2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 瑪奇英雄傳 [想問機LAG唔LAG/想開盡畫質玩瑪英]就入黎呢到 ...
go

[心得分享] [想問機LAG唔LAG/想開盡畫質玩瑪英]就入黎呢到   [複製鏈接]

Alta活動勳章

歡迎修正
感謝c396437大大,修正

我唔係電腦高手,我只係講我識得既野

XP:禁執行,輸入dxdiag
vista/7:係開始 個搜尋  到禁   執行   打dxdiag

開始 個搜尋執行啦:

之後打dxdiag

之後ok:

配置         最低配置(可以運行)         建議配置(正常進行遊戲)         建議配置(流暢進行遊戲)
CPU         單核 2.4GHz                          雙核 3.0GHz                             四核 2.5GHz
RAM         2GB 以上                            2GB 以上                                      4GB 以上
顯卡         GeForce 7600 以上         GeForce 9600/GTS240以上  GeForce GTS250以上
Radeon HD 26xx 以上                               Radeon HD 38xx以上         Radeon HD 48xx以上
操作系統         Windows XP 以上         Windows XP以上                      Windows XP以上
剩餘硬盤空間         4GB 以上         4GB以上                                     4GB以上
DirectX         DirectX 9.0c 以上                          Direct X 9.0c以上             Direct X 9.0c以上

唔識睇就影低張相上黎問啦,影埋顯示

首先呢如果你部機冇顯示卡,得張內顯(得幾MB顯示內存個D)
咁你就唔洗問,你玩到既話都會好多殘影

CPU低過1GHZ(應該冇人會),你會LAG爆,個風扇會係咁吹,可能隻CPU都燒埋

內存低過1GB都唔洗問,你會好LAG

如果有人想換顯示卡呢(開機則版教學在下)

首先要確定一下,你部機有冇PCI-E插頭(係個底版入面),如果冇呢你就GG
(PCI-E插頭係一條好長既藍色/啡色插頭,中間會有個位頂住,上面/下面多數會有D白色/黑色一條條細細地既插頭)

紅色:PCI/PCI-E插頭,藍色:CPU 白色:RAM

如果有PCI-E插頭,就睇下你部機既右上方,會有一舊盒仔咁既野上面有一張貼紙,個舊就係火牛,如果你個火牛低過400W多數就推唔到張顯示卡嫁啦,換埋佢啦。

火牛:

推荐使用以下火牛(c396437提供)
Antec ECO 80+火牛
Cool Master GX系 80+火牛
火牛最主要係睇+12V
有24A以上都ok

顯示卡類型(由c396437和長宇八同修正):
Nvidia顯示卡:
GTX570
GTX.係指張卡既級別
一般新款N卡都係用呢幾個開頭
G.GT.GTS.GTX(入門.中階.高階.旗艦)
以G最差 GTX最好

第2個字"5"
係指第幾代.
新款N卡由100series-600series

後面個2個"70"就係指級數.越高越好
1-4低階 5-7中階 8-9高階

ATI(AMD)顯示卡:
HD 7850
7.係第幾代
8.係指級數.越高越好
50.系列既分級(只有3,5,7,9)

近年顯示卡既樣:

插完張顯卡落去,有D顯卡要插多條電線供電,之後禁/拉走部機後面舊鐵片,插MOD線,開機,裝驅動(一隻碟黎)

開唔到機既話,可能你未插好張卡,可能你隻牛唔夠力,可能你要開BIOS轉顯示卡做PCI-E,BIOS部部機既開發都唔同

開機則版呢,係你部機後面會有1~2粒大大粒既螺絲,你開左佢之後,一拉,舊版就出左黎

如果想換CPU呢,唔好亂咁買,新既CPU支援唔到舊既底板,新既底板,支援唔到舊既CPU
CPU就係咁一張野四四方方,多數比埋個風扇你:
已有 4 人評分威望 Good 收起 理由
風之幻影 + 3 支持你!下次繼續^_^
花濺淚v3v + 3 路過
RECALL.凌 + 10 感謝分享!
幻之魂.澄 + 2 半宣傳RC?

總評分:  威望 + 10  Good + 8   查看全部評分

推推推推推推推

RECALL.凌  不要再這樣推文 不然下次扣分。  發表於 12-6-24 07:37 PM

推推推推推推推推推

RECALL.凌  不要再這樣推文 不然下次扣分。  發表於 12-6-24 07:37 PM

我e+係內顯,但係之前買過顯卡,唔知點解用唔到

GIGABYTE GT440 1GB DDR3 128bit   PCI-E 2.0

路過的雲  火牛唔夠力掛 CPU同RAM完全冇問題  發表於 12-6-24 02:24 PM

咁我lag唔lag :o)

路過的雲  影埋顯示個個位,其他都冇問題  發表於 12-6-24 02:25 PM

Alta活動勳章

你地禁埋入去顯示先- -

火牛係GTR type-R 400

Alta活動勳章

烈魂。 發表於 12-6-24 02:45 PM
火牛係GTR type-R 400

400W應該岩岩得,係咪你未插好/未插MON線

暈 = =
N卡210應該行唔到,會LAG到爆,因為我試過,仲有210係用黎睇高清用,而唔係用黎打機
火牛唔一定要400火以上先得,本人就係用350火,要用到400火係睇你部機用既係乜野料,比你用到最大火既牛只會食電同好熱,對輸速唔會有幫助
要另外插電源既顯卡都要睇佢既輸入,要插既大D,唔洗插既會少好多,N卡550之後既系列出晒名食電,所以要用大牛之得 (仲有出名熱) 唔係都唔洗行雙風扇啦...
除非用唔洗插電既卡,不過輸出就差好多

Alta活動勳章

PCL 發表於 12-6-24 03:00 PM
暈 = =
N卡210應該行唔到,會LAG到爆,因為我試過,仲有210係用黎睇高清用,而唔係用黎打機
火牛唔一定要400火 ...

高手 #adore#
210只係佢平咁解姐

其實點睇顯示卡應該勁到邊 我真系分唔到

Alta活動勳章

幻之魂.澄 發表於 12-6-24 03:24 PM

睇下佢顯示內存 3D唔知咩咩 一渣英文個D野
1GB就夠用,你呢張都OK

幻之魂.澄 發表於 12-6-24 03:24 PM

你呢張夠行有突,如果開高階玩可以降低少少你個解像度會好D

如何??

kakapaul 發表於 12-6-24 04:02 PM
如何??

咪玩啦你,樓上果部都行到,你呢部點會唔得 = =

PCL 發表於 12-6-24 04:26 PM
咪玩啦你,樓上果部都行到,你呢部點會唔得 = =

冇玩.....我對顯示卡呢d野唔係好識...

忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

我玩唔玩到
我果張內顯黎
我一直都想買張顯卡
有咩介紹
重點係順同平

Alta活動勳章

johnny2608 發表於 12-6-24 05:27 PM
我玩唔玩到

得張顯卡唔OK
顯卡推薦GTX560

笑傲無雙 玩過星曲WEB

我呢個店5店??  同埋想問下 我點樣可以更新我張顯示卡?

路過的雲  ok啦  發表於 12-6-24 09:45 PM

我想問我部電腦玩唔玩到?

路過的雲  ok  發表於 12-6-24 09:46 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 06:13 AM , Processed in 0.046467 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存