2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 龍虎亂舞K1 有個問題想問好耐!
go

[閒聊] 有個問題想問好耐! [複製鏈接]

其實  THZ  同  THX   有咩分別??

請教下!!

玩過星曲WEB

high123 發表於 12-6-13 09:44 PM
其實  THZ  同  THX   有咩分別??

請教下!!

難得K1裡有人咁好學, 而唔係開post鬧人或嘈交,

我為你簡單解釋及google去求真了5分鐘
(正常我會鼓勵唔識某一事物的人自己去google答案會更好)

港人 / 打機朋友 常在聊天頻道 或 遊戲中, 為了方便快捷,
而將英文的thanks打成thx / thz (更有人說完全的響音縮寫應為Tkz),
仲好多例子, 如:
thank you = ty,
because = becoz
before = be4 (取4=four的音)

想學更多可看參考呢篇: <英文常用縮寫總結>

至於你問的z 和 x的分別, 好多人都有呢兩種寫法,
不過以響音, 同埋英文字裡thanks的尾音響音計, 寫成z係合適d
不過呢d縮寫都係辦公室 / 打機朋友 /網聊朋友常用.
如果去到一d外國地方,而且遇到一d平時好少呢d縮寫的人,
可能甚至唔明你打thx/thz是什麼了~

如果有更多關於英文/網絡縮寫或術語, 歡迎討論.

ty=terry
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 11:49 PM , Processed in 0.044482 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存