2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero [認真討論] 粉風有需要改弱
樓主: 笨小陶
go

[戰士] [認真討論] 粉風有需要改弱   [複製鏈接]

回覆 yataghan 的帖子

被濫用呢個冇得講
最常被濫用既招NA
箭雨 個個都話佢蓋傷
好衰唔衰前排又真係有個0傷BUG
之後果期我唔知你有冇留意
果段時間我真係數倒每場有幾多隻箭雨弓遊
粉風減傷或者會直接減少風法數量
但減少左風法唔代表多左戰士
一個唔好彩再多幾隻遠攻職
你話一條戰線你見倒10隻唔知有幾多風法既戰驚D定見倒10隻弓驚D
我都唔想粉風下修
因為其實有冇發覺E+唔係粉風過強 係自轉過弱
我玩盾戰果時唔上石粉風真係未打過120傷以上
打戰仲要得5X~7X

yataghan  同意自轉幾弱..因此就會讓個別人士產生一種「是但改弱戰士一招我都抽到你無水」的盲目心態 矛頭應該是官方吧 T皿T  發表於 12-7-17 12:32 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
笨小陶 + 1 認真討論

總評分:  Good + 1   查看全部評分

其實粉風已經改弱過一次-_-(三年前?)
三年前45PW一次,先叫有實用性
早排BUG左改返45PW,我真心以為日本終於關注粉風既問題-_-

首先,我唔知樓主對咩人會食200粉風一野,
我玩左雙手戰4年,一年前左右仲轉埋做加攻雙手戰,
粉風從未試過打200( 國斧 )。
如果樓主你話計埋A石,真係冇野好講,
我重壓打A防加攻大劍,先2XX,
佢重壓打返我就4XX,
咁唔通要加攻技減更多防-_-?

其次,
點解樓主你會有錯覺覺得吹飛技唔可以高攻-_-?
戰士本來賣點就係高傷害,
你話貫低傷,其實係因為弓遊本來就係干擾用,唔係主職制造傷害。
淨係睇兩職既頂攻武器,攻擊力已經差30,點可以拎兩個唔同性質既職業黎比較?
除非你見到一個盾戰粉風打200,咁就真係過份。

第三,我唔知樓主你咩國,多數打咩國既人,
我黃國,打藍紫國多,
眼見哩三個國,玩自殺式巨龍、大劍既人就多,
主玩粉風就冇乜見過-__-
當然,我有一排冇ON,唔能夠確定係咪冇人咁做。
但如果真係有人衝線用粉風,我覺得真係得啖笑-_-
玩得耐既人,避粉風真係唔難,
而且假設真係打200傷,哩招技冇後續傷害(DOT),換句話講其實對手只係硬食200,一塊牛排。
再有無敵倒地時間慢慢觀察戰況。
加上粉風範圍大,係前線係極易吹走冰/暈既人,
佢為左200傷,救你出冰/暈既險境,你應該多謝佢-_-
相比巨龍同樣60PW,但巨龍既高機動性真係無與倫比,
步兵戰最重要係生存,上前線玩粉風既代價係食一大堆法技,
但無扣血巨龍跳出跳入既人,通街都係。

45PW粉風既從前,我試過粉風屈死左個戰,佢仲開紅頻鬧我-_-
但改做60PW之後,我一場幾乎只出三,四次粉風,而且都係為左救隊友。
我落單必死既時候,寧願出一下巨龍呃傷,好過出粉風垂死爭扎。

純為理性討論。
利申:玩左4年都好頹但又死忠雙手戰既雙手戰。

十週年勳章(賀詞)

總結是,如果粉風高攻,但係比人拎左去亂用

根本係玩家問題.

60PW 吹吹吹咁,屈人機,都不如出力沖果D好過.

(個人認為,呢招係救人,唔係屈人機,距離大係方便救人而唔係咁用)

粉風真係on9
高攻 判定大 判定時間長 低pw消耗

吊你一招救人技
打刀遊閒閒地都200
3lv範圍大到high咁
仲要出完技之後個一兩秒都仲有判定
60pw一下,幾秒回夠Pw再出多次

起碼要改到80pw一下
同埋減攻攻叫正常

其它招打人痛D...
你出其它招人地可以同你換血...
你粉風吹低人之餘果段時間仲可以回pw囉唔該...
45pw先有實用性?45pw全部玩粉風流唔洗加攻啦
殺人都唔洗碎擊,反正粉風高攻到殺人都夠力,成日用出錯技出左粉風人頭都照執到嫁啦
盾戰比你粉風打到200,仲洗玩既?
仲覺得而家招粉風弱既人
Del人或左Del Game好啦

四大on9技能
箭雨 粉風 雷D 破魔

傻K!nG  反唔ON9? 介唔ON9? 不過我想知破魔 ON9的原因多D-口-  發表於 12-7-18 09:19 AM

hanonkakai 發表於 12-7-17 08:17 PM
粉風真係on9

你咁惡下下叫人del game好難討論架啵~_~
戰士又唔係得一招粉風,覺得粉風弱就要del角色?
大把戰士冇修粉風,咁睇怕fez戰士既數目又要再直插。

我話粉風45pw實用,
又冇話要求改強~_~
我只係想講60pw既粉風真係吃之無味。
其實你對高消耗既定義會唔會高左少少~_~
60pw都低消耗,咁fez其實高消耗既技十隻手指數得哂。
而且有幾招高消都係屬於法c ~_~

正常情況下,
100pw出完粉風,要6秒先夠時間回pw再出,
就算食pw回石,3秒都只係回到59,
a增pw石冇乜食,冇印象。
當然,有神手可以計到回pw既時間,做到3秒回完72既人都實有。
改到80pw一下,已經唔係叫正常,係叫人唔好用~_~
巨龍+碎擊 72pw 做出黎既傷害,高過粉風2-3倍
就算三年前粉風係45pw,都唔覺有戰士好似你講到咁誇張全部玩粉風流~_~
坦白講我冇玩一排真係跟唔上潮流,唔明粉風由頭到尾都冇加強過,點解黎到第4年先有人講佢太屈~_~
同埋我都想睇你表現下用粉風代替碎擊殺人,
60pw既粉風,除非你刻意搵隻得百幾血既雞啦,
正常人100pw,巨龍+重壓/碎擊係正路打法,
巨龍完即刻回完pw接粉風既機率,真係微到難以計算~_~
同埋你出粉風個下,其實都會食人一下重壓 ( 粉風起手動作大,我諗冇人唔知架可? )
除非你做到你既粉風打得勁過重壓...

打刀遊問題,職業屬性相剋,
你不如扣返屬性相剋%搵返實際傷害先再講~_~
同埋都係個句,60pw粉風,一來冇得連出;二來對手會倒地,唔會連食兩野粉風
我真係唔明一塊牛排既傷害點解會覺得太強。
雙手戰啊大哥~_~職業定位係高輸出,
輸出傷害僅次法師,點解法師,
雷A冰A火A招招打百幾,雷B冰B火B打200唔出奇,雷C冰C火C各有奇效,雷D冰D火D招招屈,
但戰士連吹飛技高少少傷害,都成為詬病?

BTW,判定時間我都覺得太長,
我自己玩戰士,對住戰士都會錯判粉風完結既時間,
判定時間的確係應該縮短,同埋由起始到完結既判定時間都有必要改下。
有時見到個風出黎,又未開始判,到小跳完先開始判,結果都係俾人吹走~_~

最後,唔知你有冇認真玩過戰士,
我自己玩左4年,親身經歷,上到前線食箭雨食火D食雷D->龜後食藥->無限LOOP
粉風,真係一場出得三至四次,
如果你有錯覺覺得D人出錯粉風都執到雞,咁只係個條友濫用粉風,對前線一定冇正面幫助。

PS:我支持理性討論,
希望你唔好咁燥,下下又粗口又叫人DEL GAME

斷§影 發表於 12-7-17 09:46 PM
你咁惡下下叫人del game好難討論架啵~_~
戰士又唔係得一招粉風,覺得粉風弱就要del角色?
大把戰士冇修粉 ...

無乜好討論,根本就係要改弱

講咁Q多做乜姐
on9技就係on9技

同埋你出粉風個下,其實都會食人一下重壓 ( 粉風起手動作大,我諗冇人唔知架可? )
除非你做到你既粉風打得勁過重壓...
>>>你既問題,我先手粉風好少比人重壓番,你係比人重壓先用粉風渣??

仲有唔好成日強調玩左四年戰士
我封測到而家成隻Game都玩到悶
箭雨打戰士根本唔痛,岩岩玩加攻雙手戰唔覺
雷D就無計,火D食得多唔多睇你走位
最大既危機始終係盾戰先岩
或者大家玩既環境同水平唔同
我呢邊法師食粉風扣180都好平常
救人技打180啊大佬

同埋唔知你有無見過粉風流戰士
佢係我對面,我既感覺就係佢麻煩,佢又幫到人又打到遊擊,仲有15000傷以上
係要特登挑佢黎冰圍死佢等條戰線好推D
只能話你見識唔夠多
或者你可以學下難民一生用粉風既時機
已有 1 人評分Good 收起 理由
笨小陶 + 3 同感

總評分:  Good + 3   查看全部評分

既然你唔想討論,咁我都只係禮貌上回一回你。
你封測就玩,我壓測先玩,論年資唔及你,
可能真係我經驗唔夠,技術問題先俾人換到血,
只係我見街場十個有九個戰用粉風,都俾我重壓換血~_~

我覺得唯一要改既係判定時間,咁長既判定時間年中fake死唔少人~_~

笨小陶  粉風遠過重壓 正常唔會食重壓先吹走人 時機問題  發表於 12-7-18 04:13 AM

斷§影 發表於 12-7-17 11:43 PM
既然你唔想討論,咁我都只係禮貌上回一回你。
你封測就玩,我壓測先玩,論年資唔及你,
可能真係我經驗唔夠 ...

玩港服前最先玩係國服,不過玩到20無玩姐

判定時間唔洗改,要改PW,救人技根唔應該可以狂出,起碼都相隔十秒啦
仲有攻擊力太高,要減番50

就算減左50,180都仲有130
痛過法師用雷C打戰士

hanonkakai 發表於 12-7-17 08:17 PM
粉風真係on9

我覺得冇技係on9。
就算係過強,都唔代表佢on9吧。

風繼續吹~~~

風雨霜雪 發表於 12-7-17 11:54 PM
我覺得冇技係on9。
就算係過強,都唔代表佢on9吧。

各花入各眼
我就認為係on9

其實成隻FEZ都已經on9哂,根本係遠攻Game
無小隊,玩單丁玩戰士根本慘絕人寰
只係無其它Game轉

笨小陶  戰士只有團戰同小隊戰先可以發揮到其真正既作用  發表於 12-7-18 04:14 AM

其實只有入增pw a + 回pw a
先做到3秒內連出兩次粉風...
當然,n年前有活動星戒買到哩兩粒石,相信好多人都仲有存貨

印象中雷C 用既pw 好似少過粉風大約一半...
而且距離,地形既優勢都贏粉風...
100pw既法師可以連出3次雷c...
當然範圍就係粉風贏,
但既然有能力狂出兩次粉風,咁點解唔狂出兩次巨龍-_-?

至於粉風打法師有幾多,我就冇乜試過,我多數埋到法師身都係碎擊,
戰士放法師粉風真係幾奇妙。。。
因為火D距離會入粉風射程? (真心想問,一直想知火D距離有幾遠

笨小陶  火d係遠過粉風射程 但係火法唔應該只瞄住1個人來用火d燒 明唔明??  發表於 12-7-18 03:32 AM

斷§影 發表於 12-7-18 12:00 AM
其實只有入增pw a + 回pw a
先做到3秒內連出兩次粉風...
當然,n年前有活動星戒買到哩兩粒石,相信好多人都 ...

10秒兩次都夠屈啦

雷C 多數係單體 範圍細
自然PW當然少啦

咁你粉風成班人 又咁大範圍
要更多PW是咪很合理

咩你話粉風要近距離,咪比你高傷D
加埋職業加成,如果都打法師130,已經夠啦,更何況而家係180

但既然有能力狂出兩次粉風,咁點解唔狂出兩次巨龍-_-?
>>>救人出巨龍是想一齊死麼?

總有時係有D意外
某D敵方戰士會被人推左去你身邊
唔係話計哂每隻職定位,你就唔會比較戰打到
如果是咁點解成日話掃遊既人都會被遊埋到身
總有你預料唔到同大意既時候

仲有我係話粉風既攻擊力
高到你唔小心由碎擊執雞變左出粉風
絕多數都唔會令你執唔到隻雞
唔係叫你埋到身係之後係咁用粉風

不過如果你見到真正既粉風流
你既想法可能會改觀

hanonkakai 發表於 12-7-17 11:47 PM
玩港服前最先玩係國服,不過玩到20無玩姐

判定時間唔洗改,要改PW,救人技根唔應該可以狂出,起碼都相隔 ...

其實你一直係最ON9果位
你有冇玩過戰士?出完粉風起碼5秒之後先出到第二次粉風
冰C都連出2次啦,又唔見你話ON9,冰C低攻就唔ON9?
我好好奇你玩咩職,咩都話ON9,最離普係大吉呀,吉盾都3XX,你係咪有玩FEZ?
定係你玩開吉所以覺得其他職D技好ON9太屈機?

60PW呀大佬,戰士係最前線嫁,點都要高攻D啦補償番啦

ronald04 發表於 12-7-18 12:14 AM
其實你一直係最ON9果位
你有冇玩過戰士?出完粉風起碼5秒之後先出到第二次粉風
冰C都連出2次啦,又唔見 ...

我都未話你ON9 你個ON9有面出口先?

5秒兩次?10秒都嫌短啦

冰c範圍射程幾大啊吊你?
你老味 冰c射90 粉風144啊

你識玩戰士,你最少衝斬碎擊完隻法師先比佢冰C到
300血換100唔到啊

講起就慶,我上埋石吉盾戰都係250左右
你玩盾唔上石 7.7?
---------------------
我+9攻
岩岩吉左隻+20防又冰左又盲既盾271
(影圖片既時候係佢死完番黎,唔係吉佢之前)
外表睇落去佢無左招加防,不過我唔確定

再吉左無加攻既大劍 294...夠竟點黎3xx?
做左實驗先黎出聲好無?唔好幻想D數據

可能我玩黃國,生態唔同,
黃國前線最常要救既人,多數都係因為執雞而俾人包圍既人,
哩類人真係多到唔想救,
所以用粉風既機會更加少。。。

戰士係前線開一個粉風
就要承受法師集火
要企係到兩秒
你估唔使食技咩...

再講
如果真係覺得粉風咁勁
一場又唔見幾多個粉風..

粉風起手耐
我玩雙手戰見佢起手粉風即刻小跳埋身
佢仲要食埋我重壓

況且而家戰士少

唔好以為人人都有石上,仲有一開始係咁數D技ON9,最顯得冇理性果個係你
你唔好唔記得退線戰士係第一個職放吹技, E+ 好多弓正係識係呢個時候厄傷,亦都唔係個個有75PW放貫
法C通常企得後過戰士, 招冰C當然唔洗咁遠
如果戰士個吹得90距離仲要60PW 我寧願唔用
你一未正係識得將技能優點無限放大, 將技能缺點無限縮細
你係理性討論就唔會比人話ON9,你話我ON9冇所謂,但稍為正常GA人都知邊個係ON9

你覺得港服ON9你咪玩日SER囉, 大把近攻你就唔洗覺得ON9到到都係CS ONLINE

ronald04 發表於 12-7-18 12:47 AM
唔好以為人人都有石上,仲有一開始係咁數D技ON9,最顯得冇理性果個係你
你唔好唔記得退線戰士係第一個職放吹 ...

話D技on9就係冇理性,你咩邏輯?
你咁快就惱羞人身攻擊,EQ低左D ((笑

>>>唔好以為人人有石上
咁你即係用一個   上左石既吉   同一個   唔上石既盾   比較
之後就話大吉有問題 7.7

完全唔見你有理性wo我真係
又係一個自覺理性既幻想撚
哂Q我D時間

回覆 harry126 的帖子

問題唔係企係要食技
你出重壓夠要被人集火你有出?

問題係作為一招救人技既吹風
咁大範圍 咁高既擊力 咁長既判定 只係要60pw
搞清楚ok?

笨小陶  完全正確 任何出技小跳都有機會食招 好多人講極都唔化  發表於 12-7-18 03:35 AM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-10 09:19 PM , Processed in 0.050663 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存