2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 幻石碎片[墨菲特]
go

[英雄心得] 幻石碎片[墨菲特] [複製鏈接]

英雄屬性:
生命        423        (82/ 每級)
魔力        215        (40/ 每級)
物理攻擊        56.3        (3.375/ 每級)
物理防禦        18        (3.75/ 每級)
魔法防禦        30        (1.25/ 每級)
跑速        310        
生命回復        1.49        (0.11/ 每級)
魔力回復        1.28        (0.11/ 每級)
攻擊距離        125        

英雄技能:

(Q)地震碎片
墨菲特使用元素原力,造成 70/120/170/220/270 (+0.6魔攻) 魔法傷害,並偷取目標 14/17/20/23/26% 跑速,持續 4 秒。
消耗:70/75/80/85/90 魔力
冷卻:8 秒
射程:625

(W)野蠻衝擊
被動:墨菲特的攻擊對目標附近的單位 30/38/46/54/62% 濺射魔法傷害。
主動:墨菲特的物理攻擊和物理防禦增加 20/25/30/35/40%,持續 6 秒。
消耗:50/55/60/65/70 魔力
冷卻:14 秒
射程:400

(E)大地震顫
墨菲特錘擊地面,對周圍敵人造成 60/100/140/180/220 附加自身 50% 物理防禦的魔法傷害,同時減少目標攻速 30/35/40/45/50%,持續 4 秒。
消耗:50/55/60/65/70 魔力
冷卻:7 秒
射程:300

(R)勢不可擋
墨菲特衝擊目的地區域,造成 200/300/400 (+1魔攻) 魔法傷害,並將所有敵人拋向空中 1.5 秒。
消耗:100 魔力
冷卻:130/115/100 秒
射程:1000

(被動)花崗岩護盾
墨菲特被岩石護盾保護,可吸收最大生命值 10% 的傷害。若 10 秒內未受到攻擊,護盾將重置。

入正題
墨菲特通常單上, JG 同下SUP 比較多
不過我覺得佢係JG 可以發揮得最好
所以本篇都係介紹墨菲特JG 打法
定位主坦

符文
紅:法穿 (因為唔出法穿裝, 用符文幫補)
藍:魔防成長 (前期裝, 沒有加法防, 符文幫補)
黃: 物防/ +$ (物防/ +$ 都可以 +$少人出)
紫: 物防/ +$ (物防/ +$ 都可以 +$少人出)

天賦
9 21 0的點法

召喚師技能
1. 重擊 (jg 必帶?)
2. 點燃>虛弱>閃現 (睇下隊友點帶)

e,w,e,q,w,r,q
之後r>e>q>w

起裝+紅水5支
雖然鞋+3紅水也可以
但係石頭人本身沒有吸血/補血技
只有花崗岩護盾(比多10%血你), 仲要等10秒先有
所以打jg 都要食5支水

前提沒人搶藍
起手藍-->3狼-->4鬼-->紅-->2隻唔知叫咩-->4鬼-->3狼
打完之後應該4LV, 點左Q 之後可以GANK
起手點E 係範圍技, 打JG 有用, 之後W 加防加攻都有用
Q技對打野係冇咩用, 所以4LV 之後先點

4LV 可以先回家買鞋同眼, 通常我會幫中路插
4LV去GANK , 先Q減速, 但因為E係近距離, W都只係加攻加防, 所以係靠隊友打多, 本人GANK 成功率殺唔係好高, 不過6lv 之後就好高

之後 2隻唔知咩-->4鬼--3狼-->藍 通常會自己食, 睇情況讓比中路AP, 因為石頭人都用得多mp. 打完應該有6lv or 差dd 6lv, 升大技^.^
6lv 大技, 距離遠, 高輸出, 暈1.5秒
r -->e-->w-->q 一套之後等隊友殺對方頭
不過對方龜塔就小心, 6lv 仲未可以頂到塔

會戰基本上都係石頭人開大為先
其他人都係睇你頭
所以非常重要, 盡量打去ap/ad 到
如果係你未開大之前人地打先,
我會選擇大技打去打緊我隊ad/ap ge 敵人ad/ap到, 可以help 就help
大技點都要打去ap ad

另外大技距離好遠,亦可作逃用, 人地閃都唔夠遠追唔到的

前期裝

/
先加物防, 原因 加物防可以加e技攻擊力, 一舉二得, 比法防優先點
之後撐血, ,,
之後升
好戰, 主坦必出, 血量仲可以有利花崗岩護盾, 之是如果你3000血, 可以吸走300 傷害, 2000血就吸200, 所以多d 血更加有利被動技
之後再合反甲
高血量加反甲, 咁就冇咁驚ad

之後再
加魔防, 可以合
/
不過我多出自然之力,因為配合好戰, 5秒hp 回復過百, 很不錯!

之後就出冰甲
冰甲其實可以同反甲交換出次序 因為冰甲+ 加防之外仲可以加MP 同-CD 時間
如果係JG, AP 唔要藍, 我會先出反甲
相反, AP 要藍, 我會出冰甲, 因為其實石頭人都幾缺mp

最後一件大裝就係
不過其實好少出到最後一件大裝, 好多時出到自然之力之後就gg了, 所以我都唔係試過好多次@@

以上係全坦裝

忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

玩jg係為左幫隊友肥
我玩石頭人jg頭6lv係eqqeqr 頭6lv
gank路走向好過龜到4-6lv先去幫
多數石頭人2-3lv唔gank多數後期係肥唔起果類

謝謝大大的提供~感謝妳   ㄏㄏ  不過我不太會玩

謝謝大家我愛妳們

我覺得出好戰好似無咩用 因為石頭人用來擾後排 如果自隊後排被gg 高點血只是拖多一點時間
我覺得早點出火甲 可以快jg+ 打人時可以有多點傷
如果是我 我會將好戰轉成蘭頓
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 09:52 PM , Processed in 0.026044 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存