2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
go

瘋子的世界 [複製鏈接]

最近工作好累呀,又無咩動力,今日根本都唔想返工,係咁訓到最後先起身,然後搭的返工,有幸唔使遲到…不過認真唔想返工,啱啱由公司返到屋企,感覺好似由地獄返到屋企啦!
累唔係體能上的累,係心態的累,日日自己都自問做足自己,但d人日日都…有mug事就講話咗人地先,有好嘢就認咗先,見高層就拍咗屁股先,有嘢又你做先,行先死先°
好累牙,你用個心黎對人,人地就食咗你屁股先…d管理層就成日係咁叫你做好自己,唔好理人地,但又要你醒目d,同d同事溝通好d…
我愈黎愈唔明究竟我係一個怎樣的香港生活,當你Kai嗰時人地話你Kai仔,當你唔Kai嗰時人地话你瘋;當人地唔kai就話你kai,當人地kai時你就是瘋的。總如你就係最能用的傻仔。
好累,我想,為什麼我媽妈自小唔教我唔教得我賤格D…

冇辦法 呢個就係香港社會
只要有足夠利益 食屎都有人肯去
我自認唔想學呢班人帶著虛偽面具做人
可惜"人在江湖 身不由己"
要假唔緊要 最緊要知道自己仲係度 知道自己做緊乜
對著呢d人我係絕對唔會埋堆 哪怕比人話自閉都唔會出賣人格

至於是非 我就真係笑左
你講你既 我做我既 完
我就當工作係一種訓練 做好每一樣自己應該做既野 有時都幾有挑戰性 而且學到既野生活上用得返出黎
如果老闆會因為是非而抄你 我只能說呢個老闆係傻仔 呢個老闆太好控制 而且佢個智商+情商有少少問題 仲有最緊要 佢錯過左一個人才

香港社會其實仲有一樣好 就係條條大路通羅馬
只要你吃得苦 你一定會出人頭地真的

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:31 AM , Processed in 0.026864 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存