2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 電腦硬件問題解答帖
go

[疑難雜症] 電腦硬件問題解答帖  

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

有關電腦既硬件問題.ex呢部機玩唔玩到呀 等等既問題
歡迎係度發問.
小弟亦會以個人所知既知識一一解答返.
當然唔保證100%識/100%岩

九陰真經官方配置要求.
最低配置:
        CPU:Intel Pentium4 2.4Ghz 或同等cpu
        內存:1GB
        顯示卡:GeForce6600 或同等顯卡
        顯存:128MB
        頻寬:1Mb
        硬碟:剩餘10G

推薦配置:
        CPU:Intel Pentium Dual-Core E6系列或同等cpu
        內存(RAM):2GB
        顯示卡:GeForce9600GT 或同等顯卡
        顯存:512MB
        頻寬:2Mb
        硬碟:剩餘10G
*顯存係指一張顯示卡既內存
ex.GTX560Ti 1GB GDDR5
姐係有1GB顯存=1024MB顯存

"以下有錯歡迎指証"
其實個推薦配置我唔知以咩為準則.
如果要開最高晝面又要順
個人建議最小要用Intel i3 CPU.Nvidia Geforce GTX550Ti.4GB DDR3 RAM

打機黎講粒CPU.底版.RAM個啲夠用就得
最主要係睇你張顯示卡.
要買張比較ok既顯示卡700$-800$到走唔甩
N卡既800$到推介GTX550Ti 900$到GTX560SE
顯示卡製造廠商推介Asus.Gigabyte.Galaxy.MSI(排名不分先後)
而呢家N卡係得500.600系支援DirectX11
顯示卡點睇靚唔靚?
一張顯示卡要睇幾樣野
Nvidia
GTX560Ti
GTX.係指張卡既級別
一般新款N卡都係用呢幾個開頭
G.GT.GTS.GTX(入門.中階.高階.旗艦)
以G最差 GTX最好

第2個字"5"
係指第幾代.
新款N卡由100series-600series

後面個60就係指級數.越高越好
1-4低階 5-7中階 8-9高階

ATI(AMD)
HD 7850
7.係第幾代
8.係指級數.越高越好
50.系列既分級.只有奇數3,5,7,9(由 長宇八同 提供)

當然仲要有隻靚既火牛
夠安全玩得開心又放心
而火牛最主要係睇+12V
有24A以上既都ok
本人就推介Cool Master同Antec呢2隻大牌子
同呢2隻牌子既其中一款火牛
Antec ECO 80+火牛
Cool Master GX系 80+火牛

80+係咩?
80+=80Plus
有80+認証既火牛可以確保隻火牛係任何情況下
即使係踩到盡.隻火牛都可以輸出最小80%既電

以下轉至Wiki
80 PLUS是一項針對電源供應器所做的規範。80 PLUS所保證的是電源供應器在20%、50%,以及滿載(100%)時有大於80%的轉換效率。換言之,在不同負載程度時僅有20%或更少的電能轉換成廢熱,藉以減少能源使用以及電費。
已有 1 人評分威望 收起 理由
RECALL.凌 + 20 精品文章

總評分:  威望 + 20   查看全部評分

HI 想請問下
裝完之後我開隻GAME 佢話我 因為程式或功能"\??\C:\Program Files(x86)\SnailGame\Aow\updater_\FxUpdate.exe"與Windows 64位元版本不相容,所以無法啟動或執行。請洽詢軟體廠商,詢問是否可以取得Windows 64位元相容版本。

咁我試過係呢個file既相容性轉win xp or win7都唔得,想請問有咩解決方法,我本身win7 64bit . thanks!

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

jayli0208 發表於 12-8-10 04:35 PM
HI 想請問下
裝完之後我開隻GAME 佢話我 因為程式或功能"\??\C:\Program Files(x86)\SnailGame\Aow\updater ...

呢個軟體黎唔多清楚.
個人用Win7既Ultimate版64Bit都冇問題.

如果要開最高晝面又要順
個人建議最小要用Intel i5 CPU.Nvidia Geforce GTX560Ti.4GB DDR3 RAM
會唔會誇張左D.... 你尼個係打單機GAME都得既既配置來
AMD X4同INTEL I3 尼D1000樓下既U都夠 單為九陰唔洗上到I5阿...
顯示卡700$-800$到走唔甩 尼個認同

豬的 發表於 12-8-10 05:15 PM
如果要開最高晝面又要順
個人建議最小要用Intel i5 CPU.Nvidia Geforce GTX560Ti.4GB DDR3 RAM
會唔會誇張 ...

計埋小小老化後
而550Ti唔夠力就肯定.我都係用緊550Ti
560se夠唔夠力唔肯定...我改返做560先
AMD CPU個人唔熟.
所以你都見我冇講AMD CPU

但係其實門派戰 N多人打
真係同平時差好多

jayli0208 發表於 12-8-10 04:35 PM
HI 想請問下
裝完之後我開隻GAME 佢話我 因為程式或功能"\??\C:\Program Files(x86)\SnailGame\Aow\updater ...

呢game 有冇得改相容架?

\??\C:\Program Files(x86)\SnailGame\Aow\updater_\FxUpdate.exe

搵返呢條路徑 試下改其他

另外有冇試過用裝設管理員去開呢?

我都係 Win7既Ultimate版64Bit

開果陣個short cut 用左裝設管理員去開既

唔肯定幫到你 但係而家你玩唔到 乜都試下
已有 1 人評分Good 收起 理由
HiMsPaCe + 1 恭喜你,獲得官方活動「論壇攻略精讀」獎勵.

總評分:  Good + 1   查看全部評分

忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

i3都夠玩~ (重點1000$有找)
顯示卡我介紹GT 630或以上 (500蚊左右  如果有更多錢咁就更好啦)

你有玩的嗎= =九陰對DISPLAY要求冇咁高 佢既畫面都唔係好誇張的
ONLINE最大問題係網速同SERVER
門派戰你LAG 大部分原因都唔係出係你電腦本身上
550同560好夠的了 630果D新出 6百零$ 都夠開高效

sever lag既話- -再勁既電腦一樣收皮

豬的 發表於 12-8-10 11:28 PM
你有玩的嗎= =九陰對DISPLAY要求冇咁高 佢既畫面都唔係好誇張的
ONLINE最大問題係網速同SERVER
門派戰你LAG ...

我當然有玩.
如果講低既 210都夠玩
而我係用50-60FPS做底線
門派戰好似話100打100*HK唔知有冇咁多人啦
一齊出招LAG你肯定100%唔會關部電腦配備事?
550同560好夠的了 理解不太能

pkss 發表於 12-8-11 02:51 AM
sever lag既話- -再勁既電腦一樣收皮

Gameone用既SER唔會差得去邊呱
PS好小玩G1既GAME

Alta活動勳章

c396437哈佬
路過幫你推貼

我部電腦咁..玩落好LAG 係咪玩唔到@@我唔識睇

q7946130  係咪呢張影左@@  發表於 12-8-11 07:20 PM
c396437  CPU.RAM夠 影埋張Display  發表於 12-8-11 07:08 PM

回覆 q7946130 的帖子

係邊度影@@

Alta活動勳章

q7946130 發表於 12-8-11 07:12 PM
回覆 q7946130 的帖子

係邊度影@@

開執行,打dxdiag

q7946130  @@3Q.  發表於 12-8-11 07:22 PM
已有 1 人評分威望 收起 理由
c396437 + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  威望 + 1   查看全部評分

唔知執行係邊度開TIM-,- 不過係咪呢張

Alta活動勳章

q7946130 發表於 12-8-11 07:31 PM

係啦
張顯卡冇咩題
如無意外,一D都唔lag

回覆 路過的雲 的帖子

@@好lag = =我將全部野調曬最低架啦= =

q7946130 發表於 12-8-11 07:31 PM

Display唔夠力
6600都不如

c396437  基本上係.實際上要睇埋Display  發表於 12-8-11 07:44 PM
q7946130  因為我玩好多game都好lag- -  發表於 12-8-11 07:41 PM
q7946130  部電腦3=4年前買架啦@@ 我想買部新電腦都係2核ge 係咪基本上部部都玩到架啦?  發表於 12-8-11 07:41 PM

Alta活動勳章

c396437 發表於 12-8-11 07:39 PM
Display唔夠力
6600都不如

隻GAME雖求唔係好大bo -w-
我以前用另一部電腦顯卡G210玩大陸服都冇咩點lag

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 07:33 AM , Processed in 0.034350 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存