.
2. 極效寒冰箭 - 令寒冰箭減對方攻擊速度10%及增加暴擊率, 對戰時效果可觀.
3. 漂浮冰山 - 減敵方移速及冰封, 同時帶有冰霜爆發效果令三招自然系攻擊技能增加50%爆擊率.
4. 冰霜爆發 - 令技能提高爆擊率50%, 任何時候必備.
5. 極寒之風 - 可以協助推怪及彈走對戰時敵方追蹤, 附加減移速狀態.
6. 深雪 - 增長暴風雪傷害時間, 感覺令暴風雪所消耗的大量魔法更值得.
7. 冰封 - 必學, 加大霜凍術範圍, 令漂浮冰山能出現時能冰封敵人2秒, 同時使漂浮冰山能有冰霜爆發效果.
8. 寒冰壁壘 - 打45地下城必備, 能完全擋去一招BOSS怪範圍技.

技能圖片:

1.寒冰壁壘                                                

2.漂浮冰山

3.霜凍術

4.暴風雪

5.極寒之風

6.沉默

自制五重天

------------------------------------------------------------ 偏門冰法秘方 (完) -------------------------------------------------------------

- 小教學 -

唔知大家對裝備精靈技能熟唔熟識呢? 未清楚又或者係未了解過都好, 不妨睇下我既小教學.
不論打怪趺既裝備同埋自己生活技能做出黎既裝備都會有裝備屬性, 對應返自己玩緊乜野職,
而去揀返合適你既裝備精靈技能吧, 精靈技能分為五大屬性 .

裝備如果係進階達兩次(即裝備耐久度上行列出的金色格子), 就會附有一塊精靈技能碎片, 如

四次或以上會同時有兩塊不同精靈技能的碎片於同一件裝備中可以選擇其一. 只要你身上著緊

既裝備中, 有指定數量同樣既技能碎片, 指著你想要既技能碎片, 用滑鼠左Click一下灰色既技能

圖示, 就會著左色, 咁就叫收集左其中一塊技能碎片了, 儲夠碎片再按"p"鍵技能介面, 就可以看到

"裝備精靈技能"欄, 再把精靈技能圖示亮燈, 就可以習得該招精靈技能拉進快捷鍵位使出, 圖例如下:

兩次進階的裝備, 擁有一項未亮燈的技能碎片

四次或以上進階的裝備, 擁有兩項未亮燈的技能碎片

準備學習地屬性精靈技能- 活體石像 (未亮燈, 需要8件裝備擁有活體石像碎片)

準備學習地屬性精靈技能- 活體石像 (已亮燈, 成功收集一塊活體石像碎片)

成功儲齊8件裝備擁有地屬性-活體石像碎片 -

技能介面出現"裝備精靈技能"欄

用滑鼠左鍵click一下技能圖示亮燈

就可以把精靈技能-活體石像圖示拉進快捷鍵使出了!

8項碎片地屬性精靈技能- 活體石像

依家知道點樣學到裝備精靈技能之後, 就哂多些少時間睇埋各種暫時已可學既精靈技能吧~
提提大家如果除左或者係換左第二件裝備, 記得要重新替新裝備補回失去的精靈技能碎片,
再到技能介面將精靈技能亮燈.

火屬性:

技能名稱

施法時間

冷卻時間

學習需求

技能描述

龍炎彈

瞬發

3分鐘

2塊碎片

單體攻擊

火靈之速

瞬發

5分鐘

3塊碎片

增加移速

燃燒之心

瞬發

5分鐘

4塊碎片

範圍攻擊

怒焰侵蝕

瞬發

5分鐘

6塊碎片

單體攻擊

熔岩之地

瞬發

5分鐘

8塊碎片

範圍減護抗

地屬性:
技能名稱 施法時間 冷卻時間學習需求
技能描述

石膚術

瞬發

5分鐘

2塊碎片

單體攻擊

巨岩之怒

瞬發

10分鐘

4塊碎片

設置障礙

活體石像

瞬發

10分鐘

8塊碎片

無敵,回血

流沙旋渦

引導5秒

10分鐘

8塊碎片

吸敵,暈眩

尖刺領域

瞬發

10分鐘

10塊碎片

範圍攻擊

水屬性:
技能描述

天使之淚

瞬發

5分鐘

2塊碎片

單體回血

海洋之盾

瞬發

5分鐘

3塊碎片

吸收傷害

秘法流泉

瞬發

10分鐘

4塊碎片

友補敵傷害

奇蹟之雨

瞬發

10分鐘

6塊碎片

回魔法量

神恩之水

瞬發

5分鐘

8塊碎片

範圍補血

冰屬性:
技能描述

冰霜刺刃

瞬發

5分鐘

3塊碎片

單攻減移

冰凍之心

瞬發

10分鐘

4塊碎片

單攻減法速

冷風

瞬發

10分鐘

6塊碎片

方向性減移

深冬之鏈

瞬發

10分鐘

6塊碎片

單體強減移

寒冰冷王

瞬發

10分鐘

8塊碎片

範圍減全速

風屬性:
技能描述

呼嘯颶風

瞬發

10分鐘

4塊碎片

推敵範圍攻

狂風峭壁

瞬發

10分鐘

5塊碎片

範圍推擠

虛空引力

瞬發

5分鐘

6塊碎片

範圍攻擊

風靈閃

瞬發

5分鐘

6塊碎片

解束縛瞬移

裂變空間

瞬發

10分鐘

8塊碎片

範圍瞬移

- 自cut所有精靈技能圖示 -

-------------------------------------------------------- 精靈技能小教學 (完) --------------------------------------------------------------

最後附上小弟雜相做結尾吧, 多謝各位

已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
marcoltw + 20 + 2 圖文並茂, 鬱爺佳品
redwing88 + 80 活動參與
希索嘉 + 2 好有幫助~
瀧震天 + 20 + 2 感謝分享! 真係很詳細 一定用了不小時間.

總評分:  威望 + 120  Good + 6   查看全部評分

我想問問呢...精0技能中既學習需求中既碎片係咩黎同埋點先得到?

希索嘉 發表於 12-3-6 10:37 PM
我想問問呢...精0技能中既學習需求中既碎片係咩黎同埋點先得到?

上邊D圖裡邊既精技技能圖示就係碎片黎嫁啦, 每件裝進階兩次或以上就有

讚好呀@@屈機原來你靜靜雞打左篇文出黎

wape322 發表於 12-3-7 12:28 AM
讚好呀@@屈機原來你靜靜雞打左篇文出黎

多謝 加加埋埋都打左幾粒鐘... 陰公

幾好,好有心機打出黎

佐ζ藤原 發表於 12-3-6 10:52 PM
上邊D圖裡邊既精技技能圖示就係碎片黎嫁啦, 每件裝進階兩次或以上就有

但係點解我果D裝既圖示係灰色架呢?

希索嘉 發表於 12-3-7 10:43 PM
但係點解我果D裝既圖示係灰色架呢?

左Click一下個灰色圖示就會著光嫁啦, 咁就叫收集左其中一塊碎片

=v=我諗緊打唔打篇火法出黎tim 冰法原來落副本都幾好用 我考慮下轉唔轉冰法玩

wape322 發表於 12-3-8 03:01 AM
=v=我諗緊打唔打篇火法出黎tim 冰法原來落副本都幾好用 我考慮下轉唔轉冰法玩 ...

但係活動日期至到3月7號 唔知仲計唔計=[  如果當攻略都可以既
我仲揀緊冰法定冥法好 ...

好正ar..又詳細又原創0.0
搞到我都心郁郁想由補轉法xD

癲v 發表於 12-3-8 10:50 AM
好正ar..又詳細又原創0.0
搞到我都心郁郁想由補轉法xD

多謝你既讚賞呀, 如果唔係追LV追得好變態既話, 不妨將暫時既正身掛採集再開隻其他職業既分身試試吧

好正,好詳細,多謝大大分享!
  其實我都系玩冰霜系嘅法師,我想問,如果去到45級,應該學邊樣精靈技能?唔該

sunnychung125 發表於 12-3-8 05:13 PM
好正,好詳細,多謝大大分享!
  其實我都系玩冰霜系嘅法師,我想問,如果去到45級,應該學邊樣精靈技能? ...

唔洗客氣 我都係分享下自己既小小心得.
其實精靈技好隨意學, 如果你都係玩冰法既話 我會建議學8塊地碎片既"活體石像"
呢招可以有無敵時間同埋每秒回血, 再加埋冰法個招冰壘就有兩招無敵技能.
咁樣打45地下城既第3隻boss好有用, 因為佢總共會出兩招大範圍技, 擋哂呢兩招
就可以輕鬆避箭, 完全0傷害~ 其他裝備既精靈技能碎片就睇你用咩武器了.
雙手杖既話就得返3塊碎片既空位, 用水屬性既盾或者火屬性既火靈之速都唔錯.
單手杖同法器既話我會用4塊碎片火屬性既燃燒之心. 1分鐘持續既範圍技.

佐ζ藤原 發表於 12-3-10 10:09 PM
唔洗客氣 我都係分享下自己既小小心得.
其實精靈技好隨意學, 如果你都係玩冰法既話 我會建議學8塊地碎片 ...

好多謝你嘅解答,我會去嘗試下,呵呵!
  仲有個少少問題,冰霜系法師,應該拎單手法杖好定雙手法杖好?
單手高法傷,雙手比較高攻,搞到自己都唔知選邊樣好。
希望大大可以幫幫手,解答下!!唔該

sunnychung125 發表於 12-3-11 01:33 AM
好多謝你嘅解答,我會去嘗試下,呵呵!
  仲有個少少問題,冰霜系法師,應該拎單手法杖好定雙手法杖好?
...

冰法用單手杖加法器好, 因為冰法主要用個幾招(寒冰箭, 極寒之風, 暴風雪)都係睇法傷
而唔係法杖傷害, 最好用埋"法術爆擊進階"既單手杖同埋法器, 可以幫到你~

勁牙你~!!!全版唯一個一個教人玩法c~"~/
仲要放哂d精靈技同埋有咩效果出黎0_0
好俾心機牙你~
可唔可以教埋玩其他法系ga攻略牙xd~"
本人而家玩冥法~除左出技快之外~"真係好廢>-<""
完全唔知應該用雙手杖定係單手杖好~"~又唔知用法爆定法傷好/口\"
??求救/___\"

SKYMOMO 發表於 12-3-13 12:52 AM
勁牙你~!!!全版唯一個一個教人玩法c~"~/
仲要放哂d精靈技同埋有咩效果出黎0_0
好俾心機牙你~

嘻嘻 你唔講我都唔知原來得我一個講法師~ 不過唯一唔夠好既我諗係...
無所有精靈技用左之後既光影效果, 呢個真係太難 要起碼幾十萬魂至洗得哂.

冥法我都轉過下黎玩, PVP必揀~ 出招次序係: 融合術->火鴉術->法杖術->冰爆術->九頭炎龍
招法杖術最堅~ 有法杖蓄能呢招我試過打玩家可以有4千至5千爆擊. 不過冥法群怪就真係差D
九頭龍太低攻, 要靠返怒焰同暴風雪, 不過就好快無哂MP... 打王都尚算可以.

冥法係一定用雙手杖好, 因為法杖術有視乎100%既法杖傷害, 要屈到呢招最高攻就一定要用雙手杖.
我覺得除左冰法可以自由配搭之外, 冥法就用雙手杖(爆擊/法攻), 火法用單手杖配法器(爆擊)比較好.

佐ζ藤原 發表於 12-3-13 09:54 AM
嘻嘻 你唔講我都唔知原來得我一個講法師~ 不過唯一唔夠好既我諗係...
無所有精靈技用左之後既光 ...

因為我想打PVP所以先玩冥法咋XD
快D出埋另外2個法C攻略啦你XD 支持你牙XDDD
原本我都係用雙手杖~但係公會某人話~雙手杖果個傷係物攻黎架 OTZ
叫我用單手@@ 單手又真係好似高攻WOW"
心大心細中XDDD
咁好啦~我就聽你講啦~法C前輩XDDD

SKYMOMO 發表於 12-3-13 07:50 PM
因為我想打PVP所以先玩冥法咋XD
快D出埋另外2個法C攻略啦你XD 支持你牙XDDD
原本我都係用雙手杖~但係公會 ...

我點叫做前輩呢~傻豬黎既 我連百大等級榜都入唔到
雙手杖唔係物理攻... 你用普攻都知打出黎係遠攻, 雙手杖本身既
法杖傷害高過單手杖, 絕對岩哂冥法招法杖術~

如果再有活動送點送分我會試下打埋既 嘻
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 12:12 PM , Processed in 0.053506 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存