2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 最低工資檢討 資方企硬28元
go

[新聞] 最低工資檢討 資方企硬28元   [複製鏈接]

(綜合報道)(星島日報報道)最低工資委員會昨開會正式檢討最低工資水平,勞資雙方委員就是否凍結在二十八元水平爭論激烈,雙方出現極大分歧,終未能達成共識,要下月開會再討論。據了解,資方委員開宗明義堅持凍結二十八元最低工資,指社會已普遍接受及經濟前景不明;勞方委員則提出強烈反對,強調「唔加就無得傾」及至少按通脹增加,雙方僵持不下。據了解,政府當局立場認為應審慎調整最低工資水平。

最低工資委員會昨日開會正式檢討最低工資新水平,會議上勞資雙方委員出現極大分歧。據悉,勞資委員昨激烈爭辯充滿「火藥味」,資方開宗明義「企硬」凍結最低工資二十八元時薪,不可調升,並以未來環球經濟前景極不明朗、極為悲觀作為最大理由,又引述政府在會上提交過的數據,指本港不見工資過低現象,社會大眾都接受二十八元,一旦調高,會引起新一輪漣漪效應,所以維持現狀最適合。

會議有火藥味僵持不下

勞方委員隨即提出激烈反對,據了解,勞方直言「唔加就無得傾」,並指兩年前在臨時最低工資委員會決定首個最低工資時,勞方已作出大讓步,當年勞工界已高喊力爭最低工資應訂三十三元,但結果退讓至二十八元,事隔兩年,若仍停留二十八元的話,是「說不通的道理」及不合理,令打工仔很難應付生活。

不過,勞方未有清晰建議一個新水平,只要求至少按通脹調升最低工資,又無明確提出通脹率比例;另有意見認為,雙方不應「晦氣」而無法討論下去,至少應以二十八元的基礎去微調,以及應重返數據為依歸去討論。據了解,政府當局立場認為應審慎調整。

由於會議出現多次火花,委員會主席翟紹唐要多次暫緩會議及小組討論,將氣氛緩和,不過勞資雙方最終都沒有將「心底那個數」說出口,有意見指臨近立法會選舉,雙方委員都有包袱在身,一度提議下次開會日期要延後至下月九日立法會選舉後才召開。

張建宗:報告十月底交特首

勞工及福利局局長張建宗指,待最低工資委員會決定後,十月底前才向特首提交建議,政府會研究有關提交理據及行會是否接納。檢討會有一籃子經濟及社會指標,不是只單一看通脹。

立法會飲食界自動當選的張宇人在另一場合申明立場,堅持凍結在二十八元,他指今年經濟前景不明,投資者意欲低,不是提升最低工資時機,擔心會引起大幅度的漣漪效應,「失業率愈低,最低工資帶來的漣漪效應愈大,實施一年就要求調高是不合理,變幅與通脹掛鈎更加多餘!」

記者:張一華 羅嘉凝

又係依條撚樣
甘你地班友就咪話因為通帳就去加價啦!!!

呵呵,有冇人可以話我知加左或唔加帶黎的全面影響

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

35$粒鐘就差唔多....

28$粒鐘真係白做 有時間返工無時間病

不過工資點升都好 都唔夠通漲玩

簽名被屏蔽

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

小洋少 發表於 12-8-24 06:47 PM
35$粒鐘就差唔多....

28$粒鐘真係白做 有時間返工無時間病

35?

你要記住~這是""最低""者係到時請人要50$+先可以搵到個快餐店員?

28唔升又唔係咁好=.=比夠29咪算囉=.=

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 笑傲無雙 忍影世界

理得佢啦,一於+啦

希望加啦

十週年勳章(賀詞)

搞好通漲問題好過啦

而家100蚊都唔夠以前50蚊好洗好食

年年都有人工加先岩

低能能’ 發表於 12-8-24 09:07 PM
搞好通漲問題好過啦

而家100蚊都唔夠以前50蚊好洗好食

政府都無心搞好通漲(主要系滙率)問題....唯有最低工資先見步行步…無計

忍影世界

你地班人傻的嗎?
班勞方下下淨係話最低工資標準工時
又話唔想做野做得咁辛苦
老細請少幾個人就好似欠左佢地咁
不如叫個老細照比錢,仲要服侍埋你好唔好?

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

betaching123 發表於 12-8-24 11:34 PM
你地班人傻的嗎?
班勞方下下淨係話最低工資標準工時
又話唔想做野做得咁辛苦

有d工工作量真係超出一個人
返工唔係要俾撚埋健康出黎
跟本收入同勞力唔掛勾

你返工見得少定係你讀緊書ar
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-6-9 03:09 AM , Processed in 0.040910 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存