2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 瑪奇英雄傳 分享心得要點
go

[閒聊討論] 分享心得要點 [複製鏈接]

首先入正題,如果大家down隻Mabinogi:Heros既時候系掃到有毒
估計大家都會唔繼續down
咁究竟系咩原因導致有毒呢,原因好簡單
就系代理商系遊戲本地地區化既同時添加左其他野,促使遊戲內部反生更改
於是重新壓縮既過程裏面再產生神奇既變化,於是……
然後只能經過黑橙再放補丁替換部分文件
那麼黑橙放不放補丁就另一回事啦

大家玩唔到港台服既,其實我推薦先去陸服了解一下【你地應該都睇得明簡體字掛0 0】
【陸服】銀幣系統,每星期一與星期五恢復50銀幣【星期4或者星期日還有銀幣是不累計的】
然後每天你可以用40張好人卡換10個銀幣【每日1次】
好人卡就是只要你救隊友就有好人卡了
出戰航海次數刷新時間是每天早上06:00
PS:第一地區【1船非困難模式】不消耗任何銀幣

銀幣消耗計算【1船非困難模式除外】
第1~6次,2币
第7~12次,3币
第12次以上,4币
條數咁計算o既話,星期一到四就有90銀幣可以消耗,星期5到日就有80個銀幣消耗了
so 星期一到星期三消耗21個銀幣,那麼星期4就有27個銀幣消耗
and so 星期5到星期6消耗24個銀幣,星期日就可以消耗32個銀幣啦
咁樣計算系咪剩低1個銀幣?呢個銀幣系無法消耗架,算系銀幣消耗最好既方法

AP系統,其實咩系AP?AP就系你遊戲裏面每個AC修煉技能所需要既點數
AP儲存上限系500,遊戲裏面有個技能系即使你offline都可以繼續產生AP
你地系咪想話我先修煉滿個招自動生產APo既技能咁咪可以輕鬆收AP le?
唔好傻啦,首先該技能同智力有直接關係,遊戲裏面智力最高既就系伊菲
就系話,就算滿級技能加上3000智力先可以做到10分鐘得到1點AP
所以決定修煉滿該技能的fd放棄吧
咁AP點先可以大量且快速獲得le?
每個副本開啟既時候都有一個叫做騎士宣言既,例如,使用長矛殺死BOSS,不能使用復活羽毛之類o既
簡單D講就系額外要求,進入到副本留意屏幕右邊亦有一個AP額外獎勵既要求
當一個副本既PT條滿左既時候基本就唔會獲得任何AP啦【Raid副本除外】
加上每日都有部分副本系有額外獎勵架【PT條滿都能獲得30AP】
所以你地明白點樣打AP未啊?

技能系統,因為技能既能力提升系需要大量既AP,加上AP系可以無限累積
好多fd就會誤以為“我全部技能都學滿咪OK咯,使咩麻煩啊”
系le度我同大家分享一個小要點,AP系無限,但系要分重點去修煉
保命技能優先滿,常用招式排第二,裝備技能跟等級,輸出技能最後滿
保命技能點解優先滿,我就唔想解釋啦
常用招式系指,被動技能同埋一D唔會造成貪刀o既技能
裝備類技能呢個真系見仁見智啦,有D有技術既fd可以就系修煉裝備技能就可以打爆boss
前期可以唔需要搏命點雙刀,單手劍,法杖技能,因為Lv24就可以學習第2類武器既修煉
你想玩咩武器就先修煉滿你想玩既武器,當然第一類武器使用難易度系最低既

我見到2000fun好多人都問有沒PVP系統,勁裝有咩用?
PVP系統有,但實在太無聊太沒挑戰性
咁勁裝有咩用?打Boss Rush 你就知道有沒用啦,防具一般+7就已經夠用,願意花錢既可以+11
武器+11 63等武器,附魔比較好,人物攻擊上14000系後期副本既基本
防具+1~+5都會增加防禦,防具重量-10【部分+4就不減重量】
防具+7開啟一條額外屬性,抗性:可以俾防具不容易破壞,可以抵消一部分傷害,可以讓人物的硬直降低
防具+10開啟第2條額外屬性,額外防禦:抵消傷害,防具重量完全為1
武器+1~+5都會增加攻擊,武器重量-10【部分+4就不減】
武器+7開啟額外屬性,攻速:普通攻擊,技能攻擊釋放速度變快
武器+11開啟第二條額外屬性,額外攻擊力:大幅提升攻擊力,部分武器重量變成1
武器+15【最高強化等級】開啟第3屬性,強化:攻擊力攻速防禦大幅度強化!還會發光!!!!
某些武器+5就有防禦加成了XD好神奇的說
那麼勁裝有咩用,其實就系將自己o既輸出最大化,同時打小BOSS或者小怪更輕鬆
如果玩過瑪奇,你會有被boss一招K趴的經驗吧,瑪奇英雄傳裏面的BOSS就系這樣的存在
尤其是Raid副本,當你一下被K趴你就會有“這個地板真舒服啊”的感覺
別說boss了,小怪也會有這種能力的說

稱號系統,最特別的系統,只要你獲得了那個稱號你就永久獲得屬性提高
遊戲裏面總共1000多個有屬性的稱號,全部獲得可以有1500HP的加成,力量敏捷智力意志各提升700到900不等,體力額外增加50,還有加各種攻擊力魔法攻擊力,所以努力就好,不要過分追求

下面我再來為大家分析適合自己的職業【按武器分】
如果你勇於面對挑戰,還有一定技術【在陸服練過】那麼你適合雙槍利斯塔和拳炮卡魯
如果你想在boss面前猥瑣的,就選擇劍利斯塔和鐮刀伊菲
如果你想就算隊友倒了也能solo的能力的話,就選杖伊菲和劍巨盾菲歐娜
如果你陸服已經練過劍巨盾菲歐娜,我就建議你玩錘巨盾或者劍小盾菲歐娜
如果你想展示自己的肌肉美和爆發美的話你就選擇戰柱卡魯吧~【兄♂貴~】
戰柱卡魯,杖伊菲,弓凱伊3大強力DPS
巨盾菲歐娜T,其餘都是游走輸出了

還有就是3個包包問題,基本很多人會覺得2個包包不夠人,其實在商城買一個就好了
3個包包到53等,裝什麼都夠了
防具24以前就那套很不好看的裝就夠了,武器按個人需求換
24到43換,43到58再換,58到63又換
實際你要換裝的次數就4次,對大家的經濟還是不會造成太大壓力的
當然如果你想全稱號入手的話,將全部裝都做一次啦

文字很多,可以睇到最底呢行字,多謝你o既耐心,仲有支持
如果覺得有咩意見或者問題可以一起討論,謝謝大家
【感謝GNA哥哥既錯誤指出】
已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
RECALL.凌 + 20 你說的內容我非常同意
楓葉●” + 1 有用
GNA + 1 你說的內容我非常同意
文B仔 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  威望 + 20  Good + 3   查看全部評分

謝謝你的分享,對我黎講好有用=]
唔該曬><

40張好人卡換10個銀幣
技能系統,因為技能既能力提升系需要大量既AP,加上AP系可以無限累積

回覆 GNA 的帖子

感謝更正,我自己太耐沒玩實在記不起來

唔知係樓主你計錯定係陞服係咁扣銀幣
我係港服cb個陣既測試如下
第一至第七次 2個銀幣 用了14個 剩36
第八至第十三次 3個銀幣 用了18個 剩18個
第十四至第十七次 4個銀幣 用了16個 剩2個

wow!!  精華文 good good  

可惜我新手無good可以比你

anyway   你d資料好有用   感謝!

玩過星曲WEB

好有用..唔該哂..

回覆 vincent18191 的帖子

首先感謝你既錯誤更正,由於我本人好早既時候就已經唔玩陸服
大概我ac到70等,我就沒玩,所以可能有更改,不過都好多謝你既錯誤指正
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 12:41 AM , Processed in 0.036357 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存