2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 名將列傳 轉帖 74等巨劍坦心得(整體解析)
go

[心得分享] 轉帖 74等巨劍坦心得(整體解析) [複製鏈接]

Alta活動勳章

-心法-

我的巨劍心法部分是
困劍訣(5)
不動劍訣(4)
劍盾合一(1)
夸父怒氣(1)
巨擘劍訣(4)
滅寂入道(3)
五嶽入體(1)
無寂護體(1)
共20點(心法等級21)

第二武器我選的是槍戟
原本是因為坦型想走格檔路線...槍在CB時有2招格檔心法...結果OB只剩1招

我的槍戟心法部分是
玄武罡勁(2)
蕩氣迴腸(5)
穿雲勁風(5)
共12點(心法等級13)

-屬性-

屬性點在洗之前是560點全點體
裝備60副本套裝*7...配上70法寶.70背
全身只有武器67等+6....兩件裝+7...其餘都+0
名將是74等白素貞

接續上一次的說明(不知道的請點最上面的連結)
全體是沒有意義的...
實際測試...74等全點體的話3物理耐性會是4000左右
以結論來說...74等3200左右耐性就已經是50%的效果...足足多了800點耐性是多餘的

經過測試...跟我一樣的心法的話...74等只要投資300點體...3數值就會變成54%
也就是假如全體點法...你將會有260點是只為了那4點血點的...(花260屬性點只多賺1千多血)
(裝備+5會+1%耐性...我也才2件+5以上...要是5件都+5就會變成51%)
因此我把剩餘的點數全都投資在靈敏上...撐高閃避

以下是改點前後的變化(皆是0狀態.只放名將)
改點前-血2.75萬...三物理耐性50%...三法術抗性81%...格檔27%...格檔減傷70%...閃避14%
改點後-血2.63萬...三物理耐性54%...三法術抗性81%...格檔27%...格檔減傷70%...閃避26.5%

這還都是沒有魂宿石.沒特別衝裝的情況
只要願意搞的話...應該可以撐到40%閃避或是40%格檔

-PVP-

這幾天有玩幾場5人.10人的PVP
巨劍在PK場非常的強大...相信有玩過的人都知道
巨劍有以下幾個特點
衝鋒暈人...PK場不暈很難殺人
吸心大法...這招很神奇的可以對人使用...也就是可以拉人過來打
強大範圍技能...瘋狂亂亂轉(狂風亂舞斬)...CD超短.範圍不小.還可以邊轉邊移動

但是本身的攻擊很低...很難做出有效傷害...主要是以輔助隊友為主...
尾刀基本上也很難輪到坦型的劍

PS:請記得PK場上...除非等差很多...不然1打1只是浪費時間...任何職業都一樣...相同技術下...不管是哪2個職業碰上都可以喝水補回來...

-PVE-

單人副本對坦型根本是醬油...
我72等的時候(改點前)打68副本不管紅水.藍水消費都在10瓶以內
小怪全清也可以在20分鐘內打完

多人副本吸怪技巧...
我技能上是使用
狂虎斬.大漠飛沙劍.狂龍斬法...以這3招為主要輸出(2招加防禦.1招扣王攻擊)

沒有棍的情況下...以上三招配上旋風劍閃.一騎擋千想到就放基本上就可以吸的很穩...

有棍的情況下...一騎擋千一直留著...王轉頭的時候馬上放...一騎擋千CD中就用迅狼牙突暈王爭取時間...當然有狂怒戰吼的話優先放這招(CD太長常常沒辦法放)...

打手上建議是不要有2個棍...2個棍的情況下真的很難抓王...而且棍被王打個幾下幾乎就會死...

PS:5人副本請帶2把武器...就算是修滿的也會在打到一半就壞掉(我是2把攻擊都差不多...其實可以1把專打小怪1把打王用...打王用的高級一點就好)

-解任務-

巨劍自己打小怪說真的清的很慢...所以解任務我幾乎都是用槍再打
但是...巨劍打王.打群體小怪的時候應該是所有職業最快的(虎嘯亂心+瘋狂亂亂轉)
所以我在解不同任務的時候都會看小怪的特性看要用劍還是槍(單隻用槍...多隻or王怪用劍)

以上是到目前為止的情況...
S02隱仙深谷-克蕾雅

其實主要係回應剛剛有人係互助問係咪300體夠

已有 1 人評分威望 收起 理由
redwing88 + 20 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

笑傲無雙 忍影世界

你既加體係加埋裝既300定唔加?
唔洗加埋氣脈? 打法C米比佢地打到好痛....

Alta活動勳章

回覆 今期流行 的帖子

計埋裝。
呢篇野既作者都有講到自己既裝係點,
而我相信唔難達到。
再講,
其實如果你裝備比樓主好既話,
亦都可能唔需要300體。
因為作者加300體既用意,
係想將物抗撐到全部50%。
當然 係會計埋技能加的抗(eg:大漠飛沙劍)

我之前玩台版既時候,
因為無睇到呢篇野,
5X lv既時候全加體,
裝無加過,NPC好友度裝。
加埋大漠都有物抗50%了。

另外,
多出黎既點你當然可以加氣脈啦XD''

以上只係小弟小小既理解,
有錯請糾正。
多謝

笑傲無雙 忍影世界

我400幾體 400幾氣 (加埋裝) D耐性都係得73~76% 開大漠65~69% 點上50%?
PS 我60LV 用50LV裝

Alta活動勳章

今期流行 發表於 12-7-15 04:02 PM
我400幾體 400幾氣 (加埋裝) D耐性都係得73~76% 開大漠65~69% 點上50%?
PS 我60LV 用50LV裝 ...

300體
唔係數字得300...""
你巨劍自己本身升LV會加體。
而呢度講既300體係你升LV果8點埋既300點。
你60LV 得440點,
睇師兄你半氣半體咁加,
要達到呢個標準應該都要80LV@@"
今日係台灣論壇再睇到呢篇之得的原創者講,
以下轉帖
佢呢家80LV投資左250點體
第2武器選槍,
心法如下:
槍戟部分
蕩氣迴腸(5)---招架機率提升5%
穿雲勁風(5)---提升跑速5%...提升劈斬.打擊.穿刺耐性5%
乘龍心訣(1)---提升普攻傷害3%...提升命中1%(只要他的命中而已)
玄武罡勁(2)---提升體魄4%
共13點(心法等級14)
PS:未來會把玄武點到7.乘龍點到2(單純加強巨劍能力)

裝備建議
78等開始打78副本...基本上李儒.貂蟬是法系的比較痛一點之外其他都沒太大難度
打到裝備後挑110%以上的拿來衝(用普通卷就好)...有衝過+10的裝在留下...其他全都拆掉
這樣到80等的時候就會有一套+10以上整套的80套裝可以馬上用
(有重複打到的並且都有+10以上的裝就拿來挑數值...窮苦人的挑裝法)
武器部分就挑數值好一點的77武器來用
(110%以上挑數值就好...攻擊說真的坦型的沒差那點攻擊)
全部裝備都+10~+13

名將
泰察兒

以上咁樣已經物抗去到50%了~(加技加名將)

其實主要係物抗到50%,
你好裝既既當然唔使加300體咁多。
請開各位巨劍們加油=]

笑傲無雙 忍影世界

姐係唔計裝靜個人要加300體啦?

Alta活動勳章

回覆 今期流行 的帖子

不如師兄你唔好咁計。
建議你上到70上埋裝+Buff(自身, 唔計補師)
之後再睇下自己加幾多體會有50%物抗會比較好。
我覺得300體只係基本

十週年勳章(賀詞)

我全技巧  下下爆擊  好爽
諗住雙修 拳  +爆擊

以上咁樣已經物抗去到50%了~(加技加名將)
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-4 01:25 AM , Processed in 0.031803 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存